wisenten in de regen

De Wisent

Table of Contents

De Wisent

De wisent (Bos bonasus), ook wel de Europese bizon genoemd, is een rundachtige levend in Europa. Europese bizons zijn een stuk kleiner dan hun Amerikaanse neef. Ondanks dat ze kleiner zijn dan de Amerikaanse bizon, zijn het nog steeds de grootste Europese landdieren. Wisenten worden tussen de 2.4 en 3.3 meter lang en wegen tussen de 400 en 1000kg.

Door jacht en verlies van leefgebied stierf de Europese bizon in het wild uit in jaren ’20 van de vorige eeuw. Gelukkig leefden er nog wel een aantal van deze dieren in dierentuinen. In 1951 werden deze dieren voor het eerst geherintroduceerd in het Białowieża Forest in Polen. Vanaf dat moment gaat het steeds beter met de populatie wisenten en verschillende herintroductie projecten hebben ertoe geleidt dat er weer rond de 4500 wisenten in het wild te bewonderen zijn. Het gaat nu zelfs zo goed met de Europese bizon dat deze volgens het IUCN gezien wordt als niet bedreigd! 

Mocht je wisenten in het wild willen zien, zijn er behoorlijk wat opties. Zowel dichtbij huis, hier in Nederland als elders in Europa.

Een wisent tijdens zonsondergang in de maashorst

De Wisent in Nederland

In Nederland zijn wisenten op dit moment op vijf plekken te bewonderen. Ze leven in natuurpark Lelystad, op het Kraansvlak bij Zandvoort, in de Maashorst, op Veluwe en sinds kort ook in de Zeeuwse slikken van den Heen. Op dit moment zijn niet al deze gebieden vrij toegankelijk voor publiek. Gelukkig worden er voldoende excursies georganiseerd. Tijdens deze excursies ga je op zoek naar wisenten met een gids. Hierdoor kan je deze prachtige dieren alsnog bewonderen.

De wisenten op het Kraansvlak zijn tegen te zien als je wandelt op het wisentenpad, of vanaf het uitkijkpunt. Vanaf die uitkijkpunt kijk je uit over de waterplas van de dieren. Houdt er rekening mee dat het wisentenpad alleen toegankelijk is in de maanden september tot en met februari. Enkele dieren dragen een halsband met zender, hierdoor kan je op de website vaak zien waar de kudde op dat moment is.

De andere kudde die op dit moment het bezoeken waard is, is de kudde die loopt in de Maashorst. In dit gebied lopen naast wisenten ook nog taurossen en Exmoor pony’s. Hoewel deze dieren in een afgerasterd gebied lopen, zijn ze vaak goed te spotten van buiten het afgerasterde gebied. Voor zowel de maashorst als de slikken van de Heen is het de bedoeling dat deze in de komende jaren opgaan voor publiek. Wanneer dit is, is helaas nog niet bekend. Benieuwd naar de andere prachtige dieren die in Nederland in het wild te bewonderen zijn? Klik dan hier!

Wisent in Natuurpark Lelystad

Wisenten in Europa

Wisenten zijn door vele projecten van de afgelopen jaren in een behoorlijk aantal Europese landen te zien.

De bekendste plek om wisenten te zoeken is het Białowieża Forest in Polen op de grens met Wit-Rusland. In de bos leven meer dan 800 wilde wisenten. In dit park vindt men, naast de wisent ook nog elanden, edelherten, reeën, wilde zwijnen, lynxen, bevers en wolven. Wat dit bos een prachtige bestemming voor een wildlife vakantie maakt!

Ook bij onze buren leven weer Europese bizons in het wild. Zo loopt er op slechts 4 uur rijden van Utrecht in Duitsland een wilde kudde in het Rothaargebergte. Naast deze wilde kudde loopt er ook een tweede kudde in een kleine gebied, zodat bezoekers een grotere kans op een ontmoeting hebben.

Er zijn nog een aantal andere landen waar minimaal 100 wilde wisenten leven, dit zijn Wit Rusland, Bulgarije, Tsjechië, Litouwen, Roemenië, Rusland en Zweden. Mocht je Europese bizons in het wild willen zijn, dan moet je dus eigenlijk in één van deze landen zijn. 

wisenten in de regen
Facebook
Twitter
Pinterest

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren