Wat te doen in Namibië?

Table of Contents

Wat te doen in Namibië

Namibië is een prachtig uitgestrekt land, met wildlife om elke hoek. Maar wat moet je nou absoluut doen in Namibië? We hebben al een lijst opgesteld met 5 highlights in Namibië, maar er is natuurlijk meer te doen in Namibië. Daarom hebben we besloten om nog een lijst op te stellen met nog vijf plekken die het bezoeken meer dan waard zijn. Ook hierin staan weer vijf geweldige highlights uit dit prachtige land. Dit deel is dus het vervolg op de highlights van Namibië deel 1.

Waterbergplateau nationaal park

De eerste plek op onze lijst met “Wat te doen in Namibië” begint met een bezoek brengen aan het Waterbergplateau nationaal park. Dit nationale park werd in 1972 uitgeroepen en ligt op slechts 280 km van Windhoek. Het nationale park ligt tussen Etosha en Windhoek in, wat het een ideale bestemming maakt als je van Etosha naar Windhoek of andersom reist. Het nationale park ligt, zoals de naam doet vermoeden, boven op het Waterbergplateau. Dit plateau ligt op ongeveer 200 meter hoogte en heeft een grote van zo’n 400 km2.

Door deze rotsformatie is er sprake van een veel vochtiger klimaat dan op andere plekken in Namibië. Hierdoor voelt de omgeving heel anders aan dan andere delen van dit prachtige land.
De bijzondere ligging maakt het makkelijker om de dieren in het nationale park goed te beschermen. Hierdoor speelt het nationale park een belangrijke rol bij verschillende conservatie projecten.

Je vindt hier onder andere witte en zwarte neushoorns, elandantilopen, giraffes, kafferbuffels, Damara dik-dik, roanantilope, sabelantilope, luipaarden, Caracal, cheeta’s en bruine hyena’s.

Helaas is zelf rijden in dit park niet mogelijk, dus een gamedrive is altijd onder begeleiding van een gids. Als je de wegen van het park ziet, zal je hier ook alleen maar blij mee zijn. Naast gamesdrives zijn er verschillende wandelingen te maken, met als resultaat een prachtig uitzicht en als je geluk hebt een ontmoeting met wildlife.

Er zijn natuurlijk verschillende opties om te overnachten, een verblijf op de Waterberg Resort Campsite wordt opgeleukt door de aanwezigheid van wrattenzwijnen en gestreepte mangoesten. Na zonsondergang laten de bushbaby’s zich ook goed zien in de bomen op de camping.

Wat te doen in Namibië, breng een bezoek aan waterberg plateau nationaal park

Caprivristrook (Zambezi regio)

De Caprivistrook is het gedeelte van Namibië in het uiterste oosten, tussen Angola en Botswana in geklemd. De Caprivistrook is het meest dichtbevolkte stuk van Namibië, met name doordat hier het hele jaar door water te vinden is. Het gebied kent met de Okavango. Kwando en Zambezi rivier, 3 grote rivieren. Hierdoor is het gebied veel natter dan het grootste deel van Namibië.

Nadat de Caprivistrook vele jaren heeft geleden onder hevige stroperij zijn er drie nationale parken in het gebied opgericht. Dit zijn het Bwabwata National Park, Mudumu National Park en Nkasa Rupara National Park. Door de lokale bevolking te betrekken bij deze projecten, groeien de populaties wilde dieren hier goed. In deze regio is er de kans om oog in oog te komen met de Afrikaanse wilde hond, de enige plek in Namibië waar dit kan.

De Caprivistrook is een weinig bereisd gebied van Namibië en des te meer een reden om hier naartoe af te reizen. Het gebied lijkt sterk op het Chobe nationaal park in Botswana, maar een stuk rustiger en goedkoper. Als je op zoek bent naar avontuur zijn vooral de nationale parken Mudumu en Nkasa Rupara absolute aanraders. In Mudumu leeft iets meer wild en vind je ook meer soorten wild, maar Nkasa Rupara wint het als het gaat om de uitzichten!

Nijlpaard in de Caprivistrook

Swakopmund

Nummer drie op onze “wat te doen in Namibië” lijst is Swakopmund. Swakopmund is een stad aan de Atlantische oceaan, zo’n 350 kilometer van Windhoek. Hoewel Swakopmund de op drie na grootste stad van het land is, wonen hier slechts 45.000 mensen. In Swakopmund zie en hoor je nog veel typische Duitse invloeden, zoals de architectuur en de Duitse taal die hier veel wordt gesproken. Het gaat zelfs zo ver dat Swakopmund vaak Duitser dan Duitsland wordt genoemd. In Swakopmund zijn een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals het Swakopmund museum en het nationale aquarium.

De meeste toeristen komen echter op dit rustige stadje af voor de activiteiten die in de omgeving te doen zijn. Een echte aanrader is een sandboard en quadbike tour, waarbij je eerst een prachtige quadtour door de Namibwoestijn maakt om vervolgens van de hoogste duinen af te sjezen op je sandboard. 

Een niet te missen activiteit als je in Swakopmund bent is een kayaktocht bij Pelican point. De weg ernaartoe is al prachtig, waarbij je vaak pelikanen, flamingo’s en jakhalzen tegenkomt. Bij Pelican point leeft een grote kolonie zeeleeuwen, die zich niet veel aantrekken van mensen. Als je hier in een kayak stapt, vaar je letterlijk tussen de zeeleeuwen. Echt fantastisch om mee te maken. Interesse? Boek de activiteit hier!

Buiten de eerder genoemde excursies is het ook mogelijk om te gaan skydiven, zeevissen, varen, te vliegen in een luchtballon of om een rondje op een dromedaris te maken. Om deze redenen heeft Swakopmund een plek veroverd op onze lijst van “wat te doen in Namibië” te komen. Het is echt aan te raden om deze heerlijke rustige kustplaats een bezoekje te brengen.

Zeeleeuw in de Atlantische oceaan

Lüderitz

Lüderitz (tegenwoordig Naminus) is een kuststadje in het Zuiden van Namibië. Dit voormalige mijnwerkersbolwerk voelt net als Swakopmund heel Duits aan. Het dorp groeide pas aan het begin van de 20ste eeuw toen diamanten ontdekt werden. Inmiddels zijn in de omgeving weinig diamanten meer te vinden. Hierdoor veranderen veel van de dorpjes in de omgeving van Lüderitz in ware spooksteden.

De bekendste hiervan is Kolmanskop op zo’n 14 kilometer van Lüderitz. Dit dorp is een bezoek meer dan waard. Dit dorp was ooit bruisend, maar op dit moment neemt de woestijn het dorp langzaam weer over. Een andere leuke activiteit in Lüderitz is een boottour, waarbij gezocht wordt naar de Afrikaanse pinguïns, zeeleeuwen en dolfijnen, met een beetje geluk kom je ook nog walvissen tegen

Spitzkoppe

Spitzkoppe is alweer de laatste op onze lijst “wat te doen in Namibië” en is een granieten eilandberg in de Namibwoestijn. De berg is zo’n 700 meter hoog en ligt op ongeveer twee uur rijden van Swakopmund. Het gebied is perfect om te gaan hiken en houd je zeker een dag zoet. Er zijn meerdere wandelingen, die tussen de 4,5 en 8 uur duren. In het gebied zijn ook meerdere San rotsschilderingen te vinden, welke onder begeleiding van een gids bezocht kunnen worden.

Wil je Spitzkoppe op de mooiste manier ervaren, blijf dan kamperen op één van de campsites. Hoewel deze plekken vrij basic zijn, is de omgeving geweldig. Dit geeft de kans om het gebied met zowel zonsondergang als zonsopkomst te aanschouwen. Een bijkomend voordeel van overnachten op deze plek is dat er in de wijde omgeving geen bebouwing te bekennen is, hierdoor is de sterrenhemel hier ’s nachts prachtig

Kafferbuffel in Chobe nationaal park, Botswana

Dit was “wat te doen in Namibië” een aanvulling op onze 5 highlights van Namibië. Mocht je dit nog niet gelezen hebben, klik dan hier!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het