Papegaaiduiker in Schotland, Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden

De Shetlandeilanden: een paradijs voor de natuurliefhebber!

Table of Contents

De Shetlandeilanden

De Shetlandeilanden vormen een eilandengroep gelegen in het noorden van de Atlantische oceaan. De eilanden horen bij Schotland en zijn het noordelijkste bewoonde onderdeel van het Verenigd Konikrijk. Het grootste deel van de archipel ligt noordelijker dan 60 graden noorderbreedte. Dit is te vergelijken met plekken als Bergen, Sint Petersburg en het noorden van Canada. 

De archipel bestaat uit zo’n 100 eilanden, waarvan er 16 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd. Op Mainland vind je de hoofdstad Lerwick en de oude hoofdstad Scalloway. Het totale landoppervlakte bedraagt 1.468km2. Hiermee is het bijna 1,5x zo groot als alle (niet alleen de Nederlandse) Waddeneilanden bij elkaar. Op de Shetlandeilanden wonen slechts iets meer dan 22.000 mensen, terwijl er op de Waddeneilanden meer dan 80.000 leven. 

De Shetlandeilanden liggen op zo’n 170 kilometer van het “vaste land” van het Verenigd Koninkrijk en wordt slechts door zo’n 100.000 toeristen per jaar bezocht. Om de vergelijking met de Waddeneilanden te houden: Texel wordt jaarlijks door zo’n 700.000 toeristen bezocht. Toeristen die de Shetlandeilanden bezoeken komen hier om drie redenen, de natuurpracht, de rijke geschiedenis en/of de serie Shetland. 

De landschappen en wilde dieren op de archipel zijn prachtig. En door de afgelegen ligging van de eilanden hoef je de natuur vaak met niemand of enkele andere te delen. Het voelt hier af en toe echt alsof je aan het einde van de wereld bent. 

Lerwick

De hoofdstad van de Shetlandeilanden is Lerwick. Hoewel, hoofdstad is eigenlijk geen goede term. In Lerwick wonen namelijk maar rond de 7.500 inwoners en Lerwick voelt in alles meer aan als een dorp dan als een stad. Het dorp bevindt zich op het Mainland van de Shetlandeilanden aan de oostkust. Als je met de veerboot naar de Shetlandeilanden reist, dan is Lerwick de plaats waar je aanmeert. 

In Lerwick zelf is van alles te doen, zo vind je er monumentale gebouwen zoals fort Charlotte, zijn er meerdere bars en restaurants te vinden en vind je hier veel opnamelocaties van de serie Shetland. Als je ergens op het eiland lekker wilt eten, dan heb je in Lerwick veruit de beste opties. Door de crimeserie Shetland, wordt Lerwick steeds populairder bij toeristen. Lerwick wordt daarom ook steeds vaker aangedaan door cruiseschepen. Ben je op zoek naar een plek om te overnachten, dan heb je in Lerwick de meeste keuze. 

Opname locatie van Shetland, in de haven van Lerwick

Wildlife van de Shetlandeilanden

Lerwick is een leuk dorp, maar dat is zeker niet de reden waarom de meeste mensen afreizen naar deze afgelegen archipel. Bijna iedereen komt hier voor de spectaculaire landschappen en nog meer voor de geweldige wilde dieren die op en rond de eilanden leven. 

Qua zoogdieren op het land, zijn de Shetlandeilanden niet echt interessant. Zo goed als geen van de zoogdieren die op de Shetlandeilanden leven zijn inheems en met name konijnen zie je overal. Eén positieve uitzondering is er wel (al is de vraag of deze inheems zijn of niet) en dat is de otter. De otter heeft zich op Shetland aangepast aan een leven in de zee, maar moet om zijn vacht in optimale conditie te houden ook geregeld het zoete water opzoeken. 

Op Shetland vind je de hoogste dichtheid van Euraziatische otters. En daarnaast wordt hun ritme hier niet bepaald door de zon, maar door de maan. Hoe actief de dieren zijn hangt namelijk af van het getij. Dit vergroot je kans om dit schuchtere dier te spotten.  Door meerdere gidsen worden (vaak tegen hoge bedragen) otter excursies aangeboden. Mocht je een goedkoper alternatief zoeken, wijk dan uit naar het eiland Yell. 

Andere zoogdieren die je geregeld op het land spot op de Shetlandeilanden zijn zeehonden. Net als in Nederland vind je hier de grijze en de gewone zeehond. Ze zijn vaak te vinden in de buurt van havens of afgelegen stranden. Een strand waar wij ze vaak zagen is Rerwick Beach.  

Zoogdieren die vooral interessant zijn, zijn de zeezoogdieren in de wateren rond de Shetlandeilanden. Zo leven hier bruinvissen,  dwergvinvissen, grijze dolfijnen, witflankdolfijnen en ook orka’s worden hier geregeld gespot. Voor het spotten van zeezoogdieren zijn het late voorjaar en de zomer het best. Tours om zeezoogdieren te spotten worden niet georganiseerd, omdat de dieren overal op kunnen duiken. Meestal worden de dieren vanaf de kant gespot. Om op te hoogte te blijven is er een facebookgroep. 

Een zeehond op Rerwick Beach, Shetlandeilanden

Hoe gaaf de zoogdieren ook zijn, nu genoeg over hen. Op de Shetlandeilanden draait het namelijk helemaal niet om zoogdieren, maar om vogels. En dan vooral de zeevogels zijn degene die indruk maken. Elk voorjaar komen honderdduizenden zeevogels naar de kliffen van de Shetlandeilanden om te broeden. Zeevogels die hier dan in grote getalen voorkomen zijn de drieteenmeeuw, Jan-van-Gent, zeekoet, zwarte zeekoet, alk, Noordse stern, kuifaalscholver, Atlantische papegaaiduiker en Noordse stormvogel. Ook de grote jager en kleine jager broeden op de eilanden. Als je te dicht bij het nest van deze vogels komt, dan heb je kans dat ze je aanvallen. 

Het meest indrukwekkende om hier te zien zijn de immense grote koloniën waar duizenden zeevogels door elkaar broeden. De herrie, het extreme landschap en de geur prikkelen al je zintuigen. Met name de afgelegen kolonie in het Hermaness national nature reserve is absoluut een natuurwonder te noemen. 

Naast deze zeevogels zijn er nog veel meer vogels te vinden op de eilanden. Met name steltlopers en waadvogels zijn hier veel te vinden. Ook zijn er verschillende soorten zee-eenden waaronder de eidereend. Voor de grauwe franjepoot is dit de enige plek in Groot-Brittannië waar ze broeden. 

In totaal zijn er 473 vogels gespot op de Shetlandeilanden, en dit korte overzicht hierboven doet daar natuurlijk onvoldoende eer aan. De beste manier om de geweldige variatie aan te vogels te ervaren is door zelf naar de Shetlandeilanden af te reizen. 

Zeekoeten op de rotsen

Praktische informatie

De Shetlandarchipel ligt zo’n 170 kilometer ten noorden van Schotland en is dus over land niet te bereiken. De makkelijkste manier om de eilanden te bereiken is met de veerboot van North Link Ferries vanuit Aberdeen. Dagelijks vertrekt er een boot richting Lerwick. De overtocht duurt zo’n 12 uur. Het is mogelijk om je eigen auto mee te nemen op de veerboot. Ook vanaf Bergen en de Faroëreilanden vertrekken veerboten, maar deze gaan een stuk minder vaak. Een andere manier om op de Shetlandeilanden te komen is met het vliegtuig. Vluchten zijn gewild en daarom al ver van te voren uitverkocht. Bij slecht weer is er de mogelijkheid dat zowel de vluchten als overtochten per boot gecanceld worden.

Mocht je zonder auto op het eiland aankomen, is het handig om een auto te huren. Hoewel de archipel niet heel groot is. Is alles toch relatief ver van elkaar af. Zonder auto kan je dus echt veel minder uit je verblijf halen. Er is een goed netwerk met OV, maar dat kost veel tijd en brengt je niet overal. 

In Lerwick is alles te vinden, zoals grote supermarkten, pinautomaten, hotels en restaurants. Op andere plekken vind je hier en daar een kleine winkel en af en toe een B&B maar meer niet. Houdt hier rekening mee. Benzinepompen zijn gelukkig wel op meerdere plekken op het eiland aanwezig. 

Andere eilanden zijn vanaf Mainland prima te bezoeken. Meerdere veerboten brengen je overal naartoe. Laat je hierover goed informeren bij het Tourist Information Centre in Lerwick, zij kunnen ook helpen met het reserveren van de veerboten. 

Zonsondergang op Shetland, Schotland. Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Beste reistijd voor de Shetlandeilanden

De Shetlandeilanden zijn het hele jaar te bezoeken. Al ligt het hoogtepunt wat betreft de natuur, het weer en het aantal bezoekers in de maanden mei tot en met juli. Dit is de tijd dat de zeevogels naar land komen om te broeden, de minste hoeveelheid (maar nog steeds een aardig hoeveelheid) neerslag valt en de tijd dat de dagen het langst duren. Mocht je op zoek zijn naar heel warm weer, dan zijn de Shetlandeilanden misschien niks voor jou. Want ook in de zomermaanden komt de gemiddelde maximum temperatuur niet boven de 15 graden. Houdt er rekening mee dat het niet altijd even zonnig is. In de meeste dagen op de Shetlandeilanden zitten minimaal 3 seizoenen. 

Ook in de winter zijn de Shetlandeilanden goed te bezoeken. Door de invloed van de Atlantische oceaan wordt het nooit ijskoud en door de noordelijke ligging is het op een heldere avond goed mogelijk om het Noorderlicht te bewonderen. 

St Ninian's beach, Shetlandeilanden
St Ninian's beach. Te fotograferen tijdens een fotoreis naar de Shetlandeilanden
9-daagse Fotoreis naar de Shetlandeilanden mei 2025

9-daagse fotoreis naar de Shetlandeilanden Heb jij altijd al gedroomd van een gave, goed betaalbare foto reis niet te ver van huis die volledig in het teken staat van het fotograferen van wilde dieren en vogels? Dan is deze 9-daagse fotoreis naar de Shetlandeilanden echt iets voor jou. Lees snel

Lees verder »
Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Lees verder »
Papegaaiduiker in Schotland, Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden
De Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden: de 4 beste plekken om ze te spotten!

De Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden De Shetlandeilanden, de meeste noordelijke archipel van het Verenigd Koninkrijk en onderdeel van Schotland, zijn een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het meest indrukwekkend zijn waarschijnlijk de honderdduizenden, misschien wel miljoenen zeevogels die jaarlijks een bezoek brengen aan de Shetlandeilanden. Dit doen ze om daar

Lees verder »
Vliegende jan-van-gent rond Noss national nature reserve. De Jan-van-gent is één van de zeevogels op de Shetlandeilanden
Noss national nature reserve

Noss national nature reserve Noss national nature reserve is een natuurreservaat in Schotland dat wordt beheerd door Naturescot. Het natuurreservaat ligt op het gelijknamige eiland Noss, een van de shetlandeilanden. Het eiland, dat in het oud Noors Neus heet, is sinds 1939 onbewoond. Niet veel later, in het jaar 1955,

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een geelsnavelwouw in St. Lucia, Zuid-Afrika. Wat te doen in St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park: Zuid-Afrika op haar best!

iSimangaliso Wetland Park iSimangaliso Wetland Park is een beschermd natuurgebied in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal. Het natuurgebied is een langgerekt gebied dat maar liefst 3.280km² groot is en loopt van net iets ten zuiden van St. Lucia tot aan de Mozambikaanse grens. Het gebied is het op twee na grootste

Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van