Een vuurtoren op de orkney-eilanden, Noup Cliffs nature reserve

Noup Cliffs nature reserve: duizenden Jan-van-gent met een spectaculair decor

Table of Contents

Noup Cliffs nature reserve

Noup Cliffs nature reserve is een natuurreservaat op het eiland Westray, één van de Orkney-eilanden. Het Noup cliffs nature reserve ligt in het noordwesten van het eiland en is slechts 14 hectare groot. Het Noup Cliffs nature reserve wordt beheerd door de RSPB, de Britse vogelbescherming. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het natuurreservaat voornamelijk uit spectaculaire kliffen, die tot wel 76 meter hoog zijn. Op het hoogste punt van het natuurreservaat staat de Noup Head Lighthouse, die in 1898 gebouwd werd. 

Om het Noup Cliffs nature reserve te bereiken heb je een (huur)auto nodig, het is namelijk niet mogelijk om er met het openbaar vervoer te komen. Om bij het Noup Cliffs nature reserve te komen (als je zoals bijna iedereen op Mainland overnacht), moet je eerst met de veerboot vanaf Kirkwall naar Rapness. De overtocht duurt zo’n 1,5 uur en gaat 3-4x per dag. Het is verstandig om de overtochten van te voren vast te leggen bij Tourist Information in Kirkwall. Houdt er bij het plannen van de veerboot rekening mee dat je genoeg tijd hebt. Een bezoek aan Noup Cliffs nature reserve is heel goed te combineren met een bezoek aan Castle o’Burrian!

Eenmaal aangekomen op Westray is het nog een kleine 20 minuten met de auto voordat je bij de parkeerplaats bent. Qua parkeren zijn er twee opties, de eerste is bij de Noup Head Ligthouse. Je bent dan al vlakbij de kliffen en hoeft dan niet perse veel te wandelen. Echter heb je om bij deze parkeerplaats te komen wel een 4×4 nodig. Heb je deze niet, dan kan je het beste parkeren bij Noup Farm, ook hier staat een bordje met waar je kunt parkeren. 

Als je in het natuurreservaat gaat wandelen zijn er eigenlijk maar twee opties. De eerste is heen en terug naar de kliffen vanaf de vuurtoren. De tweede optie is een ronde waarbij je vanaf Noup Farm via de weg naar de vuurtoren wandelt, vervolgens wandel je langs de kliffen weer terug naar de parkeerplaats (of vice versa). De wandeling is zo’n 7 kilometer en je doet er minimaal 2 uur over. 

Het landschap van Noup Cliffs nature reserve

Wildlife van Noup Cliffs nature reserve

Dat Noup Cliffs nature reserve een natuurreservaat is, dat is natuurlijk niet voor niks. Het gebied heeft volgens de RSPB namelijk een belangrijke waarde voor de natuur. Dit is vooral omdat in het natuurreservaat de grootste zeevogelkolonie van de Orkney-eilanden te vinden is. De kolonie is niet alleen de grootste van de Orkney-eilanden, maar is ook nog eens goed toegankelijk!

 Elk jaar broeden hier namelijk duizenden zeevogels tussen april en juli. Vogels die hier broeden zijn de Jan-van-gent, de zeekoet, de zwarte zeekoet, de alk, de noordse stormvogel, de drieteenmeeuw, de noordse stern en niet te vergeten, de Atlantische papegaaiduiker. Naast deze vogels, die allemaal op en rond de kliffen broeden leven hier ook nog grote jagers, verschillende soorten meeuwen en een aantal zangvogels. 

Als je veel geluk hebt, zie je vanaf de kliffen niet alleen vogels. Noup Cliffs nature reserve is namelijk ook een uitstekende plek om zeezoogdieren te spotten. Op de rotsen onder de kliffen liggen grijze zeehonden geregeld te zonnen en verder uit de kust worden met enige regelmatig dwergvinvissen, grijze dolfijnen en zelfs orka’s gespot!

Jan-van-gent bij Noup Cliffs nature reserve

Beste reistijd van Noup Cliffs nature reserve

De beste reistijd van het Noup Cliffs nature reserve is van april tot en met juli, als de zeevogels hier broeden. Dit is zo’n spectakel dat je absoluut niet wilt missen. Daarnaast is het dan over het algemeen het beste weer en staat het landschap vol met prachtige bloemen in verschillende kleuren. Natuurlijk is het natuurreservaat ook op andere momenten van het jaar te bezoeken, want het spectaculaire landschap, dat is er altijd om van te genieten. 

Alk op een klif. Natuur op de Orkney-eilanden

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer