Een geelvleugelara in Costa Rica

De geelvleugelara (Ara macao)

Table of Contents

De geelvleugelara (Ara Macao)

De geelvleugelara (Ara macao) is een papegaaiachtige uit de familie van de ara’s die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. De geelvleugelara is prachtig om te zien en een vogel waarvan het hart van een natuurliefhebber sneller gaat kloppen. Wij hebben zelf de kans gehad om deze ara in het wild te mogen zien en hopen jullie door middel van dit artikel te helpen met jullie zoektocht naar deze prachtige vogel. 

Hoe ziet de geelvleugelara eruit?

De geelvleugelara is een prachtige felgekleurde vogel. Hoewel het dier de geelvleugelara wordt genoemd, is geel de minst dominante kleur in het kleurenpalet van de ara. De geelvleugelara is grotendeels rood, met blauwe vleugels. Daar waar het rood overgaat in blauw hebben de vogels een gele strook. De wangen van de vogel zijn wit, net als de bovensnavel. De ondersnavel is zwart. De geelvleugelara wordt gemiddeld iets meer dan 80cm groot, waarvan de lengte van de staartveren uit meer dan de helft van zijn totale lengte bestaat. Geelvleugelara’s wegen zo’n één kilogram. 

De geelvleugelara lijkt sterk op de groenvleugelara. Het verschil tussen deze twee soorten lijkt de reden van de Nederlandse naamgeving. Het verschil tussen de geelvleugelara en de groenvleugelara zit hem namelijk in de vleugelveren tussen het rood en blauw. Zoals eerder gezegd is dit gedeelte bij de geelvleugelara geel, terwijl dit bij de groenvleugelara juist groen is. 

Het verenkleed van de geelvleugelara

Hoe leeft de geelvleugelara?

In de meeste gevallen leven geelvleugelara’s in paartjes en zie je er dus twee bij elkaar. Dit is niet altijd het geval, in bepaalde delen van hun verspreidingsgebied vormen ze namelijk vrij grote groepen en kan je er makkelijk 20-30 bij elkaar spotten. Net als veel andere vogels zijn geelvleugelara’s monogaam en blijven zij hun hele leven met dezelfde partner. 

Hoe oud de geelvleugelara in het wild wordt is niet bekend, maar in gevangenschap worden ze zo’n 50 jaar oud. Uitzonderingen kunnen zelfs meer dan 90 jaar oud worden.  Elk jaar, tijdens het broedseizoen, legt de hen 2-3 eieren.  Deze zullen na een week of vijf uitkomen. De jongen blijven daarna nog zo’n 90 dagen in het nest voordat ze uitvliegen. Het feit dat ze na 90 dagen kunnen vliegen betekent niet dat ze ook na 90 dagen op zichzelf aangewezen zijn. De kuikens blijven namelijk bijna een jaar bij hun ouders om te leren hoe ze een geelvleugelara moeten zijn. 

De geelvleugelara is een omnivoor. Het grootste gedeelte van het dieet van de geelvleugelara bestaat uit vruchten, noten en zaden. Daarnaast eten ze ook bloemen, nectar, maar ook insecten en slakken staan op het menu van de geelvleugelara. Naast het eten van planten en insecten staat er nog een merkwaardig “voedingsmiddel” op het menu bij de geelvleugelara. Ze eten namelijk ook klei. Dit doen ze om twee redenen. Ten eerste  om giftige stoffen die ze van de planten binnen hebben gekregen te neutraliseren en ten tweede om de noodzakelijke mineralen binnen te krijgen. 

Waar leeft de geelvleugelara?

De geelvleugelara komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en leeft hier in verschillende habitatten. Zo leven ze in regenwoud, savannes en aan de rand van grote rivieren.  Het leefgebied beslaat (delen van) de volgende landen: Belize, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Frans Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago en Venezuela. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de geelvleugelara was enorm, maar helaas zijn grote delen van het leefgebied (met name in Midden-Amerika) van de geelvleugelara sterkt versnipperd. 

Met tussen de 20.000 en 50.000 volwassen vogels wordt de geelvleugelara door het IUCN geclassificeerd als geen risico op uitsterven. Doordat deze classificatie over alle geelvleugelara’s gaat geeft dit een behoorlijk vertekend beeld. Waar het is Zuid-Amerika namelijk goed gaat met de geelvleugelara, is het leefgebied van de geelvleugelara in Midden-Amerika versnipperd en lijden de vogels daar aan illegale handel en verlies van geschikt habitat. 

Beste plekken om de geelvleugelara te spotten

Het verspreidingsgebied van de geelvleugelara is heel groot, maar waar in dit enorme gebied moet je nou zijn als je de geelvleugelara in het wild wilt zien? Gelukkig is hier niet één antwoord op en zijn er veel plekken waar je deze prachtige vogel kunt vinden. Daarnaast maken deze vogels nogal veel kabaal, dus als je op de goede plekken komt, kan je ze bijna niet missen. 

De geelvleugelara in Midden-Amerika

In Midden-Amerika heb je de beste kansen om een geelvleugelara te spotten in Costa Rica en in Mexico. In Costa Rica heb je eigenlijk een 100% garantie als het Osa schiereiland bezoekt, ook het Nicoya schiereiland en het Carara nationaal park geven je goede kansen om het dier te spotten. In Mexico kan je het beste zoeken in de buurt van de Sierra de Santa Martha, de stad La Lupita en het centrale deel van de grens met Guatemala. 

Ook in de landen Guatemala, Honduras en Panama heb je een goede kans om de geelvleugelara te spotten. In Guatemala moet je dan naar de Reserva de biosfera Maya of naar het Lago de Atitlán. In Honduras, waar de geelvleugelara de nationale vogel is, kan je het beste naar het grensgebied met Guatemala of naar het Parque Nacional Celaque. Mocht je de geelvleugelara in Panama willen spotten, dan is de prachtige Coiba archipel de plek waar je moet zijn. Op het vaste land van Panama worden de vogels helaas zelden gespot. 

Ook in Belize, Nicaraqua en Trinidad en Tobago wordt de geelvleugelara wel eens gespot, maar dan vooral hier en daar in het land. Een duidelijke hotspot is daar moeilijk aan te wijzen. 

Een geelvleugelara die een wilde amandel eet in Puerto Jiménez

De geelvleugelara in Zuid-Amerika

Als je de geelvleugelara in Zuid-Amerika wilt spotten, heb je behoorlijk wat opties. Vooral het Amazonegebied is een uitstekende plek om de geelvleugelara te spotten. In Bolivia kan je dan het beste naar het Aquicuana reserve. In Brazilië worden ze veel gespot rond de hoofdstad van de Amazone Manaus. Ook in het oosten van Ecuador en Peru worden geelvleugelara’s veel gespot. Mocht je in Peru zijn, dan kan je het beste afreizen naar het zuidoosten van het land. In het Amazonegebied leven naast de geelvleugelara nog vier andere soorten ara’s!

Ook in Colombia zijn je kansen om een geelvleugelara te spotten heel groot. Zoek in de buurt van de steden Medellin en Pereira, of bezoek de Caribische kust in het noorden van het land. De geelvleugelara wordt ook in de Guyana’s en in Venezuela gespot, maar slechts af en toe en het aanwijzen van een hotspot is hier niet mogelijk. 

 

Geelvleugel ara

Deze hotspots zijn gebaseerd op waarnemingen van onderzoekers en toeristen. Hierdoor komen er meer meldingen binnen op plekken waar veel toeristen en onderzoekers komen. Hierdoor kan het zijn dat er nog andere hotspots zijn, maar die gewoon niet gemeld wordt. Zelf hebben wij alleen ervaring met het spotten van de geelvleugelara op het Osa schiereiland in Costa Rica. Daar zaten er in ieder geval heel erg veel!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.