Het uitzicht van het Waterberg plateau nationaal park

Wat te doen in het Namibische Waterberg Plateau nationaal park?

Table of Contents

Waterberg Plateau nationaal park

Waterberg Plateau nationaal park, is een beschermd natuurgebied in het Afrikaanse land Namibië. Dit nationale park werd in 1972 uitgeroepen, omdat het door zijn uniek ligging heel goed te beschermen is. Het Waterberg Plateau nationaal park ligt namelijk boven op het Waterberg Plateau. Het nationale park ligt hierdoor zo’n 200 meter hoger dan het omliggende land. Het is niet heel eenvoudig om met de auto op het plateau te komen, er leidt namelijk maar één weg naar de top van het plateau. 

Door deze afgelegen ligging, wordt het park wordt Namibië gebruikt als fokgebied voor bedreigde diersoorten en dan vooral de zwarte en witte neushoorn. Het gaat zo goed met deze dieren in dit nationale park, dat er geregeld dieren worden verplaatst naar andere beschermde gebieden in het land. 

Het Waterberg Plateau nationaal park is zo’n 400 km2 groot en is al van een grote afstand te zien. Het park is heel goed te bezoeken tijdens jouw rondreis door Namibië, het park ligt namelijk op slechts 280 kilometer vanaf de hoofdstad Windhoek en ligt zo goed als langs de weg tussen deze stad en het veel bekendere Etosha nationaal park

Wildlife in het Waterberg Plateau nationaal park

In het Waterberg Plateau nationaal park en de omgeving leven rond de 90 verschillende soorten zoogdieren. Als je op zoek bent naar de big 5, is dit park misschien niet helemaal perfect voor jou. In het nationale park leven namelijk geen Afrikaanse olifanten en leeuwen. Ook luipaarden worden niet vaak gespot in dit nationale park, maar de kafferbuffel en zowel witte als zwarte neushoorns worden geregeld gezien. Het is zelfs één van de weinige plekken in Namibië waar je kafferbuffels kunt vinden. 

Het park is opgericht om de elandantilope te redden. Het ging namelijk niet goed met deze dieren in Namibië, terwijl ze op het plateau in grote hoeveelheden te vinden waren. Nadat bleek dat de dieren in het nationale park goed te beschermen zijn, is besloten om ook witte en zwarte neushoorns en zeldzame antilopen zoals roanantilopen en sabelantilopen los te laten in het Waterberg Plateau nationaal park. Dieren die in het nationale park geboren worden, worden met enige regelmaat in andere beschermde gebieden uitgezet om de lokale populaties te vergroten. 

Het luipaard, de cheeta en zelfs de Afrikaanse wilde hond worden wel eens (al is het niet vaak) in het nationale park gespot. Roofdieren die je hier vaker zult vinden zijn de gevlekte en bruine hyena en de zadeljakhals. Dieren die je vrijwel zeker ziet tijdens je verblijf in en rond Waterberg Plateau nationaal park zijn giraffes, zebra’s, grote koedoes, blauwe gnoes, impala’s, beerbavianen, gestreepte mangoesten, Damara dikdiks en wrattenzwijnen. 

De zoogdieren die je tijdens een gamedrive tegenkomt zijn wat meer schuchter dan dieren in bijvoorbeeld Etosha nationaal park. Tijdens de gamedrive bezoek je meerdere waterplassen en hier hebben de dieren je niet door en heb je gelukkig alle tijd om van ze te genieten. 

Naast zoogdieren leven hier zo’n 200 verschillende soorten vogels. Er leven hier zo’n 33 verschillende soorten roofvogels en het is de enige plek waar de Kaapse gier broedt in Namibië. Andere roofvogels zijn onder andere de secretarisvogel, de bateleur en de zwarte arend. Van de elf endemische vogels in Namibië zijn er zeven in het Waterberg Plateau nationaal park te vinden, waaronder de prachtige Rüppells papegaai.

Giraffes in Waterberg Plateau nationaal park

Wat te doen in het Waterberg Plateau nationaal park

Gamedrives

Waterberg plateau nationaal park zou geen Afrikaanse nationaal park zijn, als je er niet op gamedrive zou kunnen. Twee keer per dag vertrekt er vanaf de accommodatie een safarivoertuig. Je vertrekt of s’ ochtends vroeg, of je vertrekt aan het eind van de middag. Een gamedrive duurt zo’n vijf uur. Het is niet mogelijk om zelf in het nationale park te rijden, dus als je het park wilt zien, dan heb je geen andere keuze dan om met een gids op pad te gaan. Als je de wegen in het nationale park zit, snap je waarom het niet anders kan. 

Tijdens de gamedrive stop je bij een aantal waterplassen, waar je (als er dieren zijn) kunt genieten van de prachtige dieren. Hoe meer geluk je hebt, hoe meer wilde dieren je tegen zult komen. Houdt er rekening mee dat het ’s ochtends vroeg en als de zon weer onder is heel koud kan worden in de safaritruck!

Waterberg plateau nationaal park

Beklim het plateau

Vanuit het Waterberg Resort en de duurdere Waterberg Plateau lodge (en waarschijnlijk ook vanuit andere accommodaties) is het mogelijk om het Waterberg Plateau te beklimmen. Er zijn vanuit het camp meerdere wandelroutes die je richting de top van het plateau brengen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het westen van de Kalahariwoestijn.

De wandelroutes duren zo’n 2-3 uur en variëren van makkelijk tot wat meer uitdagend. Tijdens het wandelen heb je kans dat je de dikdiks, wrattenzwijnen en gestreepte mangoesten tegenkomt. Deze wandelingen zijn uiteraard gratis (als ze op het terrein van je accommodatie zijn). Tegen betaling is het ook vaak mogelijk om deze wandelingen te maken met een gids, die je alles kan vertellen over de lokale flora en fauna. 

Het uitzicht van het Waterberg plateau nationaal park

Bezoek een oorlogsgraf

Op het terrein van zowel het Waterberg resort als de Waterberg Plateau lodge is geschiedenis te vinden. Ze hebben beide een “history walk” die je langs graven en monumenten brengt die herinneren aan de verschrikkelijke geschiedenis van Namibië. In het begin van de 20ste eeuw waren hier namelijk veel dodelijke gevechten tussen de Duitsers en de Herero en Nama. Deze wandelingen zijn een echte aanrader als je meer wilt leren over de geschiedenis van Namibië. 

De Waterberg wilderness trail

Vanuit het Waterberg resort is het mogelijk om een vierdaagse wandeltocht door het nationale park te maken, onder begeleiding van een gids. Tijdens de wandeling vertrek je op donderdag en kom je op zondagochtend weer terug. Het is alleen mogelijk om de Waterberg wilderness trail te lopen in de maanden april tot november en je moet je eigen eten en slaapzak meenemen. De route is afhankelijk van de gids, maar dat het een avontuur wordt is gegarandeerd! 

Overnachten in het Waterberg Plateau nationaal park

Er is een klein aantal accommodaties in de buurt van het Waterberg Plateau nationaal park. De bekendste zijn het door de overheid gerunde Waterberg resort en de private Waterberg Plateau lodge. Beide hebben ook de mogelijkheid om te kamperen, hebben een zwembad en een restaurant zodat je niet perse zelf hoeft te koken. Daarnaast zijn er nog een paar andere luxe accommodaties in de buurt te vinden, maar het aanbod is klein dus ben er op tijd bij! Wij verbleven tot twee keer toe op de campsite van het Waterberg resort, wat allebei de keren prima is bevallen. 

Beste reistijd voor het Waterberg Plateau nationaal park

De beste reistijd zijn de maanden april tot november, dan is er namelijk sprake van de droge tijd. Het regent dan amper en de temperaturen liggen iets lager dan in het regenseizoen. Doordat het droger is, worden dieren aangetrokken door waterplassen en hebben de planten minder groen. Dit maakt het wild spotten wat makkelijker. Het kan dan wel fris zijn in de vroege ochtend, dus vergeet je warme kleren niet! 

Ook tijdens het regenseizoen is reizen in Namibië goed te doen. Het nationale park is groener en ziet er daardoor mooier uit. Ook krijgen dieren hun jongen in het regenseizoen. Daarnaast is dit de beste tijd voor vogelaars, vogels zijn dan namelijk druk bezig met het broedseizoen. Ook tijdens het regenseizoen kan het weken lang prachtig weer zijn, temperaturen kunnen dan wel oplopen tot bijna 40 graden. Tijdens het regenseizoen ligt de prijs van huurauto’s en accommodaties vaak veel lager, wat het zeker een optie maakt om dan te reizen!

wrattenzwijn op de kampeerplaats van het waterberg resort

Meer lezen over wat Namibië te bieden heeft? Lees dan onze highlights van Namibië en onze top 5 “wat te doen in Namibië”!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een