Een van de prachtige stranden van Jamaica

Alles over snorkelen en duiken in Jamaica: De prachtige onderwaterwereld van Jamaica!

Table of Contents

Snorkelen en duiken in Jamaica

Jamaica, een eilandstaat in de Caribische zee, is een zeer populaire vakantiebestemming en dat is heel erg goed te begrijpen. Maar wist je dat de onderwaterwereld van Jamaica prachtig is? Je kunt in de zee rond het eiland geweldig snorkelen en duiken.  Lees in dit artikel alles wat je moet weten over snorkelen en duiken in Jamaica. 

Snorkelen en duiken in Jamaica is het hele jaar mogelijk, maar misschien kan je de maanden oktober en november in verband met het orkaanseizoen beter links laten liggen. Fijn is dat het water het hele jaar tussen de 26 en 30 graden is, heel erg aangenaam dus. Naast de vele prachtige vissen, het koraal, grotten en scheepswrakken is duiken in Jamaica ideaal omdat de snorkel- en duikspots vaak dichtbij de kust liggen en met de ligging op 10-40 meter diepte kan je hier duiken ongeacht of je een beginner of gevorderde duiker bent. 

Snorkelen en duiken in Jamaica

De beste plekken om te snorkelen en duiken in Jamaica

Wanneer je in Jamaica gaat snorkelen of duiken wil je natuurlijk weten wat de beste plekken om te snorkelen en duiken in Jamaica zijn? Rond het eiland Jamaica zijn zo’n 100 verschillende snorkel- en duikspots te vinden, dus het is makkelijk te concluderen dat er voor ieder wat wils is. Om jullie een beetje op weg te helpen hebben wij de beste snorkel- en duikspots van Jamaica op een rijtje gezet. 

De eerste is het Montego Bay Marine Park. Dit beschermde gebied bevindt zich, hoe kan het ook anders, rond de stad Montego Bay. Montego Bay is de op één na grootste stad van het land en is dé plek voor toeristen. Binnen dit marine park zijn zowel uitstekende snorkel als duikplekken. Voor snorkelaars is het hier heel simpel, spring het water in en laat je verrassen. Voor de duikers zijn er een aantal interessante plekken, zoals Stingray City een plek waar je bijna gegarandeerd pijlstaartroggen vindt, bezoek het wrak van een vliegtuig op 18 meter diepte, of kijk je ogen uit in de overweldigende Widowmaker’s Cave, vol met tropische vissen en koraal. 

Ocho rios: Ochos Rios is een dorp in het noorden van Jamaica, dat door de jaren heen steeds populairder is geworden onder toeristen. Ook hier kun je zowel snorkelen als duiken, maar de echte interessante plekken liggen te diep voor snorkelaars. Dé plek om te duiken bij Ocho Rios is het wrak van de SS Kathryn, een schip dat tot zinken gebracht is voor de vissen en het is hier zelfs mogelijk om zeeslangen te zien. Andere interessante plekken zijn Jamaica Wall, Dickie’s Reef en Devil’s Reef. De laatste is een goede plek wanneer je op zoek bent naar zeeschildpadden. 

Runaway Bay en Discovery Bay zijn twee andere prachtige plekken om te snorkelen en duiken in Jamaica. De twee baaien liggen dichtbij elkaar, dus vandaar dat we ze samen benoemen. Het zijn beide hele goede plekken om te snorkelen. Bekende snorkelplekken zijn de Runaway Bay Wall en Pear Tree Bottom Reef. Wanneer je gaat duiken bij Runaway Bay en Discovery Bay zijn er een aantal hele gave opties, zoals Reggae Queen waar een gezonken schip op zo’n 18 meter diepte ligt, Pocket’s Reef een muur die tot zo’n 60 meter diepte gaat en alleen voor ervaren duikers is. Verder liggen er op een diepte van 23 meter twee vliegtuigen en rond deze wrakken worden veel roofvissen en zeeschildpadden gezien. 

Het is ook mogelijk om vanaf de hoofdstad Kingston te gaan duiken in Jamaica. Je doet dit niet voor de prachtige onderwaterwereld van Jamaica, maar voor een historische duik. Niet ver van Kingston ligt namelijk de gezonken stad Port Royal, die door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami grotendeels tot zinken gebracht werd in 1692. De stad die bekend staat als “the wickedest city on earth” ligt op maximaal 12 meter diep en is dus ideaal te verkennen tijdens een duik. Deze piratenstad, die bij vele tot de verbeelding spreekt, is dus nog steeds te bezoeken. Het aantal duikers is beperkt, dus wees er op tijd bij!

Je zou denken dat er inmiddels wel genoeg plekken om te snorkelen en duiken in Jamaica voorbij zijn gekomen, maar er zijn er nog twee. Te beginnen met Negril. Negril ligt in het uiterste westen van Jamaica en is mede door het “7-mile beach” zeer populair bij toeristen. De populairste duikspot van Negril is ongetwijfeld de Throne Room een geweldige grot, vol met koraal en tropische vissen. Andere interessante duikplekken zijn The Caves, Arches, Booby Cay Island en Shallow Plane zijn meer dan de moeite!

Port Antonio is de laatste plek in Jamaica waar je kunt genieten van de prachtige onderwaterwereld. Port Antonio ligt in het noordoosten van Jamaica en wordt veel minder bezocht door toeristen dan het noordwesten. Wanneer je hier wilt duiken, zul je wel vantevoren moeten boeken, want het beperkte aanbod zorgt ervoor dat het snel volgeboekt. In dit deel van Jamaica zal je vooral Europeanen aantreffen, waardoor het bijna als een ander land aanvoelt. Interessante duikspots in Port Antonio zijn: Blue hole, Trident Wall, Alligator West en Alligator Head.

Ben jij op zoek naar voordelige vakantie’s naar Jamaica? Klik dan snel hier voor de beste deals!

De prachtige zee bij Ocho Rios

Wat kun je zien tijdens het snorkelen en duiken in Jamaica?

Nu je weet op welke plekken je allemaal kunt snorkelen en duiken in Jamaica wil je natuurlijk ook graag weten wat je dan allemaal kunt zien onderwater. Te beginnen met prachtig kraakhelder blauw water, indrukwekkende onderwaterlandschappen zoals muren, bogen en grotten. Daarnaast liggen er veel wrakken van zowel schepen als vliegtuigen op de bodem, wat vaak veel vissen aantrekt en dan is er natuurlijk nog een afgezonken historische stad te verkennen. 

En mocht dat allemaal nog niet genoeg zijn, dan heeft de prachtige onderwaterwereld van Jamaica ook nog heel veel dieren te bieden. In de wateren rond het eiland leven meer dan 600 verschillende soorten dieren, waarvan de meeste felgekleurde vissen en koralen zijn. Daarnaast leven er ook wat zeezoogdieren (al zijn dat er weinig in vergelijking met andere landen in de Cariben). Ook leven er vier soorten zeeschildpadden, namelijk de soepschildpad, de onechte karetschildpad, de karetschildpad en de lederschildpad.  

En dan terug naar waar het tijdens het snorkelen en duiken in Jamaica echt om draait. De vissen. Vissen die je hier onder andere tegen kunt komen zijn koraalvlinders, barracuda’s, verpleegsterhaaien, pijlstaartroggen, mantaroggen, adelaarsroggen, tandbaarzen, trekkervissen, schorpioenvissen en kogelvissen. Een heerlijke balans tussen grote imposante roofvissen en kleinere felgekleurde vissen!

Een dolfijn kan je tegen komen tijdens het duiken in Jamaica

De onderwaterwereld van Jamaica heeft dus echt voor ieder wat wils. Het verkennen van deze wereld tijdens het snorkelen en duiken in Jamaica is een absolute must wanneer je het eiland bezoek! Weten wat je nog meer in de natuur op Jamaica kunt doen? Lees hier over wildlife activiteiten op Jamaica!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer