Jagende leeuwin in Chobe

Bwabwata nationaal park: pure Afrikaanse wildernis in Namibië

Table of Contents

Bwabwata nationaal park

Bwabwata nationaal park is een beschermd natuurgebied in het noordoosten van Namibië. Het nationale park ligt in de Zambezi regio (vroeger de Caprivistrook). Het Bwabwata nationaal park is opgericht in 2007, toen de beschermde gebieden Caprivi Game park en het Mahango game reserve samen met een onbeschermd gebied samen werden gevoegd tot een nationaal park.

Het nationale park is met 6274km2 zelfs voor Namibische begrippen groot. Het is zelfs het op één na grootste nationale park van het Afrikaanse land. Het nationale park heeft een wat langgerekte vorm en beslaat het grootste gedeelte van de voormalige Caprivistrook. Het park is van noord tot zuid zo’n 40 kilometer en van west naar oost zelfs bijna 200 kilometer. Het nationale park wordt doorkruist door de Trans-Caprivi-Highway (B8), die het meest oostelijke gedeelte van Namibië verdeeld met de rest van het land. Het nationale park wordt ingesloten door Angola, Botswana, de Okavangorivier en de Kwandorivier.

Het nationale park is onderdeel van een cluster van vijf nationale parken in het noordoosten van Namibië. De andere nationale parken zijn Mangetti, Khadoum, Mudumu en Nkasa Rupara. Het park is (samen met deze andere nationale parken) onderdeel van de Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area (KZTCA). Het KZTCA is een immens beschermd natuurgebied dat grensoverschrijdend is. Het is een samenwerking tussen Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Doel van dit gebied is om oude migratieroutes te herstellen en hiermee de wilde populaties te laten groeien naar wat ze ooit waren.  

Het Bwabwata nationaal park is een echte “off the beaten track” bestemming, waar maar weinig toeristen komen. Er zijn dus ook minder faciliteiten dan in andere delen van Namibië, maar je krijgt er wel een echte Afrikaanse ervaring voor terug. Wat het verder uniek maakt is hoe het nationale park in elkaar zit. Qua structuur lijkt het namelijk meer op een nationaal park in Europa. Waarbij er ook lokale mensen leven in het nationale park. In het park leven namelijk zo’n 5500 inwoners, die meeprofiteren van het nationale park.

In het nationale park zijn drie kerngebieden, die alleen voor het wild zijn, dit zijn de gebieden Kwando, Buffalo en Mahango. Deze zijn bij elkaar ongeveer 1/3 van het totale oppervlakte van het nationale park. Het overige gebied wordt gebruikt door het wild, maar ook door de lokale bevolking voor de landbouw, trofeejacht en wandelsafari’s. Een groot deel van deze opbrengsten, plus de opbrengsten van de kerngebieden, gaat naar de lokale bevolking in ruil voor bescherming van de wilde dieren. Deze manier van beheer heeft ervoor gezorgd dat de door stroperij gedecimeerde wildpopulaties zich op een indrukwekkende manier herstellen.

Het landschap van het park (en de gehele Zambezi en Kavango regio’s) is heel anders dan wat je gewend bent van Namibië. Doordat er twee grote rivieren door het gebied lopen (de Okavango en Kwando) is het land veel waterrijker en daardoor veel vruchtbaarder. Het landschap bestaat uit bossavannes, Kalahari bosland en uiterwaarden van de Okavango (vergelijkbaar met de Okavangodelta in Botswana)

Wildlife in Bwabwata nationaal park

De hoeveelheden wild in het Bwabwata nationaal park zijn niet te vergelijken met die in het bekendste nationale park van Namibië, Etosha nationaal park, maar de echte Afrikaanse wilderniservaring die je zult hebben in het nationale park maakt dit meer dan goed. Grootschalige stroperij aan het eind van de vorige en begin van deze eeuw hebben ertoe geleidt dat veel dieren het gebied zijn gaan mijden. Maar sinds 2007 wordt het nationale park goed beschermd, hierdoor nemen de populaties toe en keren de gevluchte dieren weer terug.

Het park is vooral belangrijk voor de eeuwenoude migratieroutes van de Afrikaanse savanneolifanten vanuit Botswana naar Angola en Zambia. Daarnaast vind je hier dieren die door gebrek aan water in andere delen van Namibië niet vindt. Zo is het één van de weinige gebieden in Namibië de Kaapse buffel kunt vinden, ook waterafhankelijke antilopen zoals de waterbok, de rode lechwe en de bedreigde sitatoenga leven in het gebied.

Natuurlijk maken nijlpaarden graag gebruik van het vele aanwezige water, de Caprivistrook is zelfs de enige plek in Namibië waar je deze waterreuzen kunt vinden. Ook de zeldzame roan- en sabelantilopen zijn te vinden in de bosrijkere gebieden van het park. Daarnaast wemelt het in het park ook van de impala’s, zebra’s en gnoes en leven er giraffes en tsessebes.

Het feit dat de Kaapse buffel in dit gebied te vinden is, wilt dat niet zeggen dat dit een big 5 nationaal park is. De neushoorn leeft door de jarenlange stroperij niet meer in dit gebied. Een ander zeldzaam dier dat steeds vaker te vinden in het Bwabwata nationaal is de bedreigde Afrikaanse wilde hond. Ook andere roofdieren zoals de leeuw, jachtluipaard, luipaard en gevlekte hyena zijn goed te vinden in het Bwabwata nationaal park. Naast de eerder genoemde dieren, zijn er nog veel meer zoogdieren te vinden. Er leven namelijk 105 verschillende soorten zoogdieren in het Bwabwata nationaal park. 

Koedoe in Bwabwata nationaal park

Vogels in het Bwabwata nationaal park

Niet alleen voor liefhebbers van zoogdieren is dit park een prachtige bestemming tijdens een rondreis door Namibië. Ook voor vogelaars is deze plek een waar paradijs. In het nationale park leven zo’n 350 verschillende soorten vogels, waarvan een deel er alleen is tijdens ons winterseizoen. Door deze pracht aan vogels is het Bwabwata nationaal park uitgeroepen tot een Important Bird Area.

In het nationale park leven 13 verschillende arenden, zoals de vechtarend, steppe arend en Afrikaanse visarend. Andere interessante soorten zijn de lelkraanvogel, de Zuidelijke hoornraaf, de struisvogel, verschillende soorten bijeneters en ijsvogels, de Kaapse dwerguil en nog veel meer. 

Hoewel vogels spotten in het hele gebied goed te doen, zijn vooral de kerngebieden en andere delen aan of in de buurt van water veruit het beste om vogels te spotten. 

bijeneter in Chobe nationaal park, Botswana

Reptielen in het Bwabwata nationaal park

Natuurlijk mogen in zo’n ongerept nationaal park de reptielen ook niet ontbreken. In het park zijn meer dan 70 verschillende soorten te vinden. De meest in het oog springende is natuurlijk de nijlkrokodil. Deze prachtige dieren die ruim 6 meter lang kunnen worden, zijn vaak te vinden op de oevers van de grotere rivieren en waterplassen. 

De grootste slang die in het park te vinden is, is de Zuid-Afrikaanse rotspython, die ruim 4 meter kan worden. Ook leven er een heleboel giftig slangen zoals de Mozambikaanse spuwende cobra, de zwarthalscobra,  de gestreepte Egyptische cobra, zwarte mamba en gewone pofadder.

Daarnaast leven er verschillende soorten gekko’s, skinken, varanen en hazelwormen in het park. De lappenkameleon is de enige kameleonsoort die in het Bwabwata nationaal park te vinden is. Naast hagedissen, slangen en krokodillen zijn er ook schildpadden in het beschermde gebied te vinden. Vijf verschillende soorten om precies te zijn, twee landschildpadden en drie moerasschildpadden. 

Interessante plekken in het Bwabwata nationaal park

De eerste en misschien ook wel meest interessante plek in het Bwabwata nationaal park is de Susuwe triangle. De Susuwe triangle is een driehoekig gebied ten westen van de Kwandorivier en is onderdeel van de Kwando Core Area (het kerngebied Kwando). Qua wild spotten is dit wellicht de beste plek van het hele nationale park. Je vindt hier grote populaties olifanten, nijlpaarden, red lechwe en veel veel meer. Daarnaast ligt in de Susuwe triangle de beroemde Horseshoe bend, een hoefijzervormige uitstulping van de kwandorivier waar in de namiddag honderden olifanten tegelijk naartoe komen om te drinken en af te koelen. De Kwando Core Area ligt in het uiterste oosten van het nationale park, in de buurt van het dorp Kogola. 

De andere interessante plekken van het Bwabwata nationaal park liggen juist aan de andere kant van het gebied. Deze zijn namelijk allemaal in het westen te vinden, in de buurt van het dorp Divundu en langs de Okavangorivier. Aan deze kant vind je de andere gebieden die zeer geschikt zijn voor safari’s, de Mahango en Buffalo Core Areas. Beiden zijn meer dan de moeite om te bezoeken en bieden prachtige safari mogelijkheden. Nog voordat je de Mahango Core Area bereikt vanaf het dorp Divundu, kom je langs de Popa Falls. Een aantal hele gave stroomversnellingen in de Okavangorivier, die uitnodigen voor een wandeling. 

Doordat het Bwabwata nationaal park opgedeeld is in meerdere gebieden, zijn de mogelijkheden van activiteiten behoorlijk afwisselend. Tuurlijk is het mogelijk (en ook zeer aan te raden) om op een traditionele safari te gaan, maar in dit gebied is het ook mogelijk om met lokale gidsen een wandelsafari te maken, of verken het gebied vanaf het water en maak een bootcruise op één van de twee grote rivieren!

Zonsondergang boven de Okavango, Bwabwata nationaal park

Accommodaties rond het Bwabwata nationaal park

Zoals we eerder hebben laten doorschemeren is Bwabwata nationaal park een off the beaten track locatie en dat heeft dus ook invloed op de keuze aan accommodaties. Ten eerste zijn er geen accommodaties in het nationale park zelf, maar liggen de meeste aan de rand van het nationale park aan de oever van of de Kwando of de Okavango. Ook buiten de grenzen van het nationale park zijn de accommodaties niet in overvloed aanwezig. Naast dat er niet veel accommodaties zijn, zijn de accommodaties die er wel zijn voornamelijk heel luxe en daarmee ook zeer prijzig. 

Overnachtingen kosten over het algemeen rond de 150-300$ per nacht. Mocht je met een 4×4 door Namibië gaan reizen, dan is er gelukkig een heel voordelig alternatief. Dit is de daktent, mocht je een 4×4 huren met daktent dan kan je ook gaan kamperen. Veel grote en luxe lodges hebben namelijk vaak een kampeerterrein waar je voor veel minder geld kunt staan (meestal rond de 30$). Doordat je nog steeds bij de lodge staat, kun je gewoon gebruik maken van de faciliteiten van de lodge en genieten van het zwembad, restaurant en de activiteitendesk. Een win-win situatie dus. 

Ook de Namibische overheid (NWR) heeft een lodge bij Bwabwata nationaal park. Deze lodges zijn over het algemeen wat minder luxe, maar daardoor wel goedkoper.

Wij verbleven tijdens ons verblijf in Bwabwata nationaal park in een safari tent van de Mahangu Safari lodge, waarbij de prijs inclusief eten is. Daarnaast heb je hier de mogelijk om in een beveiligde kooi in de Okavango te zwemmen, echt iets voor de bucketlist. Kijk voor andere accommodaties rond het Bwabwata nationaal park hier!

Ons uitzicht vanaf de Mahangu lodge, Bwabwata nationaal park, Namibië.

De beste reistijd voor het Bwabwata nationaal park

Wat betreft de beste reistijd geldt eigenlijk voor Bwabwata hetzelfde als voor grote delen van Namibië. De droge periode, van april tot en met oktober is de beste periode als het gaat om het spotten van wild. Doordat er dan minder water is, komen dieren samen rond de permanente drinkplaatsen, waardoor ze makkelijker te vinden zijn. Daarnaast hebben de struiken minder blad, waardoor je beter kun zoeken.

Dit betekent niet dat het Bwabwata helemaal niet te bezoeken is tijdens het regenseizoen. Ook het regenseizoen heeft zo haar voordelen. Zo is het regenseizoen beter voor vogelaars omdat de trekvogels er dan zijn, daarnaast zijn er veel jonge dieren, liggen de prijzen lager en is de lucht mooiere blauw doordat er minder stof in de lucht hangt. Nadeel is dat het af en toe behoorlijk hard kan regenen en dat de temperaturen flink op kunnen lopen. 

Rode Lechwe in Bwabwata nationaal park
Rode Lechwe in Bwabwata nationaal park

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het