Afrikaanse safari bestemmingen
Afrika, het continent van oneindige savannes, regenwouden en woestijnen. Het is een prachtig continent dat voor grote delen nog niet is ontdekt door het massatoerisme. Het is het op één na grootste continent, waarvan we als toeristen vaak niet goed weten wat het allemaal te bieden heeft. Voor veel veel mensen is Afrika nog steeds één land, maar niks is minder waar. In elke land leven mensen van tientallen verschillende stammen, met andere religies, talen en gebruiken.
Het is een continent dat volop in ontwikkeling is en het is meer dan de moeite waard om Afrika te bezoeken. De belangrijkste reden om dit immense continent te bezoeken zijn natuurlijk vooral de safari’s. Safari is een woord dat komt uit het Swahili, een taal die gesproken wordt in grote delen van Oost-Afrika. Het woord betekent eigenlijk niks meer dan lange reis, maar duidt tegenwoordig op een expeditie waarbij het doel is om wilde dieren te vinden.
Er zijn een heleboel Afrikaanse safari bestemmingen, maar de bekendste zijn Botswana, Kenia, Namibië, Tanzania en Zuid-Afrika. Maar hoe maak je een keuze tussen deze landen en beslis je voor jezelf wat voor jouw de beste Afrikaanse safari bestemming is?
Het beantwoorden van deze vraag is niet heel eenvoudig en hangt af van een behoorlijk aantal factoren. Zo is er natuurlijk een verschil in prijs, in hoe makkelijk het land te bereizen is, maar ook of er nog andere activiteiten in het land te doen zijn. In dit artikel zetten we de belangrijkste Afrikaanse safari bestemmingen per categorie op een rijtje. In dit artikel kijken we alleen naar de eerder genoemde vijf populairste Afrikaanse safari bestemmingen Botswana, Kenia, Namibië, Tanzania en Zuid-Afrika.
We hebben gekeken naar de kosten, de big 5, unieke wildlife, andere activiteiten dan de safari’s, of je zelf in het land kunt reizen of een gids nodig hebt en wat de beste reistijd van deze Afrikaanse safari bestemmingen is. Met dit overzicht van de Afrikaanse safari bestemmingen hopen we jullie te helpen met het kiezen welk land goed bij jouw past!
Kosten
We beginnen gelijk met een belangrijke factor, namelijk geld. Laten we eerlijk zijn, een vakantie naar een van de Afrikaanse safari bestemmingen is niet goedkoop. Veel van deze bestemmingen zijn exclusief, van de gebaande paden, of kom je niet ver zonder een gids. Behoorlijk wat factoren hebben invloed op de prijs van je safari.
De goedkoopste bestemming van deze lijst is zonder twijfel Zuid-Afrika. De vliegtickets naar dit land zijn het goedkoopst en je kunt hier prima een auto huren en het land ontdekken. Daarnaast heb je hier niet perse een 4×4 auto nodig en zijn de accommodaties over het algemeen goedkoper dan in de andere landen (natuurlijk zijn er in Zuid-Afrika ook hele dure accommodaties te vinden).
Het op één na goedkoopste land is Namibië. Hoewel je hier veel geld kwijt bent aan het huren van je auto, je komt hier namelijk niet ver zonder 4×4, kan deze je een hoop geld schelen. Je kunt een 4×4 auto namelijk ook huren met een tent op het dak en kampeeruitrusting. Door te gaan kamperen kan je veel geld besparen op je overnachtingen en eten. Daarnaast draagt het bij aan het avontuur van jouw reis!
Het land dat precies in het midden zit qua prijs is Kenia. Je kunt hier niet gemakkelijk zonder gids op pad wat een reis door dit land automatisch een stuk duurder maakt, maar doordat het een minder exclusieve vakantiebestemming is dan Tanzania, komen de kosten voor Kenia lager uit. Vliegtickets naar Kenia zijn relatief goedkoop en kosten minder dan een vliegtickets naar Botswana, Namibië en Tanzania. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de kosten wat gedrukt worden.
De twee duurste bestemmingen van de lijst met Afrikaanse safari bestemmingen zijn Botswana en Tanzania. Beide landen zijn vooral duur door hun exclusiviteit. Hierdoor zijn met name de accommodaties behoorlijk prijzig. In Tanzania heb je daarnaast ook nog een gids nodig, waardoor dit de duurste bestemming is van alle vijf. Natuurlijk bepaalt jouw reisstyle de prijs voor een groot gedeelte. In Botswana en Tanzania worden veel fly-in safari’s aangeboden. Waarbij je van safari hotspot naar safari hotspot vliegt. Dit is natuurlijk een extreem dure manier van vakantie vieren!
Wil je de kosten van je safari wat drukken? Besluit dan vooral in Namibië en Botswana om te gaan kamperen. Hoewel kamperen in Botswana nog steeds duur kan zijn, scheelt het makkelijk 100-200$ per nacht voor de overnachting. Mocht je naar Botswana willen, is het een stuk voordeliger om naar Johannesburg te vliegen en dan naar Botswana te rijden. Zowel de vliegtickets als de huurauto’s zijn hier een stuk voordeliger.
Voordelig naar Oost-Afrika? Overweeg dan om voor een van de volgende reizen naar Oost-Afrika van Koningaap, Sawadee of Shoestring!
Hoe makkelijk vind je de Big 5?
Iedereen wilt tijdens de safari de Afrikaanse big 5 vinden. De leeuw, de luipaard, de kafferbuffel, de Afrikaanse olifant en de neushoorn zijn alleen niet allemaal even makkelijk te vinden in deze landen.
In Namibië is het vinden van de leeuw, de luipaard, Afrikaanse olifant en zelfs de neushoorn (witte en zwarte) goed te doen tijdens een meerdaags verblijf in nationaal park Etosha, maar voor de kafferbuffel moet je naar het Waterberg plateau nationaal park of de veel vruchtbaardere Zambezi regio in het noordoosten van het prachtige land.
Ook in Botswana gaat het je waarschijnlijk niet lukken om de volledige big 5 op één plek te vinden. In het nationale park Chobe leven namelijk (bijna) geen neushoorns. Hiervoor zul je uit moeten wijken naar de Okavango delta of het aangrenzende Moremi game reserve (de enige big 5 locatie van Botswana). Veel beter nog is het om naar de Khama Rhino Sanctuary af te reizen, een community-based oplossing voor de bescherming van de zwarte en witte neushoorn in Botswana. Door je bezoek steun je de bescherming van deze prachtige dieren, maar ook gelijk de lokale bevolking.
Tijdens een safari in Botswana in het prachtige Chobe kom je gegarandeerd honderden olifanten en buffels tegen. Daarnaast worden leeuwen en luipaarden hier ook heel vaak gespot.
De gehele big 5 spotten is ook in Tanzania een hele opgave. Witte neushoorns leven helemaal niet in dit land en de zwarte neushoorn is hier heel zeldzaam. De totale populatie wordt op minder dan 100 individuen geschat. De meeste zwarte neushoorns worden gespot in de Ngorongoro krater gespot. Leeuwen, buffels, luipaarden en olifanten kunnen in meerdere nationale parken gespot worden, zoals in de Seregenti en Tarangire nationaal park.
Kenia heeft in tegenstelling tot de eerder genoemde landen wel een aantal gebieden waar de gehele big 5 gespot kan worden. Te beginnen met het aan Tanzania grenzende Masai Mara nationaal park. Olifanten, leeuwen, luipaarden en buffels zijn hier goed te vinden, maar ook hier wordt de neushoorn een hele uitdaging. Betere kansen om dit dier te spotten heb je in nationaal park Nakuru, Ol Pejeta Conservancy en de Lewa Wildlife Conservancy.
Het laatste land van ons overzicht, Zuid-Afrika, is het enige land met een aantal nationale parken waar het spotten van de gehele big 5 goed mogelijk is. Het bekendste park, met ook gelijk je beste kansen is het nationale park Krüger, in het noordoosten van het land. Andere parken waar je de volledige big 5 kunt spotten zijn: Hluhluwe-Imfolozipark, Addo Elephant park en Pilanesberg nationaal park.
Wildlife
Naast de big 5 is er natuurlijke nog veel meer wildlife om van te genieten. Maar welk land is de “beste Afrikaanse safari bestemming” als het puur aankomt op de wildlife? Deze vraag is uiteraard niet te beantwoorden, maar we kunnen wel ingaan op wat de wilde dieren van deze landen zo uniek maakt.
In Tanzania heb je natuurlijk de eindeloze vlaktes van de Serengeti, waar elk jaar het spektakel van een van de grootste migraties plaats vindt. Tanzania is het enige land op deze lijst waar een mensaap te zien is, in het land leven namelijk chimpansees. In totaal leven er meer dan 300 soorten zoogdieren en bijna 1000 verschillende soorten vogels in dit immense land.
Ook Kenia staat vooral bekend om de migratie, die zich met name in het Masai Mara nationaal park afspeelt. In het land leven heel veel verschillende soorten antilopen. Zo vind je hier de endemische hooglandbongo, de girafgazelle en de kleine koedoe. Ook één van de meeste bedreigde ondersoorten van de giraffe, de Rothschildgiraffe, is in Kenia te vinden.
Wat de wilde dieren van Botswana zo bijzonder maakt, zijn vooral de aantallen. En dan niet alleen binnen de grenzen van de nationale parken. Deze parken hebben geen hekken, dus de dieren zijn overal te vinden. Zo moet je niet gek opkijken als je vanaf de “snelweg” een kudde olifanten ziet. Overal in het land kan je dus wilde dieren tegen komen. In het noorden van het land heb je een behoorlijke kans om de extreem zeldzame Afrikaanse wilde honden te zien en daarnaast leven hier een aantal bijzondere antilopen, zoals de sabelantilope, roanantilope, rode lechwe, puku en sitatoenga.
Namibië is het land van uiterste. Het grootste deel van het land is woestijn of halfwoestijn, waardoor water en eten schaars is. Een aantal dieren heeft zich hier goed op aangepast, zoals de woestijnolifanten en neushoorns in het noordwesten van het land. Deze kan je met goed getrainde gidsen opsporen, een geweldig avontuur! Ook de oryx en springbok zijn perfect uitgerust voor deze condities. Daarnaast is de hoeveelheid wild die je ziet in Etosha nationaal park simpelweg uniek te noemen.
Zuid-Afrika, de laatste van de bekende Afrikaanse safari bestemmingen is vooral uniek door de variatie aan wilde diersoorten. Dit heeft met name te maken met de grote van het land, maar ook doordat het land aan zowel de Indische als de Atlantische oceaan grenst. Hierdoor zijn in het land veel verschillende soorten dieren te vinden, maar vooral de enorme populatie neushoorns is wat Zuid-Afrika zo speciaal maakt.
What else?
Hoewel het spotten van wilde dieren het hoofddoel is van een vakantie naar één van deze Afrikaanse safaribestemmingen, kan het natuurlijk zijn dat je meer wilt doen tijdens je reis. Gelukkig hebben als deze landen nog heel veel meer te bieden dan alleen wild spotten.
Zo kun je in Botswana een bezoek brengen aan de Okavango delta, de grootste inlandse delta ter wereld. Geniet van deze prachtige werelderfgoed locatie vanuit een traditionele boot of vanuit de lucht. Ook de Makgadikgadi zoutpannen zijn absoluut de moeite waard. Daarnaast is het vanaf Chobe nationaal park mogelijk om een dagtrip te maken naar de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe.
In Tanzania kun je na een meerdaagse safari heerlijk bijkomen op het tropische Zanzibar. Op dit eiland kan je cultuur snuiven in de hoofdstad Stonetown, maar ook genieten van parelwitte stranden en een heerlijke zee. Ben je meer op zoek naar avontuur, dan kan je in Tanzania de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, beklimmen. Als je goed getraind hebt, doe je ongeveer een week over deze tocht.
Ook in Kenia kan je een safari afsluiten met een bezoek aan het strand. Sluit je reis heerlijk af in één van de prachtige lodges van Diani beach, of bezoek het tropische eiland Wasini. Net als Zanzibar een ideale omgeving voor een duik- of snorkeltrip.
In Zuid-Afrika is naast een safari echt van alles te doen. Reis over de tuinroute, bezoek de prachtige metropool Kaapstad, ga bungeejumpen in Soweto of bezoek de Tafelberg. Ook kun je hier een bezoek brengen aan de wijngaarden, duiken met haaien of ga kajakken op de oranjerivier. Qua vermaak en activiteiten buiten de safari is Zuid-Afrika waarschijnlijk de best optie.
Ook in Namibië is genoeg te beleven buiten de safari’s. Zo kun je de spookstadjes bij Lüderitz verkennen en is Windhoek een prima stad om je een dag te vermaken. De meeste avontuur vind je aan de kust bij Swakopmund en Walvisbaai. Je kunt hiervandaan gaan kajakken op zee, quad rijden in de Namib woestijn, of hier sandboarden. Ook een bezoek aan de Deadvlei mag absoluut niet overgeslagen worden, vanuit Sesriem kan je zelfs een balloonvaart maken over deze prachtige locatie. Bij Brandberg vind je eeuwenoude rotsschilderingen en verder naar het noorden kom je in contact met stammen als de Himba.
Best reistijd
Een andere hele belangrijke factor is wanneer je op reis gaat. Niet elke bestemming is namelijk op het zelfde moment even goed te bezoeken.
De beste reistijd voor Botswana, Namibië en het oosten van Zuid-Afrika zijn redelijk hetzelfde. Op deze plekken geldt dat het “groene seizoen” (regenseizoen) duurt van eind november tot en met maart. Het kan tijdens deze periode behoorlijk regen, maar je kan ook zo twee weken met alleen maar zon hebben. Temperaturen liggen tijdens deze periode hoger en kunnen tijdens een zonnige dag boven de 40 graden uitkomen.
De hoge temperaturen, veel aanwezig water en groene struiken en bomen zorgen ervoor dat het een stuk moeilijker is om wild te spotten. Voordelen van reizen in deze periode is dat de kosten veel lager liggen, het de beste tijd is voor vogelaars en veel dieren waaronder de zebra’s en gnoes hun jongen krijgen!
Over het algemeen geldt dat het eind van het droge seizoen de beste tijd is om op safari te gaan in deze landen. Doordat er weinig water beschikbaar is, zijn de dieren altijd in de buurt van de permante drinkplaatsen en rivieren te vinden. Tijdens deze maanden kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen, dus houdt hier rekening mee!
Voor het zuidwesten van Zuid-Afrika geldt precies het tegenover gestelde, hier zijn de maanden november tot en met maart de maanden met de minste regen en de aangenaamste temperaturen. Mocht je dus een bezoek aan Kaapstad en de omgeving willen brengen kan je beter in onze winter gaan!
In Kenia en Tanzania is sprake van niet één, maar twee regenseizoenen. In deze landen heb je grofweg een regenseizoen van november tot en met december en één van maart tot en met mei. Maar dit kan regionaal wat verschillen. Tijdens het korte regenseizoen vallen er vooral korte heftige buien, met name in de avond en de nacht. In het lange regenseizoen kan het dagenlang regenen. In de maanden januari en februari is het heet en valt er geen regen. In de periode tussen mei en november is het een aangename temperatuur en valt er heel af en toe een bui.
In deze landen gelden dezelfde voor- en nadelen aan reizen in het droge of regenseizoen als in Zuidelijk-Afrika.
Zelf of met een gids
Uiteraard is het in al deze vijf populaire Afrikaanse safari bestemmingen mogelijk om zelf een auto te huren en op pad te gaan. Of dit in alle landen even verstandig is, is de tweede vraag. Zuid-Afrika, Namibië en Botswana zijn echte selfdrive bestemmingen, waar een gids totaal niet nodig is. In Zuid-Afrika heb je voor de meeste bestemmingen niet eens een 4×4 auto nodig. Het voordeel van zelf rijden is dat je alle vrijheid hebt, en doordat je vaak je kampeerspullen bij je hebt, kun je de kosten drukken door te gaan kamperen.
Het wordt in Tanzania en Kenia steeds makkelijker om als selfdrive toerist rond te rijden, maar dat is voor nu alleen nog weggelegd voor de echte avonturiers. In deze landen wordt het aangeraden om met een gids op stap te gaan, of om deel te nemen aan een groepsreis.
Dit was ons overzicht met de vijf populairste Afrikaanse safari bestemmingen. Zoals je kunt zien heeft elke bestemmingen redenen om er naartoe te gaan of om toch een andere Afrikaanse safari bestemming te kiezen. Wat in ieder geval vast staat is dat een safari in Afrika elke euro waard is. Het is een fantastische ervaring die nergens mee te vergelijken is. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met ons op via ons contactformulier of ons Instagramaccount!