Een vuurtoren op de orkney-eilanden, Noup Cliffs nature reserve

Noup Cliffs nature reserve: duizenden Jan-van-gent met een spectaculair decor

Table of Contents

Noup Cliffs nature reserve

Noup Cliffs nature reserve is een natuurreservaat op het eiland Westray, één van de Orkney-eilanden. Het Noup cliffs nature reserve ligt in het noordwesten van het eiland en is slechts 14 hectare groot. Het Noup Cliffs nature reserve wordt beheerd door de RSPB, de Britse vogelbescherming. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het natuurreservaat voornamelijk uit spectaculaire kliffen, die tot wel 76 meter hoog zijn. Op het hoogste punt van het natuurreservaat staat de Noup Head Lighthouse, die in 1898 gebouwd werd. 

Om het Noup Cliffs nature reserve te bereiken heb je een (huur)auto nodig, het is namelijk niet mogelijk om er met het openbaar vervoer te komen. Om bij het Noup Cliffs nature reserve te komen (als je zoals bijna iedereen op Mainland overnacht), moet je eerst met de veerboot vanaf Kirkwall naar Rapness. De overtocht duurt zo’n 1,5 uur en gaat 3-4x per dag. Het is verstandig om de overtochten van te voren vast te leggen bij Tourist Information in Kirkwall. Houdt er bij het plannen van de veerboot rekening mee dat je genoeg tijd hebt. Een bezoek aan Noup Cliffs nature reserve is heel goed te combineren met een bezoek aan Castle o’Burrian!

Eenmaal aangekomen op Westray is het nog een kleine 20 minuten met de auto voordat je bij de parkeerplaats bent. Qua parkeren zijn er twee opties, de eerste is bij de Noup Head Ligthouse. Je bent dan al vlakbij de kliffen en hoeft dan niet perse veel te wandelen. Echter heb je om bij deze parkeerplaats te komen wel een 4×4 nodig. Heb je deze niet, dan kan je het beste parkeren bij Noup Farm, ook hier staat een bordje met waar je kunt parkeren. 

Als je in het natuurreservaat gaat wandelen zijn er eigenlijk maar twee opties. De eerste is heen en terug naar de kliffen vanaf de vuurtoren. De tweede optie is een ronde waarbij je vanaf Noup Farm via de weg naar de vuurtoren wandelt, vervolgens wandel je langs de kliffen weer terug naar de parkeerplaats (of vice versa). De wandeling is zo’n 7 kilometer en je doet er minimaal 2 uur over. 

Het landschap van Noup Cliffs nature reserve

Wildlife van Noup Cliffs nature reserve

Dat Noup Cliffs nature reserve een natuurreservaat is, dat is natuurlijk niet voor niks. Het gebied heeft volgens de RSPB namelijk een belangrijke waarde voor de natuur. Dit is vooral omdat in het natuurreservaat de grootste zeevogelkolonie van de Orkney-eilanden te vinden is. De kolonie is niet alleen de grootste van de Orkney-eilanden, maar is ook nog eens goed toegankelijk!

 Elk jaar broeden hier namelijk duizenden zeevogels tussen april en juli. Vogels die hier broeden zijn de Jan-van-gent, de zeekoet, de zwarte zeekoet, de alk, de noordse stormvogel, de drieteenmeeuw, de noordse stern en niet te vergeten, de Atlantische papegaaiduiker. Naast deze vogels, die allemaal op en rond de kliffen broeden leven hier ook nog grote jagers, verschillende soorten meeuwen en een aantal zangvogels. 

Als je veel geluk hebt, zie je vanaf de kliffen niet alleen vogels. Noup Cliffs nature reserve is namelijk ook een uitstekende plek om zeezoogdieren te spotten. Op de rotsen onder de kliffen liggen grijze zeehonden geregeld te zonnen en verder uit de kust worden met enige regelmatig dwergvinvissen, grijze dolfijnen en zelfs orka’s gespot!

Jan-van-gent bij Noup Cliffs nature reserve

Beste reistijd van Noup Cliffs nature reserve

De beste reistijd van het Noup Cliffs nature reserve is van april tot en met juli, als de zeevogels hier broeden. Dit is zo’n spectakel dat je absoluut niet wilt missen. Daarnaast is het dan over het algemeen het beste weer en staat het landschap vol met prachtige bloemen in verschillende kleuren. Natuurlijk is het natuurreservaat ook op andere momenten van het jaar te bezoeken, want het spectaculaire landschap, dat is er altijd om van te genieten. 

Alk op een klif. Natuur op de Orkney-eilanden

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een