De vuurtoren op Bressay

Wat te doen op de Shetlandeilanden: 8 gave activiteiten in de natuur!

Table of Contents

Wat te doen op de Shetlandeilanden?

De Shetlandeilanden, de perfecte vakantiebestemming als je op zoek bent naar de natuur, prachtige vergezichten, hele vriendelijke lokale bevolking en duizenden broedende zeevogels. Je moet dan wel het weer, wat een stuk minder kan zijn, op de koop toenemen. Maar wat te doen op de Shetlandeilanden is dan natuurlijk de grote vraag. Wij proberen antwoord op deze vraag te geven, met onze lijst “8x wat te doen op de Shetlandeilanden”.  

Atlantische Papegaaiduiker in het gras bij Sumburgh Head. Wat te doen op de Shetlandeilanden

Maak een boottocht langs de zeevogelkolonie van het eiland Noss

De eerste van “8x wat te doen op de Shetlandeilanden” is het maken van een boottocht rond het eiland Noss. De boottocht vertrekt vanuit de haven van de Shetse hoofdstad Lerwick. Er zijn meerdere aanbieders in de haven te vinden. Wij kozen ervoor op met seabirds-and-seals op pad te gaan, wat een geweldige keuze bleek te zijn!

Deze boottocht brengt je langs de steile kliffen van het onbewoonde eiland Noss. Deze kliffen kunnen op sommige plekken tot wel 180 meter hoog worden. Het eiland Noss, dat vroeger bewoond werd, is in 1955 uitgeroepen tot natuurreservaat. Het eiland is namelijk een van de belangrijkste broedplekken voor zeevogels op de Shetlandeilanden. 

Op het kleine eiland van nog geen 350 hectare groot zijn 201 verschillende soorten vogels gespot. Vogels die hier veel voorkomen zijn onder andere de Jan-van-Gent, de noordse stormvogel, de grote jager, de drieteenmeeuw, de zwarte zeekoet, de zeekoet, de alk en de Atlantische  papegaaiduiker. 

Er leven op en rond Noss niet alleen vogels, er worden ook wel eens zoogdieren gespot. De meest geziene zoogdieren rond Noss zijn de otter, de grijze zeehond en de gewone zeehond. In het water om het eiland kunnen in totaal tien verschillende soorten zeezoogdieren gespot worden, waaronder de bruinvis, de orka en de grijze dolfijn.

Hoogtepunt van de boottocht is het varen langs de gigantische Jan-van-gent kolonie, waar je versteld staat van de herrie, geur en het uitzicht over duizenden vogels. Na het verlaten van de kolonie worden er nog een aantal haringen het water ingegooid waar de Jan-van-gent massaal voor het water in duiken. 

Lees hier meer over onze geweldige boottocht naar Noss!

Vliegende jan-van-gent rond Noss national nature reserve. De Jan-van-gent is één van de zeevogels op de Shetlandeilanden

Kies voor adrenaline: Coasteering in Shetland

De tweede activiteit op onze lijst “8x wat te doen op de Shetlandeilanden” die je, zeker als je van adrenaline houdt, niet mag missen op de Shetlandeilanden is coasteering. Coasteering is een vrij nieuwe outdoor activiteit die zich afspeelt aan de kustlijn van ruige gebieden. Het is goed te vergelijken met Canyoning alleen dan speelt het zich af in zee. Hierbij ontdek je dus letterlijk de kustlijn in een dikke wetsuit en met beschermende kleding. 

Tijdens de activiteit zwem je in de zee, zwem je door grotten, spring je van rotsen af en laat je je meenemen door de storming. Coasteering is ontstaan in het Verenigd Konikrijk wat zich met de ruige kusten uitzonderlijk goed leent voor deze steeds populairder wordende activiteit. 

Op de Shetlandeilanden is dit nog een vrij nieuwe activiteit en wordt alleen aangeboden door SeaShetland. Wil je weten hoe wij coasteering op de Shetlandeilanden hebben ervaren? Lees het hier! 

Coasteering Shetland

Breng een bezoek aan het eiland Mousa

Het eiland Mousa is een klein eiland aan de oostkant van mainland. Dwars door het eiland loopt de 60 graden lijn. Het eiland was bewoont, maar ruim een eeuw geleden verlieten de laatste bewoners het eiland. Tegenwoordig is het eiland een RSPB nature reserve en dus een beschermd natuurgebied. Belangrijkste reden om het eiland te beschermen is de grote broedpopulatie van stormvogeltjes. Het gaat om zo’n 7.000 paartjes die op het eiland broeden. Een deel hiervan leeft in de Broch of Mousa, het best bewaarde gebouw uit de ijzertijd op de Britse eilanden. 

Het bijzondere aan deze vogels is dat ze zich alleen laten zien als de zon al onder is, overdag vissen de vogels namelijk op zee. Alleen om te wisselen met de partner komen ze terug aan land en dit doen ze dus in het donker. Zo zijn ze veiliger voor roofvogels dan overdag. Mocht je dit spektakel willen zien, er worden excursies aangeboden door The Mousa Boat. Vergeet je winterkleding niet, want het kan dan heel erg koud worden.

Het eiland is ook overdag te bezoeken, ook dan maak je gebruikt van The Mousa Boat. Het eiland is een belangrijke plek voor de gewone zeehond, en ook de grijze zeehond wordt hier met enige regelmaat gespot. Andere vogels die je op het eiland kunt vinden zijn de noordse stern, de kleine jager, de grote jager, de zwarte zeekoet, de eider en nog veel meer. 

Ervaar het einde van de wereld in het Hermaness national nature reserve

Als je jezelf afvraagt wat te doen op de Shetlandeneilanden, dan mag een bezoek brengen aan het Hermaness national nature reserve absoluut niet ontbreken. Het Hermaness national nature reserve is wat ons betreft echt een must om te bezoeken. Dit prachtige natuurreservaat ligt op het eiland Unst helemaal in het noorden van de archipel. Vanaf Lerwick is het zo’n 2 uur rijden en tussendoor moet je ook nog twee keer gebruik maken van een veerboot. Maar als je er eenmaal bent snap je waarom je hier heen moet. Het is mogelijk om het er een dagtrip van te maken, maar nog veel fijner is het om op Unst te blijven slapen. 

Het natuurgebied bestaat uit twee verschillende landschappen. Het grootste gedeelte bestaat uit de typische Shetlandse heide en aan de randen bij de zee vind je hoge kliffen en veel rotsen. Beide landschappen zijn prachtig om te zien. Vanaf de parkeerplaats zijn er twee wandelroutes te lopen, welke je allebei zowel langs de heide als langs de kliffen leiden. Beide routes zijn ongeveer 7 kilometer. 

Het is ook mogelijk om de routes te combineren, dan kom je uit op ongeveer 11 kilometer. De ene route, de Saito trail, brengt je naar de grootste Jan-van-gent kolonie van de Shetlandeilanden en de andere route brengt je helemaal langs de kustlijn met als een van de hoogtepunten het uitzicht op de Muckle Flugga vuurtoren. Vanaf de parkeerplaats loop je in een klein uur naar de kliffen, en kun je de zeevogels dus al spotten. 

Elke zomer komen meer dan 150.000 vogels naar Hermaness toe om te broeden. Het gaat om 15 verschillende soorten, waarvan de ongeveer 50.000 Jan-van-gent het meest in het oog springen. Deze broeden, samen met veel andere zeevogels op de steile rotswanden. Andere vogels die op de kliffen broeden zijn de zeekoet, de zwarte zeekoet, de drieteenmeeuw, de noordse stormvogel, de alk en de Atlantische papegaaiduiker

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden

Wandel over het St Ninians strand en eiland

St. Ninians strand en eiland zijn een spectaculair natuurwonder op het hoofdeiland van de Shetlandeilanden. Het strand van St. Ninian is namelijk een tombolo, een smalle strook zand tussen een klein eiland (of grote rotspartij) en een groot eiland. Tijdens de zomer, als de zee rustig is, ontstaat hier een zandbank die je naar het St. Ninians isle brengt. De zandbank is zo’n 500 meter lang en zeker met mooi weer, als de zee helder blauw kleurt, prachtig!

Niet alleen de tombolo is het bezoeken waard, want sla ook zeker het eiland zelf niet over. De steile kliffen en vele eilandjes zijn heel mooi om te zien en een uitstekende broedplek voor veel vogels. Met name de noordse stormvogel is gek op dit eiland. Maar ook de zwarte zeekoet, de zeekoet, de alk en zelfs de Atlantische papegaaiduiker broeden op dit eiland. Daarnaast zijn er op het eiland belangrijke ontdekkingen gedaan uit de vroege middelleeuwen. De gevonden voorwerpen zijn overgebracht naar het Schots nationaal museum, de resten van een Middeleeuwse kapel zijn er wel nog te bewonderen. 

Je kunt een rondje maken rond het hele eiland. Het is een route van zes kilometer, waar je waarschijnlijk zo’n 2-3 uur over doet. Parkeren kan vlakbij het strand. De dichtstbijzijnde overnachtingsmogelijkheden zijn in Bigton, niet ver van het strand af. 

St Ninian's beach. Te fotograferen tijdens een fotoreis naar de Shetlandeilanden

Ga op zoek naar de grauwe franjepoot op Fetlar

Het eiland Fetlar is één van de noordelijk gelegen Shetlandeilanden, en ligt vlakbij het eiland Unst. Hoewel het eiland qua vierde in grootte komt, leven er maar zo’n 60 mensen. Een groot deel van het eiland is dan ook natuurgebied. En op het eiland leeft een wel heel bijzonder vogel, de grauwe franjepoot. Een vogel die over het algemeen veel noordelijker broedt en die vaak op open zee in het zuiden overwintert. De grootste broedpopulatie in het Verenigd Konikrijk is dus te vinden op Fetlar en dan voornamelijk in het Loch of Funzie. 

De vogel heeft een grote aantrekkingskracht op vogelaars en dat heeft één voornamelijke reden. De vrouwtjes gedragen zich als mannetjes en andersom. Zo zijn de vrouwelijke grauwe franjepoot feller gekleurd en groter, zij vechten om de mannen en laten het broeden en verzorgen van de jonge compleet aan de mannetjes over. Sterker nog, nadat ze hun eieren gelegd hebben, gaan ze op zoek naar het volgende mannetje. Een verdeling die niet veel in de natuur voorkomt en dus uniek om te zien. Vandaar dat een bezoek aan Fetlar en dan met name Loch of Funzie niet mag ontbreken op deze “wat te doen op de Shetlandeilanden” lijst. 

Overnacht op Fair Isle

Mocht je op zoek zijn naar rust en avontuur tegelijk, dan deze activiteit op onze lijst “8x wat te doen op de Shetlandeilanden” helemaal iets voor jou. Overnacht op Fair Isle, het meest zuidelijk gelegen eiland van de Shetlandeilanden dat eigenlijk precies tussen Shetland en Orkney in ligt. Om er te komen heb je twee opties. Of je neemt het vliegtuig, waarmee je in ongeveer 10 minuten naar het eiland vliegt, of je kiest voor de veerboot. 

De veerboot gaat tijdens het seizoen om de dag en vertrekt vanaf Grutness Pier, niet ver van Sumburgh head af. De boot doet er zo’n 2,5 uur over. Het is niet mogelijk om een dagtrip naar Fair Isle te maken, aangezien de boot maar één keer om de dag gaat. Daarnaast is het altijd maar de vraag of deze gaat ( wat ook geldt voor het vliegtuig) in verband met de weersomstandigheden. 

Mocht je de hele tocht gemaakt hebben dan wordt je beloond met prachtige Shetlandse natuur, een aantal zeevogels zoals de papegaaiduiker en de Jan-van-gent, en nog veel meer andere vogels. Met name tijdens de vogeltrek is Fair Isle heel interessant omdat veel verschillende vogels hier per ongeluk of expres belanden. Op dit kleine eiland zijn dan ook bijna 400 vogelsoorten geregistreerd. 

Op het eiland is een klein aantal accommodaties allemaal op basis van volpensioen. Mocht je naar dit prachtige en vooral afgelegen eiland (slechts 60 inwoners) af willen reizen, boek alles dan op tijd!

Breng een bezoek aan Sumburgh Head

Nummer acht en alweer de laatste van onze “Wat te doen op de Shetlandeilanden” lijst is een bezoek brengen aan Sumburgh Head.

Sumburgh Head is het meeste zuidelijke punt van het “mainland” van de Shetlandeiladen in Schotland. Sumburgh head is een behoorlijk steile heuvel die op het hoogtepunt zo’n 100 meter hoog is. Boven op Sumburgh Head vind je de oudste vuurtoren van de Shetlandeilanden, Sumburgh Head Ligthouse, die er al sinds 1821 staat. Daarnaast vind je hier het een groot bezoekerscentrum, met lokale exhibities over de lokale (avi)fauna en de geschiedenis van Sumburgh Head en de vuurtoren en een shop van RSPB met lokale souvenirs en boeken over de Shetlandeilanden.  

Daarnaast is heel Sumburgh Head een RSPB nature reserve. Je vindt hier dus een vuurtoren, bezoekerscentrum en natuurreservaat. Naast het bezoekerscentrum ligt ook een café, een café met een adembenemend uitzicht! Het natuurreservaat is een verademing voor natuur- en vogelliefhebbers en is één van de beste en meest toegankelijke plekken op Shetland om de Atlantische papegaaiduiker te spotten

Sumburgh Head ligt op 26 miles van de Shetse hoofdstad Lerwick en is makkelijk te bereiken met de auto of bus. Een bezoek aan het natuurreservaat is uiteraard gratis. Mocht je het bezoekerscentrum willen bezoeken, dan kost dat zes Britse pond. Een bedrag wat volledig ten goede komt aan het beschermen en onderhouden van Sumburg Head. 

Een atlantische papegaaiduiker op Hermaness national nature reserve

Bedankt voor het lezen van onze “Wat te doen op de Shetlandeilanden” lijst en hopelijk weten jullie nu ook wat te doen op de Shetlandeilanden. Mochten jullie vragen hebben, of er al eens geweest zijn, laat dan vooral een reactie achter! Ook als je vindt dat deze Wat te doen op de Shetlandeilanden nog een uitbreiding verdient, dan horen wij dat heel graag!

Een zwarte zeekoet. zeevogels op de orkney-eilandenn

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een luipaard in South Luangwa nationaal park. Eén van de Big Five in Zambia
De Afrikaane Big Five in Zambia: Waar vind je ze?

De Afrikaanse Big Five in Zambia Ben jij van plan om een reis naar het Afrikaanse Zambia te maken? Dan ga je zeer waarschijnlijk om te genieten van de prachtige natuur en de wereldberoemde Victoria Watervallen. En als je hier op safari gaat, dan wil je natuurlijk ook weten welke

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Kenia Safari met AV-Tours: Spot de Big Five en nog veel meer!

Kenia Safari met AV-Tours Kenia is al jaren een geliefde bestemming voor safari- en natuurliefhebbers van over de hele wereld. Met uitgestrekte savannes, indrukwekkende wildparken en een overvloed aan wilde dieren is het land een paradijs voor avontuurlijke reizigers. Of je nu droomt van de jaarlijkse migratie in de Masai

Een geelsnavelwouw in St. Lucia, Zuid-Afrika. Wat te doen in St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park: Zuid-Afrika op haar best!

iSimangaliso Wetland Park iSimangaliso Wetland Park is een beschermd natuurgebied in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal. Het natuurgebied is een langgerekt gebied dat maar liefst 3.280km² groot is en loopt van net iets ten zuiden van St. Lucia tot aan de Mozambikaanse grens. Het gebied is het op twee na grootste

Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek