Corcovado nationaal park, gelegen op het Osa schiereiland

Osa schiereiland: De 5 leukste activiteiten!

Table of Contents

Het Osa schiereiland

Het Osa schiereiland is een schiereiland in het zuidwesten van Costa Rica. Het schiereiland ligt in de Puntarenas provincië. Het schiereiland grenst in het noorden, westen en zuiden aan de Stille oceaan en in het oosten aan de Golfo Dulce. Osa wordt het avontuurlijke hart van Costa Rica genoemd en wordt door meeste fly&drive toeristen overgeslagen. 

Het grootste gedeelte van het schiereiland is beschermd laagland regenwoud. Het is zelfs het grootste nog overgebleven laagland regenwoud van Midden-Amerika. Het regenwoud wordt beschermd als onderdeel van de Osa Conservation Area. Het schiereiland kent maar een paar dorpen en de grootste hiervan is Puerto Jiménez, ander plaatsten was je als toerist kan overnachten zijn Drake Bay, Carate en Matapalo. 

Het Osa schierland is door National Geographic aangemerkt als het meest biodiverse stukje aarde. 50% van de Costa Ricaanse flora en fauna is op dit schiereiland te vinden. De attracties van het schiereiland zijn Corcovado nationaal park, Isla del Cano en de Golfo Dulce. 

Witschouderkapucijnaap met baby, wildlife top 10 van Panama

Puerto Jiménez

Puerto Jimenez is met bijna 10.000 inwoners het grootste dorp van het schiereiland. Het is één van de twee uitvalsbasissen om een bezoek te brengen aan Corcovado nationaal park en ligt direct aan de Golfo Dulce. Het dorp wordt omringd door regenwoud, waardoor wildlife overal te vinden is. Als je aan het strand ligt hoef je niet verbaasd te zijn als de geelvleugelara’s zich hier tegoed doen aan de wilde amandelen. Ook zie je in de groenere delen van het dorp toekans, geelvoorhoofdamazones, luiaards en witschouderkapucijnapen. 

In het dorp zijn genoeg hotels en restaurants te vinden. Ook zijn er meerdere banken, is er een grote supermarkt en is er een vliegveld te vinden. Wij verbleven in Chosa Manglar nature hotel. Waarbij je kleine hutjes aan de rand van het regenwoud hebt. In de tuin rond deze hutjes zagen wij brulapen, kapucijnapen, toekans, geelvleugelara’s een luiaard en een hele grote groene leguaan. 

In Puerto Jiménez heb je veel verschillende touroperators die jouw tour naar Corcovado nationaal park kunnen regelen, ook bieden zij onder andere mangrove en snorkelexcursies aan. Wij boekten al onze tours bij Surcos tours.

Groene leguaan bij Chosa Manglar, Puerto Jiménez

Drake Bay

Drake bay, Bahía Drake in het Spaans, is een klein plaatsje in het noorden van het Osa schiereiland. Het dorpje ligt aan de kust en is volledig ingesloten door regenwoud. Het dorp is een stuk kleiner dan Puerto Jiménez en ook gelijk een stuk minder toegankelijk. Het dorp kan met een 4×4 bereikt worden (alleen in het droge seizoen), maar beter is het om met de boot vanaf Sierpe naar Drake Bay af te reizen. Een duur alternatief is om naar Drake Bay te vliegen, want hoe klein het dorp ook is, het heeft een eigen vliegveld. 

In Drake bay vind je geen grote supermarkt (wel mini’s) en ook geen ATM, houdt hier dus rekening mee als je naar Drake Bay reist. Toeristen bezoeken Drake Bay vooral om Corcovado nationaal park en Isla Cano te bezoeken. 

Osa conservation area

De Osa conservation area is een grote samenvoeging van verschillende beschermde gebieden op en rond het Schiereiland. Het Osa conservation area beslaat een heel groot deel van het schiereiland, waardoor dit allemaal goed beschermd wordt. In de conservation area leeft 2,5% van alle planten en diersoorten ter wereld. Het gebied bevat de nationale parken Corcovado, Piedras Blancas en Ballena Marine. Daarnaast bevat het nog 11 andere beschermde natuurgebieden. 

geelvleugelara in Corcovado nationaal park

Golfo Dulce

Golfo Dulce is het water dat Osa scheidt van het vaste land. Het is één van de drie tropische fjorden ter wereld. De Golfo Dulce is door de enorme diepte en het warme water een perfecte plek voor zeezoogdieren. Zo vind je hier het hele jaar door tuimelaars, langsnuitdolfijnen en slanke dolfijnen.

