Wildlifereizen

De Eland

Een foto van een eland in een Zweedse akker

Inhoud

De Eland: de koning van het Woud

De Eland (Alces alces) is een hertachtige welke voorkomt in het noorden van Europa, Noord-Amerika en Rusland. De eland is het grootste lid van de familie van de herten en staat vooral bekend om zijn gigantische gewei. Elanden leven voornamelijk in bosrijke gebieden, maar zijn ook goed te vinden in moerassen. Elanden worden behoorlijk groot met een maximale schofthoogte van 2 meter en een een gewicht van maximaal 800 kilogram. De vrouwelijke dieren zijn een stuk kleiner en lichter dan de mannelijke dieren en krijgen elk jaar één a twee kalveren. Elanden worden door het IUCN aangemerkt als niet bedreigd en de populatie neemt de laatste jaren in grootte toe.

Een eland in een Zweedse akker

De eland in Europa

In Europa komen elanden voornamelijk voor in Scandinavië, Rusland, de Baltische staten en Polen. Tegenwoordig zijn ook kleinere populaties te vinden in Tsjechië, Roemenië, Kroatië en Duitsland. Het leefgebied en populatiegrootte van de elanden is sinds een aantal jaar flink aan het groeien. Echter heeft u nog steeds de beste kans om elanden in het wild te zien in de Zweden, Noorwegen, Finland en in de Baltische staten. De meeste Europese elanden leven in Zweden waar er tussen de 300.000 en 400.000 in het wild rondlopen. Gevolgd door Noorwegen en Finland met beide iets meer dan 100.000 dieren. In Estland en Letland samen leven rond de 40.000 elanden, wat een behoorlijk aantal is ten opzichte van de grootte van de landen.

Hoewel deze dieren behoorlijk verspreid over deze landen te vinden zijn, zijn ze niet altijd even makkelijk te spotten. Gelukkig zijn er veel organisaties welke elandensafari’s aanbieden. Deze safari’s garanderen bijna altijd een ontmoeting met deze prachtige dieren. Natuurlijk is er ook een altijd kans om ze te spotten als u zelf gaat zoeken. Houdt hierbij goed om in je achterhoofd dat deze dieren vooral in de schemer actief zijn. Tijdens de schemer is het handig om een open plek in het bos te zoeken. De kans om ze te spotten vanuit de auto groter. Het is dan vooral slim om tijdens de schemer langs akkers aan de rand van het bos te rijden. Ook is het handig om contact te zoeken met lokale mensen, welke vaak goed aan kunnen wijzen waar de elanden vaak te vinden zijn. Zo hebben wij zelf in centraal Zweden op slechts 30 minuten rijden van Stockholm bijna 20 elanden in één week gezien, mede door tips van de lokale bevolking. Deze ontmoetingen zijn makkelijk magisch te noemen.

De eland buiten Europa

Naast Europa zijn elanden ook buiten Europa (in sommige landen) in grote getalen aanwezig. Zo leven er in Rusland rond de 600.000 dieren en spant Canada de kroon met tussen de 500.000 tot 1.000.000 wilde elanden. Deze leven in bijna heel Canada en zijn vooral goed te vinden in Newfoundland. Ook in het noorden van de Verenigde Staten zijn er veel elanden te vinden, hier wordt de populatie op zo’n 300.000 dieren geschat. Helaas gaat het niet overal goed met de eland en staan de populaties in China, Mongolië en Kazachstan onder grote druk.

Mocht je de Eland nog dichter bij huis willen zien, dan leven er twee in Natuurpark Lelystad!

Kijk bij adventuretickets voor elandensafari’s in Zweden!

Stockholm