De San Blas eilanden

De San Blas eilanden: 365 kleine paradijsjes

Table of Contents

De San Blas eilanden

De San Blas archipel is net als de Bocas del Toro archipel een Panamese archipel in de Caribische zee. De archipel ligt in het midden van Panama in de Caribische zee en bestaat uit om en nabij 365 kleine tropische eilanden. Hiervan zijn de meeste onbewoond. De San Blas eilanden zijn onderdeel van het District Guna Yala en worden bewoond door de inheems Kuna. De Kuna zijn heel beschermend, waardoor een groot deel van de eilanden en het koraal rond de eilanden nog onaangetast is. 

Op een paar hele drukke eilanden na hebben de meeste San Blas eilanden een aantal palmbomen en parelwitte stranden. Een aantal van deze eilanden zijn door de de inheemse Kuna omgetoverd tot “vakantie-eilanden”. Op deze eilanden kan je overnachten bij de lokale mensen, afhankelijk van het eiland heb je hier kamers, slaapzalen, tenten of kleine chalets. 

Verwacht als je naar de San Blas eilanden gaat geen luxe en geen internet, want dat zal je hier niet vinden. Wat je hier wel zal vinden is rust, prachtige tropische eilanden, parelwitte stranden, koraalriffen en heerlijk eten. 

Een eiland van de san Blas eilanden

Wildlife op de San Blas eilanden

Als je puur op zoek bent naar wildlife, dan zijn de San Blas eilanden misschien niet de beste keuze. Vooral landzoogdieren zul je hier niet vinden. Qua vogels vind je hier vooral zeevogels, zoals de bruine pelikaan, fregatvogels en meeuwen. De meeste wildlife van de San Blas eilanden vind je natuurlijk onderwater. 

Het grootste deel van het koraal rond deze eilanden is ongerept en het water zit vol met vis. De Kuna staan moderne vistechnieken niet toe en daarnaast mag je alleen uit de zee meenemen wat je op kan vissen met een ademteug. Dolfijnen en zeeschildpadden worden geregeld gespot in de warme Caribische zee. 

De prachtige zee van de San Blas Archipel

Wat te doen op de San Blas eilanden?

Relax aan het strand en geniet van (hopelijk) mooi weer. De stranden zijn hagelwit en heerlijk om bij te komen van de lange reis naar Panama of van jouw rondreis door het land. Geniet van een biertje, spring het water in met een snorkel, leen een sup of speel volleybal met de rest van de toeristen. 

Ga snorkelen. Snorkelen is echt het hoogtepunt van een bezoek aan de San Blas eilanden. Je kunt snorkelen rond het eiland waarop je verblijft, maar vaak worden er ook trips aangeboden naar betere snorkelspots. Duiken is niet toegestaan in de archipel, dus alleen met een snorkel kan je het onderwater leven van dichtbij bekijken. 

Maak een zeiltrip. Veel mensen die de San Blas archipel bezoeken, doen dit met een zeilboot. Je krijgt dan grote delen van de archipel te zien en komt de meest kleine onbewoonde eilanden. De trips zijn vrij prijzig, maar de prijs is het meer dan waard. Wil je echt goed zeilen, dan is het mogelijk om van Cartagena, Colombia naar de San Blas eilanden te zeilen (of andersom). Je verkent de Caribische zee dan in vijf dagen. Dit is de enige manier (op vliegen na) om van Colombia naar Panama te reizen. Wil je jouw vakantie in Panama combineren met Colombia? Lees dan hier de beste route voor 3 weken Colombia

Heel eerlijk gezegd gaan de San Blas eilanden puur om genieten en weinig doen. Mocht je heel actief zijn dan raden wij aan om of te gaan zeilen of niet langer te blijven dan twee nachten. De eilanden zijn echt prachtig, maar je kan het er vrij snel gezien hebben. 

zeilboten in de Caribische zee

Hoe kom je op de San Blas eilanden?

Op de San Blas eilanden komen is best nog een ding. Eigenlijk boek je voor een bezoek aan de archipel altijd een pakketreis. De reis ernaartoe hoef je dan alleen maar te betalen, maar niet te regelen. Je vertrekt ’s ochtends vroeg vanuit Panamastad met een auto waar maximaal 7 mensen in kunnen richting de Archipel. Voordat je van de Panamerican af gaat stop je nog bij een supermarkt om snacks en drinken te kopen voor op het eiland.

Daarna volgt een rit van ongeveer twee uur door het bergachtige binnenland van Panama. Als je last hebt van wagenziekte is het aan te raden om een pilletje tegen wagenziekte in te nemen. Met nog zo’n half uur te gaan kom je bij een douanecontrole, waar ieders paspoort gecontroleerd wordt. Als je in het weekend gaat kan je hier heel lang in de file staan. Daarna word je bij een haventje afgezet, waar je moeten wachten tot iemand je aanwijst in welke boot je moet stappen. Daarna moet je nog (afhankelijk van het eiland dat je bezoekt) minimaal een half uur in een boot. 

Om op de eilanden te komen ben je gemiddeld 55$ per persoon kwijt (voor een retourtje).

Het restaurant op de san blas eilanden

Hotels en restaurants op de San Blas eilanden

Hotel en restaurants bestaan niet op de San Blas eilanden. Je boekt via je pakketreis een overnachting op een eiland en je eten zit hierbij inbegrepen. Vaak heb je wel keuze uit verschillende eilanden en hierdoor heb je ook invloed op de accommodatie. Zoals eerder gezegd heb je een aantal keuzes als het gaat om type accommodatie. Je kan verblijven op slaapzalen, in chalets, in kamers of soms zelfs in tenten. Op de meeste eilanden zijn de accommodaties behoorlijk basic, met een gedeeld toiletgebouw, waar het water niet altijd warm is. 

Het eten wat je krijgt is vaak vrij traditioneel. Dus gebakken vis of kip met wat groente en rijst met bonen. Water kan je hier niet uit de kraan drinken, dus dat zul je of zelf mee moeten nemen, of op het eiland moeten kopen. 

Als je met een zeilboot gaat, dan slaap je op de boot. Ook op de boot wordt het eten voor je klaar gemaakt. Drinken is hier vaak inclusief. Overnachtingen inclusief eten kosten tussen de 100 en 150$ per persoon per nacht, mocht je met een zeilboot gaan ben je makkelijk het dubbele kwijt. 

Onze chalet op Yanis island

Het klimaat op de San Blas eilanden

Het klimaat op de San Blas eilanden is vrij vergelijkbaar met de rest van de Caribische kant van Panama. Het land kent een lang regenseizoen van mei tot en met december. Het drogeseizoen loopt doorgaans van januari tot en met april. Tijdens het regenseizoen regent het veel en hard, maar wel met name aan het eind van de middag of in de avond. Het drogeseizoen is relatief droog, want ook dan kan het er af en toe behoorlijk te keer gaan. De temperatuur ligt het hele jaar (overdag) rond de 30 graden.

De San Blas archipel is het hele jaar door prima te bezoeken, maar wil je zo min mogelijk regen en het helderste water? Ga dan in het drogeseizoen!

zonsondergang over de Caribische zee
Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het