Ook voor bultruggen is Golfo Dulce een uitstekende gebied. In het eerste seizoen, van juli tot en met november, zijn de zuidelijke bultruggen veelvuldig te zien in de golf. Tijdens het tweede bultrugseizoen in Costa Rica, van december tot en met april, zie je vaak de noordelijke bultruggen voorbij komen. Als je echt geluk heb zie je tijdens dit seizoen ook orka’s die de bultruggen volgen. 

Naast de zeezoogdieren zitten de wateren ook nog vol met andere dieren, zo zie je hier geregeld zeeschildpadden (er leven vier verschillende soorten) en leven er walvis- en hamerhaaien in de golf. 

Wildlife op het Osa schiereiland

Voor natuur- en wildlifeliefhebbers is het Osa schiereiland een waar paradijs. Op dit kleine stukje kan je maar liefst 140 verschillende soorten zoogdieren vinden, waarvan 25 soorten zeezoogdieren. Op het schiereiland leven vier soorten apen, de witschouderkapucijnaap, de kwetsbare mantelbrulaap, en de bedreigde geel doodshoofd- en bruinhandslingerapen.

Daarnaast is het schiereiland de beste plek om de Midden-Amerikaanse tapir tegen te komen en leven hier verschillende katachtige waaronder de jaguar, poema en ocelot. Ook vind je hier witsnuitneusberen, wasberen, boommiereneters en nog een hele verzameling aan nacht-actieve zoogdieren. 

Op het schiereiland leven 463 soorten verschillende vogels. Waaronder dus de geelvleugelara, vuursnavelarassari, zwartsnaveltoekan, verschillende felgekleurde manakins en ijsvogels. In totaal vind je hier 10 verschillende papegaaiachtige, bijna 30 havik- en arendachtige, 4 gierachtige waaronder de prachtige koningsgier en nog veel en veel meer. 

Verder leven er nog heel veel soorten hagedissen, slangen (waaronder de gevaarlijke Fer-De-Lance) en kikkers. Bij kikkers moet je denken aan pijlgifkikkers, roodoogmakikikkers, glaskikkers en de grote reuzenpad.

Midden-Amerikaanse tapir in Corcovado nationaal park

Wat te doen op het Osa schiereiland?

Op het Osa schiereiland is zoveel te doen dat je er makkelijk drie weken zou kunnen verblijven, zonder je ook maar één moment te vervelen. Zo goed als alle activiteiten zijn gefocust op de natuur en het spotten van wilde dieren. 

Bezoek Corcovado nationaal park

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan het Osa schiereiland is een trip naar het Corcovado nationaal park. Je kunt het park bezoeken als een dagtrip, maar ook als een meerdaags bezoek waarbij je overnacht in het La Sirena ranger station. Wij verbleven drie dagen in het nationale park en schreven er de blog “Corcovado nationaal park” over. 

Het hoogtepunt van een trip naar het nationale park is een ontmoeting met de bedreigde Bairds tapir, een ontmoeting die zeker bij een meerdaags verblijf bijna gegarandeerd is. 

La Sirena ranger station, Corcovado nationaal park

Ga op zoek naar dolfijnen en walvissen

Zoals eerder vermeld is de Golfo Dulce een paradijs voor zeezoogdieren en dus ook voor mensen die ze willen spotten. Meerdere touroperators bieden tours aan waarbij je deze prachtige dieren gaat zoeken. Tuimelaars en slanke dolfijnen zie je eigenlijk altijd wel. Als je in het goede seizoen bent, is de kans op het zien van bultruggen ook zeer groot. Heb je veel geluk, dan zie je langsnuitdolfijnen of zelfs orka’s. 

Een combinatie van een snorkeltour met een dolfijnen/walvistour kost gemiddeld zo’n 80$ per persoon, maar dit hangt heel erg af van het de tourcompany en het aantal mensen waarmee je gaat. Over het algemeen geldt, met hoe meer mensen hoe goedkoper het per persoon is. 

Duiken en snorkelen

Duiken en snorkelen kan op twee plekken van het Osa schiereiland. De eerste is in de Golfo Dulce zelf. Dit vonden wij helaas een beetje tegenvallen. De stranden die je tegenkomt zijn prachtig, maar wij zagen helaas weinig koraal en vis. Gelukkig zagen we tijdens de tocht wel dolfijnen en een schildpad, waardoor de tocht alsnog geslaagd was.

Als je echt mooi wilt duiken en snorkelen zul je uit moeten wijken naar Isla Cano. Dit prachtige eiland van 320ha groot ligt uit de kust van Drake Bay. Het eiland zelf is een mooi tropische eiland, maar de reden om hier naartoe te gaan is het prachtige onderwaterleven. 

Helaas is niet al het koraal zo mooi meer als het ooit was, maar de vele vissen maken heel veel goed. Tijdens het duiken (en snorkelen) kan je hier stierenhaaien, witpuntrifhaaien, mantaroggen, zeeschildpadden, kogelvissen en nog veel meer tegen komen. Het is met recht één van de mooiste plekken om te duiken en snorkelen in Costa Rica. Het eiland en de zee eromheen zijn onderdeel van een beschermd natuurgebied, hierdoor is het aantal toegestane duikers en snorkelaars gereguleerd. Heel goed voor de natuur dus, maar zorg dus wel dat je op tijd bent met boeken!

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Kajakken in de mangrove

Een andere hele gave activiteit is kajakken in de mangrove bij Puerto Jiménez. Op deze manier kan je de mangrove van Puerto Jiménez van dichtbij bekijken. Met geluk kom je krokodillen of andere gave wilde dieren tegen tijdens je tocht. Het mooiste is om de tocht tijdens zonsopkomst of zonsondergang te maken.

De tour kunnen zowel met als zonder een gids. Wij hebben een tour met gids gedaan, maar zouden liever zonder gaan. Dat scheelt een hoop geld en laat je de mangrove op je eigen tempo ontdekken. 

Nighttour

Vanuit Puerto Jiménez heb je de mogelijkheid om een nighttour te doen. Tijdens de nighttour maak je een wandeling door de jungle in het donker. Veel van de dieren die in Costa Rica leven zijn alleen in het donker actief, zoals de wasberen, kinkajoes, opossums en de vele kikkers. Door ’s avonds op stap te gaan krijg je dus een hele andere kant van de Costa Ricaanse wildlife te zien. Een tour duurt meestal twee uur en kost rond de 50$ per persoon. 

De webshop voor backpackers

Hotels en restaurants op Osa schiereiland

Hotels en restaurants vind je op het Osa schiereiland vooral in de dorpen Puerto Jiménez en Drake bay, daarnaast zijn er ook wat hotels te vinden langs de kust tussen Puerto Jiménez en Carate bay. De meeste restaurants zijn te vinden in Puerto Jiménez en Drake bay. Zeker restaurant Los Delfines aan het strand van Puerto Jiménez is een aanrader. De prijsklasse van de hotels verscheelt heel erg en de goedkoopste accommodaties zijn te vinden in de Puerto Jimenéz. Over het algemeen ben je voor een overnachting voor twee personen tussen de 50 en de 200$ kwijt. 

Boommiereneter in Corcovado nationaal park

Hoe kom je op het Osa schiereiland?

Het Osa schiereiland is op drie manieren te bereiken. Je kan vanaf San José de bus nemen naar Puerto Jiménez. Voor de bus ben je zo’n 10$ kwijt en brengt je in 9 uur naar het dorp. Deze bus gaat niet heel vaak, dus zoek dit van tevoren goed uit. Als Drake Bay je bestemming is, neem dan de bus vanuit San José naar Sierpe, waar je overstapt op de boot. Het is vanuit Sierpe nog ongeveer één uur varen naar Drake Bay. 

Een andere optie is (zeker als je vanuit Panama komt) om eerst de bus te nemen naar Golfito en vanuit daar de met een boot de oversteek te maken naar Puerto Jiménez. De boot gaat een keer of zes per dag, maar het schema wisselt heel erg. Gelukkig zit er een restaurant om de hoek, dus mocht je de boot net gemist hebben, kom je je tijd wel door. De boottocht duurt ongeveer 40 minuten. 

De derde en laatste optie is om het vliegtuig te pakken. Beide dorpjes hebben een vliegveld en in minder dan een uur vlieg je vanuit San José naar het Osa schiereiland. 

De zee rond het Osa schiereiland

Het klimaat op het Osa schiereiland

Op het Osa schiereiland is sprake van een tropisch klimaat. Hierdoor is het er altijd rond de 30 graden Celsius met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het kan hier flink regen, maar gelukkig vallen de meeste buien in de namiddag en avond. Er is van januari tot en met april sprake van een drogeseizoen, waarin het een stuk minder regent. Dit neemt niet weg dat het tijdens het drogeseizoen ook nog behoorlijk kan regen. 

Het Osa Schiereiland is het hele jaar door goed te bezoeken, maar de beste (en duurste maanden) zijn de droge maanden. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het