Vuursnavelarassari in Costa Rica. Tweedehands fotografieapparatuur

Toekans in Panama

Table of Contents

Toekans in Panama

Toekans (Ramphastidae) zijn een groep vogels die leven in de tropische gebieden van Midden– en Zuid-Amerika. Toekans zijn vaak zeer opvallende verschijningen, met een gekleurd verenkleed en een opvallend grote snavel. In totaal leven er 40 verschillende soorten toekans, verdeeld over vijf geslachten. Toekans leven vaak in paartjes of kleine groepen en zijn duidelijk te herkennen aan hun raspende geluid en typische manier van vliegen. Toekans bouwen hun nesten vaak in uitgeholde bomen (wat ze niet zelf doen) en migreren niet. 

Tijdens een vakantie naar de neotropische gebieden (Midden- en Zuid-Amerika) wil iedereen deze prachtige vogels zien. In Panama leven zo’n 1000 verschillende vogels en dus is Panama een echt vogelparadijs. In het kleine land wat Panama is, kan je maar liefst zes verschillende soorten toekans vinden. De zwavelborsttoekan, de zwartsnaveltoekan, de smaragdarassari, de halsbandarassari, de vuursnavelarassari en de geeloorpepervreter.

Om jullie te helpen deze vogels te vinden, hebben we ze hieronder op een rijtje gezet!

zwartsnavel toekan, een van de toekans van Panama
Zwartsnaveltoekan

Zwavelborsttoekan

De eerste en gelijk meest opvallende verschijning van deze lijst is de zwavelborsttoekan (Ramphastos sulfuratus).  De zwavelborsttoekan is de nationale vogel van Belize en leeft van het zuiden van Mexico tot in delen van Colombia en Venezuela. De zwavelborsttoekan is een vrij grote toekan van zo’n 50cm groot. De dieren zijn voornamelijk zwart, met een gele borst en hier en daar wat rood. Het meest opvallend aan deze vogel is de felgekleurde snavel. Het grootste gedeelte van de snavel is groen de rest heeft vaak ook blauwe, oranje en rode gedeelten. 

Zwavelborsttoekans leven voornamelijk in laaglandregenwoud en zijn in zo goed als elk laaglandregenwoud van Panama te vinden (bijvoorbeeld niet in Boquete). Hoewel ze dus op veel plekken leven, zijn er een aantal hotspots in Panama. Zo kan je ze goed vinden in en rond Soberaniá nationaal park en in “El Valle de Anton“.

Net als veel andere toekans (alle toekans van deze lijst) zijn de zwavelborsttoekans omnivoren, ze eten dus van alles. Ze staan er om bekend dat ze eieren van andere vogels eten, daarom willen andere vogels ze het liefst niet in dezelfde boom. Als je veel commotie in een boom hoort, kan er zomaar een toekan in de buurt zijn.

zwavelborsttoekan in el valle de anton, Panama

Zwartsnaveltoekan

De zwartsnaveltoekan (Ramphastos ambiguus) is de grootste toekan van Panama met een lengte van zo’n 60 centimeter. De vogels zijn grotendeels zwart, met een gele borst en een hele grote snavel. De snavel is heel groot, maar is met donkergeel en roodbruin, minder indrukwekkende gekleurd dan die van zwavelborsttoekan. Hij komt voor in delen van de Andes, Colombia, Ecuador, Venezuela, Panama, Costa Rica, Honduras en Nicaragua.

In Panama kan je deze prachtige toekan tegenkomen in Darién, rond Panamastad, rond de Caribische kust en bij de Pacifische kust bij de grens met Costa Rica. Ze leven in tropische en subtropische regenwouden tot de hoogte van 2400 meter. De beste plekken om deze vogels te vinden zijn Darién nationaal park en net als de zwavelborsttoekan Soberaniá nationaal park. 

Zwartsnaveltoekan in Panama

Smaragdarassari

Arassari’s zijn de kleinere neefjes van de eerder genoemde toekans. Zo is ook de smaragdarassari (Aulacorhynchus prasinus) een stuk kleiner, maar met 30 centimeter nog steeds niet klein te noemen. Het verenkleed van de smaragdarassari is zoals de naam al doet vermoeden smaragdgroen. De vogels hebben een vrij grote snavel, die zwart met geel is. Er is weinig verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes te ontdekken, behalve dat het vrouwtje iets kleiner is. 

De smaragdarassari leeft van zuidelijk Mexico tot en met het noorden van Colombia. Ze komen dan met name in de hoger gelegen bossen voor. Mocht je deze prachtige toekans in Panama willen zien, dan zijn er twee plaatsen die je het beste kunt bezoeken. De meeste smaragdarassari’s worden namelijk gespot rond El Valle de Anton en rond Boquete! 

In Boquete hebben wij met behulp van onze geweldige gids Terry van coffee adventures twee prachtige smaragdarassari’s gevonden!

Smaragdarassari in Boquete, Panama
Dankzij Terry van coffee adventures vonden we deze prachtige smaragdarassari in de boom

Halsbandarassari

De Halsbandarassari (Pteroglossus torquatus) is een toekan van ongeveer 40 centimeter groot. De vogels zijn vooral zwart, maar hebben een fel gele borst, met hier en daar rode accenten en een rode halsband. De onderkant van de snavel is zwart, terwijl de bovensnavel geel met rood is en zwart eindigt.  

Halsbandarassari’s leven van zuidelijk Mexico tot aan het noorden van Peru. Halsbandarassari’s zijn in grote delen van Panama te vinden. De beste plekken om ze te zien zijn de jungles rond Panamastad, waaronder Soberaniá nationaal park. De andere plek waar ze veel gespot worden is El Valle de Anton. 

Halsbandarassari in de buurt van Panamastad

Vuursnavelarassari

De vuursnavelarassari (Pteroglossus frantzii) lijkt heel erg op de halsbandarassari. Net zoals bij de halsbandarassari is de vuursnavelarassari voor een groot deel zwart. De borst is geel, met daarin een zwarte stip en daaronder een rood rokje. Naast deze kleine verschillen in het verenkleed zit het grootste verschil in de snavel. Het onderste gedeelte van de snavel is nog steeds zwart, maar het bovengedeelte begint geel en is grotendeels rood. 

Het verspreidingsgebied van de vuursnavelarassari is vrij klein. Hij leeft alleen van San Jose (Costa Rica) tot aan David (Panama) aan de Pacifische kant van beide landen. Mocht je de vuursnavelarassari in Panama willen zien, dan kan je het beste tussen David en de grens met Costa Rica zoeken. Grotere kans om deze prachtige vogel te vinden heb je als je de grens met Costa Rica oversteekt en het schiereiland Osa bezoekt. 

Vuursnavelarassari in Midden-Amerika

Geeloorpepervreter

De geeloorpepervreter (Selenidera spectabilis) is net als de arassari’s een middelgrote toekan van ongeveer 40 centimeter groot. De geeloorpepervreter is een vrij felgekleurd exemplaar. Rond de ogen is de vogel blauw met geel, waarbij dit geel bij mannetjes richting de “oren” doorloopt. Op de kop zijn ze wat roestkleurig terwijl de rug olijfgroen is. De borst is blauwig en in de staartveren komt wat rood terug. 

Van alle eerder genoemde toekans in Panama, is deze veruit het moeilijkst te vinden. Geeloorpepervreters komen voor van Honduras tot en met het noorden van Colombia. In Midden-Amerika zijn ze alleen aan de Caribische kant van de landen te vinden. In Darién (Panama) en Columibia zijn ze ook aan de pacifische kant te vinden. In Panama heb je de grootste kans om deze vogels tegen te komen in de nationale parken Santa Fé, Chagres en Darién. 

Toekan hotspots in Panama

Om alles even samen te vatten, zetten wij de toekan hotspots nog even op een rijtje. El Valle de Anton, Soberaniá nationaal park en Darién nationaal park zijn de beste plekken om te bezoeken in Panama als je op zoek bent naar toekans. 

In El Valle de Anton vind je geregeld zwavelborsttoekans, smaragdarassari’s en halsbandarassari’s. In Soberánia nationaal park (en aangelegen regenwouden) vind je zwavelborsttoekans, zwartsnaveltoekans en halsbandarassari’s. In Darién nationaal park heb je dan weer een grotere kans op de geeloorpepervreter en de zwartsnaveltoekan. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren