nationaal park de groote peel, één van de nationale parken in Limburg

De mooiste nationale parken in Limburg

Table of Contents

Nationale parken in Limburg

In Limburg, de zuidelijkste provincie, vind je heel veel prachtige natuurgebieden. Slechts drie hiervan hebben het stempel nationaal park. Maar wat zijn de drie nationale parken in Limburg, wat kan je hier doen en welke dieren vind je hier? Wij zochten het voor jullie uit! Hieronder ons overzicht van de drie nationale parken in Limburg!

Parende gewone padden in nationaal park de Groote Peel

Nationaal park de Meinweg

Nationaal park de Meinweg is één van de drie nationale parken in Limburg. Het park is zo’n 1.800 ha groot. Het nationale park ligt ten Oosten van Roermond in de gemeente Roerdalen. Het landschap van nationaal park de Meinweg wordt gekenmerkt door de drie terrassen. Het hoogste plateau, het Beatrixplateau, ligt 50 meter hoger dan het laagste liggende Roerdal. Op deze terrassen vind je uitgestrekte bossen, beken, vennetjes en droge en natte heide.

Het bezoekerscentrum vind je aan de Meinweg 2 in Herkenbosch. Door het park lopen veel wandel- en fietsroutes, maar je kunt het nationale park ook te paard ontdekken. Dwars door het nationale park vind je de restanten van de IJzeren Rijn, een treinverbinding tussen Mönchengladbach en Antwerpen. Meer lezen over nationaal park de Meinweg? Klik dan hier!

De IJzeren Rijn, dwars door nationaal park de Meinweg

Bijzondere soorten in nationaal park de Meinweg

Nationaal park de Meinweg is met meer dan 6.500 soorten planten en dieren voor Nederlandse begrippen heel erg biodivers. Hoe wel er dus veel verschillende diersoorten in het nationale park leven, zijn er twee waar de meeste aandacht aan wordt besteed. 

De eerste is het wilde zwijn. Het wilde zwijn mag in Nederland namelijk maar op twee plekken in het wild leven. Het bekendste gebied waar deze wilde varkens leven is natuurlijk de Veluwe, maar ook in nationaal park de Meinweg leven deze geweldige dieren in het wild. Ze zijn vooral te vinden in de naaldbossen van het nationale park. Helaas zijn de zwijnen schuw, dus is het spotten ervan behoorlijk lastig. Aanwijzingen dat wilde zwijnen in het gebied leven zijn gelukkig niet te missen. 

Een ander bijzonder diersoort in nationaal park de Meinweg is de adder. Een van de drie slangen soorten in Nederland en de enige die giftig is. De Meinweg is het enige natuurgebied waar de adder in Limburg leeft. Het aantal adders wordt op zo’n 400 geschat, maar helaas gaan die aantallen nog steeds achteruit. Staatsbosbeheer kapt om de adder te redden stroken bos weg, zodat hier weer heide kan groeien. De slangen leven namelijk alleen in de heidegebieden. Door via dit soort “heidepaadjes” verschillende stukken heide te verbinden proberen ze het leefgebied te vergroten en kleine populaties met elkaar te verbinden. 

Adders in nationaal park de Meinweg

Nationaal park de Groote Peel

Nationaal park de Groote Peel is één van de drie nationale parken in Limburg. Met een grootte van 1.340ha is nationaal park de Groote Peel het kleinste nationale park van Nederland. Het nationale park ligt op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg, tussen de steden Venlo en Eindhoven in. Het landschap bestaat vooral uit veengebieden, moerassen, vennetjes en heide. 

Het bezoekerscentrum van nationaal park de Groote Peel is het “buitencentrum De Pelen” en is te vinden op het adres Moostdijk 15 in Ospel. Vanaf het bezoekerscentrum beginnen drie wandelroutes, daarnaast zijn er nog wandelpaden dwars door het nationale park die je kunt bewandelen. Tijdens het broedseizoen zijn de vaste wandelroutes gewoon nog te bezoeken, maar veel van de andere paden zijn dan afgesloten voor bezoekers.

Fietsen in het nationale park is niet mogelijk, maar rond het natuurgebied ligt een prachtig fietspad. Ook een bezoek aan de Vossenberg is absoluut de moeite waard. Je vindt hier verschillende bunkers van voor de tweede wereldoorlog, maar ook de uitkijktoren Belfort de Vossenberg. Meer lezen over nationaal park de Groote Peel? Klik dan hier!

Een knuppelpad in de Groote Peel

Bijzondere soorten in nationaal park de Groote Peel

Grote delen van nationaal park de Groote Peel is voedselarm, waardoor grote zoogdieren niet in grote getallen voorkomen in het nationale park. Reeën en wilde zwijnen worden hier wel eens gespot, maar dus niet heel vaak. Een zoogdier wat zich wel helemaal thuis voelt in de Groote Peel, is de das. Deze nachtdieren worden niet vaak gespot, maar de sporen worden regelmatig gezien. 

Wat vooral bijzonder is aan de wilde dieren die leven in nationaal park de Groote Peel, is het aantal vogels dat in het nationale park gespot wordt. Bijna 200 verschillende soorten vogels zijn in het natuurgebied gespot in de afgelopen vijf jaar. Hiervan broeden er rond de 100 verschillende soorten in het nationale park.  Vogels die je hier onder andere tegen kunt komen zijn de geelgors, blauwborst, dodaars, roerdomp, roodborsttapuit, maar ook de zwarte specht, blauwe kiekendief, wielewaal en spotvogel leven hier.

Tijdens de vogeltrek in het na- en voorjaar heb je kans dat je hier Europese kraanvogels over ziet vliegen. Ze rusten ook vaak in dit nationale park, maar het gebied waar ze rusten is voor bezoekers tijdens de vogeltrek niet toegankelijk. In de winter is de veel gezochte klapekster ook vaak van de partij in nationaal park de Groote Peel. 

In het natuurgebied is het spotten van de heikikker in het voorjaar vrij eenvoudig. Je hoort ze vaak al van een afstand. Ook reptielen als de gladde slang, zandhagedis en levendbarende hagedis zijn te vinden in de heide gebieden van het nationale park. De vele vennetjes en beekjes zorgen ervoor dat het park heel geliefd is bij veel verschillende soorten libellen. 

geelgors in nationaal park de groote peel

Nationaal park de Maasduinen

Het derde een laatste van de nationale parken in Limburg is nationaal park de Maasduinen. Dit nationale park is met 4.500ha veruit het grootste van de drie nationale parken in Limburg. Het nationale park is te vinden in het noordoosten van Limburg, tussen de steden Venlo en Nijmegen. Het bezoekerscentrum ligt bij het Reindersmeer, het adres is Bosserheide 3e in Well. Naast het bezoekerscentrum vind je hier Bosbrasserie in de Sluis

In het nationale park vind je de langste rivierduingordel van Nederland. Tijdens je bezoek zal je echt het idee hebben dat je in de duinen loopt. Op deze duinen zijn gebieden met droge heide, natte heide, vennen en bossen. In het midden van het nationale park vind je het Reindersmeer, een meer dat ontstaan is door zandopgravingen. Het water van het Reindersmeer bevat door de zuurtegraad amper planten, waardoor het water kraakhelder en mooi diep blauw is!
Meer lezen over het grootste nationale park van Limburg? Klik dan hier!

Het kraakheldere water van het Reindersmeer, nationaal park de maasduinen

Bijzondere soorten in nationaal park de Maasduinen

Veel van de typisch Nederlandse zoogdieren, leven in nationaal park de Maasduinen. De ree, rode vos en marters doen het heel goed in dit zandrijke natuurgebied. Bijzonder soorten die voorkomen in nationaal park de Maasduinen zijn de das en de bever. De das, waar het lange tijd vrij slecht mee ging in Nederland, is aan een sterke opmars bezig. Het dier is nu in grote delen van Oost- en Zuid-Nederland te vinden. Ook de bever is aan een opmars bezig in ons land en is daarbij aangekomen in nationaal park de Maasduinen. De bever leeft vooral in het noorden van het nationale park en rond het Reindersmeer. Bevers spotten is vrij lastig, maar knaagsporen vind je in deze gebieden overal!

Bijzondere vogelsoorten die in dit park leven zijn nogmaals de Europese kraanvogel en de nachtzwaluw. De Europese kraanvogel staat zelfs op het logo van het nationaal park en wordt tijdens het rusten wel eens waargenomen in Landgoed de Hamert in het zuiden van het nationale park. De nachtzwaluw, die in Nederland vrij zeldzaam is, komt in onder andere het Bergerbos, voor. 

Een zandhagedis met teken

Dit was ons overzicht van de drie nationale parken in Limburg, mocht je nog vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit over een ander artikel? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of via Instagram!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een