Wildlifereizen

Gran Paradiso nationaal park

Inhoud

Gran Paradiso, het speelgebied van de steenbok!

Het Gran Paradiso Nationaal Park ligt in de Italiaanse alpen, in de Valle d’Aosta regio. Deze ligt in het noordwesten van Italië. Het park is zo’n 703km2 groot en is vernoemd naar de hoogste berg uit Italië, de Gran Paradiso (4061m). Het park is opgericht in 1922, om de laatst overgebleven alpensteenbokken te redden. Het zal u dan ook niet verbazen dat het park vooral bekend staat om de alpensteenbokken. Deze zijn hier boven de boomgrens dan ook goed te vinden. Naast alpensteenbokken kan je ook gemzen en alpenmarmotten op deze hoogte tegenkomen in het park. In de bossen van het park leven wolven, lynxen, vossen, reeën, edelherten en wilde zwijnen. Naast deze zoogdieren vindt men hier ook steenarenden en is het een van de laatste plekken waar lammergieren broeden in Italië.

Buiten de grote verscheidenheid aan wilde dieren, is dit gebied ook uitermate geschikt voor hele mooie wandelingen, met prachtige uitzichten en altijd zicht op een van aanwezige gletsjers. Het park beschikt over een aantal pittoreske dorpjes met genoeg overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. Genoeg redenen dus voorom deze fantastisch klinken plek te bezoeken. Lees hieronder over onze dagen in dit prachtige nationale park en over onze tips voor een bezoek aan deze heerlijke plek.

Valnontey: een klein dorpjes binnen de grenzen van het national park!

Tijdens ons 5-daagse verblijf in dit nationale park was het dorpje Valnontey, net binnen de grenzen van het nationale park, onze verblijfplaats. Dit dorpje ligt op zo’n 3 kilometer van het iets grotere dorpje Cogne. In Valnontey zijn alleen wat huizen, hotels en twee campings te vinden. Voor de “supermarkt” moet je in Cogne zijn. Vanuit Valnontey zijn meerdere routes te bewandelen van makkelijk tot uitdagend. We kozen hier, mede door de afgelegen ligging, voor een studio met kleine keuken.

We komen rond een uur of drie na een rit van 4 uur vanuit Verona aan in Valnontey. Als we uitstappen merken we al snel dat het hier kouder is dan in de rest van Italië. Er heerst een gezellig drukte van wandelaars, waarvan de meeste een paar uur laten weer op weg naar huis of hun hotels elders zijn. We zitten midden in de Italiaanse schoolvakanties en dat is wel te merken. Eenmaal uitgepakt gaan we gelijk op een kleine ontdekkingsreis en wandelen zo’n kilometer de berg op. We zien al gelijk veel alpenmarmotten op de rotsen, wat ons doet vermoedden dat we een goede plek uitgekozen hebben.

Gran Paradiso
Het dorpje Valnontey, met in het midden onze hotel!

Hiken naar de Rifugio Vittorio Sella.

De volgende ochtend, na een opmerkelijk koude nacht, besluiten we naar Cogne te rijden om informatie in te winnen bij het informatiecentrum van het nationale park. We hebben hier twee doelen, gemzen zien en steenbokken zien. De medewerker van het informatiecentrum raadt ons aan om naar de Rifugio Vittorio Sella te lopen. Een route van zo’n 10km en waar je volgens de wegwijzers 3 uur overdoet. Gemzen zijn al vrij snel tijdens de wandeling tegen te komen, maar steenbokken leven pas boven de 2200 meter.

De tocht begint op een hoogte van 1667 meter en de hut ligt op 2588 meter. We besluiten het erop te wagen en beginnen rond 11.00 aan de wandeling. We komen er al snel achter dat dit anders is dan wandelen in Nederland, want het is een behoorlijke klim. Na een wandeling van zo’n twee uur hebben we de boomgrens bereikt en is er een kans op steenbokken. Tot hier hebben we één gems gezien (welke we de komende dagen nog vaker tegen gaan komen). Op zo’n kilometer van de hut zien we onze eerste steenbokken, wat een geweldige ervaring is na deze hele wandeling. Na iets minder dan 3 uur bereiken we de hut, waar we even lunchen. Normaal was slapen en eten mogelijk in de hut, maar door de coronamaatregelen is dit op dit moment niet mogelijk.

We besluiten om nog iets verder te wandelen in de hoop op meer steenbokken, maar helaas blijft het voor vandaag bij deze 2 steenbokken. Wel zien we nog een kudde van 5 gemzen, waarvan er eentje behoorlijk dichtbij durft te komen. Tijdens de wandeling genieten we de hele tijd van de omgeving en de prachtige vergezichten. Rond 15:00 besluiten we terug te gaan, zodat we voor het donker terug zijn. De afdaling is net als de klim een behoorlijke kluif, maar na weer zo’n 3 uur staan we nog net voor het donker beneden. ’s Avonds besluiten we een pizza te gaan halen bij de pizzeria om de hoek, want veel restaurants zijn niet (of niet meer open).

Een relaxte wandeling in de vallei

De volgende dag besluiten we het wat rustiger aan te doen en een nagenoeg vlakke wandeling in Gran Paradiso te lopen. We merken al snel tijdens deze wandeling dat het een stuk drukker is dan de dag ervoor. Hierdoor zien we onze kans op het spotten van wat wild gelijk slinken. We kregen hierin geen gelijk, want we komen na een kilometer of twee een gems tegen, hij stond gelukkig niet al te ver weg. Ideaal om even te fotograferen. Later zien we in de verte nog 2 gemzen staan, helaas stonden zij wel te ver voor een mooie foto.

Na een kilometer of 5 besluiten we om te keren, het is nu echt te laat en te druk voor wild. Gelukkig hadden we het alweer fout, want op de terugweg komen we nog twee vossen tegen. De eerste vos was bezig met een krekeljacht, wat een ideale gelegenheid was om dit dier te fotograferen. Na een minuut of 10 kregen helaas steeds meer mensen door dat er een vos was en besloot iemand de vos te voeren. Dit zorgde ervoor dat vossen stopten met het vertonen van natuurlijk gedrag en gingen bedelen. Daarom besloten wij verder te lopen en hadden we het geluk om nog een vos, dit keer zonder mensen eromheen tegen te komen. Voldaan liepen we terug naar ons hotel.

Tijdens de schemer besluiten we dezelfde route nog een keer te lopen op zoek naar wild, maar helaas zonder succes dit keer.

Alpengems in Gran Paradiso nationaal park
Alpengems in de buurt van Refugio Vittorio Sella

Nog een keer naar boven

De laatste dag in Valnontey en het prachtige Gran Paradiso, besluiten we om voor dag en dauw op te staan, zodat we met het beste fotolicht boven de boomgrens zijn. Zo hebben we goede hoop op een goede foto van de steenbokken. Hoewel het nog behoorlijk koud was, gaan we in korte broek en T-shirt naar boven (dit omdat de temperatuur aardig oploopt als de zon tevoorschijn komt).

Na ongeveer een half uur lopen staan we oog in oog met vrouwtjes gems en haar jong, welke niet ouder is dan 2 weken. Helaas nog te weinig licht om te fotograferen, maar wel een geweldige belevenis. Helaas is de wandeling niet heel vruchtbaar, behalve wat goede foto’s van de bergmarmotten en veel gemzen in de verte. Gelukkig blijft het decor van de Italiaanse alpen prachtig, waardoor de hele wandeling de moeite waard is.

Het is vandaag een vrijdag en dat merken we op het moment dat we aan de afdaling beginnen rond 11.00. Heel veel mensen wagen zich aan de klim, waarbij we ons bij een aantal afvroegen of dit wel zo’n goed idee was. Rond 14.00 staan we weer beneden en besluiten we nog een keer pizza te gaan eten bij de pizzeria. Tot onze verbazing zijn pizza’s hier ’s middags niet te krijgen en zullen we dus vanavond moeten terugkomen.

Uitzicht op een besneeuwde bergtop

De volgende dag moeten we er helaas alweer vertrekken uit het Gran Paradiso nationaal park. Ondanks dat we nog bijna 3 weken vakantie hebben, hebben we op het moment dat we de auto instappen alweer heimwee naar dit geweldige plekje in Italië.

Tips voor een verblijf in valnontey

  • Verblijven deden wij in een accommodatie genaamd Lauson, een heerlijke kleinschalige accommodatie met 6 studio’s gelegen in het Gran Paradiso nationaal park.
  • Houd rekening met het weer, wij hadden veel zon, maar zodra de zon verdwijnt wordt het een stuk kouder.
  • Doe je boodschappen op de weg naar Valnontey bij een grote supermarkt, want de supermarkt in Cogne is heel druk en heeft weinig keuze.
  • Wees voorbereidt op zware maar fantastische wandelingen.
  • Probeer buiten het Italiaanse vakantieseizoen te gaan als je van rust houdt.
  • Neem altijd je camera mee, want het is er prachtig.