9-daagse fotoreis naar de Shetlandeilanden
Heb jij altijd al gedroomd van een gave, goed betaalbare foto reis niet te ver van huis die volledig in het teken staat van het fotograferen van wilde dieren en vogels? Dan is deze 9-daagse fotoreis naar de Shetlandeilanden echt iets voor jou. Lees snel verder en kom erachter waarom wij zo enthousiast zijn over de Shetlandeilanden.
De Shetlandeilanden
De Shetlandeilanden vormen een eilandengroep gelegen in het noorden van de Atlantische oceaan. De eilanden horen bij Schotland en zijn het noordelijkste bewoonde onderdeel van het Verenigd Konikrijk. Het grootste deel van de archipel ligt noordelijker dan 60 graden noorderbreedte. Dit is te vergelijken met plekken als Bergen, Sint Petersburg en het noorden van Canada.
De archipel bestaat uit zo’n 100 eilanden, waarvan er 16 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd. Op Mainland vind je de hoofdstad Lerwick en de oude hoofdstad Scalloway. Het totale landoppervlakte bedraagt 1.468km2. Hiermee is het bijna 1,5x zo groot als alle (niet alleen de Nederlandse) Waddeneilanden bij elkaar. Op de Shetlandeilanden wonen slechts iets meer dan 22.000 mensen, terwijl er op de Waddeneilanden meer dan 80.000 leven.
De Shetlandeilanden liggen op zo’n 170 kilometer van het “vaste land” van het Verenigd Koninkrijk en wordt slechts door zo’n 100.000 toeristen per jaar bezocht. Om de vergelijking met de Waddeneilanden te houden: Texel wordt jaarlijks door zo’n 700.000 toeristen bezocht. Toeristen die de Shetlandeilanden bezoeken komen hier om drie redenen, de natuurpracht, de rijke geschiedenis en/of de serie Shetland.
De landschappen en wilde dieren op de archipel zijn prachtig. En door de afgelegen ligging van de eilanden hoef je de natuur vaak met niemand of enkele andere te delen. Het voelt hier af en toe echt alsof je aan het einde van de wereld bent. Alle ingrediënten voor een geweldige fotoreis naar de Shetlandeilanden zijn dus aanwezig!
Hoogtepunt van de fotoreis naar de Shetlandeilanden zijn de duizenden zeevogels die jaarlijks terugkeren om op broeden op de steile kliffen rond geweldige eilanden. Daarnaast hebben de Shetlandeilanden goede populaties zeezoogdieren, otters, zeehonden en weidevogels. Allemaal onderwerpen dus voor de fotoreis naar de Shetlandeilanden. Lees snel verder voor meer informatie!
Dag 1 Aberdeen naar Lerwick
Vandaag verzamelen we in de haven van Aberdeen waar de boot die ons naar de Shetlandeilanden brengt al op ons ligt te wachten. Een boottocht van zo’n 13,5 uur. Kijk vanuit de boot vooral ook geregeld naar buiten, want zeezoogdieren laten zich vaak zien in de buurt van de veerboot. Tijdens de overtocht slaapt iedereen in comfortabele tweepersoonshutten zodat iedereen helemaal fris aankomt in Lerwick. We dineren gezamenlijk, wat gelijk een goede kennismaking is.
Dag 2-5 Mainland
Dag 2 start met een ontbijt op ferry en niet lang daarna, rond half 8, zullen we aankomen in de haven van Lerwick. Nadat we, inclusief onze twee huurauto’s, van de boot af zijn rijden we gelijk naar onze accommodatie Carradale Guest House in Lerwick, waar we de komende drie nachten zullen verblijven. Door de centrale ligging van Lerwick op het Mainland is dit de ideale uitvalsbasis het hoofdeiland te verkennen. Daarnaast zijn er hier voldoende faciliteiten zoals restaurants, supermarkten en benzinestations.
De komende dagen zullen we dus voornamelijk het mainland verkennen en het precieze programma zal sterk afhangen van de weersvoorspelling. Plekken die we onder andere gaan bezoeken zijn Sumburgh Head, Rerwick beach, St. Ninian’s Isle, Lerwick, Noss en Moussa. Ondertussen houden we oren en ogen open en houden we sociale media in de gaten. Je weet maar nooit wanneer er ergens orka’s of andere zeezoogdieren gespot worden.
Ook zijn er een aantal optionele activiteiten te doen zoals coasteering, een nachtelijke trip op zoek naar de stormvogeltjes op Moussa en een fototour op zoek naar de otters van Shetland.
Dag 6 Mainland naar Unst
Op deze dag verlaten we het Carradale Guest House om te verkassen naar het noordelijkste bewoonde eiland van het Verenigd Koninkrijk, Unst. Om op Unst te komen zullen we twee keer met de ferry moeten. Unst bezoeken we vooral om het Hermaness national nature reserve te bezoeken. Dit reservaat zullen we dan vandaag, als de tijd het toe laat ook gelijk een bezoek brengen.
Dag 7 Unst
Vandaag hebben we een volledige dag op Unst en dit is tevens de laatste dag die volledig in het teken van fotografie zal staan. Vandaag bezoeken we Hermaness nog een keer en hier zullen we zeker een aantal uur zoet zijn. Daarnaast is er nog een mogelijkheid om het eiland Fetlar te bezoeken, een van de beste plekken om de grauwe franjepoot te zien en fotograferen.
Dag 8 Unst naar Aberdeen
Dag 8 is alweer de laatste dag van deze fotoreis op de Shetlandeilanden en staat vooral in het teken van terug komen naar Lerwick waar we aan het eind van de dag de veerboot terug nemen naar Aberdeen. Tijdens onze rit terug naar Lerwick hebben we gelukkig nog meer dan genoeg tijd om onderweg te stoppen wanneer we interessante dieren of andere dingen tegen komen.
Dag 9 Afscheid
Op dag 9 zullen we in de ochtend aankomen in de haven van Aberdeen. Het moment om afscheid te nemen van elkaar. Vanaf hier zal iedereen op eigen houtje terugreizen richting Nederland. Of maakt het nog leuker en verken de Schotse Hooglanden voor een aantal dagen!
De hele reis staat onder mijn begeleiding en staat volledig in het teken van natuur en dan vooral wildlife fotografie. Tijdens de volledige reis is er tijd om vragen te stellen zodat jij jouw fotografie naar een hoger niveau kunt tillen. Daarnaast reizen we met een groep van maximaal 9 hobbyfotografen die kant, waardoor je dus niet alleen van mij, maar ook van elkaar kunt leren.
Er zullen meerdere momenten zijn om elkaars foto’s te bekijken en te beoordelen. De reis is geschikt voor beginnende fotografen, maar ook voor meer ervaren fotografen. Belangrijkste van deze dagen is dat je thuis komt met foto’s waar je trots op bent, de kans hebt om jouw fotografie skills te verbeteren, maar nog belangrijker is genieten van de prachtige natuur met andere (hobby)natuurfotografen.
St Ninians’s isle
St. Ninians strand en eiland zijn een spectaculair natuurwonder op het hoofdeiland van de Shetlandeilanden. Het strand van St. Ninian is namelijk een tombolo, een smalle strook zand tussen een klein eiland (of grote rotspartij) en een groot eiland. Tijdens de zomer, als de zee rustig is, ontstaat hier een zandbank die je naar het St. Ninians isle brengt. De zandbank is zo’n 500 meter lang en zeker met mooi weer, als de zee helder blauw kleurt, prachtig!
Niet alleen de tombolo is het bezoeken waard, want sla ook zeker het eiland zelf niet over. De steile kliffen en vele eilandjes zijn heel mooi om te zien en een uitstekende broedplek voor veel vogels. Met name de noordse stormvogel is gek op dit eiland. Maar ook de zwarte zeekoet, de zeekoet, de alk en zelfs de Atlantische papegaaiduiker broeden op dit eiland. Daarnaast zijn er op het eiland belangrijke ontdekkingen gedaan uit de vroege middelleeuwen. De gevonden voorwerpen zijn overgebracht naar het Schots nationaal museum, de resten van een Middeleeuwse kapel zijn er wel nog te bewonderen.
Rerwick Beach
Rerwick Beach is een strand net als vele op de Shetlandeilanden, prachtig zand en met een zonnetje een helder blauwe zee. Maar wat maakt Rerwick Beach dan zo bijzonder? Het feit dat de zeehonden hier vaak op het strand liggen te rusten. Een ideale mogelijkheid om deze dieren te zien en misschien wel te fotograferen.
Sumburgh Head National Nature Reserve
Sumburgh Head is het meeste zuidelijke punt van het “mainland” van de Shetlandeiladen in Schotland. Sumburgh head is een behoorlijk steile heuvel die op het hoogtepunt zo’n 100 meter hoog is. Boven op Sumburgh Head vind je de oudste vuurtoren van de Shetlandeilanden, Sumburgh Head Ligthouse, die er al sinds 1821 staat. Daarnaast vind je hier het een groot bezoekerscentrum, met lokale exhibities over de lokale (avi)fauna en de geschiedenis van Sumburgh Head en de vuurtoren en een shop van RSPB met lokale souvenirs en boeken over de Shetlandeilanden.
Heel Sumburgh Head is een RSPB nature reserve. Je vindt hier dus een vuurtoren, bezoekerscentrum en natuurreservaat. Naast het bezoekerscentrum ligt ook een café, een café met een adembenemend uitzicht! Het natuurreservaat is een verademing voor natuur- en vogelliefhebbers en is één van de beste en meest toegankelijke plekken op Shetland om de Atlantische papegaaiduiker te spotten. Naast de papegaaiduiker vind je hier ook Noordse stormvogels, alken, de zwarte zeekoet, de zeekoet, zeehonden en is de kans aanwezig dat we zeezoogdieren vinden.
Hermaness National Nature Reserve
Hermaness National Nature Reserve is een prachtig natuurreservaat dat ligt op het eiland Unst helemaal in het noorden van de archipel. Het natuurgebied bestaat uit twee verschillende landschappen. Het grootste gedeelte bestaat uit de typische Shetlandse heide en aan de randen bij de zee vind je hoge kliffen en veel rotsen. Beide landschappen zijn prachtig om te zien.
Elke zomer komen meer dan 150.000 vogels naar Hermaness toe om te broeden. Het gaat om 15 verschillende soorten, waarvan de ongeveer 50.000 Jan-van-gent het meest in het oog springen. Deze broeden, samen met veel andere zeevogels op de steile rotswanden. Andere vogels die op de kliffen broeden zijn de zeekoet, de zwarte zeekoet, de drieteenmeeuw, de noordse stormvogel, de alk en de Atlantische papegaaiduiker. Een vogel die we hier ook zeker gaan fotograferen is de beruchte grote jager. Dit natuurgebied biedt fotografie mogelijkheden voor meerdere dagen.
Een boottocht langs de broedkolonie van Noss
Deze privéboottocht brengt ons langs de steile kliffen van het onbewoonde eiland Noss. Deze kliffen kunnen op sommige plekken tot wel 180 meter hoog worden. Het eiland Noss, dat vroeger bewoond werd, is in 1955 uitgeroepen tot natuurreservaat. Het eiland is namelijk een van de belangrijkste broedplekken voor zeevogels op de Shetlandeilanden.
Op het kleine eiland van nog geen 350 hectare groot zijn 201 verschillende soorten vogels gespot. Vogels die hier veel voorkomen zijn onder andere de Jan-van-Gent, de noordse stormvogel, de grote jager, de drieteenmeeuw, de zwarte zeekoet, de zeekoet, de alk en de Atlantische papegaaiduiker.
Er leven op en rond Noss niet alleen vogels, er worden ook wel eens zoogdieren gespot. De meest geziene zoogdieren rond Noss zijn de otter, de grijze zeehond en de gewone zeehond. In het water om het eiland kunnen in totaal tien verschillende soorten zeezoogdieren gespot worden, waaronder de bruinvis, de orka en de grijze dolfijn. Hoogtepunt van de boottocht is het varen langs de gigantische Jan-van-gent kolonie, waar je versteld staat van de herrie, geur en het uitzicht over duizenden vogels. Na het verlaten van de kolonie worden er nog een aantal haringen het water ingegooid waar de Jan-van-gent massaal voor het water in duiken.
Het ontdekken van de eilanden
De Shetlandeilanden zijn een waar paradijs en niet alleen de eerdere genoemde plekken zijn geweldig. Overal waar je gaat, kan je gave wilde dieren tegenkomen. De heidelandschappen in het “binnenland” is het leefgebied van vele weidevogels, in de havens heb je altijd kans om zeehonden te spotten en er is altijd de mogelijkheid dat er zeezoogdieren, waaronder orka’s vanaf de kant gespot worden.
We zullen ons niet aan de vast programma houden, want het weer op de Shetlandeilanden heeft veel impact op onze activiteiten. Tijdens de reis kan het dus zijn dat ik activiteiten verplaats of zelfs vervang. Natuurlijk zonder verlies van kwaliteit!
Fotoworkshops
Alle activiteiten zullen in de vorm van fotoworkshops zijn, waarbij ik continu tot jouw beschikking sta om vragen te beantwoorden en jou te helpen met het verbeteren van jouw fotografie skills. Daarnaast zullen er in de avond meerdere Powerpointpresentaties te bewonderen zijn, met uitleg en praktische tips.
Otters fotograferen
Op de Shetlandeilanden leven veel Euraziatische otters, die vaak gefotografeerd worden. Dit komt omdat er meerdere gidsen op het eiland te vinden zijn. Het is mogelijk op één dag (of dagdeel) met één van deze gidsen op stap te gaan. Dit levert jou de unieke kans om deze prachtige, schuwe dieren in het natuurlijke omgeving te fotograferen. Zoals meer unieke kansen in de wereld komt deze wel met een prijskaartje. Het fotograferen van otters kost rond de €250 per persoon. Vandaar dat deze niet in de reis opgenomen is, maar weet dat deze geweldige mogelijkheid er weldegelijk is.
Coasteering
Coasteering is een vrij nieuwe outdoor activiteit die zich afspeelt aan de kustlijn van ruige gebieden. Het is goed te vergelijken met Canyoning alleen dan speelt het zich af in zee. Hierbij ontdek je dus letterlijk de kustlijn in een dikke wetsuit en met beschermende kleding.
Tijdens de activiteit zwem je in de zee, zwem je door grotten, spring je van rotsen af en laat je je meenemen door de storming. Coasteering is ontstaan in het Verenigd Konikrijk wat zich met de ruige kusten uitzonderlijk goed leent voor deze steeds populairder wordende activiteit. Even iets heel anders dan fotograferen dus, maar wel een fantastische activiteit. De prijs van Coasteering is vanaf €75 per persoon voor één ochtend.
Bezoek de terugkerende stormvogeltjes
Het eiland Mousa is een klein eiland aan de oostkant van mainland. Dwars door het eiland loopt de 60 graden lijn. Het eiland was bewoont, maar ruim een eeuw geleden verlieten de laatste bewoners het eiland. Tegenwoordig is het eiland een RSPB nature reserve en dus een beschermd natuurgebied. Belangrijkste reden om het eiland te beschermen is de grote broedpopulatie van stormvogeltjes. Het gaat om zo’n 7.000 paartjes die op het eiland broeden. Een deel hiervan leeft in de Broch of Mousa, het best bewaarde gebouw uit de ijzertijd op de Britse eilanden.
Het bijzondere aan deze vogels is dat ze zich alleen laten zien als de zon al onder is, overdag vissen de vogels namelijk op zee. Alleen om te wisselen met de partner komen ze terug aan land en dit doen ze dus in het donker. Zo zijn ze veiliger voor roofvogels dan overdag. Mocht je dit spektakel willen zien, dan is dat mogelijk en kost slechts €36 euro per persoon.
- De Atlantische papegaaiduiker
- De alk
- De zwarte zeekoet
- De zeekoet
- De gewone zeehond
- De grijze zeehond
- De grote jager
- De Jan-van-gent
- De schoolekster
- De Noordse stormvogel
- De Euraziatische otter
- De orka
- Het Europese konijn
- De zilvermeeuw
- De eider
- De kuifaalscholver
Dit overzicht is uiteraard niet volledig, er zijn nog veel meer dieren en met name vogels die we tegen kunnen komen. Uiteraard is geen één dier gegarandeerd, maar ik ga mijn uiterste best doen om jullie er zoveel mogelijk te laten fotograferen!
Deze geweldige reis komt natuurlijk ook met een prijs. Na veel te hebben onderhandeld is het mogelijk om jullie deze reis aanbieden vanaf €1950 per persoon (o.b.v. twee personen).
Wat is inbegrepen?
– De overtocht van Aberdeen naar Lerwick en terug. Inclusief overnachting in een cabine, diner en ontbijt.
– Zes overnachtingen in Lerwick en op Unst (Logies en Ontbijt)
– Lokaal vervoer
– Activiteiten zoals eerder genoemd
– 24/7 begeleiding door mij
– Prachtige fotografie mogelijkheden
Wat is niet inbegrepen?
– Vervoer naar Aberdeen
– Lunch en diner tenzij anders aangegeven
– Drinken anders dan water
– Optionele activiteiten
– Verzekeringen
– Fooien
Ben jij net als wij geinteresseerd geraakt in deze geweldige bestemming beoordevol wilde dieren en ver weg van massatoerisme? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op via het onderstaande contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op over deze geweldige fotoreis naar de Shetlandeilanden!