Een ree in Weerribben-Wieden

De Biesbosch

Table of Contents

De Biesbosch

De Biesbosch is een recreatie- en natuurgebied op de grens tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het totale gebied is zo’n 90 km2 groot.  Het gebied is op te delen in 4 gedeelte, de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandse Biesbosch, Noordwaard en de Zuidwaard. De Biesbosch is een van de grootste rivierdelta’s in Europa en is al in 1994 uitgeroepen tot nationaal park. Hoewel de Biesbosch uitgeroepen is tot een nationaal park, heeft het, net als veel andere nationale parken in Nederlands, naast natuurbescherming nog andere functies. Zo is het ook een bekend recreatiegebied, zorgt het voor de continuïteit van de drinkwatervoorziening van een deel van Nederland en wordt een deel door boeren gebruikt voor agricultuur.  

Wat te doen in de Biesbosch?

De Biesbosch is ideaal voor een staycation, een weekendtrip of gewoon een dagje weg. Door de vele activiteiten in en om de Biesbosch is er voor ieder wat wils. In de Biesbosch kan je uren wandelen, fietsen, varen met een fluisterboot, kanoën, suppen en nog veel meer! Daarnaast ligt Dordrecht om de hoek en liggen er veel gezellig dorpjes aan de Brabantse kant van de Biesbosch.

Krakeend in de Biesbosch

Wandelen in de Biesbosch

De Biesbosch is een geweldig gebied om te voet te verkennen. De Biesbosch heeft een scala aan wandelpaden, zowel verhard als onverhard en van makkelijk tot uitdagend. In een groot gedeelte van de Biesbosch is het meenemen van een aangelijnde hond toegestaan. Wandelroutes zijn er van kort tot lang, ze variëren van 1 tot ruim 20 kilometer lang.

Op de website van het nationale park staan de populairste wandelroutes aangegeven. Let wel op, voor een aantal routes heb je een boot nodig om bij het beginpunt te kunnen komen. Er is een veerpont om je naar de startlocatie van deze wandelroutes te brengen. Een dag wandelen door de Biesbosch is gegarandeerd genieten.

Fietsen in de Biesbosch

Met de fiets de Biesbosch in is een ideale manier om veel van de Biesbosch te kunnen zien. Fietsen is door het waterrijke karakter van de Biesbosch niet overal even goed te doen. In Noordwaard en de Nieuwe Dordtse Biesbosch zijn echter een aantal prachtige fietsroutes te rijden. In Noordwaard geniet je vanaf de fiets van het prachtige landschap en een geweldige variatie aan wilde vogels. Sinds een aantal jaar in een deel van de Noordwaard waterbuffels, welke uiteraard een bezoekje waard zijn. Ook voor de fiets is er in de Biesbosch een pont te vinden, gebruik deze om midden in de Biesbosch te kunnen fietsen!

Genieten op het water

Het kan natuurlijk niet anders, maar de Biesbosch is een perfecte plek om vanaf het water te verkennen. Zo kan je overal aan de rand van de Biesbosch, in onder andere Dordrecht, Drimmelen en Geertruidenberg bootjes huren. In de kleinste boten kunnen 6 mensen, maar er zijn ook boten te huur waar 12 personen in passen. Je hebt keus uit fluister- en motorboten. Hoewel de fluisterboten duurder zijn, zijn deze veel relaxter omdat ze veel minder geluid maken.

Ook worden georganiseerde tochten, met fluisterboten, overal aangeboden. Met een beetje mazzel kom je dan ook nog bevers tegen. Het wilde karakter van de Biesbosch leent zich ook ideaal voor een grote kano of SUP tocht. Kortom, er zijn genoeg toffe activiteiten op het water te doen in de Biesbosch. 

Het ideale bever habitat

Maak een natuurtocht

De Biesbosch heeft een hele rijke natuur. Het meest uit een ervaring in de natuur in de Biesbosch haal je uit een natuurtocht met gids, welke je alles kan vertellen over de flora en fauna van de Biesbosch. Er zijn zowel tochten per boot als tochten te voet. Tochten die zich puur focussen op bevers maar ook tochten volledige gefocust op alle vogels die in de Biesbosch leven. Een hele leuk tocht is die met dagjeindenatuur, waarbij je op zoek gaat naar zowel bevers als vogels. 

Fauna

Bevers in de Biesbosch

De Biesbosch staat natuurlijk vooral bekend om de bever, die hier sinds de jaren ’90 weer leeft. Nadat de bever al jaren niet meer in ons land in het wild te vinden was, werd de Biesbosch gekozen als ideale plek om de bever weer uit te zetten. Tussen 1988 en 1992 zijn 42 bevers uitgezet in de Biesbosch. Inmiddels leven er alweer rond de 300 in de Biesbosch. En hebben de bevers zich verspreid over delen van het land.

Overal in de Biesbosch zijn sporen te vinden van deze grappige dieren. Afgeknaagde bomen en voetafdrukken zijn alom aanwezig. Het spotten van de bever is helaas een grotere uitdaging. Een wandeling tijdens de schemer in de door het nationale park aangegeven gebieden of een beversafari met een fluisterboot geven je hier de beste kans op!

Een bever in de Biesbosch

Wildlife in de Biesbosch

Hoewel de Biesbosch bekend staat om de bevers is, zijn zij niet de enige prachtige dieren die je tegen kan komen tijdens een bezoek. Ook Reeën komen in grote getallen voor in de Biesbosch. Ze leven dan voornamelijk in de grienden en de wilgenvloedbossen. Ook zijn ze geregeld te zien als ze op akkers op zoek zijn naar wat te eten. De kans op het spotten van reeën is het grootst tijdens de schemer.  

Vossen en boommarters (sinds 2013) komen ook voor in de Biesbosch, maar zijn allebei in de Biesbosch alleen ’s nachts actief. De kans dat je deze tegenkomt is dus vrij klein. De Biesbosch is heel erg geschikt voor otters, dus het lijkt een kwestie geduld voordat ook otters zich hier vestigen.  

Voor vogelaars is de Biesbosch het hele jaar een waar paradijs. Sinds een aantal jaar broeden zowel de visarend als de zeearend hier. Ook voor andere gave vogels zoals de ijsvogel, lepelaar en de blauwborst is de Biesbosch een geweldig plek. 
Op veel plekken in de Biesbosch zijn vogeluitkijkpunten te vinden, met elk hun eigen vogelsoorten en prachtige uitzicht. 

Een ree in Weerribben-Wieden

Overnachten in de Biesbosch

De Biesbosch ervaar je natuurlijk het best als je hier niet voor één dag op bezoek gaat, maar een minimaal een weekend weg van maakt. Rond de Biesbosch barst het van de verschillende campings, hotels en B&B’s. Voor elk budget is er wat te vinden. Misschien nog interessanter, maar wel een stuk minder luxueus zijn de verschillende natuurkampeergebieden in het nationale park zelf. Op zoek naar een gave accommodatie in de buurt van de Biesbosch? Klik dan hier!

Wel zin in een accommodatie aan het water, maar niet in de Biesbosch? Kijk dan hier voor 15 mooie vakantiehuisjes aan het water

Booking.com

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.