Wat te doen in het Triglav nationaal park

Wat te doen in het Triglav nationaal park

Table of Contents

Triglav nationaal park

Het Triglav nationaal park, in het Sloveens Triglavski Narodni Park, is een nationaal park in het Centraal- Europese Slovenië. Bekendste kenmerk van het nationale park is de Triglav berg, die in het nationale park ligt. De Triglav, wat letterlijk vertaald driehoofd betekent, is met een hoogte van 2.864 meter de hoogste berg van het land. Het nationale park is al sinds 1981 in de huidige vorm. 

Het nationale park 838 km2 groot en is daarmee ongeveer 3% van het totale landoppervlakte van Slovenië. Je vind het nationale park in de Julische Alpen in het noordwesten van Slovenië, op een uur rijden van de hoofdstad Ljubljana. In het park vind je meerdere informatiecentra, hét bezoekerscentrum is Dom Trenta. Dit bezoekerscentrum is te vinden in het dorp Trenta. 

Wildlife in het Triglav nationaal park

Het Triglav nationaal park, zou geen nationaal park zijn als het hier niet goed vertoeven is voor wilde dieren. In het park is dan ook veel wildlife te vinden. In het park leven twee van de drie grote Europese roofdieren, namelijk de Europese bruine beer en de Euraziatische lynx. Helaas worden deze twee en dan met name de lynx zelden gespot in het Triglav nationaal park.

De kans dat je hoefdieren tegen komt is gelukkig wel een stuk groter. In het park leven edelherten, reeën, de Alpensteenbok en de gems. In het Triglav nationaal park leven natuurlijk ook kleine roofdieren, waarvan de vos het meest gespot wordt. Daarnaast vind je hier ook boommarters en dassen. Andere opvallende zoogdieren dier hier leven zijn de Alpenmarmot, de relmuis en de sneeuwhaas. 

Natuurlijk leven er niet alleen zoogdieren in het Triglav nationaal park, het is hier namelijk ook een perfect leefgebied voor veel vogels. De Steenarend, één van de grootste roofvogels van Europa, is hier een vaak geziene gast. Ook andere roofvogels zoals de vale gier en dwerguil leven hier. Naast roofvogels leven er natuurlijke ook nog andere leuke vogels zoals de auerhoen, de hazelhoen, de korhoen, de waterspreeuw, de zwarte specht, de matkop en de rotskruiper. 

Alpensteenbok in Triglav nationaal park

Wat te doen in het Triglav nationaal park

Hiken

Het Triglav nationaal park is één van de beste hike-bestemmingen van Europa. In het nationale park zijn zoveel verschillende wandelingen te maken, dat je weken lang elke dag een andere route kunt kiezen. Er zijn wandelingen voor elk niveau. Van vrij eenvoudig tot pittige uitdagingen. De meeste bezoekers kiezen ervoor om boven op de Vršič pas te beginnen. Dit is namelijk het hoogste punt waarop je kunt komen met de auto.

Mocht je op zoek zijn naar wildlife, dan kun je hier beter niet gaan hiken. Door de vele andere bezoekers kom je hier namelijk niet veel wilde dieren tegen. Je kunt er dan beter voor kiezen om vanuit Trenta naar het Kriški Podi plateau te hiken. Dit is een pittige wandeling, met een klim van bijna 700 naar 2.400 meter, maar als je het redt is het de moeite meer dan waard. Niet alleen wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten, maar met wat geluk sta je oog in oog met Alpensteenbokken, Alpenmarmotten en gemzen. 

Net als in veel hooggebergte in Europa, is het ook hier mogelijk om een huttentocht te maken, waarbij je van hut naar hut trekt. Hierdoor kan je een groter stuk, in een wat langere tijd wandelen en het gevoel van de bergen echt ervaren. Bijkomend voordeel is dat je dan met het beste licht boven op de berg bent, en dus met prachtig licht wildlife tegen kunt komen. 

Het meer van Jasna

Het Triglav nationaal park is vanaf twee kanten bereiken. Of je komt via Bovec, of via Kransjka Gora. De tweede route is het populairste, omdat je dan via de Vršič pas gaat. Voordat je met de auto aan deze klim begint, kom je langs een kraakhelder meer met een beeld van een gouden steenbok. Dit is het meer van Jasna, Jezero Jasna in het Sloveens. Een ideale stop om even wat te eten, een ijsje te halen en te genieten van het prachtige meer. Een plek die je niet mag missen, zeker niet als je er toch langs rijdt. 

Vintgar kloof

De Vintgar kloof, in het Engels Vintgar Gorge, is een kloof gelegen in het Triglav nationaal park. De kloof is ontstaan doordat de Radovna rivier hier al miljoenen jaren doorheen stroomt en daardoor het gesteente uitslijt. Het water heeft hier een kloof van maximaal 250 meter diep uitgesleten. De schoonheid van deze kloof werd al vrij snel ontdekt, er ligt namelijk al sinds 1893 een wandelpad waarover bezoekers een wandeling door de kloof kunnen maken. 

Deze wandeling is 1.6 kilometer lang en brengt je langs prachtige plekken in de kloof, waar je overal uitkijkt op het prachtige smaragdblauwe water van de Radovna rivier. Aan het einde van de wandeling kom je uit bij de Slap Šum, een waterval van ongeveer 15 meter hoog.

De Vintgar kloof in Slovenië

Soča rivier

De Soča rivier is één van de tweede grote rivieren die door het Triglav nationaal park loopt. Dankzij het smaragdblauwe water is de rivier een ware trekpleister op zichzelf. Volg de rivier en kom op vele prachtige plekken. Tussen Trenta en Bovec ligt de Soča trail, een wandelpad van 19 kilometer die een deel van de rivier volgt. Onderweg kom je langs de grote en kleine Soča kloof, langs watervalletjes en loop je door prachtige bossen. Vanaf Bovec wordt de Soča rivier een stuk ruiger, waardoor het hier mogelijk is om te raften!

Vršič pas

De Vršič pas is de hoogste bergpas van Slovenië en piekt op een hoogte van 1.611 meter. De pas bestaat uit zo’n 50 haarspeldbochten en leid je van het ene vergezicht naar het andere. Onderweg zijn meerdere plekken om te stoppen en wat foto’s te maken. Neem hier vooral de tijd voor. Onderweg kom je langs verschillende hotels en een Russische kapel. Helemaal op de top beginnen meerdere wandelroutes, dus hier is het vaak een drukte van jewelste. 

Meer van Bled

De volgende plek die je niet wilt missen tijdens een bezoek aan het Triglav nationaal park is het meer van Bled. Misschien wel de bekendste toeristische trekpleister van het Slovenië. Het meer van Bled, dat technisch gezien net niet in het nationale park ligt, is een meer met een oeveroppervlakte van zo’n 6 kilometer. Het water van dit meer, is net als het water in de rivieren hier kraakhelder. Wat het meer zo iconisch maakt is het eiland met daarop de Maria Hemelvaartskerk. 

Wandel rond het meer, maak er een tocht met de traditionele Pletna gondel en bezoek het kasteel van Bled voor de volledige ervaring. Boek je hotel, zeker in de zomermaanden, ver van tevoren want het meer van Bled is razendpopulair. 

Tolmin Kloof

Naast de Vintgar kloof, is er nog een andere bekende kloof in het Triglav nationaal park te vinden, namelijk de Tolmin kloof. Gevormd door de Tolminska rivier. Deze kloof is net zo prachtig en spectaculair als de Vintgar kloof. Doordat de kloof niet in de buurt van het meer van Bled, maar in de buurt van Bovec ligt, is het hier vaak een stuk rustiger. De wandeling is ongeveer 2,5 kilometer lang en is een ronde, je hoeft dus niet dezelfde weg heen- en terug. Net als voor de Vintgar kloof betaal je een entreeprijs, maar dit mag je zeker niet afschrikken. Je vindt de Tolmin kloof in de buurt van het dorpje Tolmin.

Meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië en is te vinden in het Triglav nationaal park. Het meer, dat dus groter is dan het meer van Bled, heeft net zulk prachtig water als het meer van Bled, maar is een stuk minder toeristisch. Het meer wordt minder bezocht, waarschijnlijk omdat het langer rijden is en omdat de iconische kerk ontbreekt. Doordat er rondom het meer volop natuur te vinden is, vonden wij het niet minder mooi dan het meer van Bled. 

Een wandeling rond het meer is een echte aanrader. Daarnaast kan je er allerlei watersporten beoefenen, waaronder suppen en kanoën. Mocht je een mooi uitgezicht willen, kun je ervoor kiezen om met de Vogel kabelbaan te nemen. Deze brengt je naar 1.500 meter hoogte. Met helder weer kun je vanaf hier de Middellandse zee zien. 

Lees hier alles over het meer van Bohinj!

Het grootste meer van Slovenië, het meer van Bohinj

Jouw verblijf in het Triglav nationaal park

Het Triglav nationaal park ligt dus in het noordwesten van Slovenië, op ongeveer één uur rijden van de hoofdstad Ljubljana. Het nationale park is niet alleen met de auto, maar ook met de bus goed te bereiken. Daarnaast worden er vanuit Ljubljana veel dagtrips naar het nationale park (vooral Bled) aangeboden. Mocht je ruime keuze willen wat betreft je accommodatie, boek dan ver vooruit. Het nationale park wordt veel bezocht en als je lang wacht met boeken kom je terecht bij dure accommodaties. 

Mocht je ruim de tijd hebben, dan adviseren we je om zowel in de buurt van Bled en Bohinj, als in de buurt van Bovec of Trenta meerdere overnachtingen te boeken. Hierdoor kan je het park het beste ontdekken. De meeste dorpjes in het nationale park zijn klein en hebben weinig of geen eetgelegenheden. Daarnaast kan het zijn, dat je alleen buiten kunt zitten. Als je net buiten het nationale park verblijft, in Bovec of Kransjka Gora zijn er gelukkig veel meer terrassen, restaurants en hotels te vinden. 

Booking.com

Beste reistijd voor het Triglav nationaal park

Triglav nationaal park is het hele jaar door te bezoeken. In de winter is het een goede wintersport locatie, maar zijn er ook vaak plekken en wandelroutes afgesloten, zo is de Vršič pas het hele winterseizoen gesloten. Regen kan er het hele jaar vallen, maar ook het hele jaar door zijn er periodes met mooi weer. Qua temperatuur zijn de zomermaanden het beste om het Triglav nationale park te bezoeken, maar het kan dan behoorlijk druk zijn. Uitwijken naar mei/juni en september zijn prima opties. 

Kraakhelder water van de Soca rivier

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het