De natuur op jamaica

Natuur op Jamaica: Unieke dieren, prachtige watervallen en kraakhelder water!

Table of Contents

Natuur op Jamaica

Plan jij een vakantie naar Jamaica, of ben je gewoon op zoek naar jouw volgende reisbestemming en vraag je je af wat er te zien is in de natuur op Jamaica? Dan ben je hier op de perfecte pagina terecht gekomen. Wij hebben namelijk een overzicht gemaakt van alle wilde dieren en prachtige natuurgebieden op Jamaica. 

De natuur op Jamaica is zeer divers en staat bol van de prachtige bossen, watervallen en kraakhelder water. Doordat Jamaica een eiland is, is de natuur op het eiland zeer uniek. Zo zijn er heel veel endemische planten en dieren op het eiland te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat er wel meer dan 3.000 verschillende soorten planten in de natuur op Jamaica te vinden zijn? Helaas staat de natuur op Jamaica (net als in grote delen van de Cariben) zwaar onder druk, dus mocht je de unieke natuur op Jamaica willen zien is dit het perfecte moment om te boeken!

Een van de prachtige stranden van Jamaica

Wilde dieren op Jamaica

Zoals eerder aangegeven leven er veel unieke dieren in de natuur op Jamaica, hieronder vind je een overzicht van de wilde dieren op Jamaica.

Zoogdieren op Jamaica

We starten ons overzicht eigenlijk altijd met zoogdieren, al is dat voor deze bestemming misschien niet helemaal de juist volgorde. Wanneer we kijken naar inheemse landzoogdieren op Jamaica gaat het om slechts 22 soorten. 21 hiervan zijn vleermuizen en vleerhonden, het andere inheemse landzoogdier is de bedreigde Jamaicaanse stompstaartrat. Deze dieren zijn ’s nachts actief en worden zelden gezien. Daarnaast leven er ook nog een aantal geïntroduceerde zoogdieren in de natuur op Jamaica, zoals het wistaarthert, de Indische mangoeste en het wilde zwijn. Deze dieren hebben helaas een negatieve impact op de natuur op Jamaica. 

Verder wordt er geschat dat er nog zo’n 28 verschillende soorten zeezoogdieren rond Jamaica te vinden zijn. Helaas worden deze, in vergelijking met de omliggende landen, weinig gespot. Vaak gezien is de tuimelaar. Een ander gaaf zeezoogdier dat in het wateren van Jamaica te vinden is, is de Caribische lamantijn. Dit dier wordt af en toe gezien langs de zuidkust van het eiland. 

Vogels op Jamaica

Net als zoveel bestemmingen op onze website, is ook Jamaica een waar paradijs voor vogelaars. Op het eiland zijn meer dan 300 verschillende vogels geregistreerd, waarvan er 28 endemisch zijn en dus alleen op Jamaica te vinden zijn. 

Het is onmogelijk om alle vogels in de natuur op Jamaica langs te gaan, maar we zullen een aantal hele interessante uitlichten. Zo leven er op Jamaica zes verschillende soorten papegaaien, de noordelijke reuzennachtzwaluw, vier soorten kolibrie, de jacana, de Jamaicaanse todie, de bandijsvogel, de bruine gent, de bruine pelikaan, tien verschillende reigers, de Amerikaanse fregatvogel, de Jamaicaanse specht, de roodkopgier, de kerkuil, de visarend, de witstaartkeerkringvogel en de witte ibis allemaal op het prachtige eiland. Kijk hier voor de volledige lijst!

Een bruine pelikaan in de natuur op Jamaica

Reptielen en amfibieën op Jamaica

De vogels waren door het grote aantal endemische dieren al uniek, maar doordat reptielen en amfibieën zich minder makkelijk over grote afstanden kunnen verplaatsen, zijn deze nog een stuk unieker. 

In de natuur op Jamaica zijn rond de 50 verschillende soorten reptielen te vinden, waarvan er 42 inheems zijn, en daarvan zijn er 33 endemisch, wat betekent dat zo’n 80% van de inheemse reptielen op Jamaica nergens anders ter wereld te vinden zijn. Helaas gaat het wel heel slecht met een groot aantal van deze soorten. Dit komt voornamelijk door verlies van leefgebied en de introductie van invasieve soorten op het eiland. 

Reptielen die je ongetwijfeld gaat zien in de natuur op Jamaica zijn verschillende soorten anolissen. Enkele unieke soorten die je op Jamaica kunt vinden zijn de Jamaicaanse leguaan, de Jamaicaanse skink en de Jamaicaanse ameiva. Op het eiland leven 9 verschillende soorten slangen, waarvan er geen één giftig is. De endemische Jamaicaanse boa is met een maximale lengte van zo’n drie meter de grootste van allemaal. 

Meer algemene soorten die zeker de moeite waard zijn, zijn de spitssnuitkrokodil, die vooral in de Blackriver gezien wordt en de Antilliaanse schierschildpad, die over het hele eiland te vinden is. 

Op het eiland leven 21 inheemse soorten amfibieën, en deze zijn alle 21 endemische dus alleen op Jamaica te vinden. Antilliaanse fluitkikkers en agapadden worden het meest gespot. Helaas zijn heel veel van de amfibieën op Jamaica (ernstig) bedreigd. 

Een anolis in de natuur op Jamaica

Vissen op Jamaica

Op dit moment zijn er zo’n 635 verschillende soorten vissen geregistreerd in de wateren van Jamaica. 610 hiervan komen voor in het zoute water, terwijl de overige 25 in het zoete water op het eiland leven. Vissen die je hier onder andere tegen kunt komen zijn koraalvlinders, barracuda’s, verpleegsterhaaien, pijlstaartroggen, mantaroggen, adelaarsroggen, tandbaarzen, trekkervissen, schorpioenvissen en kogelvissen. Een heerlijke balans tussen grote imposante roofvissen en kleinere felgekleurde vissen

Beschermde gebieden op Jamaica

Jamaica kent 249 beschermde gebieden, waaronder één nationaal park en een aantal marine parks. Het enige nationale park van Jamaica is het Blue and John Crow Mountains nationaal park. Dit park ligt in het noordoosten van het land. Het park is 41.000 ha groot en bevat de hoogste berg (Blue Mountain 2.256m) van Jamaica. Je vindt in het nationale park nog primair bos en je kunt het park ontdekken via de 15 kilometer aan wandelpadden. Het nationale park bestaat al sinds 1993 en staat sinds 2015 op de UNESCO werelderfgoed lijst. 

Een andere noemenswaardig beschermd natuurgebied is het Cockpit Country Forest Reserve. Een beschermd gebied waar ruim 50% van al het nog overgebleven primaire regenwoud van Jamaica te vinden is. De echte Jamaicaanse natuur ervaar je hier. Mocht je willen genieten van de onderwaterwereld dan zijn Montego Bay Marine Park en Negril Marine Park goede plekken om te beginnen. Lees hier alles over snorkelen en duiken in Jamaica!

Een spitssniutkrokodil in de natuur op Jamaica

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het