Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Table of Contents

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn. Om jullie een idee te geven van de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden, vertellen wij hoe veel wij uitgaven en wat de prijzen zijn waar je rekening mee moet houden op de archipel. Alle kosten hieronder zijn voor twee personen. 

Overnachtingen

Te beginnen met de overnachtingen. Toen wij ons eerste onderzoek naar de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden begonnen, startten wij met de accommodaties. Normaal gesproken boeken wij veel via Booking.com, maar we kwamen er al snel achter dat de opties hier beperkt waren en je al snel €200 per nacht kwijt bent. Gelukkig kwamen we uit bij AirBnB. Hier waren (net als op veel plekken in Schotland) veel meer en voordeligere opties. 

Wij verbleven 7 nachten op de Shetlandeilanden, op twee verschillende plekken. In totaal betaalden wij 500 euro voor deze 7 nachten. Iets meer dan 70 euro per nacht dus, en ja de accommodaties zijn dan misschien anders dan die van booking, we hadden wel een keuken tot onze beschikking en je wordt altijd heel vriendelijk geholpen door de host. Mocht je met een camper of kampeerbus reizen, dan kan je op veel plekken op de Shetlandeilanden (vaak met prachtig uitzicht) gratis of tegen een kleine vergoeding kamperen. 

Zonsondergang op Shetland, Schotland. Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?
Het uitzicht vanaf één van onze accommodaties op de Shetlandeilanden

Eten en drinken

De prijzen voor eten en drinken zijn op de Shetlandeilanden heel erg te vergelijken met de prijzen van Nederland. Dit verbaasde ons heel erg, gezien de ligging van de eilanden. Ook in restaurants betaal je vergelijkbare prijzen met die in Nederlandse restaurants, alleen de prijs voor alcohol ligt hoger dan in Nederland. Voordeel van onze accommodaties was dat we steeds een keuken ter beschikking hadden, waardoor we ook geregeld zelf gekookt hebben. In totaal gaven wij maar zo’n €300 uit aan eten in deze 7 dagen. Dit is iets meer dan €40 per dag. Natuurlijk kan dit bedrag veel hoger uitvallen als je besluit om elke dag uit eten te gaat en gaat genieten van de paar kroegen in Lerwick. 

Activiteiten

Aan activiteiten gaven wij rond de €350 euro uit in deze 7 dagen. Ook dit valt heel erg mee, aangezien het neerkomt op zo’n €50 euro voor activiteiten per dag. Dit komt mede doordat heel veel activiteiten op de archipel gratis zijn om te doen. Zo hoef je niks te betalen wanneer je gaat wandelen, wanneer je geniet van St Ninian’s, zeevogels gaat zoeken in Hermaness national nature reserve.

Wel vraagt de RSPB om een kleine donatie wanneer je hun natuurgebieden bezoekt, dit is geheel vrijwillig. Deze bijdrage gebruiken zij om de natuurgebieden te onderhouden. Om je een idee van de prijzen voor sommige activiteiten te geven, voor een boottocht met Seabirds and Seals betaalden we zo’n €60 per persoon en een bezoek aan Moussa om de stormvogeltjes aan te zien komen met zonsondergang is €30 per persoon. 

Vliegende jan-van-gent rond Noss national nature reserve. De Jan-van-gent is één van de zeevogels op de Shetlandeilanden

Vervoer

Het vervoer heeft bij ons de grootste invloed gehad op de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden. Zo hebben wij in een week tijd alleen al €80 uitgegeven aan benzine. De tickets voor een enkeltje met de veerboot voor twee personen en een auto kostten ons €200 euro, dus €400 euro in totaal. Daarnaast hebben wij nog ruim €300 extra betaald om in een cabine te kunnen slapen. Dit is absoluut niet noodzakelijk, maar wij reisden met een baby waardoor we dit wel nodig vonden. Verder hebben we ook nog gebruik gemaakt van de veerboten naar Unst, maar dit was niet meer dan €30 voor een retour. 

In totaal kwamen wij dus uit op ruim €800 aan vervoerskosten, wat uitkomt op meer dan €110 per dag. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om naar de Shetlandeilanden te vliegen. Dit is echter niet goedkoper dan de veerboot, maar wel een stuk sneller. Grootste nadeel hieraan echter is dat je dan nog een auto moet huren in Lerwick. Zonder auto kan je de eilanden namelijk niet goed verkennen. De prijs van huurauto’s in Lerwick is, door het gering aanbod, niet mals. 

De kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden kwamen voor ons neer op zo’n €2000 voor twee personen voor 7 dagen. Dit is een stuk prijziger dan veel andere bestemmingen in Europa. Zeker als je het vergelijkt met een All-inclusive vakantie of een strandvakantie in Zuid-Europa. Maar je krijgt er ook echt heel erg veel voor terug. Daarnaast kan je de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden nog redelijk drukken, door langer te gaan, zodat de vervoerskosten relatief lager worden, geen cabine op de boot te boeken en al je eten bij de supermarkt te halen. Ook kan je ervoor kiezen geen betaalde activiteiten te doen (al zou ik de Nossboat van seabirds-and-seals voor geen goud willen missen).  

Zijn jullie wel eens op de Shetlandeilanden geweest? Zoja kwam jullie budget een beetje overeen? En zo nee, ben je verbaasd over de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.