Een ree in Weerribben-Wieden

De Biesbosch

Table of Contents

De Biesbosch

De Biesbosch is een recreatie- en natuurgebied op de grens tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het totale gebied is zo’n 90 km2 groot.  Het gebied is op te delen in 4 gedeelte, de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandse Biesbosch, Noordwaard en de Zuidwaard. De Biesbosch is een van de grootste rivierdelta’s in Europa en is al in 1994 uitgeroepen tot nationaal park. Hoewel de Biesbosch uitgeroepen is tot een nationaal park, heeft het, net als veel andere nationale parken in Nederlands, naast natuurbescherming nog andere functies. Zo is het ook een bekend recreatiegebied, zorgt het voor de continuïteit van de drinkwatervoorziening van een deel van Nederland en wordt een deel door boeren gebruikt voor agricultuur.  

Wat te doen in de Biesbosch?

De Biesbosch is ideaal voor een staycation, een weekendtrip of gewoon een dagje weg. Door de vele activiteiten in en om de Biesbosch is er voor ieder wat wils. In de Biesbosch kan je uren wandelen, fietsen, varen met een fluisterboot, kanoën, suppen en nog veel meer! Daarnaast ligt Dordrecht om de hoek en liggen er veel gezellig dorpjes aan de Brabantse kant van de Biesbosch.

Krakeend in de Biesbosch

Wandelen in de Biesbosch

De Biesbosch is een geweldig gebied om te voet te verkennen. De Biesbosch heeft een scala aan wandelpaden, zowel verhard als onverhard en van makkelijk tot uitdagend. In een groot gedeelte van de Biesbosch is het meenemen van een aangelijnde hond toegestaan. Wandelroutes zijn er van kort tot lang, ze variëren van 1 tot ruim 20 kilometer lang.

Op de website van het nationale park staan de populairste wandelroutes aangegeven. Let wel op, voor een aantal routes heb je een boot nodig om bij het beginpunt te kunnen komen. Er is een veerpont om je naar de startlocatie van deze wandelroutes te brengen. Een dag wandelen door de Biesbosch is gegarandeerd genieten.

Fietsen in de Biesbosch

Met de fiets de Biesbosch in is een ideale manier om veel van de Biesbosch te kunnen zien. Fietsen is door het waterrijke karakter van de Biesbosch niet overal even goed te doen. In Noordwaard en de Nieuwe Dordtse Biesbosch zijn echter een aantal prachtige fietsroutes te rijden. In Noordwaard geniet je vanaf de fiets van het prachtige landschap en een geweldige variatie aan wilde vogels. Sinds een aantal jaar in een deel van de Noordwaard waterbuffels, welke uiteraard een bezoekje waard zijn. Ook voor de fiets is er in de Biesbosch een pont te vinden, gebruik deze om midden in de Biesbosch te kunnen fietsen!

Genieten op het water

Het kan natuurlijk niet anders, maar de Biesbosch is een perfecte plek om vanaf het water te verkennen. Zo kan je overal aan de rand van de Biesbosch, in onder andere Dordrecht, Drimmelen en Geertruidenberg bootjes huren. In de kleinste boten kunnen 6 mensen, maar er zijn ook boten te huur waar 12 personen in passen. Je hebt keus uit fluister- en motorboten. Hoewel de fluisterboten duurder zijn, zijn deze veel relaxter omdat ze veel minder geluid maken.

Ook worden georganiseerde tochten, met fluisterboten, overal aangeboden. Met een beetje mazzel kom je dan ook nog bevers tegen. Het wilde karakter van de Biesbosch leent zich ook ideaal voor een grote kano of SUP tocht. Kortom, er zijn genoeg toffe activiteiten op het water te doen in de Biesbosch. 

Het ideale bever habitat

Maak een natuurtocht

De Biesbosch heeft een hele rijke natuur. Het meest uit een ervaring in de natuur in de Biesbosch haal je uit een natuurtocht met gids, welke je alles kan vertellen over de flora en fauna van de Biesbosch. Er zijn zowel tochten per boot als tochten te voet. Tochten die zich puur focussen op bevers maar ook tochten volledige gefocust op alle vogels die in de Biesbosch leven. Een hele leuk tocht is die met dagjeindenatuur, waarbij je op zoek gaat naar zowel bevers als vogels. 

Fauna

Bevers in de Biesbosch

De Biesbosch staat natuurlijk vooral bekend om de bever, die hier sinds de jaren ’90 weer leeft. Nadat de bever al jaren niet meer in ons land in het wild te vinden was, werd de Biesbosch gekozen als ideale plek om de bever weer uit te zetten. Tussen 1988 en 1992 zijn 42 bevers uitgezet in de Biesbosch. Inmiddels leven er alweer rond de 300 in de Biesbosch. En hebben de bevers zich verspreid over delen van het land.

Overal in de Biesbosch zijn sporen te vinden van deze grappige dieren. Afgeknaagde bomen en voetafdrukken zijn alom aanwezig. Het spotten van de bever is helaas een grotere uitdaging. Een wandeling tijdens de schemer in de door het nationale park aangegeven gebieden of een beversafari met een fluisterboot geven je hier de beste kans op!

Een bever in de Biesbosch

Wildlife in de Biesbosch

Hoewel de Biesbosch bekend staat om de bevers is, zijn zij niet de enige prachtige dieren die je tegen kan komen tijdens een bezoek. Ook Reeën komen in grote getallen voor in de Biesbosch. Ze leven dan voornamelijk in de grienden en de wilgenvloedbossen. Ook zijn ze geregeld te zien als ze op akkers op zoek zijn naar wat te eten. De kans op het spotten van reeën is het grootst tijdens de schemer.  

Vossen en boommarters (sinds 2013) komen ook voor in de Biesbosch, maar zijn allebei in de Biesbosch alleen ’s nachts actief. De kans dat je deze tegenkomt is dus vrij klein. De Biesbosch is heel erg geschikt voor otters, dus het lijkt een kwestie geduld voordat ook otters zich hier vestigen.  

Voor vogelaars is de Biesbosch het hele jaar een waar paradijs. Sinds een aantal jaar broeden zowel de visarend als de zeearend hier. Ook voor andere gave vogels zoals de ijsvogel, lepelaar en de blauwborst is de Biesbosch een geweldig plek. 
Op veel plekken in de Biesbosch zijn vogeluitkijkpunten te vinden, met elk hun eigen vogelsoorten en prachtige uitzicht. 

Een ree in Weerribben-Wieden

Overnachten in de Biesbosch

De Biesbosch ervaar je natuurlijk het best als je hier niet voor één dag op bezoek gaat, maar een minimaal een weekend weg van maakt. Rond de Biesbosch barst het van de verschillende campings, hotels en B&B’s. Voor elk budget is er wat te vinden. Misschien nog interessanter, maar wel een stuk minder luxueus zijn de verschillende natuurkampeergebieden in het nationale park zelf. Op zoek naar een gave accommodatie in de buurt van de Biesbosch? Klik dan hier!

Wel zin in een accommodatie aan het water, maar niet in de Biesbosch? Kijk dan hier voor 15 mooie vakantiehuisjes aan het water

Booking.com

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer