jong zwijn in natuurpark lelystad

Natuurpark Lelystad

Table of Contents

Natuurpark Lelystad: natuur in de polder

Natuurpark Lelystad is een natuurlijk recreatiegebied van bijna 400ha groot en ligt in de provincie Flevoland. Het park ligt pal naast Lelystad en is slechts 45 minuten rijden vanaf Utrecht. Het natuurpark wordt beheerd door het Flevo-landschap. Het natuurpark is opgericht in de jaren ’70 omdat veel dieren in dierentuin Artis te weinig ruimte hadden, natuurpark Lelystad was de oplossing om deze dieren uit Artis meer ruimte te gunnen. 

In het park leven nu 11 verschillende zoogdieren in zeer ruime, natuurlijke opgezette verblijven. Deze verblijven zijn zelfs zo ruim, dat het goed mogelijk is dat je niet alle dieren gezien hebt als je weer naar huis gaat.Naast dat er dieren in verblijven leven, is het ook gewoon een echt natuurgebied en leven er ook dus behoorlijk wat diersoorten wild in het park. Onder andere de bever, de otter, het ree en veel verschillende vogels leven hier. 

In het natuurpark ligt voor bijna 18 kilometer aan wandel- en fietspaden verdeeld over meerdere routes. Hierdoor kun je je hier makkelijk een hele tijd vermaken. Mocht je jouw kans op het zien van de dieren willen vergroten is het een aanrader om voor 5,5 euro een fiets te huren bij het bezoekerscentrum. Hierdoor kom je sneller waar je wilt zijn en kan je eventueel meerdere rondjes maken.

Wisent in Natuurpark Lelystad

Wilde zwijnen, elanden en wisenten

Tijdens een wandeling of fietstocht heb je kans om elanden, edelherten, wilde zwijnen, wisenten, Przewalskipaarden, Paterdavidsherten, otters, wilde zwanen en moeflons tegen te komen. Zoals eerder gezegd, zijn de verblijven van de dieren zeer groot en heb je dus kans dat je niet alle dieren tegenkomt. 

Om de kans wat te vergroten is het bij een aantal diersoorten mogelijk om over een wandelpad in hun verblijf te lopen. Hierdoor vergroot je de kans om oog in oog te staan met wisenten, Przewalskipaarden, moeflons, edelherten en Paterdavidsherten. Helaas is het “wisentenpad” niet altijd geopend, het pad is niet toegankelijk als er kalfjes geboren zijn. 

Doordat de dieren in zulke grote verblijven leven hoeven ze niet bijgevoerd te worden, want er is genoeg natuurlijk voedsel in de verblijven te vinden. Dit geldt logischerwijs niet voor de otters, welke elke dag om 15.00 gevoerd worden (helaas niet altijd publiekelijk t.g.v. de coronaregels).

Pater-davidshert in Natuurpark Lelystad

Natuurbehoud als belangrijkste taak!

Buiten het vermaak van bezoekers, heeft het natuurpark nog een hele belangrijke andere functie, namelijk bijdragen aan natuur- en soortbehoud. Veel van de dieren in het park worden in het wild met uitsterven bedreigd of zijn daar uitgestorven (wisenten, Przewalskipaarden en Paterdavidsherten). Mede door de vele fokprogramma’s heeft het natuurpark bijgedragen aan het behoud van verschillende diersoorten.

 
Zo is er al vijf keer een transport van Przewalskipaarden naar Mongolië gegaan en leven er mede dankzij Natuurpark Lelystad weer wisenten in het wild in Letland en Rusland.
Ook in Nederland zelf leven wilde dieren dankzij het natuurpark, zo was de herintroductie van bevers in de Biesbosch niet gelukt zonder de bevers uit het natuurpark. Naast de bevers in de Biesbosch, zijn er ook bevers ontsnapt uit het natuurpark, waardoor er nu weer veel wilde bevers in de provincie Flevoland te vinden zijn. 

Przewalskipaard in Natuurpark Lelystad

Praktische informatie

De toegang van het natuurpark is volledig gratis en een parkeerkaart kost slechts 3 euro. Het park is geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang. Honden zijn ook toegestaan, mits zij aangelijnd zijn. Als je geen zin hebt om te lopen, kan je je eigen fiets meenemen. Als het meenemen van je eigen fiets geen opties is, kan je ook altijd een fiets huren. Een fiets huren bij het bezoekerscentrum kost 5,5 euro per dag. Natuurpark Lelystad is makkelijk bereikbaar vanaf de A6, neem de afslag richting Lelystad/ Harderwijk (N302) en je bent er zo.

De eland in nederland, in Natuurpark Lelystad

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het