Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Table of Contents

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn. Om jullie een idee te geven van de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden, vertellen wij hoe veel wij uitgaven en wat de prijzen zijn waar je rekening mee moet houden op de archipel. Alle kosten hieronder zijn voor twee personen. 

Overnachtingen

Te beginnen met de overnachtingen. Toen wij ons eerste onderzoek naar de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden begonnen, startten wij met de accommodaties. Normaal gesproken boeken wij veel via Booking.com, maar we kwamen er al snel achter dat de opties hier beperkt waren en je al snel €200 per nacht kwijt bent. Gelukkig kwamen we uit bij AirBnB. Hier waren (net als op veel plekken in Schotland) veel meer en voordeligere opties. 

Wij verbleven 7 nachten op de Shetlandeilanden, op twee verschillende plekken. In totaal betaalden wij 500 euro voor deze 7 nachten. Iets meer dan 70 euro per nacht dus, en ja de accommodaties zijn dan misschien anders dan die van booking, we hadden wel een keuken tot onze beschikking en je wordt altijd heel vriendelijk geholpen door de host. Mocht je met een camper of kampeerbus reizen, dan kan je op veel plekken op de Shetlandeilanden (vaak met prachtig uitzicht) gratis of tegen een kleine vergoeding kamperen. 

Zonsondergang op Shetland, Schotland. Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?
Het uitzicht vanaf één van onze accommodaties op de Shetlandeilanden

Eten en drinken

De prijzen voor eten en drinken zijn op de Shetlandeilanden heel erg te vergelijken met de prijzen van Nederland. Dit verbaasde ons heel erg, gezien de ligging van de eilanden. Ook in restaurants betaal je vergelijkbare prijzen met die in Nederlandse restaurants, alleen de prijs voor alcohol ligt hoger dan in Nederland. Voordeel van onze accommodaties was dat we steeds een keuken ter beschikking hadden, waardoor we ook geregeld zelf gekookt hebben. In totaal gaven wij maar zo’n €300 uit aan eten in deze 7 dagen. Dit is iets meer dan €40 per dag. Natuurlijk kan dit bedrag veel hoger uitvallen als je besluit om elke dag uit eten te gaat en gaat genieten van de paar kroegen in Lerwick. 

Activiteiten

Aan activiteiten gaven wij rond de €350 euro uit in deze 7 dagen. Ook dit valt heel erg mee, aangezien het neerkomt op zo’n €50 euro voor activiteiten per dag. Dit komt mede doordat heel veel activiteiten op de archipel gratis zijn om te doen. Zo hoef je niks te betalen wanneer je gaat wandelen, wanneer je geniet van St Ninian’s, zeevogels gaat zoeken in Hermaness national nature reserve.

Wel vraagt de RSPB om een kleine donatie wanneer je hun natuurgebieden bezoekt, dit is geheel vrijwillig. Deze bijdrage gebruiken zij om de natuurgebieden te onderhouden. Om je een idee van de prijzen voor sommige activiteiten te geven, voor een boottocht met Seabirds and Seals betaalden we zo’n €60 per persoon en een bezoek aan Moussa om de stormvogeltjes aan te zien komen met zonsondergang is €30 per persoon. 

Vliegende jan-van-gent rond Noss national nature reserve. De Jan-van-gent is één van de zeevogels op de Shetlandeilanden

Vervoer

Het vervoer heeft bij ons de grootste invloed gehad op de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden. Zo hebben wij in een week tijd alleen al €80 uitgegeven aan benzine. De tickets voor een enkeltje met de veerboot voor twee personen en een auto kostten ons €200 euro, dus €400 euro in totaal. Daarnaast hebben wij nog ruim €300 extra betaald om in een cabine te kunnen slapen. Dit is absoluut niet noodzakelijk, maar wij reisden met een baby waardoor we dit wel nodig vonden. Verder hebben we ook nog gebruik gemaakt van de veerboten naar Unst, maar dit was niet meer dan €30 voor een retour. 

In totaal kwamen wij dus uit op ruim €800 aan vervoerskosten, wat uitkomt op meer dan €110 per dag. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om naar de Shetlandeilanden te vliegen. Dit is echter niet goedkoper dan de veerboot, maar wel een stuk sneller. Grootste nadeel hieraan echter is dat je dan nog een auto moet huren in Lerwick. Zonder auto kan je de eilanden namelijk niet goed verkennen. De prijs van huurauto’s in Lerwick is, door het gering aanbod, niet mals. 

De kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden kwamen voor ons neer op zo’n €2000 voor twee personen voor 7 dagen. Dit is een stuk prijziger dan veel andere bestemmingen in Europa. Zeker als je het vergelijkt met een All-inclusive vakantie of een strandvakantie in Zuid-Europa. Maar je krijgt er ook echt heel erg veel voor terug. Daarnaast kan je de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden nog redelijk drukken, door langer te gaan, zodat de vervoerskosten relatief lager worden, geen cabine op de boot te boeken en al je eten bij de supermarkt te halen. Ook kan je ervoor kiezen geen betaalde activiteiten te doen (al zou ik de Nossboat van seabirds-and-seals voor geen goud willen missen).  

Zijn jullie wel eens op de Shetlandeilanden geweest? Zoja kwam jullie budget een beetje overeen? En zo nee, ben je verbaasd over de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een