Parque natural da Ria Formosa

Parque natural da Ria Formosa

Table of Contents

Parque natural da Ria Formosa

Parque natural da Ria Formosa is een Portugees natuurreservaat in het oosten van de Algarve. Het beschermde natuurgebied, dat als één van de zeven natuurwonderen van Portugal wordt gezien, is zo’n 20.000 ha groot. Je vindt Ria Formosa grofweg over een 60 kilometer lange kuststrook tussen Faro en Tavira. Het bestaat uit een lagune, vijf eilanden, prachtige stranden en duinen. Het gebied is in 1987 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied, met name om de vele vogels in het gebied te beschermen. Ria Formosa is de eerste plek die veel trekvogels tegen komen om bij te komen van de lange tocht over de Middellandse zee. Om het belang van dit gebied voor trekvogels te benadrukken is het uitgeroepen tot een RAMSAR-site.  

Overvliegende flamingo's in Ria Formosa

Wildlife in Parque natural da Ria Formosa

Net als veel andere wildlifebestemmingen van Europa, is parque natural de Ria Formosa vooral een top bestemming voor vogelaars. Grote zoogdieren zijn in dit park (met uitzondering van de dolfijnen net buiten het natuurgebied in de Atlantische oceaan) niet echt te vinden. Af en toe worden er in het gebied wilde zwijnen gespot. Andere zoogdieren die hier voorkomen zijn de das, de vos, de Egyptische mangoeste, genetkat, de Euraziatische otter, Iberische haas, konijn en egel. 

Waar het qua zoogdieren dus wat tegen valt, is het zoals gezegd voor vogelaars een waar paradijs. Het spotten van 25 verschillende soorten vogels tijdens een wandeling rond zonsopkomst is geen zeldzaamheid. In parque natural da Ria Formosa zijn meer dan 300 verschillende soorten vogels gespot, wat gezien het oppervlakte van het natuurgebied een absurd hoog aantal is. Omdat Ria Formasa een belangrijk punt is voor trekvogels die van Europa naar Afrika en andersom reizen, zijn vooral de voor- en najaarstrek hoogtepunten wat betreft aantallen vogels. Niet getreurd als je op een ander moment reist, door de vele overwinteraars is het ook in de winter goed vertoeven, terwijl de kleurvolle zomergasten de zomer kleur geven. 

Het grote moerasgebied, dat heel erg beïnvloed wordt door het getij, is in trek bij veel watervogels. Veel steltlopers zijn hier druk opzoek naar hun maaltje. Denk hierbij aan steenlopers, de wulp, de regenwulp, bontbekplevier, groenpootruiter, de tureluur, de zilverplevier, de kluut, de steltkluut en de drieteensteenloper. Deze vogels vind je niet alleen in de getijdegebieden, maar ook veel in de zoutpannen waar hier veel zout gewonnen wordt. Als de Europese bijeneter weer in terug is vanuit Afrika vind je deze in kleine groepjes op deze opgedroogde zoutpannen.

Grotere watervogels die je hier kunt vinden zijn onder andere de gewone flamingo, de zwarte ibis, de lepelaar, de ooievaar, de kleine zilverreiger en de koereiger. 

In het riet rond het water vind je de de spectaculaire purperkoet en vele zoals vogels zoals de kuifleeuwerik, de kleine zwartkop en de tjiftjaf. Als je iets verder van het water af zoekt dan vind je hier de hop, Iberische groene specht en vele zangvogels zoals de Europese kanarie, de blauwborst, en de huis- en ringmus. 

Natuurlijk zijn er in dit gebied ook voldoende roofvogels te vinden, waaronder de visarend, steenuil, buizerd, havikarend en bruine kiekendief zijn hier te vinden. 

Het klimaat is verder uitermate geschikt voor reptielen, waarvan er één zeer noemenswaardig is, namelijk de gewone kameleon. Dit is de enige kameleonsoort, van de 215, die van nature voorkomt op het Europese vasteland. In zijn Europese verspreidingsgebied is het dier vrij zeldzaam, maar in het parque natural de Ria Formosa leeft een vrij grote populatie. 

De Euraziatische Hop in Ria Formosa. geschoten met Fotografieapparatuur tweedehands

Wat te doen in Parque natural da Ria Formosa

Wandelen in de natuur

Eén van de leukste dingen om te doen in Ria Formosa is wandelen. Je kunt van alle kanten het natuurgebied betreden, maar een logisch startpunt is het bezoekerscentrum bij het vissersdorp Olhão. Van hieruit zijn er verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Dit is zeker niet de enige plek waar je kunt wandelen. Het natuurgebied is zo groot, dat er eindeloze mogelijkheden zijn. De bekendste wandelroute is de Ludo trail. De wandelroute van 7 kilometer start in de bekende stad Faro en daardoor heel goed toegankelijk. Nadeel aan deze toegankelijkheid is dat deze route vrij druk kan worden. Mocht je de rust opzoeken, dan is een bezoek aan het Oostelijke gedeelte vanuit Tavira misschien een betere optie. 

Mocht je in een korte tijd zo veel mogelijk van het natuurgebied willen zien, dan is het misschien een goede optie om een fiets te huren. Dit is mogelijk bij het bezoekerscentrum in Olhão en in de vele dorpjes die rond het park liggen. Wil je profiteren van het beste licht en de minste drukte in de ochtend, huur je fiets dan voor meerdere dagen. 

Ria Formosa tijdens de zonsopkomst

Vogels spotten

De activiteit waar het naar onze mening allemaal om draait in het parque natural da Ria Formosa is het spotten van vogels. In het gedeelte “wildlife van Parqua natural da Ria Formosa” zijn we al uitgebreid ingegaan op alle prachtige vogels die hier te vinden zijn. Nu wil je ze natuurlijk nog vinden. Vogels spotten kan hier prima zonder gids, omdat er overal wel vogels te vinden zijn. Mocht je op zoek zijn naar de zeldzamere exemplaren kan het een goede optie zijn om met een lokale gids op pad te gaan. Zij kennen het park en haar vogels op hun duimpje, dit zal dus echt nooit teleurstellen.

Als je op zoek bent naar vogels in Ria Formosa, kun je het beste vroeg je bed uit. De meeste vogels zijn namelijk het meest actief in de ochtend, daarnaast zijn er dan nog weinig andere bezoekers te vinden en hoef je de prachtige natuur met niemand te delen. 

Maak een boottocht

Ria Formosa bestaat voor grote delen uit water, hoe gaaf is het dan om het park te verkennen vanaf een, vaak elektrische, boot? Vanuit de boot geniet je van de vele vogels die hier leven, maar leer je ook van alles over andere bezigheden in het park zoals het kweken van oesters en het winnen van zout. Dit alles varend over het water, terwijl je geniet van het prachtige weer. 

Ga eiland hoppen

Binnen de grenzen van het parque natural de Ria Formosa zijn vijf eilanden te vinden. Voorzieningen op deze eilanden zijn minimaal, met geluk is er een restaurant te vinden, maar des te beter zijn de prachtige stranden waar je een dag bij kunt komen van alle actieve uitjes. Om bij deze eilanden te komen heb je natuurlijk een boot nodig, afhankelijk van waar je overnacht vaar je met een veerboot of met een klein elektrisch bootje. Neem voldoende eten en drinken mee voor de dag, en vergeet ook zeker je wandelschoenen niet. Je kunt namelijk ook prachtig wandelen op deze eilanden. 

Spot dolfijnen

Deze acitviteit is strikt genomen niet in het parque natural da Ria Formosa, maar wel te boeken vanuit de dorpjes rond het park. In de Atlantische oceaan rond de Algarve is het heel goed mogelijk om dolfijnen te spotten. Met name in de zomermaanden is de kans dat je dolfijnen spot heel erg groot. Veel bedrijven hebben een keurmerk dat laat zien dat deze activiteit geen of weinig impact heeft op de dolfijnen. Kies altijd voor zo’n bedrijf als je besluit een boottocht te gaan maken. Dolfijnen spotten gebeurt vaak vanuit een zogenaamde RIB-boot, waarmee je pijlsnel over de golven vliegt. De boot is vrij laag, waardoor je de dolfijnen goed kunt bekijken en fotograferen!

Een steenloper in Ria Formosa

Praktische informatie Parque natural da Ria Formosa

Het parque natural da Ria Formosa loopt dus van Faro tot aan (Cabanas de) Tavira. De steden en grotere dorpen rond het natuurgebied zijn Faro, Tavira en Olhão. Hier zijn meer dan voldoende opties om te overnachten, eten en boodschappen te doen. Zoek je het iets kleinschaliger, overweeg dan om te overnachten in Cabanas de Tavira, Fuseta of Santa Luzia. Ook hier vind je alles wat je nodig hebt, maar dan voelt het een stuk gezelliger. Ben je op zoek naar een ontspannen reis, dan is het goed mogelijk om met Tui naar Portugal te reizen. Hiermee zijn je vlucht, transfer en accommodatie allemaal in één klap geregeld. 

Het bereiken van het natuurgebied is heel gemakkelijk. Je vliegt vanaf Schiphol in ongeveer 3 uur naar Faro en vanaf daar kan je de bus pakken of een auto huren om het gebied te verkennen. Ben je bezig aan een roadtrip en kom je vanuit Lissabon of Porto, dan moet je rekening houden met een reistijd van 3 uur vanuit Lissabon en iets meer dan 5 uur vanuit Porto. Een bezoek aan het park is ook  goed te combineren met een bezoek aan het Spaanse Andalusië. In iets meer dan twee uur ben je namelijk in Sevilla, terwijl het naar de Spaanse grens maar 45 minuten rijden is. 

 

Booking.com
Meeuwen in de haven van Cabanas de Tavira

Beste reistijd voor Parque natural da Ria Formosa

Ria Formosa kun je het hele jaar door goed bezoeken. Het hangt af van wat je doelen zijn wat voor jou de beste reistijd is. Het hele jaar door zijn er voldoende vogels te spotten. Het hoogtepunt wat vogels spotten betreft ligt in de voorjaars- en najaarstrek wanneer vogels hier massaal samen komen voor of na de oversteek van de Middellandse zee. Maar ook in de winter, wanneer met name veel verschillende eenden hier overwinteren en in de zomer wanneer de zomergasten gearriveerd zijn, zijn er heel veel verschillende vogels te vinden. 

Het natuurgebied ligt natuurlijk in de zeer populaire Portugese Algarve, waardoor het hier in de zomermaanden heel erg druk kan worden. Mocht je dus niet van de drukte houden, reis dan vooral in het laagseizoen naar parque natural de Ria Formosa. 

Wat betreft het weer is het nooit heel erg koud in Faro. In de wintermaanden ligt de gemiddelde maximum temperatuur rond de 15 graden en ’s nachts wordt het gemiddeld niet kouder dan 7 graden. Veruit de meeste neerslag valt ook in deze wintermaanden, met neerslag in ongeveer 50% van de dagen. Richting de zomer wordt het steeds droger met in de maanden juli en augustus bijna geen neerslag. 

De zoutpannen in het parque natural da Ria Formosa

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het