Zwarte neushoorn in Namibië. zwarte neushoorns

Etosha: onze gids voor het geweldige Etosha nationaal park in Zuidelijk Afrika!

Table of Contents

Etosha nationaal park

Etosha nationaal park is het grootste en ook het meest bekende nationale park van Namibië. Het nationale park ligt in het noorden van Namibië, op zo’n 400 kilometer rijden van de hoofdstad Windhoek. Het nationale park is vernoemd naar de Etosha zoutpan, welke in het midden van het nationale park ligt. Het park bestaat uit een gebied van 22.935 km2, waarin de oneindig lijkende Etosha zoutpan ligt met een grootte van 4.760km2. Het nationale park is opgericht in het jaar 1907 en is door de jaren heen vaak in grootte en beschermingsstatus veranderd. Sinds 1970 is Etosha een nationaal park en zijn de grenzen niet meer veranderd.

Het landschap van Etosha nationaal park wordt vooral getekend door de immens grote zoutpan in het midden van het park. Daarnaast vind je bergachtige gebieden, savannes met acacia bomen en bosrijkere gebieden in het zuiden.

Een zebramangoeste in Etosha nationaal park

Wildlife in Etosha nationaal park

In Etosha leven maar liefst 112 verschillende soorten zoogdieren en 340 verschillende vogels. Een deel van deze dieren zijn bedreigd, zoals de endemische zwartkopimpala, de bergzebra, de cheeta en zowel de witte als de zwarte neushoorn. Witte neushoorns zijn een tijd afwezig geweest in het Etosha nationaal park, maar door succesvolle herintroductieprojecten zijn ze weer te bewonderen in het park. Dit geldt helaas nog niet voor de kafferbuffel, welke voor het laatst in de jaren ’50 van de vorige eeuw in Etosha werd waargenomen. Doordat er geen buffels in Etosha nationaal park leven, is in Etosha niet de gehele “big 5” te vinden.

Naast de eerder genoemde dieren leven er natuurlijk ook Afrikaanse savanne olifanten in het Etosha. Deze behoren hier zelfs tot de grootste Afrikaanse olifanten. Hoewel de olifanten erg groot zijn, zijn de slachttanden door een tekort aan mineralen juist behoorlijk klein. Andere dieren die vaak gezien worden binnen de grenzen van het nationale park zijn de Angola giraffe, Afrikaanse leeuwen, luipaarden, caracals, de Afrikaanse wilde kat, jakhalzen, grootoorvossen, de Kaapse vos, hyena’s (zowel de gevlekte, als de bruine en de aardwolf), verschillende soorten mangoesten, wrattenzwijnen en veel verschillende antilopes. Iets minder vaak gezien, maar wel aanwezig zijn de serval, cheeta’s, schubdieren, elandantilopes en duikers.

In het droge park draait alles om water, hierdoor is het meeste wild te vinden in de buurt van de vele waterplekken in het park. Verschillende waterplassen trekken verschillende dieren aan. Het kan dus handig zijn om van te voren uit te zoeken welke dieren je wilt zien en welke waterplassen je daarvoor moet bezoeken.  Voor een compleet overzicht van welke dieren bij welke waterplas te vinden zijn, zijn de volgende twee Engelstalige websites heel handig. De eerste website en de tweede website.

De waterplas “Ozonjuiti M’Bari” wordt op deze sites niet genoemd, maar is het vermelden zeker waard. Wij hebben twee uur lang bij deze waterplas staan kijken, waar we honderden zo niet duizenden dieren hebben zien drinken. We zagen onder andere grote groepen struisvogels, elandantilope, zebra, blauwe gnoes, olifanten, leeuwen en natuurlijk springbokken en gemsbokken. De waterplas ligt op zo’n 2 uur rijden ten westen van Okaukeujo. 

Gnoe tussen heel veel dieren

Wat te doen in Etosha nationaal park?

In Etosha nationaal park draait het natuurlijk maar om één ding en dat zijn de wilde dieren die in het park leven. Safari’s zijn de activiteit waar het in Etosha om gaat. Vanaf zonsopkomst tot een uurtje of 10.00 en vanaf een uur of 16.00 tot zonsondergang kan je met je auto rondrijden door het park op zoek naar wildlife. Mocht je zelf geen auto hebben of gebruik willen maken van een gids dan kan je voor deze tijden ook een safari boeken bij de receptie van de verschillende kampen. Mocht je tijdens je safari’s voornamelijk zelf rijden, dan is het ideaal om een veldgids mee te nemen. Zo gebruiken wij altijd “Mammals of Southern and East Africa”

Wat je nog meer kunt doen om ander soort wildlife te zien, is een nightdrive boeken en dan dus ’s avonds in het donker op safari waarbij je grotere kans hebt op grote roofdieren, om dat die dan actief zijn. Daarnaast kun je ook genieten van de waterputten op de verschillende kampen. Je kunt hier uren genieten van deze levende schilderijen. Mocht je even geen zin hebben in wilde dieren, dan kun je gebruik maken van de verschillende zwembaden, bars en restaurants binnen de grenzen van het nationale park. 

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht

Waar te verblijven in Etosha nationaal park?

Zowel binnen als buiten de grenzen van het nationale park zijn genoeg accommodaties te vinden. Bij ons hebben de overnachtingsmogelijkheden binnen het park veruit de voorkeur. Hoewel het eten er minder goed is en de prijs/kwaliteitverhouding en stuk lager ligt, zijn de waterplassen bij de kampen, het gevoel in het wild te kamperen en het feit dat je ’s ochtends als eerste het park in kan genoeg redenen om binnen het park te verblijven. In het park zijn meerdere kampen, met zowel accommodaties als kampeergelegenheid, hieronder een overzicht: 

Halali Camp

Halali camp is ingeklemd tussen heuvels en kopjes en heeft een wat dichtere begroeiing dan de rest van het park. Dat maakt het gebied rond het kamp ideaal voor neushoorns, olifanten en luipaarden. Het kamp zelf heeft een waterplaats waar je zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts kunt genieten van al het wild. Daarnaast ligt Halali Camp in de buurt van de populairste waterplaatsen van het park. Het kamp heeft zowel chalets, kamers als kampeerplekken en beschikt over het grootste zwembad van Etosha.

Namutoni Camp

Namutoni camp is gebouwd in en rond een oud Duits fort. Vanaf de muren van dit fort kan je uitkijken of het King Nehale Waterhole, waar je kunt genieten van de wilde dieren zonder het kamp te verlaten. Het park ligt dicht bij de Fisher’s pan, de ideale plek voor vogelspotters. In het kamp zijn twee restaurants, een zwembad, chalets, tweepersoonskamers en kampeerplekken.

Okaukeujo Camp

Okaukeujo ligt ongeveer in het midden van het nationale park en wordt gezien als het centrum van het park. Het staat bekend om de prachtige waterplaats naast het kamp. Het heeft een stenen toren, welke je kan beklimmen voor een prachtig uitzicht en het ecologisch instituut zit hier. Als de nacht over het kamp valt, is de drinkplaats de plek waar je moet zijn. Vaak geziene gasten zijn de zwarte neushoorn, de Afrikaanse olifant en de leeuw. Ook bij dit kamp vind je een zwembad, chalets, tweepersoonskamers en een camping.

Onkoshi Camp

Onkoshi is het meest luxueze kamp van Etosha. Ver weg van de selfdrive-routes aan de rand van de Etosha pan. Het uitzicht, met name tijdens de zonsonder- en opkomst, is fantastisch. Slechts 15 chalets vormen dit kamp en aan luxe is hier geen gebrek. Gamedrives in dit gebied worden altijd begeleid door een gids en om hier te komen wordt je opgehaald bij Namutoni Camp. Het eten is hier geweldig en het zwembad een droom.

Olifantsrus Camp

Olifantsrus is het nieuweste kamp in Etosha nationaal park en biedt alleen kampeerplekken. Hierdoor heb je het gevoel meer in de bush te zijn. Het park ligt in het meer afgelegen westen van het park. Zwarte neushoorns en zwartkopimpalas voelen zich thuis rond het kamp. Daarnaast is hier een prachtige drinkplaats, waar met name olifanten graag komen. Veel faciliteiten zijn hier niet, maar een toiletblok, infocentrum, kiosk en gemeenschappelijke keuken zijn hier wel. Mocht je hier niet overnachten, dan kan je altijd overdag een kijkje komen nemen bij de prachtige drinkplaats.

Dolomite Camp

Dolomite Camp is een kamp met 20 permanente luxe tenten. Het kamp ligt hoog in de bergen waardoor je een geweldig uitzicht heb over de lager gelegen savannes. Bij de drinkplaatsen in de buurt vind je vaak olifanten, neushoorns, luipaarden, leeuwen, springbokken, gemsbokken en hartebeesten. Daarnaast komt een vogelspotter hier ook aan zijn trekken en is de bloei van de bloemen in het gebied een waar spektakel. Het kamp heeft een prachtig zwembad en is een ideale plek om te overnachten in Etosha. 

Meer informatie over de verschillende kampen vind je op de website van het nationale park.

Afrika in een foto, de Afrikaanse olifant bij een waterplas. Natuurfotografie op reis

De beste tijd om Etosha te bezoeken

Etosha nationaal park is het hele jaar door te bezoeken. In grote delen van Namibië is sprake van een regenseizoen en een droge tijd.  Het regenseizoen begint normaal eind november/ begin december en kent zijn hoogtepunt in de maanden januari en februari. Vanaf april wordt het alweer een stuk droger en in mei regent het nauwelijks nog. Het regenseizoen valt samen met de Namibische zomer, dus temperaturen kunnen op een zonnige dag behoorlijk oplopen. De zon is ook tijdens het regenseizoen vaak aanwezig, de regen die valt, valt namelijk vaak in redelijk korte stevige buien.

Als je puur voor de wilde dieren naar Namibië gaat, dan kan je het best in de droge tijd gaan. Grote groepen dieren komen dan samen rond de waterplassen in het park en de planten en struiken hebben weinig blad waardoor je ver het landschap in kan kijken.  Hoe verder naar het eind van de droge tijd, hoe minder waterplassen er over blijven, dus hoe meer wilde dieren je zult zien. 

Dit wilt niet zeggen dat een bezoek aan Etosha in het regenseizoen geen voordelen heeft. Het landschap staat vol in bloei, waardoor het veel mooier is. Het onderlopen van de zoutpan trekt duizenden flamingo’s, pelikanen en andere vogels. Het is het babyseizoen bij vele antilopesoorten en de zebra’s, er zijn veel minder toeristen en de prijzen liggen veel lager. 
Wij hebben Etosha nationaal park in beide seizoenen bezocht, maar waren meer onder de indruk tijdens het droge seizoen. Wij kunnen dan ook wel bevestigen dat de maanden augustus-oktober de beste maanden zijn om naar Etosha te gaan. 

Wat kost een verblijf in Etosha nationaal park

Net als met alle plekken die je op vakantie kan bezoeken, kan je het in Etosha natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Maar om wat inzicht te geven in standaarduitgaven hebben wij dit kleine overzicht samengesteld. 
Deze prijzen zijn nu van toepassing en omgerekend naar de wisselkoers van oktober 2021. 

Er zijn gelukkig best wel wat opties om de kosten wat te drukken. De beste manier is door met een 4×4 met rooftoptent rond te reizen, hoewel deze auto duurder is dan een standaard 4×4 scheelt het veel geld voor de overnachtingen en heb je de mogelijkheid om zelf te koken in plaats naar de restaurants gaan. Dit kan veel geld schelen, zeker omdat de kwaliteit van het eten in het park niet geweldig is. Vergeet dan niet om je boodschappen op weg naar het nationale park te doen, want de “supermarkten” in het park hebben weinig eten en zijn prijzig. 

Gamedrives kan je ook prima zelf rijden, al zou ik voor een nightdrive absoluut het geld betalen omdat je zelf niet in het nationale park mag rijden na zonsondergang. 

Drinkende mannelijke leeuw, met weerspiegeling in het water

Wil je nou meer weten over andere activiteiten die je in dit prachtige land kunt doen? Lees dan onze blogs 5 highlights van Namibië en wat te doen in Namibië.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze of andere blogs, stuur dan een bericht via het contactformulier of via instagram!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren