Sierra de Andujar, Banos la Encina, Spanje

Parque Natural de la Sierra de Andújar

Table of Contents

Parque Natural de la Sierra de Andújar

Parque Natural de la Sierra de Andújar is een beschermd natuurgebied in het noorden van de Spaanse regio Andalusië. Het natuurgebied is bijna 61.000 ha groot en ligt in de oostelijke uitlopers van de Sierra Morena bergketen. Het Parque Natural de la Sierra de Andújar grenst aan het Parque Natural Sierra de Cardeña y Montoro. Beide parken worden slechte gescheiden door de Yeguasrivier. Het natuurgebied ligt grof gezien tussen de Spaanse steden Jaén en Cordoba. De grootste luchthaven in de buurt is die van Málaga, welke op zo’n  2,5 uur rijden ligt.

Het reservaat is zeer belangrijk voor de lokale economie, aangezien het een van belangrijkste jachtgebieden van Spanje is. Daarnaast ligt het gebied in het hart van de Spaanse olijfproductie. Aan de randen van het natuurpark delen de wilde dieren hun leefgebied met stieren die gefokt worden voor gevechten in de arena en kurkeiken. De bast van deze bomen wordt gebruikt om de kurken voor wijnflessen te maken.

Het natuurgebied is behoorlijk heuvelachtig en bevat veel gebieden met rotsen, daarnaast vind je hier een van de best bewaarde Mediterrane bossen en wordt het gebied veel doorkruist door rivieren en beken. Ook vind je veel culturele schatten binnen- en buiten de grenzen van het natuurgebied. 

Wildlife in het Parque Natural de la Sierra de Andújar

In het Parque Natural de la Sierra de Andújar wemelt van het van wilde dieren. Doordat het gebied rond het beschermde gebied een belangrijke jacht locatie is, hebben de grondeigenaren baat bij een goede bescherming van de wilde dieren. Mede hierdoor zijn de wilde dieren hier in grote getalen aanwezig. In het gebied vind je veel van de typische Europese fauna, zoals edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Daarnaast leven hier ook typisch Iberische zoogdieren zoals Spaanse steenbokken en Egyptische mangoesten. Voor de Iberische wolf is het park zelfs (zeer waarschijnlijk) het enige overgebleven leefgebied in Andalusië. Door de vele beken en rivieren wordt de Euraziatische otter hier vaak gespot.

De opsomming van zoogdieren die dit park hun thuis noemen is al vrij imposant, maar het draait in het park eigenlijk allemaal om één extreem zeldzaam dier, de Iberische Lynx. Een van de zeldzaamste katachtige ter wereld, die op slechts twee plekken in Spanje te vinden is. In het natuurgebied gaat het heel goed met deze kat, mede door de goede samenwerking met de landeigenaren in het grensgebied en door een overvloed aan wilde konijnen.

Ook voor vogelaars is het Parque Natural de la Sierra de Andújar een geweldige plek om te bezoeken. In het gebied leven 178 verschillende soorten vogels. De endemische en veel gezochte Spaanse keizerarend broedt in dit gebied, daarnaast leven er ook andere indrukwekkende roofvogels zoals de steenarend, vale gier, zwarte gier, monniksgier, steenuil, dwergarend en slangenarend. Ook als je op zoek bent naar kleurrijke vogels zit je goed in de Sierra de Andújar. Zo leven hier (in het zomerseizoen) Europese bijeneters, Europese hoppen, de wielewaal en is de Iberische groene specht hier het hele jaar door te vinden.

Edelhert in Spanje, in Parque Natural de la Sierra de Andújar

Wat te doen in het Parque Natural de la Sierra de Andújar

Ga hiken in de prachtige natuur

Het Parque Natural de la Sierra de Andújar is een ideale wandelbestemming. Loop hier uren door Mediterrane bossen, langs kristalheldere rivieren, steile rotswanden en indrukwekkende stuwmeren. Cultuur is nooit ver weg in Spanje, dus ook tijdens het wandelen in en rond het beschermde gebied, kom je genoeg culturele schatten tegen. Met wat geluk (met name in de ochtend en begin van de avond) kom je oog in oog met één van de vele wilde dieren die in het gebied leven.

In en rond het nationale park zijn meer dan 10 wandel- en mountainbikeroutes te vinden. Deze routes zijn vrij lang, maar zijn ook weer op te delen in kleinere stukken. De volledige informatie over de verschillende wandelroutes vind je hier op de website van het nationale park

Ga met een gids op zoek naar de Iberische lynx

Het Parque Natural de la Sierra de Andújar draait eigenlijk volledig om één dier, en dat is natuurlijk de Iberische lynx. Het vinden van dit dier is niet altijd gemakkelijk, maar door met een gids op stap te gaan vergroot je je kansen enorm. Vaak ga je een hele dag op stap met de gids, waarbij je ’s ochtends vroeg al vertrekt en afhankelijk van de temperatuur ’s avonds laat pas weer terug bent. 

De gidsen kennen de territoria van de dieren waardoor ze beter weten waar ze moeten zoeken, daarnaast kan je ook op particulier land zoeken, omdat de gidsen vaak toestemming hebben om hier te komen. Naast de kans om de prachtige Iberische lynx te vinden, zie je vaak ook veel andere wilde dieren tijdens deze dagexcursie. 

Wij zijn in mei 2022 zelf twee dagen met een gids op stap gegaan. We hebben beide dagen een lynx met drie kittens gezien (weliswaar op hele grote afstand). Daarnaast zagen wij heel veel edelherten, Iberische groene spechten, de Europese hop, vale gieren, zwarte gieren, Europese bijeneters, rotspatrijzen, damherten, konijnen, een grote trapslang, de Iberische keizerarend, steenuilen en nog veel meer. Voor ons was deze activiteit de highlight van onze rondreis door Andalusië. 

Iberische lynx
Helaas de beste foto van een Iberische lynx tijdens onze reis

Breng een bezoek aan het Viñas de Peñallana bezoekerscentrum

Op dé weg van de stad Andújar naar het Parque Natural de la Sierra de Andújar kom je het Viñas de Peñallana bezoekerscentrum van het beschermde natuurgebied tegen. Stop hier zeker voor een kort bezoek. Verschillende tentoonstellingen laten je kennis maken met de lokale flora en fauna. Mocht je je nog afvragen wat je hier kunt doen tijdens je verblijf, dan kunnen de medewerkers je hier prima helpen. Ze weten precies welke route(s) perfect bij jou passen en kunnen goed vertellen waar je welke dieren zou kunnen vinden. 

Ga cultuursnuiven in het Santuario de Nuestra Senora Virgen de la Cabeza

Binnen de grenzen van het Parque Natural de la Sierra de Andújar ligt een lokaal bedevaartsoord, namelijk het Santuario de Nuestra Senora Virgen de la Cabeza. Op deze plek vind je een Basiliek en het indrukwekkende, metershoge beeld van de beschermheilige van Andújar, Virgin de la Cabeza. Ook heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over een groot deel van het park. Je kunt eigenlijk geen bezoek aan het natuurpark brengen zonder langs het Santuario de Nuestra Senora Virgen de la Cabeza te gaan. 

Overnachten in het Parque Natural de la Sierra de Andújar

Als je echt in het Parque Natural de la Sierra de Andújar wilt overnachten, heb je eigenlijk maar één dorp als optie. Dat is het dorp Virgin de la Cabeza, het dorp waarin in ook het gelijknamige Santuario ligt. Je vind hier slechts een handje vol hotels, dus vroeg boeken is absoluut noodzakelijk. Het bekendste hotel in het dorp is hotel Sierra de Andújar.

Buiten het natuurgebied zijn er gelukkig nog veel meer opties wat betreft accommodaties.Overnachten kan namelijk ook in de stad Andújar en in de dorpen Bailen en Baños de la Encina. Wij verblijven in laatstgenoemde. Hoewel dat verder van het  beschermde gebied af ligt, ligt het wel aan de rand van het minder streng beschermde deel van het natuurgebied.

Het dorp ligt bovenop een berg en heeft een prachtige kerk en een oud kasteel waar het wemelt van de zwaluwen. Vanuit het dorp is het slechts luttele minuten rijden naar een strand aan een kraakhelder stuwmeer, waar je heerlijk kunt uitrusten van de wandelingen. Wij verbleven hier in het Palacete Maria Rosa, een meer dan prima hotel met heel vriendelijk personeel midden in het doolhof van Baños de la Encina. 

Heel toeristisch is dit gedeelte van Andalusië niet, het is dus verstandig om wat Spaanse woorden te leren!

Booking.com
Het kasteel in Banos de la Encina

Beste reistijd voor het Parque Natural de la Sierra de Andújar

Wat voor jouw de beste reistijd voor het Parque Natural de la Sierra de Andújar is, hangt heel erg af van jouw reisdoel. Ben je op zoek naar de Iberische lynx, dan kan je het beste in de maanden januari en februari richting het park afreizen. Het is dan namelijk de paartijd voor de katten, waardoor ze makkelijker te vinden zijn. Dit betekent wel dat het behoorlijk koud kan zijn en het ook veel kan regenen.

Is de Iberische lynx niet jouw hoofddoel, dan kan je beter in de maanden april of mei afreizen naar het natuurpark. Je bent er dan na het regenseizoen, waardoor alles nog prachtig groen is en heel veel bloemen volop in de bloei staan. Hoewel de temperatuur in mei al aardig op kan lopen, ben je de extreme hitte voor. In april kan je pech hebben, want het kan in deze maand nog best wat regenen. 

Ook de maanden na de zomer, en dan vooral september, zijn goed geschikt om naar het Parque Natural de la Sierra de Andújar af te reizen. De temperaturen liggen dan vaak alweer een stuk aangenamer dan midden in de zomer. Daarnaast laten de wilde dieren zich beter zien bij wat mildere temperaturen. 

steenuil. Athene noctua, vogels spotten in Andalusië

Wat leuk dat jij ons artikel over het Parque Natural de la Sierra de Andújar hebt gelezen. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit artikel kan je altijd contact met ons opnemen via ons contactformulier!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren