Gletsjer in Gran Paradiso nationaal park

Gran Paradiso nationaal park

Table of Contents

Het Gran Paradiso nationaal park

Het Gran Paradiso Nationaal Park is een van de oudste nationale parken van Italië en ligt in de Italiaanse alpen. Het park is te vinden in het uiterste noordwesten van Italië op de grens met Zwitserland. Het park heeft een grootte van 703km2 en is hiermee qua grootte het 10de nationale park van Italië. Het nationale park is vernoemd naar de Gran Paradiso (4061m), de hoogste berg uit het gebied.

Het nationale park is het makkelijkst te bereiken vanuit Turijn (70km) of Milaan (160km). Het dorpje Cogne is een belangrijke uitvalsbasis voor toeristen die het gebied bezoeken. In Cogne vind je een bezoekerscentrum waar je met al je vragen terecht kan.

Valnontey

De redding van de Alpensteenbok

Oorspronkelijk was de Alpensteenbok in alle landen in het Alpengebied in het wild te vinden. Met de opkomst van de vuurwapens was het echter snel klaar met deze prachtige dieren. In de 18de eeuw stierven ze uit in Duitsland en Zwitserland. In de 19de eeuw stierven ze ook in Oostenrijk en Noordoost-Italië uit. Aan het eind van de 19de eeuw waren deze dieren alleen nog te vinden rond het Gran Paradiso massief in noordwest Italië.

De eerste koning van Italië, Victor Emmanuel II, besloot in te grijpen en maakte in 1856 van het gebied rond de Gran Paradiso een koninklijk jachtgebied. Hoewel dit gebied slechts 21km2 besloeg had de bescherming van het gebied een positieve impact en groeide de populatie wilde steenbokken naar meer dan 3.000 vlak voordat de eerste wereldoorlog uitbrak.

Om de dieren nog beter te beschermen werd het Gran Paradiso nationaal park in 1922 uitgeroepen tot het eerste nationale park van Italië. Ondanks deze bescherming waren toch nog slechts 419 steenbokken over in het hele nationale park. Door goed ingrijpen van de Italiaanse regering leven er tegenwoordig weer 4.000 steenbokken in het nationale park. De totale populatie van Alpensteenbokken is zelfs gegroeid tot 30.000.

Doordat de dieren het nationale park verlieten en door herintroductie zijn ze nu weer te vinden in Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. Het gaat zelfs zo goed met de steenbok, dat hij niet meer op de rode lijst van bedreigde dieren staat!

Een Alpensteenbok, een van de wildlife top 10 van Europa

Een paradijs voor hike-liefhebbers

Met de vele gletsjers, alpenweiden en prachtige bergtoppen is Gran Paradiso nationaal park een waar paradijs voor hike-liefhebbers. De mogelijkheden om te wandelen zijn hier eindeloos en voor elk niveau is er wel een wandeling.

Zo kun je vanuit de Valnontey vallei een vlakke wandeling van een aantal uur maken, maar ook de bergen in naar de Rifugio Vittorio Sella. In het nationale park zijn meerdere van deze “rifugios” te vinden. Ideaal om even bij te komen en een hapje te eten, of om te blijven slapen. Hier blijven slapen heeft natuurlijk meerdere voordelen. Zo ben je ’s ochtends vroeg, bij het mooiste licht op een prachtige plek en zo kun je ook verder trekken om nog veel meer van dit prachtige nationale park te verkennen.

Mocht je de gletsjers tijdens een hike willen bezoeken, dan kom je helaas bedrogen uit. Deze gletsjers zijn alleen te bezoeken in het bijzijn van een gids. Ook vanuit andere dorpen zoals Pont en Colle de Nivolet zijn legio opties om te wandelen en te genieten van dit geweldige nationale park.

Fauna van Gran Paradiso

In het Gran Paradiso nationaal park leeft een grote variatie aan fauna. Gezien de historie van het nationale park mag het dan ook geen verrassing zijn dat het park vooral bekend staat om de vele Alpensteenbokken. Deze dieren zijn hier, met name boven de boomgrens, goed te vinden. In de zomer trekken de dieren naar de hoger gelegen alpenweiden, in de winter kan je geluk hebben en de dieren lager aantreffen. Wie denkt dat boven de boomgrens alleen steenbokken te vinden zijn, heeft het mis. Ook gemzen en alpenmarmotten komen namelijk op deze hoogtes voor. Gelukkig zijn deze dieren ook geregeld lager te vinden, dus ook goed te vinden voor mensen die de klim fysiek niet aankunnen.

In de lager gelegen bossen van het nationale park leven nog veel meer dieren. Zo vind je hier ook een behoorlijk aantal roofdieren. Wolven, lynxen, vossen, dassen, wezels, hermelijnen en marters jagen hier op hun prooi. Prooidieren bestaan uit onder andere uit edelherten, reeën, wilde zwijnen en berghazen.

Ook een aantal iconische vogelsoorten noemen het nationale park hun thuis. Zo vind je hier onder andere steenarenden, lammergieren (één van de twee broedplaatsen in Italië), rotspatrijzen en korhoenders.

Een gems in nationaal park d'abruzzo

Als al deze geweldige dieren niet genoeg redenen zijn om dit gebied te bezoeken, dan zijn het wel de prachtige wandelingen, de geweldige uitzichten en het feit dat je altijd zicht hebt op een van de aanwezige gletsjers die ervoor zorgen dat je deze plek nooit meer vergeet. Het park beschikt over een aantal pittoreske dorpjes met genoeg overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. Klik hier voor onze ervaring in het Gran Paradiso Nationaal park.

Tips voor jouw verblijf!

  • Verblijf in de kleine dorpjes zoals Valnontey.
  • Probeer het Gran Paradiso nationaal park te vermijden in het weekend, het kan hier dan behoorlijk druk worden.
  • Niet overal kan je tussen de middag al pizza krijgen.
  • Doe je boodschappen voordat je richting het park gaat, in dorpen als Cogne zijn alleen kleine supermarkten te vinden.
  • Ga vroeg op pad, zodat je kan genieten van de zonsopkomst en van het mooiste licht om te fotograferen.
  • Vergeet je warme kleren niet, ook in de zomer kan het hier behoorlijk afkoelen.
  • Bezoek het bezoekerscentrum van het nationale park, zij kunnen je alles vertellen.
De webshop voor backpackers

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een