Een foto van een eland in een Zweedse akker

De Eland

Table of Contents

De Eland: de koning van het Woud

De Eland (Alces alces) is een hertachtige, die leeft in het noorden van Europa, Noord-Amerika en Rusland. De eland is het grootste lid van de familie van de herten en staat vooral bekend om zijn gigantische gewei. Elanden leven voornamelijk in bosrijke gebieden, maar zijn ook goed te vinden in moerassen. Elanden worden behoorlijk groot met een maximale schofthoogte van 2 meter en een een gewicht van maximaal 800 kilogram. De grootte van vrouwelijke elanden ligt  tussen de 1,5m en 1,7m. Daarmee zijn vrouwtjes elanden een stuk kleiner. Met zo’n 300-400kg zijn zze ook een stuk lichter dan de mannelijke dieren. Elke twee jaar krijgt een eland één kalf. Tweelingen komen voor maar zijn vrij zelfzaam.

In tegenstelling tot veel andere herten zijn leven elanden solitair. Als je meerdere elanden bij elkaar ziet, dan zijn het of moeder en kind of het is een hele goede plek om te eten. De elanden grazen dan samen, maar is geen enkele sociaal structuur.  Elanden eten voornamelijk planten en gewassen, de planten kunnen zowel op het land als in het water staan. Elanden worden door het IUCN aangemerkt als niet bedreigd en de populatie neemt de laatste jaren in grootte toe.

De eland in Europa

In Europa komen elanden voornamelijk voor in Scandinavië, Rusland, de Baltische staten en Polen. Tegenwoordig zijn ook kleinere populaties te vinden in Tsjechië, Roemenië, Kroatië en Duitsland. Het leefgebied en populatiegrootte van de elanden is sinds een aantal jaar flink aan het groeien. Echter heb je nog steeds de beste kans om elanden in het wild te zien in de Zweden, Noorwegen, Finland en in de Baltische staten. 

De meeste Europese elanden leven in Zweden waar er tussen de 300.000 en 400.000 in het wild rondlopen. Gevolgd door Noorwegen en Finland met beide iets meer dan 100.000 dieren. In Estland en Letland samen leven rond de 40.000 elanden, wat een behoorlijk aantal is ten opzichte van de grootte van de landen.

Hoewel deze dieren behoorlijk verspreid over deze landen te vinden zijn, zijn ze niet altijd even makkelijk te spotten. Gelukkig zijn er veel organisaties welke elandensafari’s aanbieden. Deze safari’s garanderen bijna altijd een ontmoeting met deze prachtige dieren. Natuurlijk is er ook een altijd kans om ze te spotten als u zelf gaat zoeken. Houdt hierbij goed om in je achterhoofd dat deze dieren vooral in de schemer actief zijn. 

Tijdens de schemer is het handig om een open plek in het bos te zoeken. De kans om ze te spotten vanuit de auto is groter. Het is dan vooral slim om tijdens de schemer langs akkers aan de rand van het bos te rijden. Ook is het handig om contact te zoeken met lokale mensen, welke vaak goed aan kunnen wijzen waar de elanden vaak te vinden zijn. Zo hebben wij zelf in centraal Zweden op slechts 30 minuten rijden van Stockholm bijna 20 elanden in één week gezien, mede door tips van de lokale bevolking. Deze ontmoetingen zijn makkelijk magisch te noemen.

De eland buiten Europa

Naast Europa zijn elanden ook buiten Europa (in sommige landen) in grote getalen aanwezig. Zo leven er in Rusland rond de 600.000 dieren en in Noord-Amerika spant Canada de kroon met tussen de 500.000 tot 1.000.000 wilde elanden. Deze leven in bijna heel Canada en zijn vooral goed te vinden in Newfoundland. Ook in het noorden van de Verenigde Staten zijn er veel elanden te vinden, hier wordt de populatie op zo’n 300.000 dieren geschat. Helaas gaat het niet overal goed met de eland en staan de populaties in China, Mongolië en Kazachstan onder grote druk.

De vertaling van eland naar het Engels kan nogal wat verwarring opleveren. In Brits Engels is een eland namelijk een elk, terwijl de eland in het Amerikaans Engels een moose genoemd wordt. In het Amerikaans Engels bedoelen ze met een elk juist een wapiti, een hert dat heel erg op het edelhert lijkt.  

Mocht je de Eland nog dichter bij huis willen zien, er leven er twee onder semi vrije omstandigheden in Natuurpark Lelystad!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een