vogels spotten in Nederland, de scholekster

10x vogels spotten in Nederland: de beste plekken volgens Birdingplaces.eu!

Table of Contents

Vogels spotten in Nederland met Birdingplaces.eu

Wil je graag vogels spotten in Nederland, maar weet je niet zo goed waar. Dan hebben wij de oplossing voor je: Birdingplaces.eu. Birdingplaces is een platform door en voor vogelaars, waarbij veel locaties om vogels te spotten in Nederland en andere Europese landen in kaart gebracht zijn. Je vindt hier onder andere een korte omschrijving van het gebied, welke vogels je er kunt vinden en wat de beste tijd van het jaar is om deze plek te bezoeken. Hierdoor kun je makkelijk bepalen of deze plek geschikt is voor jou. Daarnaast is het ook mogelijk om per vogelsoort te zoeken. Alle (geregistreerde) gebieden waarin deze vogel te vinden is zie je dan gelijk terug op de kaart. 

Gebruikers van de website kunnen zelf locaties toevoegen, waardoor het een heel uitgebreid overzicht geworden is. Nadat een locatie geregistreerd is, is het mogelijk voor andere vogelaars om deze locaties een beoordeling geven. Aan de hand van deze beoordelingen krijg je een overzicht met de beste plekken om vogels te spotten in Nederland. Wij hebben de 10 beste scorende locaties op een rijtje gezet.

De Oostvaardersplassen

Vogels spotten in Nederland kan volgens de gebruikers van Birdingplaces.eu het beste in de Oostvaardersplassen. Dit natuurgebied kreeg de meeste 5-sterren beoordelingen. Het is zelfs het op één na best scorende vogelgebied wat bij Birdingplaces.eu geregistreerd is. De Oostvaarderplassen is een nationaal park dat te vinden is in de provincie Flevoland en gelegen is tussen de steden Lelystad en Almere. Het is een waar paradijs voor vogelaars. 

Het is de eerste plek in Nederland waar de zeearend na jaren weer terugkeerde. Andere soorten waar het gebied om bekend staat zijn de lepelaar, de grote zaagbek, het nonnetje, de blauwborst en het baardmannetje. Meer dan 50 verschillende soorten vogels zijn hier waargenomen, waarvan, hoe kan het ook anders, de meeste watervogels zijn. 

Langs de rand van het nationale park lopen meerdere fiets- en wandelpaden waardoor je je hier uren kunt vermaken. Daarnaast zijn er meerdere vogelhutten waar je uren kunt zitten en vogels kunt spotten.  Vergeet je verrekijker dus niet. 

Vogels spotten in Nederland, een ooievaar

De Groene Jonker

Nummer twee op de lijst: “Vogels spotten in Nederland, de 10 beste plekken” is de Groene Jonker. Een gebied van 107 ha groot in de buurt van het Zuid-Hollandse Zevenhoven. Het gebied was ooit landbouwgrond, maar is omgetoverd tot een natuurgebied met een grote plas, weides en drassige gedeeltes. Het gebied is geschikt om het hele jaar te bezoeken, maar het hoogtepunt ligt in het voorjaar. Je vindt hier dan vogels als de lepelaar, blauwborst en kievit.

In de winter vind je hier grote hoeveelheden smient, kieviten en kemphanen. Het gebied is geschikt om steltlopers zoals de steltkluut, grutto, bosruiter, witgat en tureluur te vinden. Roofvogels in het gebied zijn de bruine kiekendief, blauwe kiekendief, slechtvalk en sperwer. Je kunt in dit gebied heerlijk wandelen, de auto parkeer je op parkeerplaats de roerdomp. 

De Slufter

Een ander geweldig gebied voor het vogels spotten in Nederland is “de Slufter” op het Waddeneiland Texel. Het gebied bestaat uit een kwelder die in open verbinding met de zee staat. Vogels spotten is hier het hele jaar door interessant. Vogels die hier te vinden zijn, zijn in drie grote groepen te verdelen. Te beginnen met de eenden, waarvan de pijlstaart, eider en brilduiker de bekendste zijn.

De tweede groep zijn de steltlopers met onder andere de kemphaan, rosse grutto, bonte strandloper en kanoet. Ten derde is dit gebied uitermate geschikt voor het spotten van roofvogels, die zich hier met name in de winter laten zien. Het gaat om de blauwe en bruine kiekendief, torenvalk, slechtvalk, ruigpootbuizerd, smelleken, sperwer en havik. 

Het gebied is heel goed toegankelijk en heeft zelfs een rolstoelpad. 

Lepelaar

De Marker Wadden

De Marker Wadden is één van de nieuwste natuurgebieden die Nederland rijk is. De Marker Wadden zijn drie opgespoten eilanden in het Markermeer. Eén van deze drie eilanden is opengesteld voor bezoekers. Aangezien het eilanden zijn, zijn deze alleen te bereiken per boot. Dit kan je eigen boot zijn, of de ferry van natuurmonumenten.

Vogels spotten op de Marker Wadden is vooral de moeite waard van de lente tot en met de herfst. Vogels die hier nu al broeden zijn onder andere de kluut, visdief, dwergstern en bontbekplevier. Op de eilanden is ook een aantal interessante eendensoorten te vinden, zoals de kuifeend, krooneend en ijseend. Vogels spotten in Nederland op haar best dus!

Wil je vogels spotten in Nederland, dan zijn de Marker Wadden, ondanks dat het bereiken van de eilanden wat lastig kan zijn en het bezoeken ervan geld kost, absoluut de moeite waard om te bezoeken.  

De Mokbaai

Op het Waddeneiland Texel is niet één maar zijn zelfs twee van beste plekken om vogels te spotten in Nederland te vinden. Naast de Slufter is namelijk ook de Mokbaai een geweldige plek. De Mokbaai ligt volledig in het zuiden van het eiland. Het gebied is met name aantrekkelijk om te bezoeken tijdens de voorjaars- en najaarstrek.

In het gebied leven veel verschillende steltlopers en in de winter stikt het er van de eenden. Onder andere de smient, pijlstaart, krakeend en eider vind je hier dan. In het voorjaar heb je een goede kans om hier zangvogels zoals de blauwborst, baardman, rietgors, kleine karekiet en nachtegaal te vinden. Zeldzame vogels die hier wel eens gespot worden zijn de reuzenstern, zwartkopmeeuw en visarend. 

Het gebied is heel goed bereikbaar met zowel de auto, de fiets als lopend. 

De Hardenhoek

Nummer 6 op de lijst van “vogels spotten in Nederland, de beste 10 plekken”” ligt in het nationale park de Biesbosch. Het nationale park de Biesbosch is natuurlijk al een geweldige plek om vogels (en bevers) te spotten, maar volgens de gebruikers van Birdingplaces.eu is de Hardenhoek de beste plek in het nationale plek. Deze plek is namelijk één van de beste, zoniet de beste, plek van Nederland om de zeearend en visarend te spotten. Daarnaast zie je hier eigenlijk altijd wel steltlopers, lepelaars en andere watervogels. Het is ook een goed gebied om de roerdomp te vinden. 

De beste tijd van het jaar om deze plek te bezoeken zijn de winter en lente. Mocht je de weg om bij de Hardenhoek te komen nog verder afrijden kan je ook gelijk een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum van de Biesbosch. Mocht je ultiem gebruik willen maken van de Hardenhoek, besluit dan om te gaan kamperen op natuurkampeerterrein de Knotwilg of op mini-camping de Witboom. 

Krakeend in de Biesbosch

De Ezumakeeg

Wil je vogels spotten in Nederland, bezoek dan zeker Lauwersmeer nationaal park in het noorden van Friesland. Rond het meer zijn meerdere goede plekken om vogels te spotten. De beste plek echter is de Ezumakeeg, in het westen van het nationale park. Je kunt het gebied het beste bezoeken tijdens de voorjaars- en najaarstrek wanneer duizenden steltlopers hier neerstrijken. Er komen hier geregeld zeldzame vogels zoals de witstaartkievit, de Siberische strandloper, de steltstrandloper en de blonde ruiter. 

Tijdens de winter vind je hier duizenden ganzen, het gaat dan vooral om de brandgans, maar geregeld zitten er zeldzamere exemplaren tussen zoals de roodhalsgans. Tijdens de winter laat ook de zeearend zich hier geregeld zien. Andere vogels die hier geregeld gezien worden zijn de roerdomp, het baardmannetje en de visarend. 

Fochteloërveen

De volgende geweldige plek waar je goed vogels kunt spotten in Nederland is het Fochteloërveen. Het Fochteloërveen is één van de best bewaarde hoogveen gebieden van Nederland. Hierdoor vind je hier andere vogels dan in andere delen van het land. Een bezoek aan dit gebied is dus iets wat je niet over mag slaan als vogelaar. 

De bekendste vogel die hier te vinden is, is de kraanvogel. Nadat de vogel eeuwen niet meer in Nederland gebroed had, broedt deze hier weer sinds 2001. Ook het paapje en de grauwe klauwier, vogels die niet makkelijk te vinden zijn in Nederland, zijn hier goed te vinden. 

In de winter vind je hier vogels zoals de Blauwe kiekendief, sijs, raaf, grote gele kwikstaart, klapekster en goudvink. Mede hierdoor is dit de beste tijd van het jaar om het Fochterloërveen te bezoeken. Ook buiten de winter is er genoeg interessants te spotten in het Fochterloërveen, zoals de zomertaling, lepelaar, zwartkop, zwarte specht en de spotvogel. 

Het Fochteloërveen is met ruim 2.500 ha behoorlijk groot. Het meest optimaal is het dus om het gebied uit te kammen met de fiets, maar je kunt hier ook heerlijk wandelen. 

grutto

De Kwelders van Holwerd

De meeste mensen kennen Holwerd waarschijnlijk als de plek vanuit waar de veerboot naar Nes, Ameland vertrekt. Maar juist hier, rond deze dijk zijn aan beide kanten kwelders te vinden die barsten van de wilde vogels. Kom je hier in het voorjaar dan zal je vooral kluten, kokmeeuwen en visdieven zien (en horen). In het najaar zie je vooral de wulp en scholekster. De beste tijd om deze plek te bezoeken is trouwens niet in het voor- of najaar maar in de winter. Je hebt hier dan de kans om de velduil, de frater, de  strandleeuwerik, de sneeuwgors en de ijsgors te spotten. De dijk is goed te bereiken met de auto, het OV en de fiets. 

De Zuidpier van IJmuiden

Wil je vogels spotten in Nederland, maar nog niet overtuigd waar. Dan hebben we nog nummer 10 van de lijst: de Zuidpier van IJmuiden. De Zuidpier van IJmuiden is een van de bekendste plekken onder vogelaars in Nederland. 

Een aantal interessant vogels die je hier kunt spotten zijn de oeverpieper, drieteenstrandloper, dwergmeeuw, dwergstern, steenloper, paarse strandloper en drieteenmeeuw.

Eigenlijk wordt het op de zuidpier van IJmuiden pas echt leuk na een flinke herfststorm, dan kan je hier geregeld zeevogels zoals de zwarte zee-een, zeekoet, Jan-van-gent en alk vinden. Parkeren doe je op zo’n 20 minuten lopen van de pier. De pier zelf is ongeveer 1 kilometer lang, lang genoeg dus om veel verschillende vogels te spotten. 

Een ringmus bij het Balatonmeer, Hongarije

Dus wil jij vogels spotten in Nederland, dan weet je nu wat de 10 beste plekken daarvoor zijn. De ranking van deze lijst is bepaald door de gebuikers van Birdingplaces.eu. Wil je uitgebreidere informatie over de hierboven genoemde plekken, of kijken welke plekken om vogels te spotten er bij jou in de buurt zijn? Kijk dan snel op birdingplaces.eu!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren