leeuwin met welpen in South Luangwa nationaal park

Leeuwen in Malawi: waar moet je zijn om ze te vinden?

Table of Contents

Leeuwen in Malawi

De Leeuw, één van de Big Five, is een dier dat elke natuurliefhebber graag in het wild wilt zien. Nu Malawi sterk op komt als wildlife- en safaribestemming, komt de vraag of er leeuwen in Malawi leven sterk naar boven. Het feit of er wel of geen leeuwen in Malawi maakt misschien wel dat je er wel of niet voor kiest om naar Malawi af te reizen. Gelukkig hebben wij voor jullie het antwoord op de vraag: Leven er leeuwen in Malawi?

De leeuw

De leeuw (Panthera leo) is een dier dat natuurlijk weinig introductie nodig heeft. De leeuw is één van de vijf grote katten, en het meest verwant aan de luipaard. De leeuw is de op één na grootste katachtige, alleen de tijger wordt iets groter. De grootte van de leeuw hangt heel erg af van waar de leeuw vandaan komt. De grootste leeuwen zijn te vinden in het zuiden van Afrika. Hier kunnen de mannetjes, die een flink stuk groter zijn dan de vrouwtjes, meer dan 2 meter lang worden en zo’n 225 kilogram wegen. 

De dieren zijn over het algemeen geelbruin van kleur. In hele zeldzame gevallen is een leeuw wit (of blond). Deze kleurvariant is echter alleen, en zelden, in Zuid-Afrika in het wild geobserveerd. Opvallend kenmerk van de mannelijke leeuw zijn de manen. Deze extra haardos ontstaat onder invloed van testosteron en is afhankelijk van de plek waar de leeuw leeft. Op sommige plekken zijn de manen van de leeuw heel groot en soms juist slechts matig aanwezig. Ook de kleur van de maan kan heel erg verschillen, van dezelfde kleur als de vacht zelf tot bijna geheel zwart. 

Wat de leeuw uniek maakt ten opzichte van andere katten is het feit dat de leeuw in groepen leeft. Vaak bestaat een groep uit leeuwinnen met hun jongen, jaarlingen en één of een paar mannelijke leeuwen. Over het algemeen zijn het de leeuwinnen die jagen en de leeuwen die de groep beschermen tegen indringers. 

Een leeuw drinkt uit een waterplas in Etosha nationaal park. De Afrikaanse big 5 in Namibië. Leeuwen in Malawi

Waar leeft de leeuw?

Oorspronkelijk kwam de leeuw voor in bijna geheel Afrika (met uitzondering van de Sahara en dichte regenwouden van centraal Afrika) en in Azië vanaf Turkije en het Midden-Oosten tot en met het grootste gedeelte van India. 

Tegenwoordig is het leefgebied van de leeuw een heel stuk minder groot. In totaal leven er nog tussen de 23.000 en 39.000 leeuwen in versplinterde populaties verdeeld over 28 landen, 27 in Afrika en buiten Afrika leven leeuwen alleen nog in India. 

Binnen de vele beschermde gebieden waarin de leeuwen leven gaat het redelijk goed met de leeuw, maar buiten beschermde gebieden neemt de populatie rap af. Mede hierdoor is de leeuw (als algemene soort) door het IUCN gekenmerkt als kwetsbaar. Belangrijke gebieden/landen voor de leeuw zijn Tanzania, Zambia, Etosha nationaal park, Chobe nationaal park en Krüger nationaal park. 

Waar leeft de leeuw in Malawi?

Dan nu door met de vragen van dit artikel. Leven er leeuwen in Malawi en zoja, waar leven deze leeuwen. 

Het antwoord op de vraag is ja, er leven leeuwen in Malawi. Waar deze dieren vroeger in grote delen van het land te vinden waren, is dat tegenwoordig wel anders. Nog steeds worden in natuurgebieden af en toe leeuwen gespot, die dan waarschijnlijk uit de buurlanden Tanzania, Mozambique en Zambia op zoek zijn gegaan naar nieuw leefgebied, maar dit gebeurd heel zelden.

Het is vooral te danken aan de NGO African Parks dat er leeuwen te vinden zijn in Malawi. In totaal gaat het om nog geen 100 leeuwen, waarvan ongeveer de helft in Majete Wildlife Reserve leeft. Dit beschermde gebied staat al sinds het begin van de 21ste eeuw onder beheer van African Parks die er hard aan hebben gewerkt om het oude ecosysteem in ere te herstellen. 

Om deze reden zijn in 2012 de eerste leeuwen vanuit Zuid-Afrika vrijgelaten in Majete Wildlife Reserve, dit was zo’n succes dat African Parks ervoor koos om in 2018 ook leeuwen uit te zetten in Liwonde nationaal park, een beschermd gebied dat zij sinds 2015 onder beheer hebben. Ook hier lijkt het project zijn vruchten af te werpen, want ook in nationaal park Liwonde zijn al welpen geboren. 

Beide beschermde natuurgebieden zijn omheind om conflicten tussen wilde dieren en de lokale bevolking te voorkomen. Nu steeds meer beschermde natuurgebieden in Malawi goed beheerd worden, is de kans groot dat er nog meer plekken bij gaan komen waar leeuwen in Malawi te vinden zijn. 

Afrikaanse leeuw Moremi Game Reserve

Mocht je dus leeuwen in Malawi willen vinden, dan heb je twee opties. Majete Wildlife Reserve en Liwonde nationaal park. Beide parken herbergen de totale Big Five, en zijn dus prachtige safaribestemmingen. Blijf wel meerdere dagen in de beschermde gebieden, want de leeuwen worden zeker niet tijdens elke gamedrive gespot!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer