Highlights van Namibië

5 Highlights van Namibië

Table of Contents

5 Highlights van Namibië : dit wil je echt niet missen!

Namibië, een geweldig vakantieland als je opzoek bent naar ongekende hoeveelheden wilde dieren, uitgestrekte vergezichten, buitenaardse landschappen, nieuwe culturen en vooral heel veel avontuur. Of je dit land nou bezoekt met een 4WD met rooftoptent of slaapt in de meeste luxueuze lodges die het land kent, avontuur vind je overal. Hier zorgen de wegen, de kans om in het hele land wild tegen te komen en de ervaring van het zelf rijden in dit prachtige Afrikaanse land wel voor. Hoewel de lijst van highlights in Namibië bijna eindeloos is, hebben we toch onze favorieten highlights en activiteiten opgesomd. Want wat moet je nou echt gezien of gedaan hebben als je dit land bezoekt? Hieronder deel 1!

Living desert tour

Namibië staat bekend om haar grote wildparken en om haar woestijnen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat ook in deze woestijnen een aantal interessante dieren te vinden is. Bij een verblijf in Swakopmund, is er de mogelijkheid om het leven in de Namibwoestijn te ontdekken. In deze woestijn zijn 5 dieren te vinden die omgedoopt zijn tot de “little 5”.

Tijdens zo’n living desert tour ga je op zoek naar deze “little 5”. De “little 5” bestaan uit de woestijnkameleon, de bijna doorzichtige woestijngekko, de dwergpofadder, de “shovel-snouted lizard” en de “dancing whitelady” spin welke bij gevaar al koprollend de duinen afrolt. Naast een kans op een ontmoeting met deze opmerkelijke dieren, leer je veel over deze woestijn en hoe het mogelijk is dat hier ondanks dat er amper regen valt toch zoveel leven te vinden is. Deze tour duurt de hele ochtend en kost zo’n 50 euro per persoon (800NAD), klik hier om deze tour te boeken. De tour is met recht één van de highlights van Namibië!

Etosha nationaal park

Etosha nationaal park is het grootste en bekendste nationale park van Namibië en ligt op zo’n 400 kilometer van de hoofdstad Windhoek. Het nationale park is vernoemd naar de Etosha zoutpan, welke in het midden van het nationale park ligt. Het park bestaat uit een gebied van 22.935 km2, waarin de oneindig lijkende Etosha zoutpan ligt met een grootte van 4.760km2. In Etosha leven maar liefst 112 verschillende soorten zoogdieren en 340 verschillende vogels.

Etosha huist meerdere bedreigde diersoorten waaronder zowel de witte als zwarte neushoorn, Afrikaanse olifanten, cheeta’s, bergzebra’s (alleen in het westelijke deel) en de zwartkopimpala. Witte neushoorns waren hier uitgestorven maar zijn succesvol geherintroduceerd. Helaas geldt dit nog niet voor de buffel, welke voor het laatst in de jaren ’50 van de vorige eeuw in Etosha werd gezien. Door het ontbreken van de buffel is in Etosha niet de gehele big 5 te bewonderen is.
Meer lezen over dit geweldige nationale park? Lees dan onze volledige gids over Etosha nationaal park!

twee vechtende zwarte neushoorns

Wildlife in Etosha

Naast de eerder genoemde dieren vind je hier Afrikaanse savanne olifant, welke in Etosha behoort tot de grootste. Door een tekort aan mineralen hebben ze hier in tegenstelling tot andere plekken in Afrika echter kleine slachttanden. Andere dieren die veel voorkomen binnen de grenzen van het national park zijn de Angola giraffe, leeuwen, luipaarden, caracals, de Afrikaanse wilde kat, jakhalzen, grootoorvossen, Kaapse vos, hyena’s( gevlekte, bruine en de aardwolf), verschillende soorten mangoesten, wrattenzwijnen en veel verschillende antilope. Iets minder vaak gezien, maar wel aanwezig zijn de serval, cheeta’s, schubdieren, elanden en duikers. 

Het park staat bekend om zijn geweldige wildpopulaties en zijn waterputten. Bij deze waterputten komt(vooral tijdens het drogeseizoen) veel wild samen. De verschillende waterplekken trekken verschillende dieren aan, voor een compleet overzicht van welke dieren bij welke waterplek te vinden zijn, zijn de volgende twee websites heel handig ( wel Engelstallig). De eerste en de tweede.

In Etosha zijn 6 verschillende lodges/campsites waar je tijdens je verblijf kan overnachten. Deze zijn allemaal onder beheer van de overheid en bevatten vaak een restaurant, bar, “supermarkt” en een zwembad. Op deze plekken is het mogelijk om verschillende gamedrives te boeken, dit ter aanvulling op de gamedrives die je zelf kan maken. Vooral de nightdrive is een aanrader, hierbij zie je dieren die je overdag niet tegenkomt en dit is niet mogelijk zonder begeleiding van het parkpersoneel. Het is aan te raden om op verschillende plekken te overnachten, zodat je zoveel mogelijk van het park kunt zien.

Fish river canyon

De Fish river canyon is een kloof in het zuiden van Namibië. De Fish river canyon is op de grand canyon na de grootste kloof ter wereld. Deze kloof, die op sommige plekken wel 550 meter diep kan zijn, is zo’n 160 kilometer lang en 27 kilometer breed. Door deze kloof loopt de visrivier, welke niet het hele jaar water bevat. Door deze kloof loopt een wandelpad van 90 kilometer lang en is een van de populairste wandelroutes van Namibië. Mocht je geen zin hebben in een loodzware wandeling van 5 dagen, dan zijn er gelukkig ook nog een aantal uitkijkpunten om van het spectaculaire uitzicht te genieten.

Skeletoncoast

Dit gebied, wat aanvoelt als het einde van de wereld, staat bekend om haar vele scheepwrakken, zeebeerkoloniën en walvisgeraamtes. De Geraamtekust ligt tussen Swakopmund en de grens tussen Namibië en Angola. Deze kust is zo’n 700 kilometer lang. Op zo’n 50 kilometer ten noorden van Swakopmund vind je Cape Cross, de plek met de grootste zeebeerkolonie ter wereld. Er leven hier maar liefst tussen de 150.000 en 200.000 zeeberen. Deze dieren trekken op hun beurt jakhalzen en hyena’s aan. Die zie je hier dan ook regelmatig.

Nog verder naar het noorden kom je bij Torra en Terrace bay, twee vissersdorpjes. Er is hier niet veel beleven, maar mocht je een visser zijn is dit the place-to-be. Als je een echte avonturier bent kan je nog noordelijker gaan, naar het Kaokoveld. Hier vind je bijna geen hotels, geen winkels en zelfs geen benzinestations, maar wat je ervoor terug krijgt is puur avontuur. Er leven hier onder andere olifanten, zwarte neushoorns, zebra’s, gemsbokken, cheeta’s en leeuwen.

Zeeleeuw in de Atlantische oceaan

Sossusvlei

De Sossusvlei, letterlijk vertaald doodlopend moeras, is een zout- en kleivlakte in de Namibwoestijn en is onderdeel van het Namib-Naukluft nationaal park. Deze vlakte ligt aan het eind van de Tsauchab rivier. De rivier staat echter bijna altijd droog. Het is een prachtig landschap en een van de absolute hoogtepunten van een rondreis door Namibië. Met de Sossusvlei wordt vaak naast de Sossusvlei ook nog de Deadvlei en Hiddenvlei bedoeld. Deze drie vlaktes hebben alle drie hun eigen charme, waardoor een bezoek het nog meer waard wordt.

Een dode boom in de deadvlei, namibwoestijn
Dune 45 en Big Daddy

Naast deze vlaktes wordt het gebied gekenmerkt door hoge zandduinen, welke tijdens zonsopkomst en zonsondergang een prachtig rode kleur krijgen. De twee bekendste van deze zandduinen zijn Big daddy en Dune 45. Met name Dune 45 is zeer populair om voor zonsopkomst te beklimmen. Als je op tijd vertrekt, kan je vanaf de top genieten van een geweldig uitzicht tijdens de zonsopkomst. Het is dus verstandig om heel vroeg op te staan en als een van de eerste bij de toegangspoort te staan. Het kan hier, zeker in het hoogseizoen, vrij druk worden en die prachtige zonsopkomst wil je niet missen.

Vanaf de poort is het 45 kilometer rijden naar Dune 45 (vandaar de naam) en 65 kilometer naar de Sossusvlei. Voor de laatste 5 kilometer is het noodzakelijk om een 4WD auto te hebben. Mocht je deze niet hebben dan is een shuttle vanaf hier het enige alternatief. Al deze bezienswaardigheden zijn te bereiken vanuit Sesriem, een klein dorpje aan de rand van het nationale park. In Sesriem zijn de meest luxe lodges te vinden, maar de veel simpelere Sesriem campsite is echt een paradijs.

Een prachtig uitzicht over de  Namibwoestijn en een heerlijk zwembad. Sesriem ligt op zo’n 4,5 uur rijden vanaf de hoofdstad Windhoek en is een niet te missen highlight voor je reis door Namibië.

Heb je tijdens je bezoek aan Sesriem nog tijd over? Breng dan een bezoek aan de Sesriem canyon. Deze kleine canyon is een bezoek absoluut de moeite waard.

Bevallen deze 5 highlights van Namibië? Klik dan snel hier voor deel twee met nog vijf geweldige highlights van dit prachtige land!


 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het