Een luipaard in South Luangwa nationaal park

Onvergetelijke en Avontuurlijke, kleinschalige Fotoreis Zambia oktober 2024

Table of Contents

Fotoreis Zambia

Is een fotoreis in Afrika altijd al jouw grote droom geweest? Dan hebben wij misschien wel de perfecte fotoreis voor jou. In september 2025 reizen wij namelijk met een kleine groep af naar de prachtige Afrikaanse bush in het noorden van Zambia. Ben jij nieuwsgierig geworden? Lees hieronder dan alles over deze fotoreis Zambia september 2025. 

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia

Waarom Zambia?

Het eerste wat we jullie horen denken is “waarom een fotoreis Zambia?” Deze vraag is gelukkig heel makkelijk te beantwoorden. Zambia is prachtig land, dat zo’n 750.000 km² groot is en slechts 20 miljoen inwoners heeft. Het land is dus makkelijk dunbevolkt te noemen. Daarnaast is er in Zambia nog geen sprake van massatoerisme en zijn de meeste wildparken nog echt wild. Nergens ervaar je het echte Afrika zo goed als in dit land dat op de grens tussen Centraal-, Oost- en Zuidelijk-Afrika ligt. Deze echte off-the-beaten-track bestemming is daarom perfecte voor een fotosafari in Afrika. 

Dankzij de ligging tussen de verschillende delen van Afrika vind je in Zambia een mengelmoes aan wilde dieren met veel variatie. Zo leven er 260 verschillende soorten zoogdieren in het land. Veel van de iconische Afrikaanse megafauna is in het land te vinden. Het spotten van de Afrikaanse luipaard is nergens in Afrika zo makkelijk, er leven veel leeuwen, Savanneolifanten, zwarte neushoorns, kafferbuffels, tientallen verschillende soorten antilopen, waaronder de endemische zwarte lechwe en de zeer elusieve sitatoenga. Giraffes, zebra’s, bavianen, vervetapen en niet de vergeten de duizenden nijlpaarden. De ongekende rijkdom aan zoogdieren is niet op papier vast te leggen. 

Deze opgave is nog moeilijker voor de bijna 800 verschillende soorten vogels die in Zambia te vinden zijn. Doorgewinterde vogelaars spotten hier meer dan 100 verschillende soorten vogels op een dag. En zeg nou zelf, hoe geweldig is een fotoreis in Afrika waarbij je schoenbekooievaars, tientallen soorten roofvogels, bijeneters, ijsvogels, scharrelaars, hoornraven en nog veel meer op de foto kunt zetten. Mochten dit nog niet genoeg dieren zijn, dan zijn er ook nog 240 verschillende soorten reptielen. Van schattige kameleons en landschildpadden tot zeer gevaarlijke cobra’s en zwarte mamba’s. Het zijn allemaal gewillige foto-onderwerpen. 

Dit zijn al voldoende onderwerpen om te fotograferen, tel daar de vele watervallen, prachtige landschappen en geweldige mensen bij op en je hebt een jouw antwoord op de vraag waarom een fotoreis Zambia!

Een savanneolifant in Zambia

Highlights

Zambia is zo’n groot land met ontelbaar veel highlights, dat we ons deze fotosafari in Zambia moeten we ons beperken tot het noorden van Zambia. De vier belangrijkste highlights zijn South Luangwa Nationaal Park, North Luangwa Nationaal Park, Bangweulu Wetlands en Kasanka Nationaal Park. 

South Luangwa Nationaal Park

South Luangwa nationaal park is een beschermd natuurgebied in het oosten van Zambia. Het nationale park, dat ruim 9.000 km² groot is, ligt in de Luangwa vallei. Hoewel South Luangwa nationaal park één van de mooiste safari bestemmingen van Afrika is, is het park een stuk minder druk dan de bekendere nationale parken zoals Serengeti en Krüger. De hoeveelheid wilde dieren in South Luangwa nationaal park is werkelijk waar spectaculair. 

In het nationale park leven meer dan 60 verschillende soorten zoogdieren, waarvan een aantal bijzondere (onder)soorten, zoals de Thornicrofts giraffe, de Crawshays zebra en de Cooksons gnoe. South Luangwa is geen Big Five bestemming, de zwarte neushoorn werd hier namelijk in 1987 uitgeroeid, waardoor de volledig Big Five niet meer in South Luangwa nationaal park te vinden is. De overige soorten van de Big Five zijn allemaal wel in South Luangwa te vinden. South Luangwa is het natuurgebied met de hoogste dichtheid van luipaarden en dus the place to be wanneer je Afrikaanse luipaarden wilt spotten. Natuurlijk zijn er in het nationale park niet alleen zoogdieren te vinden. 

Vogels zijn namelijk met nog veel grotere getalen aanwezig. In South Luangwa zijn zo’n 400 verschillende soorten vogels geregistreerd. Als je goed je best doet is het zelfs mogelijk om meer dan 100 verschillende soorten op één dag te vinden. Tegen het einde van het droge seizoen komen rond de Luangwa rivier en de zijtakken daarvan duizenden watervogels bij elkaar, een waar spektakel met onder andere pelikanen, de Afrikaanse nimmerzat, grijze kroonkraanvogels, en zadelbekooievaars. 

South Luangwa is een nationaal park in Afrika, dus draait het uiteraard maar om één ding: safari’s. Natuurlijk gaan we in South Luangwa op stap met onze 4×4 voertuigen. Maar er zijn in South Luangwa nog veel meer manieren om op safari te gaan. De manier waar South Luangwa om bekend staat is de wandelsafari. We gaan dan te voet op zoek naar de vele prachtige dieren. Hierdoor heb je een hele andere hoek met fotograferen, wat de foto’s een totaal andere draai geeft. Geweldige plek om de fotoreis Zambia af te trappen dus!

Afrikaans luipaard in South Luangwa, fotoreis Zambia

North Luangwa Nationaal Park

Na South Luangwa vertrekken we richting het noorden, naar North Luangwa. Een nationaal park dat al net als South Luangwa al sinds 1972 een nationaal park is. Het wildpark is ongeveer de helft van de grootte van South Luangwa en kent veel overeenkomsten. De meeste dieren die in South Luangwa te vinden zijn, leven hier ook, met één hele belangrijke uitzondering. 

In North-Luangwa heb je namelijk de kans om oog-in-oog te komen met de zwarte neushoorn, waardoor we de volledige Big Five deze reis kunnen vinden en fotograferen. Voor de rest zal opvallen dat North Luangwa veel minder ontwikkeld en toeristisch is dan South Luangwa, het voelt hier alsof je de Afrikaanse Bush volledig voor jezelf hebt. Wandelsafari’s zijn hier nog veel belangrijker dan in South Luangwa door het ontbreken van infrastructuur in het park. Veel wilder dan dit ga je het niet vinden! Dit nationale park is dus een geweldige toevoeging voor een fotoreis Zambia, en wordt maar door weinig toeristen bezocht!

Bangweulu Wetlands

Nadat we de Luangwa vallei hebben verlaten vertrekt de fotoreis Zambia naar de Bangweulu Wetlands, een moerasgebied dat beschermd wordt door de lokale gemeenschap. De ideale manier van natuurbeheer dus. Bangweulu Wetlands is door BirdLife International uitgeroepen tot “important bird area”. We gaan dan ook vooral naar deze moerassen om de vele vogels van dichtbij te bekijken. Een dan één vogel in het bijzonder: de prehistorische schoenbekooievaar. 

Een vogel die met zijn karakteristieke kop tot de verbeelding spreekt bij zeer veel vogel- en natuurliefhebbers. Deze tijd van het jaar is de kans groot dat we de vogels zullen vinden. Een ander interessant dier dat we hier kunnen vinden is de zwarte lechwe en antilope die perfect aangepast is aan het leven in het moeras.

Een zadelbekooievaar, een van de vele vogels in de Bangweulu wetlands

Kasanka Nationaal Park

De laatste bestemming van deze reis is het Kasanka nationaal park. Eén van de kleinste nationale parken van Zambia, maar misschien wel de beste plek ter wereld om de verlegen sitatoenga te spotten en fotograferen. Daarnaast vindt in dit nationale park ieder jaar de grootste migratie van zoogdieren plaats, die van de palmvleerhond. Deze dieren komen jaarlijks met miljoenen samen in een klein stuk woud in dit nationale park. De eerste vleermuizen laten zich vanaf halverwege oktober zien, dus wellicht hebben we geluk en zien we er een paar.

Praktische informatie

Deze reis is jouw kans op een unieke fotosafari door het prachtige noorden van Zambia te reizen. De hele twee weken zullen staan in het teken van onze grootste hobby: (natuur)fotografie. Ik zal de hele twee weken meereizen en dus 24/7 beschikbaar zijn voor al jouw vragen over natuurfotografie. In de avonden zal er vaak tijd en ruimte zijn om de geschoten plaatjes te bekijken en met elkaar te delen. Ter zijner tijd zal er nog een online informatieavond komen, waarbij we alles doorlopen en jij meer hoort over de gang van zaken.

Deze reis wordt nog opgezet en samen met de belangstellenden tot perfectie samengesteld. Wij zijn in contact met meerdere reisagenten in Zambia, die ons helpen met het boeken van de accommodaties, regelen van vervoer en chauffeurs. De reis zal plaats vinden begin oktober en duurt 14-15 dagen. Hierover zal snel meer bekend zijn. Oktober is het einde van het droge seizoen en daardoor de beste maand om zo veel mogelijk wilde dieren te spotten. Het is helaas niet de beste tijd voor de vleerhonden, maar als we de reis in november plaats zouden laten vinden, zijn delen van South en North Luangwa niet toegankelijk door de regen.

De reis zal kleinschalig blijven en daarom zijn er niet meer dan 10 plekken en vanaf 5 boekingen gaat de reis definitief door.

De prijs zal heel erg afhangen van wat jullie als geïnteresseerden willen en voornamelijk afhangen van het type accommodatie. Opties zijn kamperen, simpele lodges of zeer luxe lodges. Voor een kampeerprijs is het prijskaartje voor de rondreis minimaal 3.500 euro per persoon. Hierbij krijg je dus een geweldige rondreis met vervoer, accommodaties, vele activiteiten, meerdere topgidsen, drie maaltijden per dag en dus mij als fotografiegids. Niet inbegrepen zijn frisdrank en alcoholische dranken, internationale vluchten, verzekeringen en een eventueel visum (niet noodzakelijk voor Nederlanders en Belgen).

Mocht je nog vragen hebben kan je deze uiteraard stellen op wildlife.reizen@gmail.com of vul het contactformulier in. En samen met jullie zal ik deze reis de komende weken definitief vastleggen.

Groene bijeneter, Zambia

Dieren die je onder andere kunt fotograferen tijdens deze fotoreis Zambia!

 • Leeuw
 • Thornicrofts giraffe
 • Crawshays zebra
 • Cooksons gnoe
 • Afrikaans luipaard
 • Afrikaanse wilde hond
 • Gevlekte hyena
 • Savanneolifant
 • Kaapse buffel
 • Poekoe
 • Sitatoenga
 • Zwarte lechwe
 • Zwarte neushoorn
 • Jachtluipaard
 • Grote Koedoe
 • Impala
 • Afrikaanse civetkat
 • Serval
 • Nijlpaard
 • Caracal
 • Schoenbekooievaar
 • Afrikaanse visarend
 • Vechtarend
 • Bateleur
 • Bruine slangenarend
 • Zuidelijke karmijnrode bijeneter
 • Groene bijeneter
 • Dwergbijeneter
 • Gekroonde tok
 • Witruggier
 • Kapgier
 • Spoorwiekgans
 • Hadada-ibis
 • Vorkstaartscharrelaar
 • Breedbekscharrelaar
 • Afrikaanse gaper
 • Afrikaanse nimmerzat
 • Dwergjacana
 • Malachietijsvogel
 • Roze pelikaan
Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia

Wat kan je verwachten van deze fotosafari Zambia?

 • Een onvergetelijke, avontuurlijke reis door het noorden van Zambia.
 • Kom oog-in-oog te staan met de iconische Afrikaanse wilde dieren.
 • Accommodaties waar het wemelt van de wilde dieren. Olifanten, nijlpaarden, apen en veel vogels in het kamp is niks geks.
 • Een kleinschalige groepsreis met andere natuurliefhebbers.
 • Lokale gidsen en chauffeurs.
 • Mij als extra gids, met al mijn enthousiasme, voornamelijk gericht op fotografie.
 • Door mee te gaan met deze reis investeer je in de lokale gemeenschappen en natuurbehoud.
 • Zeer veel activiteiten waaronder gamedrives, wandelsafari’s en bootsafari’s
 • De meeste tijd van het jaar om zoogdieren te zoeken in Zambia
 • Meerdere optionele presentaties waarbij je meer leert over fotografie en de lokale fauna
 • Veel eigen inbreng wat betreft type accommodatie en budget.
 • Meerdere online bijeenkomsten van te voren.
Afrikaanse leeuw Moremi Game Reserve

Deze fotoreis Zambia wordt niet georganiseerd met een winstoogmerk. Ik organiseer deze reis alleen omdat ik mijn passie voor natuurfotografie en Afrikaanse bush wil delen met gelijkgestemde!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het