Spaanse steenbok in Sierra Nevada nationaal park, Spanje

Nationaal park Sierra Nevada

Table of Contents

Nationaal park Sierra Nevada

Het nationaal park Sierra Nevada, officieel het Parque Nacional Sierra Nevada, is het op één na grootste nationale park van Spanje. Het park is ruim 85.000 ha groot en ligt in de autonome regio Andalusië. Het park ligt in het zuiden van Spanje, op nog geen half uur rijden van de stad Granada. Het nationale park ligt heel hoog en heeft meer dan 30 pieken die hoger zijn dan 3.000 meter. Doordat het nationale park zo hoog ligt, vind je in dit gebergte het zuidelijkste ski-resort van Europa.

Doordat het beschermde natuurgebied niet ver van bekende steden als Granada en Malaga, en de Costa Tropical ligt, is een bezoek aan dit nationale park perfect te combineren met andere highlights van Zuid-Spanje. Als je vanuit de verte richting de Sierra Nevada rijdt, dan begrijp je gelijk waarom de naam van deze bergketen “besneeuwde bergen” is. Zelfs in zomer vind je hier hoog in de bergen nog sneeuw!

Nationaal park Sierra Nevada

Wildlife in nationaal park Sierra Nevada

Niet veel zoogdieren leven in deze hoge bergketen. De meest voorkomende is de Spaanse steenbok, hierover later meer. Daarnaast leven hier ook hazen, marters, woelmuizen en vossen. Iets lager vind je meer zoogdieren, zoals reeën, wilde zwijnen, edelherten en met heel veel geluk zie je zelfs een wilde kat!

In het nationale park leven meer dan 60 verschillende soorten vogels. Hoog in de bergen zijn het vooral de roofvogels die de dienst uitmaken. Je vindt hier onder andere de steenarend, de havikarend, de vale gier, de slechtvalk en de torenvalk. Ook de Alpenheggenmus, de tapuit, de zwarte roodstaart, de grijze gors, de alpenkraai en de veldleeuwerik. In de lager gelegen weides leven vogels zoals de Europese hop, de groene specht en de wielewaal. 

Spaanse steenbok in nationaal park Sierra Nevada

De Spaanse steenbok in nationaal park Sierra Nevada

Het ging heel lang slecht met de Spaanse steenbok, maar mede door de goede bescherming van het iconische dier in nationaal park Sierra Nevada, leven er inmiddels weer meer dan 50.000 in het wild. Een groot deel van deze populatie, zeker 15.000, zijn te vinden het nationaal park Sierra Nevada. De dieren zijn hier niet heel schuw, waardoor de kans groot is dat je ze tegen gaat komen in het wild. 

Wij zagen in twee dagen meer dan 20 verschillende steenbokken in en rond het dorp Monachil. De meeste liepen hier op de verlaten skipiste. 

Spaanse steenbok langs de weg in Monachil

Wat te doen in nationaal park Sierra Nevada

De populaire activiteiten in nationaal park Sierra Nevada zijn allemaal outdoor activiteiten. Zo kan je prachtig wandelen en fietsen in de bergen. Tijdens de winter zijn er meer dan genoeg skipistes te vinden om je een week bezig te houden. 

In het nationale park vind je een paar van de mooiste wandelingen van Spanje. De eerste en misschien ook wel bekendste wandeling in het gebied is de Ruta de Los Cahorros. Deze wandeling van ongeveer 8 kilometer start in de buurt van het dorp Monachil. Je komt langs verschillende prachtige vergezichten, loopt over hangbruggen en kan verkoeling zoeken in één van de vele rustige stukjes in de rivier. Een niet al te ingewikkelde wandeling, die je laat genieten van de prachtige natuur. 

Natuurlijk zijn er ook wandeling waarbij je naar één van de toppen boven de 3.000 meter loopt. Zo zijn er wandelingen naar Pico de Veleta en Mulhacen (de hoogste berg van het Iberische schiereiland). In de zomer, als de skilift in gebruik is, kan je ook met de skilift naar de Pico de Veleta. Je hoeft dan nog maar een klein stuk te lopen voordat je bij de top bent. Wandelen in het nationale park is een geweldige ervaring en vaak kom je tijdens het wandelen Spaanse steenbokken tegen. Mocht je echt op zoek zijn naar een uitdaging, dan is het ook mogelijk om wild te kamperen of een huttentocht te maken door het nationale park. 

Mocht je een wielrenliefhebber zijn, dan is Sierra Nevada echt een plek voor jou. Er zijn geen speciale paden voor, maar op de autoweg wordt voldoende rekening gehouden met wielrenners. In het dal kan je prachtige relaxte routes rijden. Ben je op zoek naar uitdaging? Probeer dan zo hoog mogelijk te komen! Naast wielrennen kun je ook heerlijk mountainbiken op de speciale mountainbike paden. Geen eigen mountainbike bij je? Geen probleem deze kan je bij het Puerto de la Ragua Information Point huren.

In de winterperiode zijn er aan de rand van het nationale park veel verschillende skipistes te vinden. In Monachil, een typisch wintersport dorp, bijvoorbeeld vind je verschillende skiliften en pistes. Van zwart tot groen. Je skiet of snowboardt in een prachtige omgeving. Het skigebied in nationaal park Sierra Nevada is het meest zuidelijk gelegen Europese skigebied. 

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje

Praktische informatie over nationaal park Sierra Nevada

Het nationale park ligt op zo’n 30 minuten rijden vanaf Granada en zo’n 1,5 uur van Málaga. Het nationale park heeft één officieel bezoekerscentrum, het El Dornajo Visitor Centre. Daarnaast zijn er nog drie informatiepunten: Pampaneira Information, Point Capileira Information en Point Puerto de la Ragua Information Point. Deze punten zijn te vergelijken met een VVV-kantoor, waar ze je makkelijk kunnen helpen met het uitstippelen van een ideale wandeling. 

Overnachten kan in het nationale park in één van de 44 verschillende dorpen in het nationale park. Voor veel wandelingen en activiteiten is Monachil een hele goede uitvalsbasis. Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in Monachil. Ook de vele andere dorpen zijn geweldige om te bezoeken. Mocht je de tijd hebben is het aan te raden om in meerdere dorpjes te overnachten. 

El Dornajo Visitor Centre, nationaal park Sierra Nevada
Booking.com

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren