Op reis met een overlandtruck door Afrika

Op reis met een overlandtruck: Wat kan je verwachten!

Table of Contents

Op reis met een Overlandtruck door Afrika

Een rondreis maken door Afrika, waarbij je onder gedompeld wordt in natuur en cultuur die wij in Europa niet kennen. Een droom voor veel reisliefhebbers. Echter heeft reizen door Afrika ook een paar nadelen, zo is reizen door Afrika duur en is het niet eenvoudig om zonder gids op pad te gaan. 

Natuurlijk zijn er groepsreizen naar de bekende bestemmingen, waar je met een grote touringcar op pad gaat. Maar of dat nou het echte avontuur is, wat je wilt beleven tijdens jouw reis door Afrika, dat is maar de vraag. Gelukkig is er een heel avontuurlijk alternatief voor de touringcar, namelijk de overlandtruck. Deze truck is op meerdere continenten te vinden, maar op reis met een overlandtruck is het meest populair in Afrika. 

Afrikaanse savanne olifant in de Okavango Delta. De savenneolifant is onderdeel van de Afrikaanse big 5

Een overlandtruck, wat is dat eigenlijk?

Een overlandtruck, is precies wat je verwacht van het woord. Het is een omgebouwde truck, met hele grote banden, waardoor deze elk soort terrein aankan. In de truck staan stoelen in een bus opstelling met voldoende ramen zodat je altijd naar buiten kunt kijken. Een reis met een overlandtruck is natuurlijk altijd een groepsreis. Afhankelijk van de reisorganisatie heb je één tot drie begeleiders mee. Eén reisgids, één chauffeur en één kok. 

Een reis met een overlandtruck biedt uren en uren aan plezier en geeft je de kans om nieuwe avontuurlijke mensen te leren kennen. Over het algemeen ga je met een internationaal gezelschap, waardoor je reisgenoten van over de heel wereld kunnen komen. 

De meeste groepsreizen met een overlandtruck, zijn kampeerreizen. Alleen kampeerspullen passen prima in truck, waardoor je deze zelf niet mee hoeft te nemen. Afhankelijk van hoeveel je betaalt, moet je zelf je tent opzetten of wordt deze voor je opgezet. Dit geldt ook voor het eten. 

De meeste overlandtruckreizen, zijn reizen waarbij iedereen moet helpen bij de klussen rond het kamp. Denk hierbij aan het opzetten van het kamp en aan het helpen met koken. Nadeel hiervan is dat je dus tijdens je vakantie moet helpen met dit soort klusjes, voordeel is wel dat je reis een stuk goedkoper is dan wanneer je alles voor je laat doen. 

Tijdens een overlandreis slaap je vaak in vrij ruime koepeltenten, die gelukkig in minder dan 30 minuten staan. Er zijn ook alternatieve reizen, waarbij je met een overlandtruck reist, maar wel in accommodaties slaapt. Vaak is er ook de mogelijkheid om per nacht te kiezen voor een upgrade naar een accommdatie. 

 

Namib woestijn

Voor- en nadelen van een reis met een overlandtruck

Misschien spreekt het idee om met zo’n grote avontuurlijke omgebouwde truck op vakantie te gaan je inmiddels al meer aan, maar vraag je je af of het wel echt iets voor jou is? Lees dan snel verder, want we hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Mocht je de voordelen zwaarder vinden wegen dan de nadelen, ga dan snel op zoek naar een overlandreis voor jou. 

Voordelen: 
1. Het is de goedkoopste manier om door Afrika te reizen. Doordat je geen dure privéchauffeur nodig hebt, kampeert en zelf helpt met de dagelijkse klusjes is een overlandreis de goedkoopste manier om de Afrika te reizen. 

2. Doordat de gidsen lokale mensen zijn, weten zij precies waar je wel en niet kunt komen. Een argument om niet naar Afrika te gaan is vaak de veiligheid, de lokale gidsen weten precies waar je wel en niet kunt komen. Hierdoor is het een veilig manier om door Afrika te reizen.

3. Je kunt grote afstanden afleggen.  In de truck zit je vrij ruim en comfortabel, waardoor het geen probleem is om grote afstanden af te leggen. Hierdoor kan je tijdens één reis veel highlights van Afrika zien. Daarnaast zijn de meeste overlandreizen ook vrij lang, waardoor je echt veel te zien krijgt. 

4. Doordat je hoog zit, heb je tijdens je hele reis een prachtig uitzicht, waardoor je altijd kan genieten van de Afrikaanse cultuur en natuur. 

5. Je hebt medereizigers van de over de hele wereld. Tijdens je reis zul je dus niet alleen dingen leren of de lokale cultuur en natuur. Je leert ook veel over gebruiken van over de hele wereld. Misschien houd je er nog wel een leuk adresje aan over voor tijdens een volgende reis. 

6. Bij zo goed als alle campsites waar je met de overlandtruck eindigt, hebben een bar die aanvoelt als een backpackersbar. Je ontmoet hier mensen van jouw reis, maar ook overlanders van andere reizen. De sfeer in deze barretjes is heel gezellig. 

7. Picknicken op geweldige plekken. Tijdens een lange rit lunch je vaak op prachtige plekken. Soms wordt de truck gewoon langs de weggezet en ga je daar met z’n alle heerlijk lunchen. 

Nadelen:

1.  Je moet zelf meehelpen met de dagelijkse klusjes. Het kan zijn dat je hier geen zin in hebt tijdens je vakantie, dan is dit misschien geen reis voor jou. 

2. Het zijn soms lange dagen in de truck. De truck gaat natuurlijk een stuk minder snel dan bijvoorbeeld een 4×4 auto, waardoor een paar honderd kilometer al de hele dag kan duren.

3. Tijdens de safari’s zit je vaak in de truck. Je hebt dan een heel hoog standpunt, dit is fijn om alles te kunnen zien, maar voor mooie foto’s is het minder prettig.

4. Je kunt de groep zelf niet kiezen. De groepsgrootte kan heel erg variëren afhankelijk van de reisorganisatie. Het kan zijn dat er mensen tussen zitten die je heel erg mag, maar helaas kunnen er ook mensen bij zitten die je minder mag. Dit is met een andere groepsreis natuurlijk ook zo, alleen tijdens een reis met een overlandtruck ben je meer afhankelijk van elkaar. 

5. De reizen zijn echt voor avontuurlijke mensen, je slaapt in een tent (soms tussen de wilde dieren), douches zijn niet overal warm en je hebt zeker niet overal een zwembad!

Bekende overlandtruck routes door Afrika?

Nu wil je natuurlijk weten waar je dan allemaal kunt reizen in Afrika met een overlandtruck. Grote delen van Oost- en Zuidelijk Afrika zijn te bereizen met een overlandtruck. Misschien wel de bekendste reis met een overlandtruck door Afrika is die van Nairobi naar Kaapstad via de Victoria Falls. Een reis die rond de 50 dagen duurt en je langs alle highlights brengt van Oost- en zuidelijk Afrika. Je bezoekt onder andere de Serengeti, Zanzibar, Lake Malawi, South-Luangwa nationaal park, de Victoria waterfallen, Chobe nationaal park en Etosha nationaal park.

Een reis waarbij je van het ene hoogtepunt naar de andere reist. Nadeel van deze reis kan wel zijn dat er veel lange reisdagen bij zitten. Er zijn ook kortere alternatieven, waarbij je en deel van deze route reist en daardoor meer tijd hebt op de highlights. 

Ook is er een bekende route die Oeganda combineert met het zuiden van Kenia en het noorden van Tanzania, soms met Zanzibar als afsluiter. Ook kan je een overlandreis in één land maken, zo zijn er routes door Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Tanzania en Oeganda. 

Nederlandse reisaanbieders die dit soort avontuurlijke overlandreizen aanbieden zijn onder andere Sawadee en Shoestring. Ben jij op zoek naar een groter aanbod naar overlandreizen in Afrika? Kijk dan even op de website van Africanbudgetsafaris

bijeneter in Chobe nationaal park, Botswana

Zelf hebben wij twee overlandreizen door Afrika gemaakt. Een door Botswana en bij de andere zijn we van Nairobi naar de Victoria watervallen gereisd. Mocht je dus nog meer vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. 

Ben jij wel eens op overlandreis geweest, of zou je dat heel graag willen? Laat dan een reactie achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren