Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht

Moremi Game Reserve: wildlife en de Okavangodelta.

Table of Contents

Het Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve, vaak gewoon Moremi genoemd, is een wildreservaat in Botswana. Het Reservaat is te vinden in het noorden van het land en ligt gedeelte ingeklemd tussen de Okavangodelta en Chobe nationaal park. Het wildreservaat is bijna 5.000 km2 groot en bestaat al sinds 1963. De weduwe van Chief Moremi III, Elizabeth Pulane Moremi, maakte zich zorgen om de hoeveelheid wilde dieren en de grootte impact van de jacht op deze dieren. Ze besloot om het hele gebied uit te roepen tot wildreservaat, niet tot nationaal park, zodat de de Bushmen er konden blijven wonen en de jacht gereguleerd door kon gaan. In 1970 werd het Moremi Game Reserve vergroot tot de grootte die het nog altijd heeft. 

In de ruim 50 jaar dat het Moremi Game Reserve bestaat zijn de bezoekers het wildreservaat enorm gaan waarderen. Het wildlife spotten is hier van een uitzonderlijk niveau en door het avontuurlijke karakter van de wegen is het een vrij onbekende parel van Botswana. Het wildreservaat bestaat uit delen die permanent onder water staan, maar het grootste deel zijn savannegebieden die jaarlijkse overstromen. 

Een Afrikaanse savanneolifant in Moremi Game Reserve

Wildlife in het Moremi Game Reserve

Moremi Game Reserve wordt gezien als de crème de la crème van het wildspotten in zuidelijk Afrika. Hier moet natuurlijk een reden voor zijn. In het park leven rond de 100 verschillende soorten zoogdieren en alle vijf de leden van de Big 5 zijn in het wildreservaat te vinden. Leeuwen, Afrikaanse savanneolifanten en kafferbuffels zijn in dit reservaat bijna niet te missen. Met iets meer geluk spot je een luipaard of als het echt mee zit de zeldzame witte of zwarte neushoorn

Natuurlijk kom je hier niet alleen voor de big 5 en er is gelukkig nog veel meer te genieten in het Moremi Game Reserve. Zo is het gebied heel erg geschikt om de Afrikaanse wilde hond te spotten. Ook cheeta’s komen voor in dit gebied, maar alleen op de plekken die permanent droog blijven. Doordat het gebied vaak drassig is vind je hier veel antilopesoorten die aangepast zijn aan het vele water zoals de rode lechwe, de rietbok, de waterbok en de zeldzame sitatunga. 

Ook de standaard Afrikaanse wildlife zoals zebra’s, giraffes, impala’s, beerbavianen, mangoesten, zadeljakhalzen, koedoes en elandantilopen zijn dieren die je kunt vinden in het Moremi Game Reserve. Heb je veel geluk dat spot je roanantilopen of zwarte paardantilopen. Om natuurlijk de nijlpaarden in de waterplassen niet te vergeten. 

Behalve zoogdieren is het wildreservaat ook een absolute topbestemming voor vogelliefhebbers. Er leven hier namelijk rond de 560 verschillende soorten vogels. Een idioot groot getal gezien de grootte van het reservaat.

In Moremi leven zeven verschillende soorten ijsvogels. Andere kleurrijke vogels die je hier kunt vinden zijn de zes verschillende soorten bijeneters, de vorkstaartscharrelaar en de Meyerspapegaai. Niet alle vogels hier zijn felgekleurd en schattig, er leven namelijk ook een heel groot aantal roofvogels. Wat dacht je van de bateleur, de vechtarend, Afrikaanse visarend en de steppearend? Ook leven er 7 verschillende soorten gieren, die hoog in boom verraden waar een gedode prooi te vinden is. Doordat het een waterrijk gebied is, zijn er ook veel waterafhankelijk vogels zoals ibissen, ooievaars, reigers, de hamerkop en aalscholvers te vinden.

Afrikaanse leeuw Moremi Game Reserve

Wat te doen in het Moremi Game Reserve

In het Moremi Game Reserve draaien de activiteiten maar om één ding en dat is het spotten van wild. Dit kan in het wildreservaat op drie verschillende manieren. De eerste is de meest traditionele manier, namelijk vanuit een jeep. Gamedrives worden veel uitgevoerd in dit gebied en zorgen ervoor dat je een groot gebied uit kunt kammen op zoek naar de meest prachtige dieren. Je kunt ervoor kiezen om op safari te gaan met een gids, maar als je een 4×4 bij je hebt, dan kan je uiteraard ook zelf rijden. Ideaal om zelf je route te bepalen, maar wel alleen weggelegd voor de avonturier. 

De tweede manier waarop je het Moremi Game Reserve kunt verkennen is per Mokoro, een traditionele kano die vroeger gemaakt was van het hout van de worstenboom. Tegenwoordig zijn ze gewoon van kunststof gemaakt, zodat de grote bomen in het reservaat kunnen blijven staan. Vanaf een boot kan je heerlijk over het water glijden en vooral genieten van de vogels die in en rond het water leven. Heb je geluk dan kom je oog-in-oog met een kudde nijlpaarden die ligt te relaxen in het water. 

De laatste manier is een manier, die net als met de Mokoro, niet op veel plekken kan. Dit is namelijk te voet. Na een uitgebreide briefing over wat je wel en niet moet doen vertrek je te voet. Je leer hierbij vooral over de bomen en planten en over de vroegere levensstijl van mensen in dit gebied. Je ervaart de spanning van het doorkruizen van zo’n wild gebied. 

Geen van deze activiteiten sluit een ander uit, bij elk ervaar je de natuur op een andere manier en geniet je dus ook op een andere manier. 

Een rode lechwe in de Okavango delta, moremi game reserve
Wandelvakanties Sawadee camera-tweedehands

Jouw verblijf in het Moremi Game Reserve

Voor een verblijf in het het Moremi Game Reserve heb je eigenlijk maar twee opties. De eerste optie is verblijven in een exclusieve lodge voor heel veel geld. Lodges hier zijn extreem luxueus en daar is de prijs ook naar. Prijzen beginnen vaak vanaf 300$ per persoon per nacht. Activiteiten en eten zijn dan vaak wel inbegrepen. Sommige lodges zijn zo exclusief dat ze alleen te bereiken zijn via de lucht. 

De tweede optie is om te gaan kamperen op één van de vele campsites net in, of net buiten het reservaat. Dit kan je individueel doen als je met een 4×4 met daktent op reis bent, of als groepsreis boeken in Maun. Kamperen is een stuk goedkoper en geeft je echt het wilde gevoel. Wij verbleven één nacht bij Khwai North Gate en hadden bavianen, impala’s en hyena’s in het kamp. 

Mocht je deze beide opties niet aantrekkelijk vinden, dan kun je er ook altijd voor kiezen om in Maun te verblijven en vanuit daar je activiteiten te boeken en te starten. Houdt er dan wel rekening mee dat het nog zo’n twee uur rijden is vanaf Maun naar de ingang van het reservaat (onderweg kan je wel al dieren spotten). 

Het Moremi Game Reserve ligt dus in het noorden van Botswana, net ten noorden van de hoofdstad van de Okavangodelta Maun. Maun bereikt je met de auto vanuit Windhoek (Namibië) in ruim 8 uur, vanuit Johannesburg doe je er met ruim 12 uur nog langer over. Gelukkig zijn er onderweg genoeg andere hoogtepunten om te bezoeken. Het is natuurlijk ook mogelijk om vanuit één van deze steden te vliegen naar Maun. 

Booking.com
Moremi Game reserve

Beste reistijd voor het Moremi Game Reserve

Voor de beste reistijd ben je in Moremi niet alleen afhankelijk van het klimaat, maar ook van het water van de Okavangorivier. Qua weer is het in Moremi niet anders dan in Chobe nationaal park. Voor wild spotten is de droge periode het beste. Deze is vaak tussen april en november. De temperatuur overdag wordt dan vaak rond de 30 graden. ’s Nachts kan het, zeker in de maanden juli, augustus en september, behoorlijk afkoelen tot wel een paar graden boven 0. 

Je zou dus zeggen dat de maanden april tot en met november het beste zijn, maar het grootste deel van de delta staat onderwater in de maanden mei tot en met juli. Dan zijn delen niet beschikbaar voor gamedrives, maar is het wel beter mogelijk om het reservaat per boot te ontdekken. Ben je een echte vogellaar dan is juist regenseizoen van november tot en met maart de beste periode om er te zijn. Veel trekvogels komen hier dan aan uit Europa en veel vogels krijgen hier dan hun jongen. 

bijeneter in Chobe nationaal park, Botswana

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren