Neusbeer in Panama

De 11 gaafste zoogdieren van Panama

Table of Contents

De gaafste zoogdieren van Panama

Panama, een klein land op de grens tussen Midden- en Zuid-Amerika is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Door de ligging leven er extreem veel verschillende diersoorten. Zo leven er in Panama meer dan 250 verschillende soorten zoogdieren. Als je dit uitschrijft wordt het een hele waslijst. Maar wat zijn nou de gaafste zoogdieren van Panama?

Om deze lijst samen te stellen, hebben we niet alleen gekeken naar de mooiste of grootste zoogdieren van Panama. We hebben namelijk ook rekening gehouden met de kans dat je deze zoogdieren van Panama in het wild tegen komt. Zo leven er in Panama zes verschillende katachtigen, zelfs grote katten als de jaguar en de poema leven hier namelijk. Deze dieren worden eigenlijk zelden in Panama gespot, dus daarom hebben wij ze niet meegenomen in de lijst. 

Luiaards

De eerste van onze lijst van de gaafste zoogdieren van Panama zijn natuurlijk de luiaards. Luiaards zijn in de boomlevende zoogdieren die voorkomen in Midden– en Zuid-Amerika. Luiaards staan bekend om hoe sloom ze zijn en de grappige poses waarin ze vaak in de boom hangen. Iedereen die naar Midden-Amerika afreist hoopt natuurlijk om een luiaard te spotten. Gelukkig is de kans op een ontmoeting met een luiaard in Panama vrij groot. 

In Panama leven zowel tweevingerige- als drievingerige luiaards. Je vind maar liefst drie van de zes nog bestaande soorten luiaards in Panama. In Panama leven de de Hoffmannluiaard, de kapucijnluiaard en de ernstige bedreigde Escudo-eilandluiaard.

De Hoffmann luiaard is een tweevingerige luiaard, dit vooral ’s nachts actief is. Ze eten eigenlijk alleen bladeren en hebben een roze of zwart gezicht. De Hoffmann luiaard is het meest te vinden in het nationale park Soberania. Daarnaast worden ze ook regelmatig gespot in het Parque metropolitano, op de Bocas del Toro archipel,  rond El valle de Anton en in de nevelwouden van Boquete. Eigenlijk worden ze het meest gespot bij de mooiste bestemmingen van Panama!

Kapucijnluiaards zijn drievingerige luiaards die in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika voorkomen. De dieren zijn te herkennen aan de herkenbare zwarte strepen in het gezicht. De beste plekken om kapucijnluiaards te spotten in Panama zijn de Bocas del Toro archipel en het nationale park Soberania. Daarnaast worden ze ook rond El valle de Anton geregeld gespot. Ze leven in allerlei soorten regenwouden, maar vaak niet hoger dan 1200 meter. Vandaar dat je ze niet vaak zult vinden in de nevelwouden van Boquete. 

De derde luiaardsoort van Panama, de Escudo-eilandluiaard is een dwergversie van de kapucijnluiaard en leeft alleen op het eiland Escudo. Het eiland is lastig te bereiken, maar mocht je er komen meer dan de moeite waard!

Meer lezen over luiaards in Panama? Wij schreven een artikel over de 3 luiaards van Panama!

Luiaards spotten in Panama

De noordelijke boommiereneter

De noordelijke boommiereneter is een miereneter die voorkomt van Zuid-Mexico tot aan het noorden van Peru. De noordelijke boommiereneter leeft solitair en is voornamelijk in de boom te vinden. Het grootste deel van hun tijd zijn ze op zoek naar mieren- en termietennesten. Het overgrote deel van hun dieet bestaat namelijk uit mieren en termieten. Tijdens deze zoektocht zijn de miereneters ook geregeld op de grond of zelfs in het water te vinden. 

De noordelijke boommiereneter heeft een hele lange snuit, is tussen de 50 en de 70cm lang en weegt 4-7 kilogram. Het dier heeft een witte vacht en heeft een donkerbruin “vest” aan. In tegenstelling tot veel van de zoogdieren van Panama is de boommiereneter over het algemeen overdag actief en daarmee dus makkelijker te spotten. 

De dieren zijn in heel Panama te vinden en worden ook door het hele land gespot. De beste kansen om een boommiereneter te spotten heb je in het nationale park Soberania, het parque Metropolitano en rond het Gatún meer

Noordelijke Boommiereneter in Corcovado nationaal park

De Midden-Amerikaanse tapir

De Midden-Amerikaanse tapir (Tapirus bairdii) is absoluut een van de gaafste zoogdieren van Panama. De Midden-Amerikaanse tapir is het grootste landzoogdier van Midden- en Zuid-Amerika. Heeft een donkere vacht, met wat witte vlekken op de kop. Daarnaast zijn de neus en de bovenlip vergroeit tot een kleine slurf waarmee ze bladeren plukken. Helaas gaat het niet goed met de Midden-Amerikaase tapir, voornamelijk door ontbossing en de illegale jacht. De totale populatie wordt geschat op niet meer dan 5.500 dieren. 

Mocht je de Midden-Amerikaanse tapir in Panama willen spotten, dan zijn je kansen helaas heel erg klein. De tapirs worden verspreid door het land gezien, maar heel zelden. Toch hebben we dit dier wel op de lijst van de gaafste zoogdieren van Panama gezet. Dit heeft een goede reden, namelijk dat de dieren in het nationale park Corcovado wel heel vaak gezien worden. Dit nationale park ligt niet in Panama, maar in Costa Rica. Het park ligt niet ver van de grens, dus is prima te bezoeken tijdens een rondreis door Panama. 

Baird's tapir in Corcovado nationaal park

De witsnuitneusbeer

De witsnuitneusbeer is een zoogdier uit de familie van de kleine beren en is dus familie van de wasbeer. Neusberen hebben een hele herkenbaar wipneus en een lange staart, die vaak recht omhoog staat. De dieren hebben een donkere vacht, met alleen op de kop en borst wat wit. Ze worden 0,8 tot 1,3 meter lang en wegen 3-5 kilogram. Mannelijke witsnuitneusberen leven alleen terwijl de vrouwtjes in groepen van 5-20 dieren leven. 

Dit witsnuitneusbeer leeft van het zuiden van de VS tot aan het noorden van Zuid-Amerika. En heeft zich aangepast aan bijna veel verschillende leefgebieden. Het is één van de meest gespotte zoogdieren van Panama. In Panama worden ze het meest gezien in de het parque Metropolitano, het nationale park Soberania, rond de stad Colón en in de nevelwouden van Boquete

De witsnuitneusbeer, een van de gaafste zoogdieren van Panama

De bultrug

Van de 250 soorten zoogdieren die in Panama leven, zijn er 25 zeezoogdieren. Van deze zeezoogdieren is de bultrug het absolute hoogtepunt. Bultruggen zijn altijd in beweging en migreren van de polen richting de tropen. Het mooie aan whale whatchen in Panama is, dat er twee verschillende seizoenen zijn. Het beste seizoen is dat wanneer de zuidelijke bultruggen langs komen. Dit seizoen duurt van juli tot en met oktober, met het hoogtepunt in september. Ook het seizoen wanneer de noordelijke bultruggen langskomen geeft goede garantie. Dit seizoen is doorgaans van Januari tot en met maart, met het hoogtepunt rond eind februari. 

De beste plek om walvissen te spotten in Panama zijn de beschermde wateren rond het eiland Coiba. De tours vertrekken vanuit Santa Catalina, naar deze prachtige beschermde archipel. De walvissen zijn hier vrij relaxt waardoor je ze vaak voor een lange tijd kan zien. 

Naast bultruggen kan je in deze wateren ook nog andere zeezoogdieren zoals de blauwe vinvis, dwergvinvis, tuimelaars, slanke dolfijnen en met veel geluk zelfs orka’s spotten! Ook zeeschildpadden en walvishaaien waar gespot tijdens de tours.

De Centraal-Amerikaanse agoeti

De Centraal-Amerikaanse agoeti is een knaagdier, dat zoals de naam al aangeeft, voorkomt in Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. Het zijn vrij grote knaagdieren die zo’n 3 a 4 kilogram wegen. De vacht van de dieren varieert van roodbruin tot aan olijfgroen, afhankelijk van waar ze leven. De agoeti’s leven voornamelijk van fruit en zaden en leven in monogame paartjes. 

