Wildlife top 10 van Slovenië

De Wildlife top 10 van Slovenië

Table of Contents

De Wildlife top 10 van Slovenië!

Slovenië is met een bospercentage van meer dan 50% één van de groenste landen van Europa. Deze bossen zitten vol met wilde dieren. Mede hierdoor noemen wij Slovenië het groene hart van Europa. In de Sloveense natuur leven veel verschillende dieren, zo vind je er maar liefst 75 verschillende soorten zoogdieren en zijn er in dit kleine land bijna 400 verschillende soorten vogels gespot.

Daarnaast leven er nog zo’n 40 verschillende soorten reptielen en amfibieën. Maar welke dieren wil je echt niet missen tijdens een bezoek aan het Centraal Europese land? Wij stelden weer een wildlife top 10 op, om jullie te helpen met het antwoord op deze vraag. Dus wacht niet en lees hieronder onze “wildlife top 10 van Slovenië”. 

De Europese bruine beer

Het eerste dier op onze “wildlife topt 10 van Slovenië” kan er natuurlijk maar één zijn. Dat is de Europese bruine beer (Ursus arctos arctos). Een ondersoort van de bruine beer die in grote delen van Europa en Azië voorkomt. In Slovenië leeft een grote populatie van zo’n 800-1.000 wilde volwassen dieren.

Een kans op een ontmoeting met deze dieren tijdens een wandeling door één van uitgestrekte bossen is zeer klein. Gelukkig zijn er verschillende foto- en uitkijkhutten in het land te vinden vanuit waar je kans een stuk groter is om deze machtige dieren in het wild te zien. De meeste bruine beren in Slovenië zijn te vinden in de Notrjanska regio en rond stad Kocevje. Vanuit hier worden dan ook de meeste excursies aangeboden. 

Ook wij zijn op zoek gegaan naar de Europese bruine beer vanuit een schuilhut, lees hier alles over ons avontuur!

Bruine beren fotograferen in Slovenië

De Zandadder

Het volgende dier op de lijst is de zandadder (Vipera ammodytes). Het spotten van deze slang is voor sommige mensen een droom, maar voor andere mensen juist een totale nachtmerrie. De zandadder is zoals de naam al doet vermoeden een adder. De zandadder is niet zomaar een adder, maar met een lengte van maximaal één meter is het de grootste adder die in Europa te vinden is. De zandadder is niet alleen groot, maar kan ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Een beet kan namelijk fataal aflopen. De dieren hebben een prachtig patroon en zijn te herkennen aan een omhoog staande neusflap. 

De slang komt voor in het zuidoosten van Europa en het zuidwesten van Azië. Ze leven vooral in rotsachtige of open gebieden met weinig begroeiing tot hoogtes van 2.000 meter boven zeeniveau. In Slovenië zijn ze daarom vooral te vinden in het Triglav nationaal park. 

De Steenarend

Het volgende dier dat je absoluut niet wilt missen tijdens een reis door Slovenië is de steenarend (Aquila chrysaetos). De steenarend is een arend en één van de grootste arenden van het noordelijk halfrond. De dieren leven wijdverspreid en zijn te vinden in Noord-Amerika, Europa, Azië en zelfs het noorden van Afrika. De steenarend heeft een spanwijdte van rond de twee meter en heeft een imposante snavel en klauwen. De kleur van de vogel is bruin, met hier en daar een witte veer. Er is geen duidelijk verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes. 

De vogels leven in veel verschillende soorten habitatten, met allemaal één ding gemeen. Weinig menselijke verstoring. Je zult ze dus ook niet veel vinden in de buurt van steden en op plekken met veel agricultuur. Mede hierdoor worden de meeste steenarenden in Europa in de bergen gespot. De Alpen zijn voor deze soort een hele belangrijke plek. De meeste steenarenden in Slovenië worden dan ook gespot in de Julische Alpen, waar het Triglav nationaal park ook onderdeel van uitmaakt. Ben je hier aan het hiken? Vergeet dan niet af en toe omhoog te kijken. Steenarenden zijn vooral actief aan het begin en aan het eind van de dag.

De Grottenolm

De grottenolm (Proteus anguinus) is misschien wel het meest bizarre diertje dat in Slovenië te vinden is. Vandaar dat de grottenolm niet op de “wildlife top 10 van Slovenië” mag ontbreken. De grottenolm is een salamander die, zoals de naam al doet vermoeden, in grotten leeft. De salamander is volledig aangepast aan het leven in een grot. Zo hebben de dieren geen ogen, maar hun reuk en gehoor is veel beter ontwikkeld dan dat van veel dieren. Hun vele aanpassingen hebben ook een nadeel, zo zijn de dieren zo gevoelig geworden voor Uv-licht, dat ze kunnen overlijden na blootstelling hieraan. 

Het uiterlijk van de grottenolm is vrij bijzonder, zo heeft het dier een roze huid en is heel langwerpig van vorm. Het dier ziet eruit als het larvale stadium van een salamander. Zo houden ze hun kieuwen hun hele leven. Waardoor ze aangepast zijn aan hun leven, dat ze volledig onderwater leven. 

De grottenolm leeft in de stroompjes en rivieren in de karstgrotten in de Dinarische alpen. De dieren zijn te vinden in Italië, Slovenië, Kroatië en Bosnië & Herzegovina. Na heftige regenval spoelen vaak veel kleine olms de grotten uit. Doordat ze veel gelijkenissen met draken hebben, was dit voor de mensen vroeger het bewijs dat er draken in de grotten leefden. 

Doordat de dieren zo gevoelig zijn voor licht, is het spotten van deze dieren niet eenvoudig. Gelukkig is er een alternatief. In de Postojna grotten, onderdeel van het leefgebied van deze gekke salamanders, staat een groot aquarium waarin de dieren leven. Door middel van blacklight heb je hier de mogelijkheid om deze dieren toch te zien. 

Wildlife top 10 van Slovenië, Grottenolm in Slovenië

De Alpensteenbok

Het volgende dier op onze “wildlife top 10 van Slovenië” is de Alpensteenbok (Capra ibex). Een prachtige geitachtige die alleen in hooggebergte voorkomt. De Alpensteenbok is een dier dat ooit op de rand van de afgrond stond, maar inmiddels leven er weer meer dan 30.000 van deze dieren in het wild. Ze zijn gelukkig weer in alle Alpenlanden te vinden. Dus ook in Slovenië heb je de kans om oog in oog met deze dieren te komen. 

In de zomer leven de dieren vaak boven de boomgrens en zeker in Slovenië zul je een flinke klim moeten maken om ze tegen te kunnen komen. De dieren zijn alleen te vinden binnen de grens van het Triglav nationaal park. De 300 Alpensteenbokken die in dit gebied leven, zijn eigenlijk allemaal rond één locatie te vinden. Namelijk in de buurt van Kriški Podi een hikershut op 2.050 meter hoogte. 

Om hier te komen moet je een flinke hike maken vanuit het dorpje Trenta. Trenta ligt op iets meer dan 600 meter, het is dus niet zomaar een klim. Dus wees goed voorbereid. Het is mogelijk om in Kriški Podi te blijven slapen. Hier overnachten zorgt ervoor dat je niet op dezelfde dag heen en terug hoeft, en daardoor meer tijd hebt om de Alpensteebok te zoeken. 

Het is dus een hele uitdaging om deze dieren in Slovenië te spotten, maar door de uitdaging is het alleen maar mooier als het wel lukt!

De Oeraluil

De Oeraluil (Strix uralensis) is de op één na grootste uilensoort die in Slovenië te vinden is en staat daarom op onze “wildlife top 10 van Slovenië”. De uil komt vrij veel voor in het land, met uitzondering van de Julische Alpen. Ze leven vooral in bossen en dan met name bossen met veel oude bomen. Mede hierdoor is Slovenië een ideaal land voor de geweldige vogels. De meeste Oeraluilen kan je vinden in het bossen van de Dinarische Alpen in het zuiden van het land. 

Heel makkelijk om ze te vinden is het niet, maar gelukkig is deze uilensoort al voor de schemer actief, waardoor het mogelijk is om de soort met daglicht te zien. Wil je deze prachtige uilen niet missen, dan is het verstandig om een lokale gids in te huren. Deze weten vaak precies waar ze moeten zoeken en hebben een geweldig oog voor deze vogels. 

De Oeraluil is met zo’n 60 centimeter en een spanwijdte van maximaal 1.34 meter behoorlijk indrukwekkend. Net als bij veel andere roofvogels, worden de vrouwtjes vaak iets groter dan de mannetjes. De uilen hebben een typische ronde kop met kleine zwarte ogen. 

Het Edelhert

Natuurlijk mag ook het edelhert (Cervus elaphus) niet ontbreken op de “wildlife top 10 van Slovenië”. Het op één na grootste hert van Europa, is het grootste hoefdier dat in het wild in Slovenië te vinden is. De dieren zijn eigenlijk in het hele land te vinden, maar kunnen vrij schuw zijn. Mocht je edelherten willen spotten in Slovenië, dan heb je de beste kans in september tijdens de bronsttijd. De mannetjes laten zich dan van grote afstand horen, waardoor je beter weet waar je zoeken moet. 

De schemer, zowel in de ochtend als in de avond, is je beste vriend bij het vinden van de herten. Probeer wat rustige landweggetjes af te rijden tijdens deze periodes, wie weet kom je ze ergens tegen. Als het niet lukt om edelherten te spotten, heb je waarschijnlijk wel wat reeën gevonden met deze tactiek. 

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

De Auerhoen

Alweer het achtste dier van de “wildlife top 10 van Slovenië” is de auerhoen (Tetrao urogallus). De auerhoen is een grote vogel uit de familie van de ruigpoothoenders. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is heel groot. De mannetjes zijn niet alleen twee keer zo groot. Hun verenkleed is ook totaal anders, waar de hennen bruin zijn, zijn de hanen zwart (wat groenblauw kleurt als de zon erop staat). Daarnaast hebben ze rode veren rond het oog en grote staartveren. 

De soort wordt door het IUCN aangemerkt als niet bedreigd, maar in Centraal Europa gaat het totaal niet goed met deze vogel. Populaties en leefgebieden worden steeds kleiner, waardoor de auerhoen eigenlijk alleen nog in de bergbossen te vinden is. Ze leven in bossen met veel naaldbomen, omdat ze deze naalden in de winter eten. In de winter vind je ze dan ook van in de top van de boom. In de zomer zijn ze op de grond op zoek naar bessen, waardoor ze dan vooral op de grond te vinden zijn. 

De grootste populaties in Europa zijn in Zweden en vooral Finland te vinden. De dieren hebben daarnaast een goede uitvalsbasis in de Alpen en leven dus ook in de Alpen in het noorden van Slovenië. Gebieden waar ze wat meer voorkomen zijn het Jelovica plateau, het Pokljuka plateau, de Kamnik-Savinja alpen en delen van het Karavanke gebergte. Ze leven ook nog steeds in de Dinarische alpen, maar daar gaat het om kleine populaties. 

Booking.com

De Gems

Ook het volgende dier op onze “wildlife top 10 van Slovenië” is ook al een bergbewoner. Het is namelijk de gems (Rupicapra rupicapra), ook wel de Alpengems genoemd. Een dier dat lijkt op een kruising tussen een geit en een antilope. Heel groot worden de dieren niet. De schoft is niet hoger dan 1.37 en ze wegen eigenlijk nooit meer dan 60kg. De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes. Het meest karakteristieke aan de dieren zijn de korte gekromde hoorns, die zowel vrouwtjes als mannetjes hebben. 

De dieren zijn vooral boven de 1.800 meter te vinden en grazen daar in kuddes (vrouwtjes) op de alpenweides. De mannetjes leven vaak solitair en zijn ook wel op wat lagere hoogtes te vinden. In de winter worden de dieren vaak gedwongen om af te dalen, om in de dalen op zoek te gaan naar voedsel. 

In Slovenië is de gems voornamelijk te vinden in het noorden van het land. Daar waar de uitlopers van de alpen te vinden zijn. Zo is de gems het meeste gespotte hoefdier in het Triglav nationaal park!

Alpengems in Gran Paradiso nationaal park

De Grijze wolf

Het laatste dier op onze “wildlife top 10 van Slovenië” is niet heel makkelijk om te vinden in Slovenië, maar mag gezien zijn reputatie zeker niet ontbreken. Het gaat hier om de grijze wolf (Canis lupus). Eén van de drie grote roofdieren in Europa dat bezig is met een indrukwekkende comeback. In Slovenië leven op dit moment tussen de 40 en 60 volwassen wolven. 

Helaas wordt de wolf niet vaak gespot in Slovenië, maar overal in het land heb je kans om er één tegen het lijf te lopen. Mocht je echt een wolf in het wild willen spotten in Slovenië, dan kan je het beste een lokale gids benaderen en samen met hem/haar op pad gaan. Mocht de wolf echt heel hoog op je bucketlist staan, is een andere bestemming misschien logischer. 

Dit was onze wildlife top 10 van Slovenië. Welk van deze dieren wil je nog heel graag spotten? Of is er een andere dier waarvan je vindt dat het op onze wildlife top 10 van Slovenië had moeten staan? Laat dan een reactie achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comments (6)

  1. Oh deze kant van Europa wil ik heel graag bezoeken. Lange wandelingen door oerbossen en ontmoetingen met mooie wilde dieren. Je artikel heeft mij aan het denken gezet over Slovenië 😉 Dank je wel!

    1. Slovenië is echt een heerlijke vakantiebestemming, zeker de moeite waard. Het kan alleen wel behoorlijk druk worden in het hoogseizoen, dus misschien beter in het laagseizoen naar toe gaan. Slovenië is ook prima te combineren met bijvoorbeeld Italië, Oostenrijk en/of Kroatië.

  2. De oeraluil wil ik graag eens in het echt spotten! Alleen volgens mij zit hij net niet in Servië. 🙁 Wel een heel mooi blog weer!

    1. Dankje! Nee volgens mij leeft die inderdaad niet in Servië. In Roemenië worden ze wel geregeld gespot. Dus misschien een keer een uitstap maken naar de buren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het