De Vintgar kloof in Slovenië

De machtige Vintgar kloof: het bezoeken meer dan waard!

Table of Contents

De Vintgar kloof

De Vintgar kloof, in het Engels Vintgar Gorge, is een kloof gelegen in het Triglav nationaal park in het noordwesten van Slovenië. De kloof is ontstaan doordat de Radovna rivier hier al miljoenen jaren doorheen stroomt en daardoor het gesteente uitslijt. Het water heeft hier een kloof van maximaal 250 meter diep uitgesleten. De schoonheid van deze kloof werd al vrij snel ontdekt, er ligt namelijk al sinds 1893 een wandelpad waarover bezoekers een wandeling door de kloof kunnen maken. 

Deze wandeling is 1.6 kilometer lang en brengt je langs prachtige plekken in de kloof, waar je overal uitkijkt op het prachtige smaragdblauwe water van de Radovna rivier. Aan het einde van de wandeling kom je uit bij de Slap Šum, een waterval van ongeveer 15 meter hoog. 

De kloof ligt vlakbij het meer van Bled (Lake Bled) en is daardoor een belangrijke toeristische trekpleister. De Vintgar kloof is zo mooi, dat je deze absoluut niet over mag slaan, als je op vakantie bent in Slovenië. 

Wandelen door de Vintgar Kloof

Bijzondere diersoorten in de Vintgar kloof

Als je de Vintgar kloof bezoekt, is het vinden van wilde dieren vast niet je eerste doel. Je komt hier voornamelijk om te genieten van het natuurgeweld. Maar als je tijdens je wandeling goed zoekt, zijn er wel een aantal bijzondere diersoorten die je hier tegen kunt komt. 

In en rond de Vintgar kloof vind je waarschijnlijk niet zoveel zoogdieren. Af en toe wordt er een rode eekhoorn of een relmuis gespot, maar dat is het dan ook wel. 

Vogels kunnen een stuk makkelijker in de kloof komen en spot je dan ook gemakkelijker. Er is met name één soort vogel die hier goed te vinden is, en dit is de waterspreeuw. Een bijzondere vogel, die op weinig plekken zo makkelijk te vinden is. De vogel is ongeveer even groot als een merel, heeft een witte borst en is verder bruin met zwart. Het uiterlijk van de vogel is niet wat hem bijzonder maakt, dat is het feit dat deze vogel goed kan duiken en zwemmen. Er zijn maar weinig zangvogels die dit kunnen. Je vindt de waterspreeuw langs stromend water, waar ze vooral op zoek zijn naar eten. 

Een andere bijzondere diersoort die je hier kunt vinden is de Salmo marmoratus, een forelsoort die alleen te vinden is in een aantal rivieren die uitkomen in de Adriatische zee. Doordat het water van de rivier kraakhelder is, zijn de vissen gemakkelijk te spotten!

In waterspreeuw in de Vintgar kloof

Praktische informatie over de Vintgar kloof

De kloof ligt op iets meer dan 10 minuten rijden van het wereldberoemde meer van Bled. De kloof is vanaf hier dus ook heel makkelijk te bereiken. De eerste optie is om er gewoon met de auto naartoe te rijden. Bij de kloof zijn voldoende parkeerplaatsen waar je de auto voor 5  euro de hele dag kunt laten staan. Een andere optie is om vanaf het meer van Bled de shuttlebus te nemen naar het begin van de wandeling. Deze shuttlebus is vrij goedkoop. Nog goedkoper, maar ook ingewikkelder, is het om de lokale bus te pakken naar het beginpunt van de wandeling. 

Lange tijd was het mogelijk om de wandeling aan beide kanten van de kloof te beginnen, tegenwoordig is het alleen nog mogelijk om met de stroming mee van boven naar beneden te lopen. De wandeling door de Vintgar kloof is helaas niet gratis, maar kost 10 euro per persoon. Ondanks dit is het de moeite meer dan waard. De wandeling is slechts 1.6 kilometer lang en afhankelijk van hoeveel foto’s je maakt doe je er tussen de 30 minuten en 1 uur over. 

