Een Alpensteenbok, een van de wildlife top 10 van Europa

De Alpensteenbok

Table of Contents

De Alpensteenbok

De Alpensteenbok is een zoogdier en valt onder de familie van de holhoornigen.  Alpensteenbokken behoren samen met nog acht andere tot het geslacht van de geiten. Op dit moment leven er zo’n 30.000 Alpensteenbokken in het wild, hierdoor is de soort door het IUCN geclassificeerd als niet bedreigd.  

Hoe ziet een Alpensteenbok eruit?

Een Alpensteenbok is een wilde geit, een heeft dus redelijk wat weg van een tamme geit. De vacht van een Alpensteenbok is bruingrijs en is lichter op de buik. Mannelijke Alpensteenbokken zijn een stuk groter dan de vrouwelijke dieren. Mannelijke dieren kunnen tot 1m hoog worden en tot wel 1.7m lang. Vrouwelijke dieren worden niet hoger dan 85cm en halen zelden de 1.5m in lengte. Het verschil in gewicht is ook zeer duidelijk. Mannetjes worden tot 120kg, terwijl de vrouwtjes niet veel zwaarder dan 30kg worden. 

Zowel mannelijke als vrouwelijke Alpensteenbokken hebben naar achter gebogen hoorns, met veel ribbels. De hoorns van de mannetjes zijn een stuk groter dan die van de vrouwtjes (tot 1m voor mannetjes en tot 35cm voor vrouwtjes). 

Alpensteenbok in Gran Paradiso nationaal park

Hoe leeft een Alpensteenbok?

Alpensteenbokken leven op grote hoogte, tussen de 1.800 en 3.300m boven zeeniveau. Tijdens de winter zijn ze vaak op lagere hoogtes te vinden dan tijdens de warmere periodes. Mannetjes leven vaak solitair of in kleine bachelorgroepen en zijn alleen tijdens de paartijd in de buurt van de vrouwtjes te vinden. De vrouwtjes leven vaak in grotere kuddes met hun jongen. De vrouwtjes leven over het algemeen op grotere hoogtes dan de mannelijke dieren. 

De paartijd begint in december en duurt vaak niet langer dan zes weken. Na iets minder dan zes maanden worden de jongen geboren. Meestal krijgen ze één lam, maar tweelingen komen ook geregeld voor. De vrouwelijke dieren zijn volledig verantwoordelijk voor het groot brengen van de jongen. 

Alpensteenbokken zijn herbivoren en eten dus alleen plantaardig materiaal. Hun dieet bestaat voor het grootste gedeelte uit grassen, maar als het beschikbaar is, eten ze ook bladeren en twijgen. 

Waar leven Alpensteenbokken?

Als je Alpensteenbokken wilt gaan spotten is er natuurlijk één belangrijke vraag, want waar leven ze precies?

Zoals de naam al doet vermoeden leven de dieren in de Alpen. Maar heel erg vanzelfsprekend is dit niet. Halverwege de 19de eeuw ging het namelijk heel slecht met de Alpensteenbok. Terwijl het dier oorspronkelijk overal in de Alpen te vinden was, leefde Alpensteenbokken toen alleen nog in het Gran Paradiso nationaal park, Italië en de aangrenzende Maurienne vallei in Frankrijk. In die tijd leefden er nog minder dan 100 Alpensteenbokken. Gelukkig greep Victor Emmanuel II, de eerste koning van Italië, in. Hij richtte in 1854 het “Royal hunting reserve of Gran Paradiso” op.

Hierdoor herstelde de populatie zich tot ruim 3.000 in 1914. Toen Gran Paradiso in 1922 uitgeroepen werd tot een nationaal park, werd de bescherming nog beter. Hierdoor herstelde de populatie zodanig dat de dieren op andere plekken uitgezet konden worden. Inmiddels leven er ruim 30.000 Alpensteenbokken verdeeld over Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland. 

Alpensteenbokken leven dus in een behoorlijk groot gebied, maar zijn natuurlijk op sommige plekken makkelijker te vinden dan op andere. Hieronder een opsomming van de plekken, waar het het makkelijkst of gaafst is om deze dieren te spotten. 

Uitzicht op een besneeuwde bergtop

Gran Paradiso nationaal park

Gran Paradiso, het nationale park wat ervoor heeft gezorgd dat we nog steeds kunnen genieten van deze prachtige dieren. Het nationale park ligt in het noordwesten van Italië, in de buurt van de grens met Frankrijk. Het nationale park leent zich geweldig voor mooie wandelingen in de Alpen. In het park heb je goede kansen om Alpensteenbokken te spotten en daarnaast vind je hier ook Alpengemzen en Alpenmarmotten in overvloed.

Meer lezen over hoe wij dit nationale park ervaring hebben? Klik dan hier voor onze ervaring in het Gran Paradiso nationaal park!

Valnontey

Cingino Dam

De Cingino dam is een stuwdam in Piedmont, Italië. De dam zelf is niet heel bijzonder, maar toch wereldberoemd. Dit komt door de vreemde bewoners van deze dam. Alpensteenbokken zijn namelijk vaak op deze bijna verticale dam te vinden. Ze likken hier kostbare minerale van de stenen af. Het is een geweldig gezicht om deze dieren te zien balanceren op een bijna onmogelijk oppervlak. Helaas komen niet alleen steenbokken ongeschonden van dam af. Mocht je in de buurt zijn, is het echt een aanrader om langs te gaan!

Pontresina

Pontresina in Zwitserland is misschien wel de beste plek om een Alpensteenbok te zien. Tijdens de winter leeft één van de grootste populaties Alpensteenbokken hier in de bergen. Vanaf eind april tot begin juni, als het jonge gras rond het dorp begint te groeien en de bergtoppen nog ondergesneeuwd zijn, komen deze dieren met honderden tegelijk naar het dorp. Hier genieten ze volop van het jonge gras in de alpenweides. In het dorp worden zelfs gratis excursies aangeboden waarbij je op zoek gaat naar deze prachtige dieren en ook gelijk op zoek gaat naar de Alpenmarmot. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.