Gletsjer in Gran Paradiso nationaal park

Gran Paradiso nationaal park

Table of Contents

Het Gran Paradiso nationaal park

Het Gran Paradiso Nationaal Park is een van de oudste nationale parken van Italië en ligt in de Italiaanse alpen. Het park is te vinden in het uiterste noordwesten van Italië op de grens met Zwitserland. Het park heeft een grootte van 703km2 en is hiermee qua grootte het 10de nationale park van Italië. Het nationale park is vernoemd naar de Gran Paradiso (4061m), de hoogste berg uit het gebied.

Het nationale park is het makkelijkst te bereiken vanuit Turijn (70km) of Milaan (160km). Het dorpje Cogne is een belangrijke uitvalsbasis voor toeristen die het gebied bezoeken. In Cogne vind je een bezoekerscentrum waar je met al je vragen terecht kan.

Valnontey

De redding van de Alpensteenbok

Oorspronkelijk was de Alpensteenbok in alle landen in het Alpengebied in het wild te vinden. Met de opkomst van de vuurwapens was het echter snel klaar met deze prachtige dieren. In de 18de eeuw stierven ze uit in Duitsland en Zwitserland. In de 19de eeuw stierven ze ook in Oostenrijk en Noordoost-Italië uit. Aan het eind van de 19de eeuw waren deze dieren alleen nog te vinden rond het Gran Paradiso massief in noordwest Italië.

De eerste koning van Italië, Victor Emmanuel II, besloot in te grijpen en maakte in 1856 van het gebied rond de Gran Paradiso een koninklijk jachtgebied. Hoewel dit gebied slechts 21km2 besloeg had de bescherming van het gebied een positieve impact en groeide de populatie wilde steenbokken naar meer dan 3.000 vlak voordat de eerste wereldoorlog uitbrak.

Om de dieren nog beter te beschermen werd het Gran Paradiso nationaal park in 1922 uitgeroepen tot het eerste nationale park van Italië. Ondanks deze bescherming waren toch nog slechts 419 steenbokken over in het hele nationale park. Door goed ingrijpen van de Italiaanse regering leven er tegenwoordig weer 4.000 steenbokken in het nationale park. De totale populatie van Alpensteenbokken is zelfs gegroeid tot 30.000.

Doordat de dieren het nationale park verlieten en door herintroductie zijn ze nu weer te vinden in Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. Het gaat zelfs zo goed met de steenbok, dat hij niet meer op de rode lijst van bedreigde dieren staat!

Een Alpensteenbok, een van de wildlife top 10 van Europa

Een paradijs voor hike-liefhebbers

Met de vele gletsjers, alpenweiden en prachtige bergtoppen is Gran Paradiso nationaal park een waar paradijs voor hike-liefhebbers. De mogelijkheden om te wandelen zijn hier eindeloos en voor elk niveau is er wel een wandeling.

Zo kun je vanuit de Valnontey vallei een vlakke wandeling van een aantal uur maken, maar ook de bergen in naar de Rifugio Vittorio Sella. In het nationale park zijn meerdere van deze “rifugios” te vinden. Ideaal om even bij te komen en een hapje te eten, of om te blijven slapen. Hier blijven slapen heeft natuurlijk meerdere voordelen. Zo ben je ’s ochtends vroeg, bij het mooiste licht op een prachtige plek en zo kun je ook verder trekken om nog veel meer van dit prachtige nationale park te verkennen.

Mocht je de gletsjers tijdens een hike willen bezoeken, dan kom je helaas bedrogen uit. Deze gletsjers zijn alleen te bezoeken in het bijzijn van een gids. Ook vanuit andere dorpen zoals Pont en Colle de Nivolet zijn legio opties om te wandelen en te genieten van dit geweldige nationale park.

Fauna van Gran Paradiso

In het Gran Paradiso nationaal park leeft een grote variatie aan fauna. Gezien de historie van het nationale park mag het dan ook geen verrassing zijn dat het park vooral bekend staat om de vele Alpensteenbokken. Deze dieren zijn hier, met name boven de boomgrens, goed te vinden. In de zomer trekken de dieren naar de hoger gelegen alpenweiden, in de winter kan je geluk hebben en de dieren lager aantreffen. Wie denkt dat boven de boomgrens alleen steenbokken te vinden zijn, heeft het mis. Ook gemzen en alpenmarmotten komen namelijk op deze hoogtes voor. Gelukkig zijn deze dieren ook geregeld lager te vinden, dus ook goed te vinden voor mensen die de klim fysiek niet aankunnen.

In de lager gelegen bossen van het nationale park leven nog veel meer dieren. Zo vind je hier ook een behoorlijk aantal roofdieren. Wolven, lynxen, vossen, dassen, wezels, hermelijnen en marters jagen hier op hun prooi. Prooidieren bestaan uit onder andere uit edelherten, reeën, wilde zwijnen en berghazen.

Ook een aantal iconische vogelsoorten noemen het nationale park hun thuis. Zo vind je hier onder andere steenarenden, lammergieren (één van de twee broedplaatsen in Italië), rotspatrijzen en korhoenders.

Een gems in nationaal park d'abruzzo

Als al deze geweldige dieren niet genoeg redenen zijn om dit gebied te bezoeken, dan zijn het wel de prachtige wandelingen, de geweldige uitzichten en het feit dat je altijd zicht hebt op een van de aanwezige gletsjers die ervoor zorgen dat je deze plek nooit meer vergeet. Het park beschikt over een aantal pittoreske dorpjes met genoeg overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. Klik hier voor onze ervaring in het Gran Paradiso Nationaal park.

Tips voor jouw verblijf!

  • Verblijf in de kleine dorpjes zoals Valnontey.
  • Probeer het Gran Paradiso nationaal park te vermijden in het weekend, het kan hier dan behoorlijk druk worden.
  • Niet overal kan je tussen de middag al pizza krijgen.
  • Doe je boodschappen voordat je richting het park gaat, in dorpen als Cogne zijn alleen kleine supermarkten te vinden.
  • Ga vroeg op pad, zodat je kan genieten van de zonsopkomst en van het mooiste licht om te fotograferen.
  • Vergeet je warme kleren niet, ook in de zomer kan het hier behoorlijk afkoelen.
  • Bezoek het bezoekerscentrum van het nationale park, zij kunnen je alles vertellen.
De webshop voor backpackers

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.