Centraal-Amerikaanse agoeti’s leven in heel Panama en worden vooral gespot in het Soberania nationaal park, el valle de anton, Boquete en op de Bocas del Toro archipel.  In Panama is nog een agoeti soort te vinden, namelijk de Coiba-agoeti, welke alleen op het tropische eiland Coiba te vinden is. Agoeti’s zitten vaak op het pad, waardoor je ze al van ver ziet. Het zijn schuchtere dieren, dus probeer ze voorzichtig te benaderen. 

Een centraal-amerikaanse agoeti, een van de gaafste zoogdieren van Panama

De roodnektamarin

De roodnektamarin is een klauwaapje die voorkomt vanaf Midden-Panama tot aan het westen van Colombia. De roodnektamarin is het kleinste aapje dat in het wild voorkomt in Panama. De apen worden rond de 25cm lang en wegen maar 500 gram. Roodnektamarins hebben een roodbruine nek, een witte borst en een zwartwit gevlekte rug. Het gezicht van de aapjes is volledig zwart. Roodnektamarins leven in groepen van 3-7 dieren, wat voor apen vrij klein is. 

Roodnektamarins worden het meest gespot in het Soberania nationaal park en de andere beschermde regenwouden rond Panamastad, zoals Parque Metropolitano. Daarnaast worden ze ook vaak op de Monkey Islands bij het Gatún meer gespot.  Wij zagen deze apen meerdere keren op het terrein van het Summit Rainforest & Golf Resort!

Roodnektamarin in Soberania nationaal park

De brulaap

In Panama leven twee verschillende soorten brulapen, namelijk de mantelbrulaap en de Coibabrulaap. De mantelbrulaap heeft een zwarte vacht, met op zijn flanken wat gele/bruine haren. Mantelbrulapen worden 50-70 centimeter lang en wegen 3-10 kilogram. Brulapen leven net als bijna alle apen in groepen, de groepen zijn meestal tussen de 10 en 20 dieren groot. In de groep leven veel meer vrouwelijke dan mannelijke dieren. De naam brulaap heeft deze aap te danken aan zijn zware brul, die tot wel één kilometer verderop nog te horen is. 

De mantelbrulaap komt voor van Mexico tot aan het noordwesten van Peru. De mantelbrulaap komt in alle soorten regenwoud voor, maar wordt niet vaak gespot op grote hoogtes. Brulapen zijn op een aantal plekken in Panama eenvoudig te spotten, vooral in het nationale park Soberania of op Bocas del Toro archipel worden ze vaak gezien! Mocht je de dieren niet zien, dan hoor je ze in ieder geval op zeker tijdens een rondreis door Panama. 

De andere brulaap die in Panama leeft is de Coibabrulaap. Coibabrulapen zijn iets kleiner dan mantelbrulapen, maar zijn voor de rest redelijk hetzelfde. De beste plek om de Coibabrulaap te spotten is op het prachtige eiland Coiba wat te bezoeken is vanaf Santa Catalina. Een andere plek om deze apen te spotten is het Azuero schiereiland, waar ze het meest gespot worden in het nationale park Cerro Hoya

Brulaap met baby verstopt in het regenwoud

Het geeldoodshoofdaapje

Het geel doodshoofdaapje is een met uitsterven bedreigd aapje uit de familie van de doodshoofdaapjes. Het geel doodshoofdaapje komt voor aan de Pacifische kust van het midden en zuiden van Costa Rica tot aan het noorden van Panama. Het zijn kleine aapjes, die niet langer worden dan 30cm en daarbij vaak minder dan één kilogram wegen. Geel doodshoofdaapjes leven vaak in grote groepen met gemiddeld 41 dieren. In een groep leven 60% vrouwtjes en 40% mannetjes. 

In Panama zijn geel doodshoofdapen het meest te vinden in Limones, en soms ook in de buurt van Davíd. Eerlijk gezegd kan je beter naar Costa Rica afreizen om deze apen te vinden. Ze zijn veel te vinden op het Osa schiereiland, met de grootste populatie in Corcovado nationaal park. Ook in nationale park Manuel Antonio worden ze heel vaak gevonden. 

Geel doodshoofdaapje in Panama

De witschouderkapucijnaap

In Panama leven twee verschillende kapucijnapen die heel erg op elkaar lijken. In Panama vind je de Colombiaanse witschouderkapucijnaap en de Panamese witschouderkapucijnaap. De Panamese witschouderkapucijnaap leeft van Honduras tot en met Midden-Panama, terwijl de Colombiaanse witschouderkapucijnaap alleen van het oosten van Panama tot aan het noorden van Ecuador voorkomt. 

Witschouderkapucijnapen zijn ongeveer 40cm groot en wegen rond de 4 kilogram. De dieren zijn grotendeels zwart, en hebben witte schouders en een witte borst. Witschouderkapucijnapen leven in groepen van 10-20 apen. Alle vrouwtjes in de groep zijn familie van elkaar. De mannetjes gaan, als ze volwassen zijn, op zoek naar een andere groep. De apen leven vooral van fruit en insecten. 

De Panamese witschouderkapucijnaap is de makkelijkste aap om te vinden in Panama. Ze worden vooral gespot in Soberania nationaal park, de Bocas del Toro archipel en in de jungles rond de stad Davíd. Het vinden van de Colombiaanse witschouderkapucijn is veel lastiger. Mocht je de Colombiaanse witschouderkapucijnaap heel graag willen vinden, dan heb je de beste kans in het nationale park Darién. Mocht je dit nationale park willen bezoeken, let dan goed op de veiligheidsvoorschriften vanuit de Nederlandse overheid.

Panamees Witschouderkapucijnaapje

De slingeraap

 Net als bij de kapucijn- en brulapen, leven er in Panama twee soorten slingerapen. In Panama leven de zwarthandslingeraap en de bruinkopslingeraap. 

De zwarthandslingeraap leeft van zuiden en oosten van Mexico tot net in Colombia. Slingerapen hebben behoefte aan grote stukken regenwoud. Helaas is dit in grote delen van Midden-Amerika niet meer te vinden, waardoor ze door het IUCN als bedreigd worden geclassificeerd. 

Zwarthandslingerapen worden tot 60cm groot en wegen iets minder dan 10kg. Er is geen verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes. De zwarthandslingerapen van Panama zijn donker bruin tot zwart van kleur. Slingerapen zijn zo erg aangepast aan slingeren, dat de dieren geen echte duim meer hebben.

Slingerapen spotten in Panama is niet heel eenvoudig.  De beste kans heb je rond het Gatún meer of in het nationale park Cerro Hoya op het Azuero schiereiland. Net als voor de geel doodshoofdaapjes en Midden-Amerikaanse tapir kan het verstandig zijn om uit te wijken naar buurland Costa Rica. In het Corcovado nationaal park en in Tortuguero nationaal park, worden de zwarthandslingerapen veel vaker gespot dan in Panama. 

De tweede slingeraap van Panama, de bruinkopslingeraap, leeft van het westen van Panama tot aan het oosten van Colombia en Ecuador leeft. De aap lijkt sterk op de zwarthandslingeraap en heeft eigenlijk alleen een bruinere kop. Wil je deze apen spotten in Panama? Dan is het nationale park Darién je beste kans. Het spotten van deze aap is helaas niet makkelijk, ook buiten Panama zijn je kansen heel klein. 

Wil je meer informatie over de 9 (!) verschillende soorten die in Panama leven? Lees dan onze blog over apen spotten in Panama!

zwarthandslingeraap in Corcovado nationaal park

Dit was onze lijst met de gaafste zoogdieren van Panama. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog over de zoogdieren Panama, neem dan contact op via ons contactformulier of via Instagram

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Kajakken met zeeleeuwen bij Pelican Point, Walvsibaai, Namibië
Wat te doen in Walvisbaai

Walvisbaai Walvisbaai, ook wel Walvis Bay genoemd, is een stad in het Afrikaanse Namibië. De stad ligt ingeklemd tussen de Atlantische oceaan en de Namibwoestijn.