Wildlifereizen

Natuurpark Lelystad

Inhoud

Natuurpark Lelystad: natuur in de polder!

Natuurpark Lelystad is een natuurlijk recreatiegebied van bijna 400ha groot en ligt in de provincie Flevoland. Het park ligt pal naast Lelystad en is slechts 45 minuten vanaf Utrecht. Het natuurpark wordt beheerd door het Flevo-landschap. Het natuurpark is opgericht in de jaren ’70 om een aantal dieren uit Artis meer ruimte te gunnen. In het park leven nu 11 verschillende diersoorten in zeer ruime verblijven. Deze verblijven zijn zelfs zo ruim, dat het goed mogelijk is dat je niet alle dieren gezien hebt als je weer naar huis gaat.

Naast de dieren in de verblijven, is het een echt park en leven er ook behoorlijk wat diersoorten wild in het park. Onder andere de bever, otter en het ree en veel verschillende vogels leven hier. In het natuurpark ligt voor bijna 18 kilometer aan wandel- en fietspaden en er zijn meerdere routes te lopen. Hierdoor kun je je hier makkelijk een hele tijd vermaken. Mocht je jouw kans op het zien van de dieren willen vergroten is het een aanrader om voor 5,5 euro een fiets te huren bij het bezoekerscentrum. Hierdoor kom je sneller waar je wilt zijn en kan je meerdere rondjes maken.

Hoewel de dierentuinen op dit moment gesloten zijn, is het natuurpark gewoon open. Dit maakt het een ideale dagtrip voor het voorjaar. Daarnaast zijn de eerste biggetjes geboren, nog een reden om het park zo snel mogelijk te bezoeken.

Wilde zwijnen, elanden en wisenten

Tijdens een wandeling of fietstocht heb je kans om elanden, edelherten, wilde zwijnen, wisenten, Przewalskipaarden, Paterdavidsherten, otters, wilde zwanen en moeflons tegen te komen. Zoals eerder gezegd, zijn de verblijven van de dieren zeer groot en heb je dus kans dat je niet alle dieren tegenkomt. Om de kans wat te vergroten is het bij een aantal diersoorten mogelijk om over een wandelpad in hun verblijf te lopen. Hierdoor vergroot je de kans om oog in oog te staan met wisenten, Przewalskipaarden, moeflons, edelherten en Paterdavidsherten. Helaas is het “wisentenpad” niet geopend als er kalfjes geboren zijn. Doordat de dieren in zulke grote verblijven leven hoeven deze niet bijgevoerd te worden. Dit geldt echter niet voor de otters, welke elke dag om 15.00 gevoerd worden (helaas tijdelijk niet publiekelijk i.v.m. de coronaregels).

Wisent in Natuurpark Lelystad
 

Natuurbehoud als belangrijkste taak!

Buiten het vermaak van bezoekers, heeft het natuurpark nog een hele belangrijke andere functie, namelijk bijdragen aan natuur- en soortbehoud. Veel van de dieren in het park worden in het wild bedreigd of zijn daar uitgestorven (wisenten, Przewalskipaarden en Paterdavidsherten). Mede door de vele fokprogramma’s heeft het natuurpark bijgedragen aan het behoud van verschillende diersoorten.
Zo is er al vijf keer een transport van Przewalskipaarden naar Mongoliƫ gegaan en leven er weer wisenten in het wild in Letland en Rusland.
Ook in Nederland zelf leven wilde dieren dankzij het natuurpark, zo was de herintroductie van bevers in de Biesbosch niet gelukt zonder de bevers uit het natuurpark. Naast de bevers in de Biesbosch leven er ook “ontsnapte” bevers in Flevoland.

 

 

Praktische informatie

De toegang van het natuurpark is volledig gratis en een parkeerkaart kost slechts 3 euro. Het park is geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang. Honden zijn ook toegestaan, mits zij aangelijnd zijn. Het park is gewoon geopend, al zijn het restaurant en het bezoekerscentrum gesloten. Als vervanging van het restaurant staat er tijdelijk een foodtruck. Het huren van een fiets kost slecht 5,5 euro en kan bij het bezoekerscentrum (op het moment dat deze weer open gaat). Natuurpark Lelystad is makkelijk bereikbaar vanaf de A6, neem de afslag richting Lelystad/ Harderwijk (N302) en je bent er zo.
Meer lezen over de prachtige Nederlandse natuur en welke dieren daarin te vinden zijn?