Jagende leeuwin in Chobe

De 5 mooiste wildlife ervaringen met roofdieren in Afrika

Table of Contents

De 5 mooiste wildlife ervaringen met roofdieren in Afrika

De 5 mooiste wildlife ervaringen is een nieuwe maandelijkse rubriek op onze website. Hierin delen wij onze mooiste wildlife ervaringen met bijbehorende foto’s. De eerste van de 5 mooiste wildlife ervaringen gaat over onze mooiste wildlife ervaringen met roofdieren in Afrika. Het prachtige continent waar de grote roofdieren de dienst uitmaken!

Vaak wanneer je roofdieren in het wild spot, doen ze niks. Ze liggen te slapen of een beetje om zich heen te kijken. Als je echt geluk hebt, krijg je actie te zien. En als je die actie te zien krijgt, vergeet je het nooit meer! Hieronder de 5 mooiste momenten met roofdieren in Afrika, die wij nooit meer zullen vergeten. 

Luipaard vs hyena in het Serengeti nationaal park

Onze eerste van de lijst met mooiste wildlife ervaringen met roofdieren in Afrika is een ervaring die wij opdeden in het nationale park Seregenti. Serengeti nationaal park is een beschermd natuurgebied in het noorden van Tanzania, bekend om de grote migratie van blauwe gnoes, zebra’s en gazelle. Tijdens een reis van Nairobi naar de Victoria falls in Zimbabwe bezochten we dit prachtige nationale park. Het grootste deel van het nationale park bestaat uit uitgestrekte savannes met hier en daar een groep bomen. 

Op dit moment hadden we al vier van de big 5 gezien, alleen de luipaard ontbrak nog. Nadat we al een aantal uur rond hadden gereden en voornamelijk zebra’s en antilopen gespot hadden, zagen we in de verte veel safari-auto’s stilstaan. Snel reed onze gids die kant op en we sloten achter de horde auto’s aan. We hadden niet gelijk in de gaten waar het om ging, maar zagen dat iedereen naar links keek. 

Als er zoveel auto’s staan, dan moet er wel iets heel erg moois zitten. Gespannen keken wij naar de linkerkant, tot we opeens een katachtige uit het hoge gras aan zien komen lopen. Het bleek een luipaard te zijn. Het was niet zomaar een luipaard dat even uit het struikgewas kwam, het was een luipaard met een prooi in z’n bek. Toen hij wat dichterbij kwam konden we zien dat het om een Grantgazelle ging. 

Op een aantal meter van een rij bomen legt de luipaard zijn prooi neer en verdwijnt weer in het struikgewas. Doordat de Serengeti uit voornamelijk grasland bestaat, konden we heel ver kijken. Wat we in de verte zagen, beloofde heel veel actie. Het was namelijk een gevlekte hyena, die de gedode gazelle waarschijnlijk rook. 

 

Een van de mooiste wildlife ervaringen met een roofdier in Afrika
De luipaard en de hyena (helemaal rechts) in een shot!

De luipaard was nog steeds bezig met het verkennen van de omgeving, terwijl de hyena steeds dichterbij kwam. Nadat we nog een paar minuten gewacht hadden, zagen we dat het luipaard weer uit het hoge gras kwam. Hij was op weg naar z’n prooi. Toen we opzij keken zagen we dat de hyena op zo’n 50 meter ook uit het hoge gras was gekomen. 

Beide dieren wisten waar de prooi lag en zetten een sprint in. De luipaard hoefde minder ver, dus was een stuk eerder bij de gazelle dan de hyena. Snel zocht de luipaard de eerste hoge boom op en klom zonder ook maar een seconde na te denken met z’n prooi van ruim 50 kilogram de boom in. Een paar keer leek hij te vallen, maar de luipaard bleef overeind en bracht de prooi in veiligheid. De hyena stond nog een tijdje onder de boom te brullen, maar wist dat hij net te laat was. 

De luipaard kon zich te goed doen aan het vlees van de gazelle, terwijl de hyena afdroop. Wat was dit een geweldige wildlife ervaring!

Een luipaard klimt met een Grantgazelle in de boom in Serengeti nationaal park

Leeuwen vs hyena's in Etosha nationaal park

In september 2021 bezochten wij het Etosha nationaal park op zoek naar alle prachtige dieren die in dit geweldige park leven. Het is onze tweede bezoek aan dit park. De eerste keer dat wij in Etosha waren, was het regentijd. Hierdoor viel het toen wat tegen. Nu we er tegen het eind van de droge tijd zijn, hopen we een stuk meer te zien. 

Zonder gelijk naar een van onze mooiste wildlife ervaringen met roofdieren in Afrika te gaan, kunnen we alvast verklappen dat dit nationale park echt geweldig was. We waren niet echt onder de indruk van het dorre landschap, maar de grote pracht aan wilde dieren is echt onbeschrijfbaar. Daarnaast was het vrij rustig in het park doordat we midden in de Coronapandemie zaten. 

Op de derde dag van ons 5-daagse verblijf in het Etosha nationaal park hadden we een behoorlijk reis voor de boeg. We gingen verkassen van Okaukeujo naar Namutoni. Een rit van 134 kilometer (zonder detours) langs de Etosha zoutpan. Tijdens de rit wilde we zo veel mogelijk waterplassen bezoeken, aangezien hier het meeste wild te vinden is. 

Nadat we besloten een detour van 10 kilometer te maken, baalden we al vrij snel van onze keus. Het was een weg richting een waterplas, de weg was 5 kilometer heen en daarna 5 kilometer terug. Daarnaast was het wegdek heel slecht, waardoor we er behoorlijk lang over deden.

Een gevlekte hyena in Etosha nationaal park. Paklijst verre reizen met een baby

Toen we eenmaal halverwege waren besloten we een filmpje te maken van hoe slecht de weg was. Tijdens het filmen schoot er opeens een hyena door het beeld. Er zit dus toch wel iets hier! We rijden snel verder richting de waterplas en zien vlakbij de waterplas een eenzame leeuwin richting het water lopen. We besluiten door te rijden, zodat we haar bij de waterplas aan kunnen zien komen. Ze drinkt maar kort en toen ze omkeerde besloten wij hetzelfde te doen. 

Aan de andere kant van een kleine heuvel zien we haar weer. Ze ziet er heel erg op haar hoede uit. We verwachtten dat de hyena hier nog steeds ergens is. Al snel wordt onze vrees waarheid en zien we een aantal hyena’s in de buurt van de leeuwin. Normaal zou de leeuwin nu snel vertrekken, maar ze blijft rustig en wijkt niet van haar route. Het aantal hyena’s blijft maar toenemen, we tellen er minimaal 10 tegelijk. 

We bleven geduldig, want er moest iets gaande zijn. Niet veel later zien we nog een eenzame leeuwin, die getreiterd wordt door de hyena’s. En toen zagen we het: in de verte zien we een hele troep leeuwen rond een karkas. Het is lastig te zien, maar het lijkt een dode zebra. De troep leeuwen doet zich te goed aan het vlees en de hyena’s willen natuurlijk meeprofiteren.

Een leeuwin in Etosha nationaal park

We bleven nog even kijken naar wat er zou gaan gebeuren, maar de hyena’s waren niet gek. Ze stonden op een veilige afstand en waren niet van plan veel dichterbij te komen. Meer dan heen en weer intimideren gebeurde er dus niet. De enige dieren die wel het lef hadden om het vlees van de leeuwen te stelen, waren de brutale zadeljakhalzen. Deze kleine hondachtige vind je altijd in de buurt van de grote roofdieren. Deze kleine waaghalzen kregen het af en toe voor elkaar om wat vlees te stelen. Jammer voor hun, waren de hyena’s er dan weer als de kippen bij om dit van de jakhalzen of te pakken. 

Achteraf was het een geweldige beslissing om deze detour te maken. Al die roofdieren bij elkaar verklaarden ook waarom we helemaal geen andere wilde dieren tegen kwamen. Dit was absoluut een van de mooiste wildlife ervaringen met roofdieren in Afrika!

Een van de gaafste wildife ervaringen met roofdieren in Afrika

Hongerige leeuwin op zoek naar eten

In september 2021 bezochten we niet alleen Namibië, maar ook het naastgelegen Botswana. In Botswana gingen we onder andere op safari in het Chobe nationaal park. Dit nationale park staat vooral bekend om de enorme populatie Afrikaanse olifanten en de megakuddes met kafferbuffels. Het park is ook een geweldige plek om Afrikaanse roofdieren te spotten. In het park leven veel leeuwen, die zelfs op olifanten jagen, een aantal troepen Afrikaanse wilde honden en ook luipaarden en cheeta’s zijn er te vinden. 

We besloten een ochtend onze eigen 4×4 auto aan de kant te laten staan en kozen voor een gamedrive met gids. Doordat het tijdens de coronapandemie was, hadden we de auto voor onszelf. We genoten met volle teugen van al het wild wat in dit park te vinden is. Naast de vele zoogdieren vind je hier honderden kleurrijke vogels die een leuke afwisseling zijn tijdens de gamedrive. 

Nadat we na een uur of drie alweer op de terugweg waren kwamen we het eerste roofdier van de gamedrive tegen. Het was een leeuwin en ze was helemaal alleen. Al snel vertelde de gids dat ze kleine welpjes had die nog melk dronken. Je kon dit heel goed zien aan de grote tepels die de leeuwin had. Leeuwinnen met jongen moeten veel jagen. Zolang de leeuw geen honger heeft, zal hij ook van haar jongen afblijven. 

Jagende leeuwin in Chobe

De leeuwin had een hele doelgerichte blik en gunde ons geen enkel oogcontact. De gids besloot haar, zonder te storen, te volgen. Nadat we een minuut of vijf achter haar aan waren gereden zagen we een mogelijk slachtoffer. In de verte liep namelijk een kleine groep grote koedoes. Twee vrouwtjes, een stier en een kalf. Het kalf had geen idee wat er zich afspeelde en liep steeds verder in de richting van de leeuwin. 

Langzaam sloop de leeuwin dichterbij. Onze hartslag schoot omhoog en we hadden onenigheid over voor wie we waren. Het werd steeds duidelijker dat de leeuwin er klaar voor was. 

Toen de koedoe op ongeveer 20 meter van de leeuwin was gekomen, zette ze de sprint in. We zagen het stof hoog op vliegen en hielden onze adem in. Nadat de stofwolk was gaan liggen, zagen we het koedoekalf in paniek wegrennen. Hij was door het oog van de naald gekropen en de leeuwin besloot te gaan rusten in de schaduw. 

De adrenaline die vrij komt tijdens zo’n moment en de mentale strijd waarbij je moet kiezen tussen het onschuldige kalf en de anders hongerige leeuwin maakten dit een van mooiste wildlife ervaringen met roofdieren!

Leeuwin in de schaduw na het jagen, een van de mooiste wildlife ervaringen met roofdieren

Afrikaanse wilde honden zonder hekken

Toen wij in 2021 het Chobe nationaal park bezochten, was dit alweer ons derde bezoek aan dit geweldige park. Ook in 2015, tijdens onze reis van Nairobi naar de Victoria Falls, bezochten we dit park twee dagen. Net als in 2021 hadden we hier een prachtige tijd, waarin we veel mooie dieren zagen. 

Het mooie aan de nationale parken in Botswana is dat deze geen hekken hebben. Ook buiten de nationale parken leven dus wilde dieren. In 2015 gingen we een nacht kamperen in dit nationale park, zonder hekken en dus midden in de wildernis. Op weg naar onze kampeerplek maakten we natuurlijk eerst een gamedrive. 

We vertrokken vanuit Kasane naar de toegangspoort van het gedeelte Seronadela (Chobe riverfront). Nog voordat we bij de poort waren staat onze gids opeens vol op de rem. We keken op en zagen een hele familie Afrikaanse wilde honden onder een boom uitrusten. Het waren er zeker 8, waarvan een aantal nog pup waren. 

De Afrikaanse wilde honden deden verder niks bijzonders, maar het zien van deze dieren is al zo bijzonder. De Afrikaanse wilde hond is namelijk, op de Ethiopische wolf na, het meeste bedreigde roofdier van het Afrikaanse continent. De schatting is namelijk dat er niet meer dan 1500 volwassen dieren over zijn. Wat deze ontmoeting extra speciaal maakte, was het feit dat het gewoon buiten het nationale park was!

Rotspython laat zijn ware grootte zien!

De dag dat wij de leeuwen en hyena’s samen zagen in Etosha was een geweldige dag, want aan die dag houden we nog een van de mooiste wildlife ervaringen met roofdieren in Afrika over. Hoe wel er een discussie is over of dit moment werkelijk in de top 5 staat, staat deze er toch in. Voornamelijk om te laten zien, dat niet alleen de bekende dieren een geweldige wildlife ervaring op kunnen leveren. 

Tijdens een detour die bewuste dag zagen we iets groots in de verte op een deel van de weg. Het leek wel een tak, maar er stonden geen bomen in de buurt. Toen we dichterbij kwamen, zagen we het bewegen. Dit kon maar één ding betekenen. Het was een slang en aan de grootte te zien niet zomaar een slang. Het moest wel een rotspython te zijn, de grootste slang die in Afrika leeft. 

Rotspython in Etosha nationaal park

Toen we dichtbij genoeg waren, zagen we dat het dier echt over wilde steken. We waren helemaal alleen, dus konden de motor uitzetten en rustig genieten. Doordat de slang over de weg kroop, kon je de volledig lengte van het dier heel goed zien. Wat een reusachtig dier was dit, minimaal 4 meter lang en zeker 20 centimeter dik. 

Eenmaal aan de andere kant van de weg verstopte de slang het grootste deel van zijn lichaam, behalve zijn kop. Hierdoor konden we hem nog één keer goed bekijken voordat we verder gingen. 

Een geweldige wildlife ervaring met een roofdier om meerdere redenen. De eerste is dat deze dieren veel voorkomen in Afrika, maar tijdens een safari gewoon zelden gezien worden. Ten tweede liet deze slang goed zijn hoe groot hij was. Vaak als je een slang ziet ligt deze opgerold, waardoor je niet goed kan zien hoe groot echt is. 

Een rotspython die de weg oversteekt

Dit waren onze 5 mooiste wildlife ervaringen met roofdieren in Afrika. Het idee is om de rubriek  5 mooiste wildlife ervaringen maandelijks terug te laten komen, dus we horen graag via ons Instagramaccount of het contactformulier wat jullie ervan vonden!

Shoestring - Groepsreizen

Heb je zelf ook een geweldige wildlife ervaring meegemaakt die je met ons wilt delen? Dit mag een ervaring zijn in zowel het binnen- als het buitenland. Dan zijn we voor de volgende edities op zoek naar jou! Neem contact met ons op via ons contactformulier of Instagram

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een grote koedoe stier. Wildlife Kruger
Wildlife Kruger: Alles over de wilde dieren in Kruger Nationaal Park

Wilde dieren in Kruger Elk bezoek aan het wereldberoemde Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal park staat natuurlijk in het teken van het spotten van wilde dieren. Om jou een idee te geven welke dieren er allemaal in dit natuurgebied zo groot als de helft van Nederland leven, hebben wij dit artikel over

Een Leeuwin in het Kruger Nationaal Park
Kruger Nationaal Park: Afrika in optima forma!

Kruger Nationaal Park Het Kruger Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het uiterste oosten van Zuid-Afrika en ligt ingeklemd tussen de Drakensbergen en de grens met Mozambique. Het nationale park is één van de bekendste beschermde natuurgebieden in Afrika en wij begrijpen waarom. Het Kruger nationaal park is het

Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi
6 unieke lodges in Malawi

6 unieke lodges in Malawi Een reis naar Malawi is geen reis die je elk jaar maakt (of in ieder geval de meeste mensen niet). Tijdens zo’n “once in a lifetime” reis wil je uiteraard ook overnachten op mooie en unieke plekken. Tijdens onze tijd in Malawi hebben wij veel

Een zadeljakhals in Golden Gate Highlands nationaal park
Golden Gate Highlands Nationaal Park

Golden Gate Highlands Nationaal Park Het Golden Gate Highlands Nationaal park ligt in de provincie Free State in Zuid-Afrika, vlakbij de grens met Lesotho. Het is het enige nationale park in deze provincie. Het Golden Gate Highlands Nationaal Park heeft een oppervlakte van 340 km2 en staat bekend om de prachtige goud/gele/oranje

De victoria watervallen vanaf livingstone
De Victoriawatervallen: de ultieme gids voor de adrenaline-hoofdstad van Afrika!

De Victoriawatervallen De Victoriawatervallen, ook wel bekend als de Victoria falls en Mosi-oa-Tunya, zijn de grootste watervallen ter wereld, gelegen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. De watervallen staan al sinds 1989 op de UNESCO werelderfgoedlijst en de reden is heel goed te begrijpen. De Victoriawatervallen zijn een belangrijke