Nepal, één van de gave wildlife bestemmingen voor tijdens de kerstvakantie

4 dagen in een geweldig Chitwan!

Table of Contents

4 dagen in een geweldig Chitwan

In juni 2018 reisden wij af naar nationaal park Chitwan, in het zuiden van Nepal. Het was niet de beste tijd van het jaar, want het moessonseizoen stond op het punt van beginnen. Door de mooie verhalen over het nationale park besloten wij het er toch op te wagen. Na lang online zoeken hadden we bij een touroperator hadden een geweldige deal gesloten voor een 4-daagse reis naar Chitwan.

We wilden perse geen olifantensafari en deze worden helaas veel in de pakketreizen aangeboden, deze moest dus uit ons programma en vervangen worden voor een fullday-safari. De reis vertrok vanuit Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. De dag voor ons  vertrek sliepen we in een heerlijk hotel met infinity-pool met uitzicht over de stad Kathmandu en het Himalayagebergte.

De reis naar Chitwan

s’ Ochtends vertrokken we vroeg  met een bus vanuit Kathmandu naar het dorpje Sauraha, gelegen aan de grens van nationaal park Chitwan. Dit werd zes uur lange reis vol nieuwe ervaringen en prachtige uitzichten, vol met Nepalese chaos, mensen die overal tijdens de route in of uitstapten, meerdere bollywoodfilms en het gevoel van een rijdende trilplaat.

Op de “parkeerplaats” in Sauraha werden we opgewacht door onze gids van de komende dagen. Hij bracht ons, geheel in style in een jeep naar het hotel. Het hotel bleek bij aankomst (door het naderende regenseizoen) bijna helemaal leeg. Tijdens ons verblijf waren alle maaltijden, koffie, thee en water inbegrepen, net als alle geplande activiteiten. Na aankomst kregen we een uitgebreide uitleg over het gebied en de activiteiten van de komende dagen.

Wandelen tussen de Indische neushoorns

Nog op de eerste dag vertrokken we twee uur voor zonsondergang met de gids naar het bezoekerscentrum van het nationale park Chitwan en maakten we een mooie wandeling langs de rand van het nationale park. Tijdens deze wandelingen zagen we verschillende felgekleurde (ijs)vogels en moeraskrokodillen, maar de highlights waren de twee Indische neushoorns die in de rivier aan het relaxen waren.

Nu al tevreden met wat we gezien hebben gaan we terug naar het hotel voor een “local diner”. Na het diner is was er nog tijd voor een culturele dansvoorstelling in een klein toeristisch theater.

Indische neushoorn in Chitwan

Fullday-Safari

Op dag twee van onze reis naar Chitwan stond een fullday-safari in het park gepland. Dit wordt maar weinig aangeboden door de touroperators, maar geeft de kans om dieper het nationale park in te gaan.  s’ Ochtends moestn we eerst met bootje de rivier over. Aan de andere kant van de rivier staan onze chauffeur en privé safari-jeep op ons te wachten. Tijdens deze dag zoeken we bijna het heel Chitwan nationaal park af op zoek naar wilde dieren. We vinden er behoorlijk veel.

Zo zien we nog 7 Indische neushoorns, grote kuddes axisherten, sambar, resusapen, grijze langoeren en wilde zwijnen. Voor een safari tijdens het slechtste moment waren wij zeker niet ontevreden. Het zicht was niet overal geweldig, want in grote delen van het park stond het gras wel 7 meter hoog. Naast wilde dieren zagen we prachtige ruige landschappen en was het een heerlijke ervaring om het hele park af te zoeken naar wild.

Tijdens de terugweg reden we nog langs het “Gharial breeding centre”, een plek zoals de naam al doet vermoeden, waar wordt gefokt met bedreigde gavialen om deze op volwassen leeftijd weer uit te zetten. Na deze hele lange dag, staat er een heerlijke traditionele maaltijd op ons te wachten en gaan we voldaan naar bed toe.

Twee axisherten in Chitwan nationaal park, Nepal

Bootsafari in Chitwan

Op de derde dag en daarmee laatste volledige dag, stond in de ochtend een safari in de bufferzone van het park en in de middag een boottrip met wandeling gepland. De ochtend gamedrive verloopt helaas vrij teleurstellend met als hoogtepunt een karkas van een sambar welke de afgelopen nacht gedood is door een tijger. Voordat de middagactiviteit begon, gingen we eerst op jacht naar souvenirs voor het thuisfront. De straten van Sauraha zijn hier gelukkig perfect voor.

De middagactiviteit is gelukkig een heel stuk gaver dan de ochtendsafari. Met een traditionele roeiboot gaan we een stuk stroomafwaarts over de rivier. Tijdens de boottocht zien we zowel moeraskrokodillen als gavialen. Na ongeveer een uur stappen we uit en lopen we verder. Tijdens deze wandeling zien we hele grote kuddes axisherten en wandelen we rustig terug naar het dorp. Na het diner duiken we nog een gezellige kroeg in om wat te drinken en het WK-voetbal te gaan kijken.

De vierde en laatste dag brengt ons helaas, met net zo veel chaos als de heenweg, terug naar Kathmandu.

Meer lezen over de Wildlife van Nepal, Nepal of de Indische Neushoorn? Klik op de links!

Een gaviaal zwemt in de rivier

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het