Kudde Afrikaanse olifanten in Khwai concession area, Botswana

Chobe nationaal park

Table of Contents

Chobe nationaal park

Chobe nationaal park is een beschermd natuurgebied in Botswana, een groot land in Zuidelijk-Afrika. Het park ligt in het noorden van Botswana en is onderdeel van de Kavango Zambezi transfrontier conservation area (KAZA-TFCA). Een immens natuurgebied waar verschillende beschermde gebieden uit meerdere landen onderdeel van uitmaken. Het KAZA-TFCA ligt in Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Het doel van dit soort natuurgebieden is het herstellen van oude migratieroutes en zorgen voor een betere verspreiding van de genen.

Het Chobe nationale park is in 1960 opgericht als game reserve om de grote variatie aan wildlife te beschermen. In 1967 kreeg het gebied de status nationaal park, waarmee Chobe het eerste nationale park van Botswana werd. Sindsdien is het park nog twee keer iets vergroot tot de 11,700 km2 die het nu is.

Het park kent de grootste biodiversiteit in Botswana en heeft de grootste populatie Afrikaanse olifanten. Andere dieren die je hier tegen kan komen zijn onder andere Afrikaanse wilde honden, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, gevlekte hyena’s, roanantilope en sabelantilope. 

Het nationale park bestaat uit vier delen, namelijk Serondela (Chobe riverfront), Savuti, Linyati en Hinterland. 

Serondela is het meest toegankelijke en daardoor ook meest bezochte gedeelte van het Chobe nationaal park. Serondela ligt tussen de Ngoma grensovergang (tussen Namibië en Botswana) aan de ene kant en het toeristische Kasane aan de andere kant. Serondela staat vooral bekend om de Floodplains van de Chobe rivier. Doordat er hier het hele jaar door water te vinden is, vind je rond de rivier heel erg veel wilde dieren. Grote kuddes olifanten en kafferbuffels zijn hier altijd aanwezig.

Serondela is het meest toegankelijke stuk van Chobe nationaal park, maar is in niks te vergelijken met andere Afrikaanse nationale parken als Etosha of Krüger in Namibië en Zuid-Afrika. Wegen kunnen met name tijdens het regenseizoen en aan het eind van het droge seizoen behoorlijk uitdagend zijn. Zonder 4×4 is het zelfs niet mogelijk om dit gedeelte op eigen houtje te bezoeken. 

Het Savuti moeras, is samen met de rest van de gebieden, echt iets voor de avontuurlijke reiziger. Wegen zijn heel uitdagend en het is niet aan te raden om met slechts één auto dit gebied te verkennen. Gelukkig staat er wel heel veel tegenover. De Savuti staat namelijk bekend om de grote troepen leeuwen, die zelfs op olifanten en nijlpaarden jagen. Daarnaast zijn er grote savannes te vinden, waar met enige regelmaat neushoorns gespot worden. Tijdens het droge seizoen vind je hier veel grazers, die gemigreerd zijn vanuit andere delen van Botswana (zoals Makgadikgadi nationaal park).

Chobe riverfront, Serondela, chobe nationaal park

Het derde gebied is de Linyati, een gebied dat ten noorden van de Savuti ligt. Het gebied grenst aan de Linyati rivier en bestaat voornamelijk uit moerassen. Het Chobe nationaal park grenst hier aan het in Namibië gelegen Nkasa Rupara nationaal park. Het Linyati gebied staat bekend om de vele roofdieren, waaronder Afrikaanse wilde honden, die hier leven. Daarnaast is dit een van de beste plekken om roanantilope en sabelantilope te spotten. Dit gedeelte van Chobe nationaal park is vaak niet te bezoeken tijdens het regenseizoen. 

Het laatste gebied is het Hinterland, tegenwoordig ook wel The Ngwezumba pans genoemd. Het Hinterland is een droog en warm gebied. Gelukkig is er op een aantal plekken het hele jaar door water te vinden. Dus ook hier leeft genoeg wild. Het gebied wordt heel weinig bezocht en er is dus weinig informatie beschikbaar over dit gedeelte. 

een Afrikaanse Olifant in Chobe nationaal park

Wildlife in Chobe nationaal park

Het Chobe nationaal park heeft van alle nationale parken van Botswana de grootste biodiversiteit. In het nationale park kan je de gehele “big 5” vinden. Met name Afrikaanse olifanten, leeuwen en kafferbuffels zijn veel en vrij eenvoudig te vinden in dit prachtig reservaat. Het is zelfs het beschermde natuurgebied met de meeste Afrikaanse olifanten. Het vinden van de luipaard en neushoorn (zowel wit als zwart) kan lastiger zijn, maar er zijn nog genoeg andere dieren om te zoeken. 

Zo is het één van de betere plekken om de bedreigde Afrikaanse wilde honden te spotten. Ook verlegen antilope soorten zoals elandantilope, roanantilope en sabelantilope zijn goed te vinden in het nationale park. Chobe nationaal park is tevens de enige plek waar je in Botswana de puku kunt vinden. Natuurlijk leven er ook veelvoorkomende diersoorten zoals de zebra, giraffe, impala, grote koedoe en de blauwe gnoe. 

Ook leven er soorten zoals de Kaapse otter, de vlekhals-otter, de honingdas, de grootoorvos, de zadeljakhals en een aantal verschillende soorten mangoesten. 

 

Een bonteijsvogel in Chobe nationaal park

Niet alleen zoogdieren zijn veel te vinden in het Chobe nationaal park. Door de aanwezig van veel water vind je hier heel erg veel vogels. Er zijn meer dan 560 soorten gespot in dit prachtige nationale park. In Chobe leven zeven verschillende soorten ijsvogels, namelijk de Afrikaanse reuzenijsvogel, de bonte ijsvogel, de malachietijsvogel, de bruinkapijsvogel, de grijskopijsvogel, de Afrikaanse dwergijsvogel en de Senegal-ijsvogel. 

Andere kleurrijke vogels die je hier kunt vinden zijn de zes verschillende soorten bijeneters, de vorkstaartscharrelaar en de Meyerspapegaai. Naast de felgekleurde vogels vliegen er ook een heel aantal roofvogels, zoals de Afrikaanse visarend, de vechtarend, de bateleur en de steppearend. Natuurlijk mogen ook de 7 verschillende gieren niet ontbreken. Ook zijn er veel reigers, ibissen, ooievaars, aalscholvers en de hamerkop te vinden in het water van het nationale park. 

Natuurlijk leven er ook veel reptielen en amfibieën in het park. Maar deze worden (doordat alles vanuit de auto of boot gaat) een stuk minder gespot. De reptielen die wel veel gezien worden zijn de nijlkrokodil en de nijlvaraan. In het park leven de nodige gifslangen, zoals de Mozambikaanse spugende cobra en de zwarte mamba. Amfibieën zijn met name in het regenseizoen overal te vinden!

Wat te doen in Chobe nationaal park

Chobe nationaal park is een plek die je als toerist eigenlijk alleen maar bezoekt voor de prachtige wilde dieren die in het park leven. Je kan het park op een aantal manieren bezoeken, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. 

De eerste manier om Chobe nationaal park te bezoeken is door zelf in het park rond te rijden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn een permit en een 4×4 auto. Je mag het park bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Natuurlijk zijn de eerste en de laatste uren het beste als je op zoek bent naar wilde dieren. Houdt er wel rekening mee dat de wegen zeer slecht zijn en je dus avontuurlijk ingesteld moet zijn als je op eigen houtje het park in wilt.

De tweede manier om het park in te gaan is met een georganiseerde gamedrive. Dit kan zowel privé als met een grote groep. Voordeel hiervan is dat je zelf niet hoeft te rijden en je dus niet op de weg hoeft te letten. Een tweede voordeel is dat de gids een zeer goed getraind oog heeft en van alles weet over de wilde dieren in het park. Nadelen zijn de hogere prijs en het feit dat je niet zelf kunt beslissen hoe lang je ergens wilt blijven kijken. 

 

Kafferbuffel in Chobe nationaal park, Botswana

De derde manier is compleet anders, dan ga je namelijk met een boot over de Chobe rivier. Dit is alleen mogelijk in Serondela vanaf Kasane. Het is een fantastische ervaring waarbij je vooral olifanten, nijlpaarden, buffels en krokodillen ziet. Daarnaast is het een geweldige manier om het vogelleven van Chobe te ontdekken. Ook deze boottochten kunnen zowel privé als met een groep. Privé heb je veel meer inspraak, maar je betaalt uiteraard ook een stuk meer. 

Het laatste wat je kunt doen in Chobe nationaal park is alleen weggelegd voor de echte avonturiers. Je kunt namelijk op een aantal campsites in het park overnachten. Dit betekent dus dat je tussen de wilde dieren overnacht. Je kan dit zelf doen (mits je de kampeerplek geboekt hebt), maar ook als 2-daagse trip boeken. Het voordeel is dan dat er een gids mee gaat. Deze kan je vertellen wat je wel en niet moet doen, maar ook ’s avonds nog van alles vertellen over de lokale flora en fauna. 

Nijlpaard in Serondela, Chobe flood plains

Overnachten in Chobe nationaal park

Binnen de grenzen van het nationale park zijn er weinig overnachtingsopties. Er is een beperkt aantal campsites, waarvan Ihaha campsite de grootste is met 10 kampeerplekken. Deze campsite ligt midden in het nationale park (Serondela) en heeft alleen hele basic faciliteiten. Je slaapt dan wel tussen de wilde dieren, met uitzicht over de Chobe rivier. Andere campsites in het park zijn Linyati en Savuti. Kamperen in de nationale parken is absoluut niet goedkoop, maar het is zeker een geweldig belevenis. 

Mocht je niet in het park willen kamperen, dan is het aan te raden om in een lodge (of op een campsite) in Kasane te overnachten. Vanuit hier vertrekken ’s ochtends de meeste gamedrives en vertrekken de boten. Accommodaties gaan hier van vrij basic tot heel luxe zoals de Chobe Safari Lodge waar je rond de 200$ kwijt bent voor een overnachting. Gelukkig zijn er ook goedkopere accommodaties waar je voor 60$ klaar bent. Zie de volledige lijst van accommodaties in Kasane hier! 

Veel van deze accommodaties hebben ook een campsite. Dus als je een kampeervoertuig bij je hebt kan je daar voor veel minder geld staan, maar kan je wel gebruik maken van de faciliteiten van de lodge. 

Hoe kom je in Chobe nationaal park?

Het Chobe nationaal park ligt in het noorden van Botswana en is met eigen vervoer goed te bereiken. Het is aan te raden om altijd een 4×4 te huren als je zelf door Botswana gaat rijden. Vanaf grote steden zoals Windhoek (Namibïe) en Johannesburg (Zuid-Afrika) rijd je in ongeveer twee dagen naar Kasane toe. Een kortere optie is om naar de Victoria falls, in Zimbabwe, te vliegen. Van uit daar is het slechts een aantal uur rijden en kan je gelijk genieten van een van de zeven natuurlijke wereldwonderen. Je kan ook direct naar Kasane vliegen, maar dit is behoorlijk prijzig. 

De wegen is Botswana zijn niet overal even goed, maar vanuit zowel Windhoek als Johannesburg is zeker 80% goed te rijden. In Botswana staan geen hekken om de nationale parken, dus ook tijdens je het rijden kan je oog in oog komen met wilde dieren. De Afrikaanse olifant is een dier dat je vaak ziet vanuit de auto langs de doorgaande weg. 

De beste reistijd voor Chobe nationaal park

Botswana kent een heel duidelijk regenseizoen, wat vaak begint halverwege december en dan door loopt tot en met maart. Tijdens deze maanden kan het heel heftig regen en worden sommige delen van het nationale park onbegaanbaar. Doordat er veel water beschikbaar is, is het wild door het park verspreid. Dit maakt het lastiger om de dieren te spotten. Daarnaast zijn de planten groener, wat het nog lastiger maakt om dieren te spotten. 

Natuurlijk heeft reizen tijdens het regenseizoen ook zijn voordelen. Accommodaties en huurauto’s zijn een stuk goedkoper, de natuur ziet er veel mooier uit en alle zebra’s en gnoes hebben jongen. 

Over het algemeen wordt gezegd dat een bezoek aan het Chobe nationaal park het beste is tijdens het drogeseizoen. Hoe verder in het droge seizoen, hoe minder water er is. Dit zorgt ervoor dat dieren samen komen bij grote wateroppervlakte, zoals de Chobe rivier. Dit maakt het spotten van wild een stuk makkelijker. Doordat er minder eten beschikbaar is, kan het wel zijn dat zeker in oktober en november veel dieren het zwaar hebben. 

Zonsondergang boven de Chobe rivier

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via ons contactformulier of via Instagram!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het