Ons uitzicht vanaf de Mahangu lodge, Bwabwata nationaal park, Namibië.

Safari-essentials: wat moet je meenemen op safari in Afrika?

Table of Contents

Wat moet je meenemen op safari in Afrika?

Een safari in Afrika is voor vele een droom. Mocht die droom dan uiteindelijk in vervulling gaan, wil je wel goed voorbereid zijn. Het inpakken van je koffer is natuurlijk een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding. Wij hebben een lijst opgesteld met “wat moet je meenemen op safari in Afrika“. Een aantal van deze dingen had je waarschijnlijk ook zelf al gepakt, maar er zullen ook zeker dingen opstaan die je anders zou vergeten. Dus wil je weten wat je moet meenemen op safari in Afrika? Lees dan snel door!

Meenemen op safari in Afrika

Fotocamera

Het eerste wat je moet meenemen op safari in Afrika is een fotocamera. Je wilt natuurlijk alle gespotte dieren prachtig vast kunnen leggen. Het soort camera hangt af van wat je later met de foto’s wilt doen. De beste foto’s kun je maken met een spiegelreflexcamera, maar het gebruik van zo’n camera vereist wel wat oefening. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat de dieren soms best ver weg kunnen zijn, dus is een goede zoom een pré. 

Foto’s gemaakt met een telefoon zijn leuk om de safari-sfeer en de prachtige omgeving vast te leggen, maar voor de wilde dieren is de kwaliteit van de foto’s vaak wat laag. Ook inzoomen met een telefoon maakt foto’s niet mooier. Vergeet ook je batterijen niet op te laden en voldoende SD-kaartjes mee te nemen. Goede camera’s kunnen best prijzig zijn, maar gelukkig zijn er ook voldoende camera’s van goede kwaliteit tweedehands te vinden.

Een leuke toevoeging voor voor leuke foto’s in Afrika zijn wildcamera’s waarbij je de wilde dieren rond je kamp kunt spotten en een drone, waarbij je de Afrikaanse natuur op een prachtige manier kunt beleven. Lees van tevoren de regels voor een drone per land goed door!

Camera-tweedehands

Verrekijker

Niet alle wilde dieren zullen vlak voor het safari-voertuig oversteken, dus is het handig ook een verrekijker mee te brengen zodat je ook dieren in de verte goed kunt bekijken. Zeker een aanrader als je alle details van de dieren of de kleine vogels goed wilt zien. Ook kun je hierop je route aanpassen. Net als bij camera’s heb je bij verrekijkers ook een breed scala aan mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een duurdere, kwalitatief betere verrekijker, maar ook goedkopere verrekijkers kunnen goed helpen op safari. Een variant op de verrekijker is de spotting scope, waarmee je ook foto’s met de telefoon door de lens kunt maken. 

Natuurgids

Vaak ga je tijdens je safari op pad met een gids, die je veel weet te vertellen over de wilde dieren. Maar als je geïnteresseerd bent in meer informatie over de gespotte dieren, is het leuk en leerzaam om een natuurgids mee te nemen. Je kunt dan alle informatie nog rustig op je gemak doorlezen. Een natuurgids is nog veel handigere als je zonder gids op stap gaat. Het kan je dan helpen met uitzoeken welk dier er voor je neus staat, vooral met vogels is dit handig. Als je een natuurgids bij je hebt, kan soms een voetafdruk of poep al genoeg zijn om te bepalen welk dier daar geweest is. Dit levert extra plezier op tijdens de safari. 

De juiste kleding

Op safari is het van belang dat je niet te opvallende kleding draagt. Uiteraard hoef je niet in een volledige legeruitrusting met safari-hoed te verschijnen, maar het is aan te raden om met name felle kleuren te vermijden. Ook kleren in donkere kleuren zoals blauw en zwart kan je beter niet aantrekken, dit trekt namelijk insecten, zoals de tseetseevlieg, aan. Daarnaast is het prettig om meerdere lagen te dragen, omdat safari’s over het algemeen rondom zonsopkomst en zonsondergang plaatsvinden en het dan nog best koud kan zijn. 

Zodra de zon gaat schijnen kan het ook snel opwarmen, dus dan is het prettig om een laag uit te kunnen trekken. Ook heb je in Afrika veel te maken met muggen en andere insecten, waardoor het aan te raden is om, met name voor ’s avonds, een lange broek en iets met lange mouwen mee te hebben. 

Malariatabletten

Afhankelijk van het gebied in Afrika waar je heen gaat, kan je te maken hebben met malaria-gebied. Indien je naar malaria-gebied gaat, moet je malariatabletten meenemen op safari in Afrika. Zoek dit van te voren uit! Daarnaast kun je ook nog andere maatregelen treffen tegen muggen, zoals DEET, een klamboe en lange kleding. Dit omdat er natuurlijk ook nog andere ziektes dan malaria zijn die overgedragen worden door muggen/steekvliegen, zoals dengue, gele koorts en de Afrikaanse slaapziekte. Ga voor je bezoek aan een Afrikaans land eerst langs de GGD of een andere reisarts om uit te zoeken wat je nodig hebt. 

Zonnebrand

De belangrijkste safaribestemmingen liggen natuurlijk dichtbij de evenaar, hierdoor is de zon hier op haar felst. Ondanks dat het tijdens een safari niet altijd heel warm is, is de kans op verbranding daardoor groot zodra de zon er is. Vergeet daarom op safari geen zonnebrand mee te nemen. Ook tijdens een gamedrive is het verstandig om zonnebrand op te doen, veel voertuigen zijn namelijk open waardoor je alsnog deels in de zon kan zitten. 

De felle zon en ook het droge klimaat zullen je lippen waarschijnlijk weinig goed doen, dus een lippenbalsem of wat vaseline moet je ook meenemen op safari in Afrika. 

Zonsondergang in Afrika

Zonnebril

Het volgende op de lijst “wat moet je meenemen op safari in Afrika” is een zonnebril. Als je op gamedrive bent staat door het tijdstip de zon vaak laag. Om dan de savannes goed af te kunnen speuren is het handig dat je alles kunt zien. Als je dan tegen de zon in kijkt, kan een zonnebril heel goed van pas komen!

Zaklamp

Hoe noodzakelijk een zaklamp echt is, hangt af van hoe luxe je vakantie is. Maar op veel plekken in Afrika is het ’s avonds en ’s nachts behoorlijk donker. Een zaklamp is dan ideaal om je route te zoeken. Daarnaast kan je ermee controleren of er niet toevallig een spin of schorpioen in je schoen is gekropen. Mocht je nog meer avontuur zoeken en gaan kamperen in een natuurgebied, dan kan de zaklamp van levensbelang zijn. Als je ’s nachts moet plassen, is het namelijk belangrijk om eerst de omgeving goed af te zoeken naar wilde dieren. Een goede zaklamp is dan van groot belang. 

Een reisdagboek

Iets wat altijd leuk is om mee te nemen op reis, zeker als het een spectaculaire reis is zoals een safari. Je kunt hier precies behouden wat je allemaal meemaakt tijdens deze bijzondere reis. Daarnaast is het een perfecte manier om bij te kunnen houden welke dieren je allemaal al gespot hebt!

Zwemkleding

Iets waarvan je waarschijnlijk niet verwacht dat je het moet meenemen op safari is je zwemkleding. De gamedrives zijn vaak ’s ochtends vroeg en in de namiddag. Tussendoor is meer dan genoeg tijd om te rust te komen en hoe kan dit beter dan in of aan het zwembad dat op veel plekken aanwezig is. Het niet inpakken van je zwemkleding is iets waar je echt spijt van krijgt op safari. 

Spelletjes of een boek

Natuurlijk is er naast het zoeken van dieren nog genoeg tijd voor andere dingen. Neem daarom ook zeker een leuk spel of een goed boek mee op reis. Lees hier welke spelletjes perfect zijn om mee te nemen op vakantie. Een heerlijk boek om te lezen tijdens een safari is het boek “Don’t Run, Whatever You Do“. Een boek waarin een safarigids zijn leukste verhalen verteld. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een