Stokstaartjes in de Kalahariwoestijn

De ideale gids voor jouw 4×4 rondreis door Botswana

Table of Contents

De ideale gids voor jouw 4x4 rondreis door Botswana

Een 4×4 rondreis door Botswana, een prachtig land in Zuidelijk Afrika, is voor vele een droom. En wat blijkt, deze droombestemming is makkelijker te bereizen is dan je zou denken. Natuurlijk vraagt een reis naar deze geweldige bestemming wel wat voorbereiding. Onze gids voor jouw 4×4 rondreis door Botswana kan je daarbij al een heel eind op weg helpen. We gaan in op de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden, zodat jouw reis net als die van ons een groot succes wordt. 

Botswana

Botswana is een vrij groot land in Zuidelijk Afrika, met Gaborone als hoofdstad. Het land is zo’n 15x groter dan Nederland en telt slechts 2.3 miljoen inwoners. Botswana is volledig omgeven daar land en heeft dus geen eigen kustlijn. Met de klok mee grenst Botswana aan Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. 

Het landschap wordt vooral gedomineerd door de Kalahari woestijn. Deze immense woestijn is in het zuiden en westen van het land te vinden. In het noorden lopen een aantal grote rivieren waardoor dit landschap juist veel natter en groener is. In het noordwesten van Botswana ligt de Okavangodelta, de grootste inlandse delta ter wereld. Een must-see tijdens je bezoek aan dit prachtige land. 

Door de vele grondrijkdommen van het land, waar diamanten het grootste deel van uitmaken, is Botswana een van de rijkere landen van Afrika. Veel mensen houden vee, want de werkloosheid is in Botswana, net als in veel andere Afrikaanse landen, hoog. De democratie werkt heel goed in Botswana, na Kaapverdië en Mauritius is Botswana namelijk het meest democratische land van Afrika. 

Naast de mijnbouw en veeteelt, is toerisme de grootste industrie van het land. Zo’n half miljoen toeristen bezoeken het land jaarlijks, waarvan het grootste deel uit Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Duitsland komen. De belangrijkste reden voor toeristen om Botswana te bezoeken, is de natuurpracht van het land. Een geweldige land, waar stroperij jarenlang verdwenen was en waar je overal langs de weg bijna Afrikaanse olifanten kunt vinden. 

Waar begint je jouw 4x4 rondreis door Botswana?

Voor de meeste toeristen begint hun 4×4 rondreis door Botswana niet in Botswana zelf. Hoewel er in Botswana twee internationale luchthavens zijn (in Gaborone en Maun), zijn vluchten duur en huurauto’s niet zo goed voorradig als in de alternatieve startpunten. De meeste toeristen landen daarom in Windhoek, Namibië of Johannesburg, Zuid-Afrika. Vluchten naar deze bestemmingen zijn veel goedkoper net als de huurauto’s.

Vanaf zowel Johannesburg als Windhoek is het ongeveer een dag rijden voordat je bij de hoogtepunten van Botswana aankomt. Veel mensen die in Windhoek landen kiezen ervoor om Namibië en Botswana te combineren tijdens hun rondreis. Je rijdt dan een grote ronde, waarbij je zo goed als alle highlights tegen komt. Afhankelijk van hoeveel je wilt zien, zouden wij het niet adviseren om dit rondje in minder dan drie weken te rijden.  

Hoe makkelijk is een 4x4 rondreis door Botswana?

Een 4×4 rondreis door Botswana is voor Afrikaanse begrippen heel erg makkelijk, maar het blijft natuurlijk wel Afrika. Botswana is één van de veiligste landen van Afrika, maar net als in alle grote steden komt criminaliteit voor.

Het grootste struikelblok voor een 4×4 rondreis door Botswana zijn vooral de slechte wegen. Hoewel een groot gedeelte van de snelwegen prima asfalt heeft, is ook een deel heel slecht met overal gaten in de weg. Vooral de lokale wegen en wegen in de nationale parken zijn slecht, waardoor je reistijd behoorlijk op kan lopen. Dit is ook de reden waarom wij aanraden om met een 4×4 rond te reizen. Veel wegen zijn anders niet toegankelijk.

Ja de wegen zijn slecht, maar dit draagt ongetwijfeld bij aan het avontuur. Daarnaast voelt Botswana nog als een echte off-the-beaten-track bestemming en kom je via deze slechte wegen op de meeste prachtige plekken, vol met wilde dieren. Nog een voordeel van deze wegen is dat massatoerisme Botswana nog lang niet gevonden heeft. Hierdoor sta je vaak alleen bij de mooiste wilde dieren te kijken!

De officiële taal in Botswana is Engels, dit maakt het reizen door Botswana een stuk makkelijker, want je kan met bijna iedereen communiceren. De mensen in Botswana zijn heel erg behulpzaam en als er problemen ontstaan zijn deze vaak vrij eenvoudig weer op te lossen. TIA!

bijeneter in Chobe nationaal park, Botswana

Overnachtingen in Botswana

Tijdens jouw 4×4 rondreis door Botswana heb je twee opties wat betreft de 4×4 auto. Deze kan met of zonder kampeeruitrusting. Met kampeeruitrusting heb je een tent op het dak en alle kampeerbenodigdheden. Welke optie je kiest zal bepalen of je voornamelijk op campsites uitkomt, of bij de meest mooie lodges. Overnachten in Botswana in niet goedkoop, vooral de vaak luxe lodges zijn makkelijk 100$ per persoon per nacht. Dit is de reden waarom veel mensen uitwijken naar campsites.

De campsites bieden vaak alles wat je nodig hebt, zoals een restaurant, toiletvoorzieningen, elektriciteit en een zwembad. Veel lodges bieden naast accommodaties ook kampeerplaatsen. Door gebruik te maken van deze campsites bespaar je veel geld door te kamperen, maar kan je wel gebruik maken van de faciliteiten van de lodge. Een goed voorbeeld hiervan is de Chobe Safari Lodge. Je betaalt hier zo’n 200$ voor een overnachting, terwijl een kampeerplek slechts 32$ is. Over het algemeen betaal je voor een kampeerplek tussen de 20 en 50$ per nacht, afhankelijk van de locatie en hoeveelheid luxe. 

Kampeer auto, toyota hillux 4x4 reis door Botswana

Wildlife in Botswana

De belangrijkste reden voor een 4×4 rondreis door Botswana is de grote pracht aan wildlife die in grote delen van het land te vinden is. Zo’n 40% van het land heeft een beschermingsstatus, wat betekent dat je in bijna het hele land wilde dieren kunt spotten. Een olifant langs de weg is in Botswana geen zeldzaamheid.

In Botswana zijn maar liefst 170 verschillende zoogdieren te vinden. Het is het land met de grootste populatie Afrikaanse olifanten. Olifanten doen het hier zo goed, dat jaren geleden besloten is om alle hekken rond nationale parken weg te halen. Hierdoor kunnen oude migratieroutes weer hersteld worden. Ook Afrikaanse wilde honden, cheeta’s, bruine hyena’s en veel meer roofdieren noemen Botswana hun thuis. Tijdens het regenseizoen migreren duizenden gnoes en zebra’s naar de Makgadikgadi zoutpannen om hun jongen hier te baren. 

Ook als vogelaar kan je in Botswana genieten, er leven hier bijna 600 verschillende soorten vogels. Tijdens het regenseizoen strijken duizenden pelikanen en flamingo’s neer in de Makgadikgadi zoutpannen. Daarnaast leven er veel arenden, zoals de Afrikaanse visarend, vechtarend, savannearend en bateleur.

Kudde Afrikaanse olifanten in Khwai concession area, Botswana

Highlights van Botswana

Botswana heeft een behoorlijk aantal highlights, maar er zijn er vier die je absoluut niet mag missen tijdens een 4×4 rondreis door Botswana. 

Chobe nationaal park

Chobe nationaal park is het bekendste nationale park van Botswana. Het park ligt in het noorden van Botswana en is onderdeel van de Kavango Zambezi transfrontier conservation area (KAZA-TFCA). Een immens natuurgebied waar verschillende beschermde gebieden uit meerdere landen onderdeel van uitmaken. Het is een samenwerking tussen de regeringen van Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Het doel van dit soort natuurgebieden is het herstellen van oude migratieroutes en zorgen voor een betere verspreiding van de genen.

Het Chobe nationale park is opgericht in 1960 als game reserve om de grote variatie aan wildlife te beschermen. In 1967 kreeg het gebied de status nationaal park, waarmee het het eerste nationale park van Botswana werd. Sindsdien is het park nog twee keer iets vergroot tot de 11,700 km2 die het nu is.  Het park kent de grootste biodiversiteit in Botswana en heeft de grootste populatie Afrikaanse olifanten. Andere dieren die je hier tegen kan komen zijn onder andere Afrikaanse wilde honden, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, gevlekte hyena’s, roanantilope en sabelantilope. 

Het nationale park bestaat uit vier delen, waarvan Serondela (Chobe riverfront), het meest bezocht wordt. Dit deel is het meest toegankelijk en de rivier trekt, in met name het droge seizoen, heel veel dieren aan. Vaak zie je hier dan honderden olifanten en buffels bij elkaar. In Chobe gaat het om twee activiteiten, namelijk gamedrives en boottochten. Gamedrives kan je boeken bij veel bedrijven en gidsen, maar je kan ook zelf het park in. Houdt er dan wel rekening mee dat de wegen heel slecht kunnen zijn en de bewegwijzering vaak niet klopt. Een boottocht kan je natuurlijk niet zelf doen, maar ook deze wordt op heel veel plekken aangeboden.  

Wil je Serondela bezoeken? Dan is Kasane de ideale uitvalsbasis, met voldoende overnachtingsmogelijkheden en touroperators. Een hele gave kampeerplaats is Ihaha campsite, gelegen in het nationale park aan de rivier!

De andere delen van Chobe zijn ook te bezoeken, maar zijn voor de avontuurlijk reiziger. Je hebt absoluut een 4×4 nodig en het liefst minimaal twee voertuigen zodat je elkaar kunt helpen als je vast zit. Daarnaast moet je genoeg eten, water en benzine bij je hebben zodat je je zeker een aantal dagen kan redden.  

Kafferbuffel in Chobe nationaal park, Botswana
Okavangodelta

De Okavangodelta is de grootste inlandse delta ter wereld. Door tektonische activiteit kon het water uit de Okavangorivier niet meer bij Chobe rivier komen. Hierdoor loopt de rivier dood in de Kalahariwoestijn. Hieruit is heel groot groen moeras ontstaan, wat wemelt van de wilde dieren.

Als je de Okavangodelta bezoekt, dan begint je bezoek eigenlijk altijd in Maun. Vanuit hier regel je alles voor je bezoek aan de delta.

Als je de delta echt wilt ervaren, dan ga je op een Mokorotocht. Hierbij vaar je met traditionele bootjes (tegenwoordig synthetisch in plaats van hout om de grote bomen te behouden) door de delta. Je kunt ervoor kiezen om dit voor een aantal uren te doen, maar als je de tijd hebt raden wij aan om een tour van minimaal twee dagen te doen. Tijdens zo’n tour overnacht je op een eiland in de delta en maak je meerdere vaartochten en wandelingen door de natuur. Je leert dan alles over de delta en met een beetje geluk komen de olifanten je kamp bezoeken. 

Een echt bucketlist dingetje is om  een helikopter- of vliegtuigvlucht over de delta te maken, waarbij je dit prachtige gebied van bovenaf ziet. Je vliegt dan laag genoeg zodat je de dieren goed kan zien. Met een helikopter kan je zelfs nog veel dichter bij de dieren komen.

Natuurlijk kun je ook op gamedrive in de Okavango delta. Hiervoor moet je in het Moremi game reserve zijn, het enige beschermde onderdeel van delta. Een van de beste safari gebieden ter wereld. Ook hier kan je weer kiezen voor een georganiseerde safari of om zelf door het reserve te rijden.

In en rond Moremi vind je aantal campsites in het wild. Tijdens een verblijf op deze campsites word je omringd door de wilde dieren, wat echt een geweldige ervaring is. 

Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Makgadikgadi zoutpannen

De makgadikgadizoutpannen zijn zoutvlaktes in het noorden van Botswana. De zoutvlaktes zijn een van de grootste ter wereld, met een totaal oppervlakte van 16.000 km2. Op het breedste punt zijn de zoutvlaktes net zo breed als Portugal. Je kunt op deze eindeloze vlaktes zo ver kijken dat je de kroming van de aarde kunt zien. De Makgadikgadizoutvlaktes bestaan uit drie grote zoutvlaktes. Deze zoutvlaktes heten Ntwetwe, Nxai en Sua.

Wat er te beleven is in deze zoutvlaktes is heel erg afhankelijk van het seizoen waarin je komt. Tijdens de drogeperiode zijn de vlaktes dor en droog en kan je vooral genieten van de vergezichten, qua wild zie je alleen dieren rond de permanente waterplassen. Tijdens het droge seizoen behoort een bezoek aan de stokstaartfamilie tot de mogelijkheden, deze dieren leven namelijk het hele jaar in deze woestijn.

Mocht je in het droge seizoen op zoek willen naar wilde dieren, dan kan je het beste de Nxai Pan nationaal park. Hier zijn een aantal permanente waterbronnen te vinden, die veel wild aantrekken. Dit park wordt nauwelijks bezocht, dus een bezoek aan dit prachtige nationale park kan een behoorlijk avontuur zijn.

Tijdens het regenseizoen zien de zoutvlaktes er totaal anders uit, grote delen zijn dan gevuld met water wat duizenden flamingos en pelikanen aantrekt. Daarnaast zorgt het water ervoor dat een van de grootste zoogdiermigraties van Afrika op gang komt, duizenden gnoes, zebra en andere planteneters komen samen om te drinken en van het mineraalrijke gras te genieten.

4x4 rondreis door Botswana Makgadigadi zoutpannen, Botswana
Central Kalahari Game Reserve (CKGR)

Het CKGR is het grootste beschermde natuurgebied van Botswana. Het reservaat is 52.800km2 groot en is daarmee groter dan Nederland. Het Central Kalahari Game Reserve is zelfs het grootste reservaat van Zuidelijk Afrika en het op één na grootste van de hele wereld. Het park is opgericht in 1961. Zoals de naam al doet vermoeden ligt het CKGR volledig in de Kalahari woestijn. Het is een heel ruig reservaat, waar maar weinig toeristen komen. Hierdoor heb je het gevoel dat je het hele reservaat voor jezelf hebt.

Een bezoek aan dit reservaat is een heel avontuur, met zanderige wegen, weinig andere mensen en veel wilde dieren. In het reservaat leven alleen dieren die zich aangepast hebben aan het leven in een woestijn. Zo vind je hier veel gemsbokken, springbokken koedoes. Het wild is vooral te vinden in de buurt van de spaarzame waterbronnen.

In het regenseizoen is hier veel meer wild te vinden dan in het droge seizoen, maar dan is een bezoek door modder nog uitdagender. Het park staat vooral bekend om zijn leeuwen met zwarte mannen en de grote kans om bruine hyena’s te spotten.

Beste reistijd voor jouw 4x4 rondreis door Botswana

Botswana kent een lang drogeseizoen en relatief kort regenseizoen. Het regenseizoen begint meestal eind november en loopt door tot en met maart. Tijdens het regenseizoen kan het heel hard en veel regenen in korte tijd. Hierdoor wordt een groot deel van de wegen onbegaanbaar. Dit kan je reis door Botswana een stuk lastiger maakt. Daarnaast is wild spotten een stuk lastiger, omdat er veel meer waterplassen zijn en het struikgewas veel meer bladeren heeft.

Zijn er dan helemaal geen voordelen van het regenseizoen? Jawel, die zijn er zeker. Zo ziet het landschap er een stuk mooier uit, zijn de zoutpannen gevuld met flamingo’s en pelikanen en is er een babyboom gaande. Heel veel dieren krijgen hun jongen in het regenseizoen. Je kant tijdens het regenseizoen ook echt prachtig weer hebben, al wordt het dan wel heel warm overdag. Nog een bijkomend voordeel is dat de autohuur en overnachtingen veel goedkoper zijn. 

Het drogeseizoen begint eind maart en loopt door tot en met eind november. Tijdens het drogeseizoen regent het eigenlijk niet in Botswana. Hierdoor worden wilde dieren gedwongen om naar de waterplassen en rivieren te trekken, wat je gamedrives een stuk makkelijker en aantrekkelijker maakt. Groot nadeel is wel dat de lucht niet zo helder is door het vele stof wat in de lucht hangt. 

Kosten voor jouw 4x4 rondreis door Botswana

Helaas is een 4×4 rondreis door Botswana niet goedkoop. De huur van auto is in het hoogseizoen minimaal 100$ per dag. Als je een auto met kampeeruitrusting huurt komt hier nog zo’n 25$ per dag bovenop. De kosten voor het eten hangen heel erg af van hoeveel je van plan bent zelf te koken en hoeveel je uit eten gaat. De prijs voor boodschappen ligt iets hoger dan de prijs van de supermarkt in Nederland. Uiteten is wel een stuk goedkoper dan in Nederland, wij waren vaak 30-40$ kwijt voor avondeten met z’n tweeën.

Toegang tot nationale parken kost rond de 10 euro per persoon per dag. Eventuele georganiseerde activiteiten zoals gamedrives en boottochten kosten tussen de 30$ en 125$ per persoon. Zoals eerder aangegeven kost een overnachting op een camping tussen de 25$ en 50$ en kost een overnachting in een lodge vaak tussen de 100$ en 200$. De meeste prijzen zijn dus niet mals, maar elke euro is het meer dan waard. Doordat Botswana wat duurder is, is er nog geen sprake van massatoerisme en heb je vaak het gevoel dat je hele delen van een nationaal park voor jezelf hebt. 

Nijlpaard in Serondela, Chobe flood plains

Tips voor jouw 4x4 rondreis door Botswana

  • Houdt er rekening mee dat het droge seizoen samenvalt met de Afrikaanse winter, het kan dan met name in de ochtend en avond echt koud worden!
  • Neem een wildcamera mee, zodat je kan zien wat voor dieren er over de camping lopen.
  • Benzinestations zijn alleen te vinden in grote steden en toeristische gebieden, tank dus altijd als je benzinestations tegenkomt.
  • Pinnen kan alleen in grote steden, zorg dus dat je altijd genoeg cash bij je hebt. Maestro en Mastercard worden gelukkig wel algemeen geaccepteerd.
  • Koop een wildlife– en vogelboek, zodat je ook zonder gids weet welke dieren je tegenkomt.
  • Regel je permits voor de nationale parken thuis alvast, dit kan tijdens je 4×4 rondreis door Botswana veel tijd schelen.
Vechtarend met prooi in de boom in Chobe nationaal park, Botswana

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren