De damhertenbronst fotograferen: vechtende damherten

De damhertenbronst fotograferen: 6 gouden tips!

Table of Contents

De damhertenbronst fotograferen

Elk jaar trekken honderden natuurfotografen naar de Veluwe om de bronsttijd van het machtige edelhert te zien en vast te kunnen leggen, maar wat veel mensen niet weten is dat ook het kleine neefje van het edelhert, het damhert, een spectaculaire bronsttijd kent. Misschien is het damhert niet zo indrukwekkend als het edelhert, maar het is nog steeds zeer de moeite waard om de damhertenbronst te fotograferen. 

De damhertenbronst is de periode waarin de hinden bronstig (en dus vruchtbaar) zijn. Tijdens de weken hiervoor bouwt de testosteron in de mannelijke damherten (bokken) op. Ze worden groter, laten geursporen achter en beginnen alvast met burlen (of knorren). Op het moment dat de hinden bronstig worden komt deze roerige periode tot een hoogtepunt met veel chaos en gevechten tussen de bokken. De winnaar van deze gevechten is degene die vervolgens met de (meeste) hinden paart.

Wil jij de damhertenbronst fotograferen, of wil je gewoon meer weten over die geweldige fenomeen? Lees dan dit artikel over de damhertenbronst fotograferen zodat al jouw vragen beantwoordt worden. 

Camera-tweedehands

Wanneer is de damhertenbronst?

De damhertenbronst is later in het jaar dan de edelhertenbronst. Waar de edelhertenbronst vaak halverwege september begint en dan begin oktober weer voorbij is, begint de damhertenbronst dan pas. Meestal begint de damhertenbronst namelijk in het begin van oktober en loopt dan door tot en met het begin van november. Het hoogtepunt ligt vaak halverwege de maand. Het begint niet elk jaar op precies dezelfde dag, dus de dagen kunnen wat verschillen. Maar als je halverwege oktober op stap gaat is de kans dat je het tafereel aanschouwt heel groot. Net na zonsopkomst en voor zonsondergang is de kans het grootst dat je de ware gevechten ziet. 

Damhertenbronst fotograferen: de voorbronst

Waar kan je de damhertenbronst fotograferen?

De bekendste plekken waar je in Nederland damherten kunt spotten zijn de Amsterdamse waterleidingduinen in Noord- en Zuid-Holland en in het Deelerwoud op de Veluwe. Wil je de damhertenbronst fotograferen? Dan zijn dit de twee plekken waar je de beste kansen hebt. Gelukkig zijn het niet de enige plekken in Nederland waar je de damhertenbronst kunt fotograferen. Zo kun je in Zeeland terecht bij de Manteling van Walcheren, de Oranjezon en de Kop van Schouwen. Ook het Horsterwold in Flevoland is een goede optie om de damhertenbronst te aanschouwen en vast te leggen. 

Welke apparatuur heb je nodig om de damhertenbronst te fotograferen

Niet alles in de natuurfotografie draait om de beste apparatuur, maar een bepaalde basis heb je toch wel nodig. Het belangrijkste voor het fotograferen van de damhertenbronst is dat je camera of lens voldoende in kan zoomen. Voor een DSLR is het advies om minimaal met een 200mm lens op stap te gaan. Uiteraard kan het ook een prachtig beeld geven, wanneer je de hele omgeving meeneemt, maar de mogelijkheid hebben om goed te kunnen zoomen is belangrijk. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de volledige belichting zelf in kunt stellen (ISO, diafragma en sluitertijd).

De juiste instellingen

Als je een camera hebt waarop je de belichtingswaarde zelf kunt instellen, dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet wat je ermee moet. De belangrijkste waarden bij het fotograferen van de damhertenbronst is de sluitertijd. De bewegingen gaan snel, en je wilt deze vaak bevriezen. Het is dan noodzakelijk om een zo kort mogelijke sluitertijd te gebruiken. Waarden die je moet gebruiken zijn vanaf 1/800s en nog korter. De andere waarden moet je hierbij aanpassen. Zet je diafragma waar mogelijk zo ver mogelijk open om de ISO-waarde laag te houden. 

Ga tijdens het prachtige licht van de zonsopkomst of zonsondergang

De damhertenbronst is opzichzelf al een behoorlijk spektakel, maar het kan nog mooier. Als je namelijk kunt profiteren van het prachtige licht tussen de zonsopkomst of zonsondergang wordt je foto nog mooier. Door de oranje gloed spettert het beeld en daarnaast is het licht rond deze tijd veel zachter, waardoor schaduwen veel minder duidelijk aanwezig zijn. 

NOMAD® | rugzakken en backpacks

Experimenteer met de compositie

De damhertenbronst fotograferen is iets wat vele al gedaan hebben. Wil jij een foto die opvalt, experimenteer dan eens met de compositie. Maak een extreme close-up of kies er juist voor om het volledige tafereel in beeld te brengen. Focus op één klein detail of dus juist op het hele landschap. Ook kun je ervoor kiezen om te proberen juist beweging in de foto terug te laten komen, in plaats van alles volledig te bevriezen. Meer dan genoeg opties dus om het anders dan anders aan te pakken. 

De damhertenbronst fotograferen: vechtende damherten

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Zeezoogdieren spotten op de Azoren
Zeezoogdieren spotten op de Azoren: Een magische ervaring!

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar de magie van walvissen en dolfijnen? De Portugese Azoren, een archipel midden in de oceaan, zijn een betoverende plek om deze bijzondere dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. In dit artikel vertellen we je alles over

Toegangsbord van South Luangwa nationaal park
South Luangwa nationaal park: de ultieme safaribestemming in Zambia

South Luangwa nationaal park South Luangwa nationaal park is een beschermd natuurgebied in het oosten van het Afrikaanse Zambia. Het nationale park, dat ruim 9.000 km² groot is, ligt in de Luangwa vallei. Een vallei waar het wemelt van de wilde dieren en waar nog twee andere geweldige nationale parken

Adder in Tangkoko nature reserve
Tangkoko Nature Reserve

Tangkoko Nature Reserve Als je naar het Indonesische eiland Sulawesi reist, mag je zeker het Tangkoko Nature Reserve niet overslaan. Het Tangkoko Nature Reserve is een van de vele prachtige natuurgebieden van Indonesië en staat met name bekend vanwege de zeldzame dieren die hier leven, zoals het Celebesspookdiertje en de

Vrouwelijke grote koedoe
De 5 grootste antilopen van Afrika: wie zijn het en waar vind je ze?

De 5 grootste antilopen van Afrika Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië. Alle antilopen vallen onder de familie van de holhoornigen (Bovidae), maar niet alle dieren die onder de holhoorningen vallen zijn antilopen. Onder de holhoornigen vallen namelijk ook de runderen, geiten en schapen.

De WildlifeReizen kalender 2024
De WildlifeReizen kalender 2024

De WildlifeReizen kalender 2024 Met trots presenteren wij ons eerste product, de WildlifeReizen kalender 2024! Het is een, naar onze mening, geweldige kalender geworden met 13 prachtige foto’s die je misschien wel herkent van onze website of ons Instagramaccount. Al deze foto’s zijn door ons zelf gemaakt, tijdens onze reizen