Vogels spotten in de Algarve, de hop

Vogels spotten in de Algarve

Table of Contents

De Algarve

De Algarve is een regio gelegen in het uiterste zuiden van Portugal. De regio is ongeveer 8x zo klein als Nederland. en er wonen bijna 500.000 mensen. De meeste hiervan zijn te vinden in Faro, de hoofdstad van de regio. De Algarve grenst in het westen en zuiden aan de Atlantische oceaan en in het oosten aan Spanje. Hoewel de regio niet grenst aan de Middellandse zee, voelt het wel echt als een Mediterraan gebied. De Algarve wordt jaarlijkse door meer dan 7 miljoen toeristen bezocht, alleen de Portugese hoofdstad Lissabon ziet jaarlijkse meer toeristen voorbij komen. 

Toeristen komen hier vooral genieten van het mooie zomerweer, de heerlijke kustgebieden, met zandstranden, en voldoende uitgaansgelegenheden. Maar wat dacht je van vogels spotten in de Algarve. 

De Algarve is namelijk ook voor natuurliefhebbers een goede keuze als het gaat om de volgende vakantiebestemming. Met name vogels spotten in de Algarve is een belonende activiteit in de Portugese natuur. Om deze natuur te beschermen zijn er in de Algarve drie verschillende beschermde natuurgebieden, parque natural da Ria Formosa, Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina en Reserva Natural do Sapal de Castro Marim e Vila Real de Santo António. Daarnaast bestaat een groot gedeelte van de regio uit Natura-2000 gebieden die beschermd worden volgens Europese wetgeving. Dit alles bij elkaar maakt dat rond de 40% van de Algarve bestaat uit beschermd natuurgebied. 

Huiszwaluw in de Algarve

Vogels spotten in de Algarve

Naast een prachtig gebied om te genieten van zon en strand is de Algarve dus ook een geweldige plek om vogels te spotten. Ga je vogels spotten in de Algarve, dan heb je kans om zo’n 250 verschillende soorten vogels te spotten (er zijn in totaal zelfs bijna 400 verschillende soorten ooit geregistreerd in de Algarve). Dit zijn er meer dan in de andere Portugese regio’s. Vogels spotten in de Algarve is dus bijna een garantie tot succes.

Het hele jaar rond zijn er veel verschillende vogels te spotten, maar welke vogels je er vindt hangt natuurlijk af van het jaargetijde waarin je de Algarve bezoekt. In de winter vind je hier onder andere veel soorten eenden, de gewone flamingo, de lepelaar, de zwarte ibis en Spaanse mus.

In de zomer vind je hier kleurrijke zomergasten zoals de Europese bijeneter, wielewaal, de hop en vele zangvogels die tijdens de winter in Afrika te vinden waren. Vogels spotten in de Algarve in de zomer en winter is al fantastisch, maar het hoogtepunt van vogels spotten in de Algarve ligt toch echt in het voor- en najaar tijdens de vogeltrek. Vogels die vanuit heel Europa naar Afrika trekken en andersom zijn dan in het zuiden van Portugal te vinden. Voornamelijk om aan te sterken voor of na de oversteek van de oceaan.

Extra speciaal tijdens de vogeltrek, is die van roofvogels in de najaarstrek. Als je dit van dichtbij wilt meemaken moet je naar Sagres. Het meest westelijke punt van de Algarve. Je kunt hier praktisch elke West-Europese roofvogel spotten, waaronder dwergarenden, slangenarenden, wespendieven, buizerds, vale gieren en zwarte wouwen. 

Overvliegende flamingo's in Ria Formosa

Vogelhotspots van de Algarve

Eén van de belangrijkste redenen voor de grote variatie aan vogels is de grote variatie aan leefgebieden van bergen tot mediterrane bossen tot moerassen en zoutvlaktes tot kuststreken. In al deze gebieden vind je dus ook weer andere vogels.

Het toeristenbureau van de Algarve heeft de negen beste gebieden voor het spotten van vogels op een rijtje gezet. Dat zijn Lower Guadiana, Castro Marim, Ria Formosa, Coastal Lagoons,  Lagoa dos Salgados, Arade Estuary and Ria de Alvor, Sagres Peninsula, Serra de Monchique en Serra do Caldeirão. Gebieden verdeeld over de gehele Algarve die allemaal geweldig zijn om te bezoeken tijdens vogels spotten in de Algarve. Het toerismebureau heeft een prachtige gids gemaakt van 91 pagina’s over het spotten van vogels in de Algarve, lees de gids hier. 

Om jullie nog iets verder op weg te helpen zullen we de beste hotspots voor vogelaars van de Algarve volgens Birdingplaces voor jullie op een rijtje zetten. Alleen gebieden met een beoordeling van 5/5 sterren zijn meegenomen. De locaties gaan van west naar oost. 

Vogels spotten in de Algarve

Sagres

Sagres is een dorpje in het westen van de Algarve en de gebieden om het dorp zijn fantastisch voor het spotten van vogels. Vooral tijdens de eerder genoemde najaarstrek is deze locatie echt fantastisch. Veel roofvogels gebruiken deze uitham namelijk voor de oversteek naar Afrika. Daarnaast kan je vanaf hier boottours maken om zeevogels te spotten. Vogels die hier geregeld gespot worden zijn onder andere de alpenkraai, de Eleonora’s valk, de brilgrasmus, de Rüppells gier en het Wilsons stormvogeltje. Lees hier meer over dit prachtige gebied!

Caminho do Ludo

Ook de Ludotrail (Caminho do Ludo) is een perfecte plek om vogels te spotten. Dit wandelpad is het bekendste wandelpad van het Parque natural da Ria Formosa en is heel eenvoudig te bereiken vanuit Faro. De wandelroute is zo’n zeven kilometer en brengt je langs verschillende leefgebieden. De lijst met vogels die je hier kunt spotten is door deze verschillende leefgebieden heel erg lang.

In de moerassen en lagunes rondom de Ludotrail vind je voornamelijk steltlopers en eenden, waaronder de gewone flamingo, de lepelaar, de steltkluut, de kluut en de wulp. In de dennenbossen langs de wandeling vind je weer hele anders vogels zoals de hop, de zwartkopwever, de blauwe ekster en nog veel meer.

Tavira zoutpannen

De laatste van de 3 beste plekken om vogels te spotten in de Algarve zijn de zoutpannen van Tavira en Cabanas de Tavira. Twee dorpjes in het uiterste oosten van het parque natural da Ria Formosa. Het gebied is een afwisseling van natuurlijke lagunes, zoutpannen en landbouwgrond waardoor er een hele afwisseling aan vogels te vinden is. 

In het gebied vind je een hele verzameling aan steltlopers, zoals gewone flamingo’s, (stelt)kluten, (regen)wulpen, steenlopers, drieteenstrandlopers, lepelaars en tureluren. Met wat meer geluk spot je hier de bedreigde Audouins Meeuw, de zwarte ibis of een visarend. Op de droge zoutpannen zie je geregeld (in der zomermaanden) een paar paartjes bijeneters. Ook kuifleeuweriken, de kleine zwartkop en Europese kanarie laten zich hier vaak zien. 

Al deze drie gebieden liggen aan de kust, maar er zijn ook nog goede plekken om vogels te spotten in het binnenland. Je vindt hier namelijk hele andere vogels dan aan de kust. Eén van die plekken is Fonte da Benémola, waar je een vrij grote kans heb om de grootste uil van Europa, de oehoe te spotten. 

Gele kwikstaart in de algarve

Vogelspot activiteiten

Er zijn meerdere activiteiten die je kunt doen om zo veel mogelijk vogels te spotten in de Algarve. Natuurlijk kan je gewoon zelf op stap, ga uren wandelen in de hierboven genoemde gebieden en laat verwonderen door de grote variatie aan vogels die je hoe dan ook zult vinden. Wil je grotere afstanden afleggen op zoek naar vogels? Huur dan een fiets. In veel dorpjes in de Algarve is het mogelijk om een fiets te huren. Op deze manier kan je jezelf sneller verplaatsen en dus ook grotere afstanden afleggen op zoek naar vogels. 

Het is zoals bijna altijd als je wilde dieren wilt zoeken verstandig om vooral rond zonsopkomst of zonsondergang op stap te gaan. De meeste vogels zijn rond deze tijdstippen veel actiever en de natuurgebieden zijn nog veel rustiger waardoor je de natuur voor jezelf hebt.

Mocht je het helemaal goed aan willen pakken, dan kan je op stap met een lokale vogelexpert die precies weet waar je moet zijn om bepaalde vogels te spotten. Meerdere organisaties bieden vogelexcursies aan in de Algarve. Het is natuurlijk een stuk prijziger dan gewoon zelf op zoek gaan, maar met een gids vind je gegarandeerd meer vogels dan alleen!

Als derde kun je op veel plekken in de Algarve en dan met name in parque natural da Ria Formosa een boottocht maken op zoek naar vogels. Je vaart dan door de vele riviertjes en lagunes in het natuurgebied. Zorg wel dat je bij een organisatie boekt waar ook echt een vogelgids mee gaat. Veel organisaties bieden “birdwatching” aan maar sturen een schipper mee die er geen oog voor heeft. 

Flamingo's in Ria Formosa in Portugal

Ben jij op reis met jouw gezin en zoek je ook leuke activiteiten voor de kids? Lees dan hier 4 tips voor de perfecte vakantie in de Algarve met kids!

Al met al is vogels spotten in de Algarve fantastisch om te doen, als je een beetje je best doet is het mogelijk om binnen een week 50 verschillende soorten vogels te spotten. Wie wil dat nou niet!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het