De zonsondergang over de Luangwa rivier vanaf Croc Valley, Zambia

Croc Valley: betaalbare accommodatie aan de rand van South Luangwa Nationaal park!

Table of Contents

Croc Valley

Croc Valley is een accommodatie in het Zambiaanse Mfuwe, aan de rand van de Luangwa rivier. De accommodatie ligt niet ver van de hoofdingang van South Luangwa nationaal park en is daardoor de ideale uitvalsbasis voor een safari in een van Afrika’s mooiste nationale parken. Croc Valley is één van de oudste overnachtingsmogelijkheden in Mfuwe en heeft daardoor een aardige naam opgebouwd. Wij verbleven in april 2024 drie nachten bij Croc Valley en zetten onze ervaring voor jou op een rijtje. 

Wat kun je verwachten van Croc Valley?

Croc Valley is een budgetvriendelijke optie voor een safari naar South Luangwa nationaal park. Een overnachting kost tussen de 15-80$ per persoon per nacht afhankelijk van het type accommodatie. En wat betreft accommodatie is er veel keuze. Van camping, eco-tenten en kleine kamers tot chalets en grote glampingtenten met uitzicht op de rivier. Daarnaast heb je bij Croc Valley de mogelijkheid tot Full-Board, waarbij al je maaltijden en activiteiten in één prijs zitten. 

Het terrein ligt dus aan de South Luangwa rivier en is behoorlijk uitgestrekt. In het midden bevinden zich een bar, restaurant, heerlijk zwembad, een sportschool en een gemeenschappelijke keuken. Al deze services zijn prima, maar houdt er wel rekening mee dat je voor een budgetsafari gekozen hebt. Bij Croc Valley vind je niet de luxe die veel andere lodges in en rond South Luangwa wel bieden, maar dit scheelt dus wel heel erg in de portemonnee. Het eten en drinken bij het restaurant zijn gemiddeld geprijsd en van een goede kwaliteit. 

Het zwembad van Croc Valley

Wildlife rond Croc Valley?

Croc Valley ligt dus aan de Luangwa rivier, en aan de andere kant van de rivier ligt South Luangwa Nationaal park. Dit nationale park heeft geen hekken, dus in theorie kunnen alle dieren die in het beschermde gebied te vinden zijn, ook op het terrein van Croc Valley rondlopen. In de praktijk zijn het vooral de savanneolifanten, nijlpaarden, bosbokken, vervetapen, gele bavianen en een heel assortiment aan vogels die op het terrein van Croc Valley te vinden zijn. 

Het is geweldig dat er zoveel wilde dieren op het terrein van Croc Valley te vinden zijn, maar houdt er wel rekening mee dat die wat extra aandacht vraagt. Vooral de apen en bavianen zijn behoorlijk brutaal en proberen je eten te stelen zodra ze de kans krijgen. Berg dus alles veilig op, op de daarvoor bestemde plek!

Wanneer je op gamedrive in het nationale park gaat, heb je de kans om zo’n 60 verschillende soorten zoogdieren en zo’n 400 verschillende soorten vogels te vinden. South Luangwa is een geweldige plek wanneer je op zoek bent naar grote roofdieren. Leeuwen en gevlekte hyena’s worden vaak gezien en in South Luangwa vind je de hoogste dichtheid aan luipaarden van heel Afrika. 

Lees hier meer over alle dieren in South Luangwa nationaal park!

Een luipaard in South Luangwa nationaal park

Wat te doen bij Croc Valley?

Croc Valley ligt aan de rand van een nationaal park, dus draait het uiteraard maar om één ding: safari’s. Natuurlijk kun je in South Luangwa kiezen voor de standaard safari. Dit kan je met eigen vervoer doen, of met gids in een safarivoertuig.  Wanneer je ervoor kiest om met de auto het nationale park, heeft Croc Valley één heel groot voordeel. Croc Valley ligt namelijk het dichtstbij de ingang van het nationale park van alle accommodaties, je bent dus razendsnel in het park. 

Er zijn in South Luangwa nog veel meer manieren om op safari te gaan. De manier waar South Luangwa om bekend staat is de wandelsafari, iets wat allemaal ontstaan is in dit nationale park. Je gaat dan dus te voet op zoek naar de vele prachtige dieren. Het geeft zo’n ander gevoel wanneer je al deze dieren te voet tegen komt. Na duidelijke instructies ga je met een groep op pad. Let op dat dit vaak niet mogelijk is in het groene seizoen. 

Andere interessante safari’s in South Luangwa zijn de night-drive, waarbij je met een spotlamp op zoek gaat naar dieren die ’s nachts actief zijn. Ook is het mogelijk om de dieren vanaf het water te zoeken, met een bootsafari op de Luangwa rivier. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om gespecialiseerde vogel- of fotografiesafari’s te boeken. 

Let er op dat veel accommodaties in Mfuwe, waaronder Croc Valley, het niet toestaan dat je jouw activiteiten bij een third party operator boekt. Ben je dit wel van plan, overleg dit van tevoren met de accommodatie. 

Het restaurant en de bar van Croc Valley

Beste reistijd van Croc Valley?

Croc Valley is, in tegenstelling tot veel accommodaties in Mfuwe, het hele jaar door te bezoeken. Ze liggen aan een hoge kade, dus zijn ze niet afhankelijk van de hoogte van de Luangwa rivier. Wel is het tijdens het groene seizoen (november-maart) verstandig om alleen met een 4×4 naar Croc Valley te rijden. 

De weg er naartoe kan door heftige regenval namelijk best uitdagend worden. Voordelen van reizen tijdens het groene seizoen zijn de lagere prijzen, minder toeristen en een overvloed aan vogels. Er zitten naast regen en slechtere wegen nog meer nadelen aan het groene seizoen. Bomen en struiken staan vol  in het blad, wat een mooi plaatje geeft, maar ervoor zorgt dat het spotten van wilde dieren veel lastiger is. Daarnaast is water overal beschikbaar waardoor dieren overal kunnen zitten en worden veel wegen in het park onbegaanbaar tijdens het groene seizoen. 

Mocht je dus niet speciaal voor de vogels komen en het beste uit jouw tijd bij Croc Valley willen halen, dan kan je er beter voor kiezen om vanaf halverwege het droge seizoen naar Croc Valley te gaan. De beste reistijd is vanaf juli tot en met oktober. 

De eco-tenten bij Croc Valley

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het