Een foto van een eland in een Zweedse akker

De Eland

Table of Contents

De Eland: de koning van het Woud

De Eland (Alces alces) is een hertachtige, die leeft in het noorden van Europa, Noord-Amerika en Rusland. De eland is het grootste lid van de familie van de herten en staat vooral bekend om zijn gigantische gewei. Elanden leven voornamelijk in bosrijke gebieden, maar zijn ook goed te vinden in moerassen. Elanden worden behoorlijk groot met een maximale schofthoogte van 2 meter en een een gewicht van maximaal 800 kilogram. De grootte van vrouwelijke elanden ligt  tussen de 1,5m en 1,7m. Daarmee zijn vrouwtjes elanden een stuk kleiner. Met zo’n 300-400kg zijn zze ook een stuk lichter dan de mannelijke dieren. Elke twee jaar krijgt een eland één kalf. Tweelingen komen voor maar zijn vrij zelfzaam.

In tegenstelling tot veel andere herten zijn leven elanden solitair. Als je meerdere elanden bij elkaar ziet, dan zijn het of moeder en kind of het is een hele goede plek om te eten. De elanden grazen dan samen, maar is geen enkele sociaal structuur.  Elanden eten voornamelijk planten en gewassen, de planten kunnen zowel op het land als in het water staan. Elanden worden door het IUCN aangemerkt als niet bedreigd en de populatie neemt de laatste jaren in grootte toe.

De eland in Europa

In Europa komen elanden voornamelijk voor in Scandinavië, Rusland, de Baltische staten en Polen. Tegenwoordig zijn ook kleinere populaties te vinden in Tsjechië, Roemenië, Kroatië en Duitsland. Het leefgebied en populatiegrootte van de elanden is sinds een aantal jaar flink aan het groeien. Echter heb je nog steeds de beste kans om elanden in het wild te zien in de Zweden, Noorwegen, Finland en in de Baltische staten. 

De meeste Europese elanden leven in Zweden waar er tussen de 300.000 en 400.000 in het wild rondlopen. Gevolgd door Noorwegen en Finland met beide iets meer dan 100.000 dieren. In Estland en Letland samen leven rond de 40.000 elanden, wat een behoorlijk aantal is ten opzichte van de grootte van de landen.

Hoewel deze dieren behoorlijk verspreid over deze landen te vinden zijn, zijn ze niet altijd even makkelijk te spotten. Gelukkig zijn er veel organisaties welke elandensafari’s aanbieden. Deze safari’s garanderen bijna altijd een ontmoeting met deze prachtige dieren. Natuurlijk is er ook een altijd kans om ze te spotten als u zelf gaat zoeken. Houdt hierbij goed om in je achterhoofd dat deze dieren vooral in de schemer actief zijn. 

Tijdens de schemer is het handig om een open plek in het bos te zoeken. De kans om ze te spotten vanuit de auto is groter. Het is dan vooral slim om tijdens de schemer langs akkers aan de rand van het bos te rijden. Ook is het handig om contact te zoeken met lokale mensen, welke vaak goed aan kunnen wijzen waar de elanden vaak te vinden zijn. Zo hebben wij zelf in centraal Zweden op slechts 30 minuten rijden van Stockholm bijna 20 elanden in één week gezien, mede door tips van de lokale bevolking. Deze ontmoetingen zijn makkelijk magisch te noemen.

De eland buiten Europa

Naast Europa zijn elanden ook buiten Europa (in sommige landen) in grote getalen aanwezig. Zo leven er in Rusland rond de 600.000 dieren en spant Canada de kroon met tussen de 500.000 tot 1.000.000 wilde elanden. Deze leven in bijna heel Canada en zijn vooral goed te vinden in Newfoundland. Ook in het noorden van de Verenigde Staten zijn er veel elanden te vinden, hier wordt de populatie op zo’n 300.000 dieren geschat. Helaas gaat het niet overal goed met de eland en staan de populaties in China, Mongolië en Kazachstan onder grote druk.

De vertaling van eland naar het Engels kan nogal wat verwarring opleveren. In Brits Engels is een eland namelijk een elk, terwijl de eland in het Amerikaans Engels een moose genoemd wordt. In het Amerikaans Engels bedoelen ze met een elk juist een wapiti, een hert dat heel erg op het edelhert lijkt.  

Mocht je de Eland nog dichter bij huis willen zien, dan leven er twee in Natuurpark Lelystad!

Kijk bij Adventuretickets voor elandensafari’s in Zweden!

 

Zweden

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Vogels spotten in de Algarve, de hop
Vogels spotten in de Algarve

De Algarve De Algarve is een regio gelegen in het uiterste zuiden van Portugal. De regio is ongeveer 8x zo klein als Nederland. en er

Een gevlekte hyena in Etosha nationaal park
Tanzania

Tanzania Tanzania, een land in Oost-Afrika, is een fantastische bestemming voor iedereen die houdt van avontuur, natuur, cultuur en ontspanning. Het land biedt vele activiteiten

Parque natural da Ria Formosa
Parque natural da Ria Formosa

Parque natural da Ria Formosa Parque natural da Ria Formosa is een Portugees natuurreservaat in het oosten van de Algarve. Het beschermde natuurgebied, dat als