Nadat de wandeling voorbij is, moet je natuurlijk weer terugkomen bij de auto. Er is een wandelroute waarbij je ongeveer een uur door de Sloveense bossen wandelt. Een prima wandeling om nog meer van te omgeving van de Vintgar kloof te kunnen genieten. Er is ook de optie om een shuttlebus terug te nemen, hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. 
 
Houdt er rekening mee dat het op het wandelpad heel erg druk kan worden, beste momenten om de Vintgar gorge te bezoeken zijn vroeg in de ochtend, in het laagseizoen of op regenachtige dagen. Wij kozen ervoor om gelijk om 07.30 bij de entree te staan, dit was een goede keuze want we hadden de kloof bijna voor onszelf. Je kunt de kaartjes van tevoren online kopen. Mocht je graag op een bepaalde tijd gaan, boek dan ver van tevoren. Mocht je nog terplekke kaartjes willen kopen, dan is dit mogelijk bij het begin van de wandeling. Je vindt hier ook een restaurant en toeristische winkeltje. 
 
In de buurt van de Vintgar kloof zijn heel veel opties om te overnachten. Zorg wel dat je op tijd boekt want accommodaties zijn vaak vrij snel vol. 
Booking.com

De beste reistijd voor de Vintgar kloof

De Vintgar kloof is niet het heel jaar te bezoeken, in de wintermaanden is het wandelpad namelijk afgesloten. Tussen de tweede week van november en begin april is wandelen dus niet mogelijk. Aan het begin en het eind van het seizoen is het pad korter open, dus check de officiële website voordat je je bezoek plant. 

De andere maanden van het jaar is de Vintgar kloof dus gewoon te bezoeken. Het weer in Slovenië is goed te vergelijken met dat in Nederland, zowel qua temperatuur als qua regenval. Regen kan elke maand van het jaar vallen, maar valt vaker in de herfst dan in het voorjaar. Mocht je de kans hebben, reis dan buiten het hoogseizoen, want dan kan het extreem druk zijn bij de kloof. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Zeezoogdieren spotten op de Azoren
Zeezoogdieren spotten op de Azoren: Een magische ervaring!

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar de magie van walvissen en dolfijnen? De Portugese Azoren, een archipel midden in de oceaan, zijn een betoverende plek om deze bijzondere dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. In dit artikel vertellen we je alles over

Toegangsbord van South Luangwa nationaal park
South Luangwa nationaal park: de ultieme safaribestemming in Zambia

South Luangwa nationaal park South Luangwa nationaal park is een beschermd natuurgebied in het oosten van het Afrikaanse Zambia. Het nationale park, dat ruim 9.000 km² groot is, ligt in de Luangwa vallei. Een vallei waar het wemelt van de wilde dieren en waar nog twee andere geweldige nationale parken

Adder in Tangkoko nature reserve
Tangkoko Nature Reserve

Tangkoko Nature Reserve Als je naar het Indonesische eiland Sulawesi reist, mag je zeker het Tangkoko Nature Reserve niet overslaan. Het Tangkoko Nature Reserve is een van de vele prachtige natuurgebieden van Indonesië en staat met name bekend vanwege de zeldzame dieren die hier leven, zoals het Celebesspookdiertje en de

Vrouwelijke grote koedoe
De 5 grootste antilopen van Afrika: wie zijn het en waar vind je ze?

De 5 grootste antilopen van Afrika Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië. Alle antilopen vallen onder de familie van de holhoornigen (Bovidae), maar niet alle dieren die onder de holhoorningen vallen zijn antilopen. Onder de holhoornigen vallen namelijk ook de runderen, geiten en schapen.

De WildlifeReizen kalender 2024
De WildlifeReizen kalender 2024

De WildlifeReizen kalender 2024 Met trots presenteren wij ons eerste product, de WildlifeReizen kalender 2024! Het is een, naar onze mening, geweldige kalender geworden met 13 prachtige foto’s die je misschien wel herkent van onze website of ons Instagramaccount. Al deze foto’s zijn door ons zelf gemaakt, tijdens onze reizen