Bruine beren spotten in Servië
De bruine beer
Bruine beren zijn grote roofdieren uit de familie van de beren. De dieren zijn in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika te vinden. De totale populatie wordt geschat op 110.000 volwassen dieren en daardoor is de bruine beer als veilig geclassificeerd door het IUCN.
De bruine beer is op de ijsbeer na het grootste landroofdier ter wereld. Van kop tot kont worden de bruine beren 1,5 tot 3 meter groot. Mannelijke beren wegen gemiddeld 180kg, terwijl de vrouwtjes met 135kg een stuk minder wegen. Het enige verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is dan ook de grootte. Mannelijke bruine beren zijn zo’n 30% groter dan de vrouwtjes.
Hoe groot bruine beren zijn hangt ook heel erg af van waar ze leven. Zo worden bruine beren aan de kust van Alaska bijna net zo groot als een ijsbeer, terwijl de beren in het zuiden van het leefgebied zo klein kunnen zijn als een Maleisische beer. De naam doet vermoedde dat bruine beren altijd bruin zijn, maar bruine beren zijn van heel licht blond tot bijna zwart. Ze hebben een lange vacht, die afhankelijk van het seizoen en leefgebied dikker of dunner is.
Bruine beren leven solitair en je zal mannetjes en vrouwtjes alleen samen zien tijdens de paartijd. Zeker als vrouwtjes jongen hebben mijden ze mannetjes, want deze staan erom bekend de jongen te doden.
De bruine beer in Europa
In Europa leven een aantal ondersoorten van de bruine beer. De meest wijdverspreide bruine beer in Europa is de Euraziatische bruine beer. In Europa leven zo’n 17.000 bruine beren verdeeld over 22 landen. De meeste bruine beren zijn te vinden in Rusland, Roemenië en Zweden. Ook landen als Finland, Estland, Slovenië en Slowakije hebben een aardige populatie bruine beren.
Door intensieve jacht ging het jaren lang slecht met de bruine beer in Europa. Gelukkig werpen de beschermingswetten zijn vruchten af en stijgt de populatie bruine beren in Europa langzaam. Door de jarenlange druk van mensen op bruine beren is het dieet van bruine beren van 80% naar 40% vlees veranderd van bijna volledig carnivoor naar omnivoor.
Mocht je bruine beren willen spotten in Europa, kan je het beste naar Finland of Roemenië afreizen. Ben je op zoek naar de zeldzaamste beer van Europa, reis dan af naar het nationale park d’Abruzzo, Lazio e Molise in Italië. Hier leven nog zo’n 60 Marsicaanse bruine beren.
Bruine beren spotten in Servië
Bruine beren spotten kan dus op veel plekken in Europa, maar wist je dat bruine beren spotten in Servië ook een prima optie is. In Servië leven zo’n 110-125 bruine beren in het wild. Veruit de meeste hiervan leven in en rond Tara nationaal park (100-120), een nationaal park aan de grens met Bosnië-Herzegovina. Beren zijn, net is in bijna heel Europa, jarenlang vervolgd totdat in 2002 wetgeving is aangenomen om de beren te beschermen. Berenjacht is sindsdien verboden. Hierdoor is de populatie in een jaar of 20 ruim verdubbeld.
De totale populatie beren in Servië is dus relatief klein, maar doordat de beren bijna allemaal in één gebied leven is de dichtheid daar juist heel hoog. Ondanks dat de beren in Tara nationaal park best veel voorkomen, is beren spotten in Servië tijdens een wandeling eigenlijk kansloos.
Gelukkig is er een optie zodat beren spotten in Servië een echte mogelijkheid wordt. In Tara nationaal park, kan je onder begeleiding van een parkranger, aan het eind van de dag in een berenhut verblijven. Je zit hier dan zo’n 4-5 uur afhankelijk van hoe donker het is. Volgens de officiële cijfers van het nationale park heb je zo’n 60% kans om beren te zien. Helaas zijn wij maar één keer gegaan en zaten we bij de 40% die geen beer zag.
Het grote voordeel van bruine beren spotten in Servië is dat het een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld in Finland en Slovenië waar je zomaar 200€ per persoon kwijt bent. In Tara nationaal park kost dit slechts 60€ per persoon. De beste kans om beren te spotten heb je in het voorjaar en in het najaar, maar ook in de zomer zijn je kansen meer dan goed!
Tara nationaal park
Tara nationaal park is dus de beste plek om bruine beren te spotten in Servië. Het nationale park ligt aan de grens met Bosnië-Herzegovina en ligt in de Dinarische Alpen. Tara nationaal park werd uitgeroepen tot een nationaal park in 1981 door negen kleinere beschermde gebieden samen te voegen. Het park heeft nu een grote van 220 km2.
In Tara nationaal park leven meer dan 50 verschillende soorten zoogdieren. Zo vind je hier alle drie de grote roofdieren van Europa, de grijze wolf, de Euraziatische lynx en dus de bruine beer. Daarnaast vind je hier edelherten, marters, otters, wilde zwijnen, gemzen en reeën. Ook telt het park 135 soorten verschillende vogels waaronder de steenarend en de oehoe.
Naast Tara nationaal park heeft Servië natuurlijk nog veel meer te bieden. Lees hier over 5 treinreizen in onverwachte landen, met ook een stuk over de mooiste treinreis van Servië.
Hoe kom je in Tara nationaal park?
Het bezoekerscentrum van Tara nationaal park is te vinden in het stadje Mitrovac. Mitrovac ligt op zo’n 200 kilometer van Belgrado. Het dorp is te bereiken met het openbaar vervoer, maar is veruit het makkelijkst te bereiken met een huurauto. Je rijdt dan in iets meer dan 3 uur naar Mitrovac. In en rond Mitrovac zijn wat hotels te vinden waar je kan overnachten. In Tara nationaal park kan je wildkamperen (dit was toegestaan in 2017, check dit van tevoren). Dus als je een tent bij je hebt kan je aan een meer in het nationale park kamperen.