De Afrikaanse savanneolifant, één van de big 5 in Namibië. nationale parken in afrika

De Afrikaanse Big 5 in Namibië

Table of Contents

De Afrikaanse Big 5 in Namibië

Namibië is natuurlijk een safariland bij uitstek. Doordat het één van de weinige landen in Afrika is waar je zelf kunt rijden, is het land vrij laagdrempelig om te bezoeken. Daarnaast beschikt het land over prachtige natuur, met duizenden wilde dieren. Iedereen die op safari gaat, wilt natuurlijk weten of de gehele Afrikaanse Big 5 in Namibië te vinden is. Het antwoord hierop is ja, je vindt de gehele Big 5 in Namibië. Er is echter niet één plek waar je ze alle vijf kunt vinden, je zult dus meerdere gebieden moeten bezoeken, maar dat is zeker geen straf. Lees hieronder waar je moet zijn om de leden van de Big 5 in Namibië te vinden. 

De leeuw in Namibië

De leeuw (Panthera leo) heeft eigenlijk weinig introductie nodig. De leeuw is één van de vijf grote katten, en het meest verwant aan de luipaard. De grootte van de leeuw hangt heel erg af van waar de leeuw vandaan komt. De grootste leeuwen zijn te vinden in het zuiden van Afrika. Hier kunnen de mannetjes, die een flink stuk groter zijn dan de vrouwtjes, meer dan 2 meter lang worden en zo’n 225 kilogram wegen. 

De dieren zijn over het algemeen geelbruin van kleur. Opvallend kenmerk van de mannelijke leeuw zijn de manen. Deze extra haardos ontstaat onder invloed van testosteron en is afhankelijk van de plek waar de leeuw leeft. Op sommige plekken zijn de manen van de leeuw heel groot en soms juist slechts matig aanwezig. Ook de kleur van de maan kan heel erg verschillen, van dezelfde kleur als de vacht zelf tot bijna geheel zwart. 

Katten zijn van nature solitaire dieren, maar leeuwen zijn hierop een uitzondering. Zij leven namelijk wel in groepen. Vaak gaat het om een aantal vrouwtjes, hun jongen en één of een paar dominante mannetjes. De structuur in de groep is niet heel complex en er is ook geen sprake van een duidelijke hiërarchie. 

Ooit kwam de leeuw voor in het grootste gedeelte van Afrika en ver daarbuiten. Op dit moment is het leefgebied veel minder groot en versplinterd. Tussen de 23.000 en 39.000 leeuwen leven verdeeld over 27 Afrikaanse landen. Buiten Afrika is de leeuw alleen nog in India te vinden. In Namibië leven zo’n 800 leeuwen, waarvan ongeveer de helft in Etosha nationaal park te vinden. In het ruige en vooral kurkdroge noordwesten van het land leven er nog eens zo’n 100-150. Daarnaast vind je nog zo’n 90 leeuwen in de het noordwesten van het land. De overige leeuwen wonen in veel kleinere populaties in de kleinere natuurgebieden en op privéland. 

Een leeuw drinkt uit een waterplas in Etosha nationaal park. De Afrikaanse big 5 in Namibië

De zwarte neushoorn in Namibië

De zwarte neushoorn (Diceros bicornis) is een zoogdier uit de familie van de neushoorns. Het is één van de twee neushoornsoorten uit Afrika. De zwarte neushoorn is de kleinste en meest bedreigde van de twee Afrikaanse soorten. De zwarte neushoorn is door het IUCN geclassificeerd als kritiek bedreigd, er zijn namelijk nog slechts 5600 zwarte neushoorns over in het wild. Dit terwijl er aan het begin van de 20ste eeuw nog zo’n 700.000 zwarte neushoorns in Afrika rond liepen. Het gaat de afgelopen jaren gelukkig alweer wat beter met de zwarte neushoorn, in de jaren ’90 waren er namelijk nog minder dan 2500 zwarte neushoorns in het wild.

Zwarte neushoorns worden zo’n 1.40 tot 1.80 meter hoog en tussen de 3 en 4 meter lang. Ze wegen doorgaans tussen de 800 en 1400kg, al zijn er mannetjes van ruim 2500 kg gewogen. Grote uiterlijke verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes zijn er niet. Het enige verschil is dat de vrouwtjes een stuk kleiner zijn en meestal ook kleinere hoorns hebben. Het meeste opvallende aan het uiterlijk van de zwarte neushoorn zijn natuurlijk de hoorns op de kop van het dier. Ze hebben meestal twee hoorns, waarvan de voorste veruit het langst is. 

Zwarte neushoorns zijn dus helaas niet meer zo talrijk als ooit, maar de zwarte neushoorn leeft gelukkig nog steeds in 11 verschillende landen in Oost- en Zuidelijk-Afrika. Hoewel de zwarte neushoorn dus nog in een behoorlijk aantal landen voorkomt, is 98% van de populatie te vinden in slechts 4 landen. Dit zijn Kenia, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Namibië hoort niet alleen bij deze landen, het is zelfs het land met de meeste zwarte neushoorns. In het land leven zo’n 3.400 neushoorns, waarvan er meer dan 2.000 zwarte neushoorns zijn. Veruit de meeste hiervan leven in Etosha nationaal park, waar het knapper is om geen zwarte neushoorn te vinden, dan om er wel één te vinden. Andere plekken waar je ze kunt vinden zijn de Kunene regio, Waterberg plateau nationaal park, Mangetti nationaal park, Namib-Naukluft nationaal park en Mangetti nationaal park. Ook leven er nog neushoorns in de verschillende community conservancies, Hardap game park en private gamereserves. 

Zwarte neushoorn in Namibië. zwarte neushoorns

De luipaard in Namibië

Het volgende dier dat onderdeel is van de Afrikaanse big 5 in Namibië, is de luipaard. Eén van de twee grote katten in Afrika. De luipaard heeft een gele vacht, die over zijn hele lijf voorzien is van rozetten. Een dier dat nog vaak door elkaar gehaald wordt met de cheeta (jachtluipaard). De cheeta is echter veel slanker gebouwd,  heeft een veel kleinere kop en heeft stippen in plaats van rozetten. Afhankelijk van het leefgebied van de luipaard weegt een volwassen mannetje tussen de 30 en 70 kg. Vrouwtjes zijn beduidend kleiner en wegen slechts 20-40 kilogram. 

Luipaarden leven een teruggetrokken leven, met name omdat ze constant op hun hoede moeten zijn voor leeuwen of hyena’s in de buurt. Daarom is het spotten van de luipaard, ondanks het grootste verspreidingsgebied van alle dieren van de Afrikaanse big 5, het lastigst. Oorspronkelijk kwamen luipaarden in Afrika overal voor behalve in de Sahara. Tegenwoordig is het leefgebied behoorlijk versplinterd, maar leeft de luipaard in Afrika nog steeds in 39 landen op het Afrikaanse continent.  

In tegenstelling tot de vorige dieren van de Afrikaanse Big 5 in Namibië, zijn luipaarden wel met veel aanwezig in Namibië. De laatste consensus schat de populatie op bijna 12.000 wilde luipaarden in Namibië. Ondanks dat er dus veel meer luipaarden in Namibië zijn dan neushoorns en leeuwen, is het een stuk lastiger om deze prachtige kat te spotten. Dit komt ten eerste omdat het dier veel schuwer is. Ten tweede omdat het dier alleen leeft en perfect op gaat in de omgeving en ten derde omdat de luipaard in ongeveer het hele land leeft. De dieren leven veel op privégrond, waar je ze niet kunt spotten.

 In eigenlijk elk beschermde stukje van Namibië kun je luipaarden tegen komen. De meeste waarnemingen komen uit Etosha nationaal park, maar hier zoeken ook verreweg de meeste mensen. Dat neemt niet weg dat de kans dat je een luipaard in Etosha ziet best groot is. 

Luipaard in een boom

De savanneolifant in Namibië

De savanneolifant is één van de twee soorten olifanten die in Afrika voorkomt. Lange tijd werden alle olifanten in Afrika als één soort beschouwd, maar nader onderzoek wees uit dat er echt sprake is van twee verschillende soorten. Alleen de savanneolifant is onderdeel van de Afrikaanse big 5. Dit heeft de savanneolifant te danken aan het feit dat het het grootste landzoogdier ter wereld is. De mannelijke savanneolifanten zijn gemiddeld 3.2m hoog en wegen daarbij zo’n 6 ton. Vrouwelijke Afrikaanse savanneolifanten zijn met een hoogte van gemiddeld 2.6m en een gewicht van 3 ton al een stuk kleiner. Daarnaast kunnen vooral de stieren behoorlijk onstuimig zijn, waardoor menig jager een ontmoeting met een savanneolifant niet heeft overleefd. 

De totale populatie savanneolifanten wordt geschat op zo’n 350.000. Deze dieren leven verspreidt over 24 Afrikaanse landen. Deze landen zijn Angola, Botswana, Centraal Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Eritrea, Ethiopië, Kameroen, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, Namibië, Nigeria, Oeganda, Rwanda, Somalië, Tanzania, Tsjaad,  Zuid-Afrika, Zuid-Soedan, Zambia en Zimbabwe. Ook is het dier succesvol geherintroduceerd in het Koninkrijk eSwatini. 

In Namibië leven zo’n 24.000 savanneolifanten in het wild, die grofweg verdeeld over 3 gebieden leven. Het makkelijkste is het om de savanneolifant in Namibië te vinden in (hoe kan het ook anders) Etosha nationaal park. In het park leven duizenden olifanten, die vooral tijdens het droge seizoen overal te zien zijn. Daarnaast kun je olifanten die aangepast zijn aan het leven vinden in het noordwesten van het land (samen met aan het klimaat aangepaste leeuwen en zwarte neushoorns). 

Het laatste gebied waar veel savanneolifanten in Namibië te vinden zijn, is het noordoosten van het land. Hier is veel meer water te vinden, wat overleven voor de olifanten een stuk makkelijker maakt, daarnaast ligt dit tegen het Chobe nationaal park in Botswana aan. Vanuit dit park steken olifanten meer dan eens de grens over naar Namibië. 

Een Afrikaanse savanneolifant in Namibië. De Afrikaanse Big 5 in Namibië

De kafferbuffel in Namibië

Het volgende dier van de Afrikaanse big 5 in Namibië, is de kafferbuffel. De kafferbuffel is één van de grootste rundachtige ter wereld en het grootste rund in heel Afrika. Er worden vijf ondersoorten van de kafferbuffel erkend, waarvan de Kaapse buffel uit oostelijk en zuidelijk Afrika het grootste is. Dit is ook de ondersoort die je tegen zult komen als je op zoek bent naar de Afrikaanse big 5 in Namibië. 

De buffels hebben een donkere, bijna zwarte vacht. Op hun kop hebben ze typische hoorns, waarbij vooral de hoorns van de stieren indrukwekkend zijn. Het verschil tussen stieren en koeien is niet alleen te zien aan de hoorns, maar ook aan de grootte van het dier kan je zien of het een stier of koe is. Een stier kan wel 1,5 keer zo zwaar zijn als een koe. Maximaal wordt de kafferbuffel 870 kilogram en hij kan tot wel 3.4 meter lang worden. 

De kafferbuffel leeft vaak in grote groepen en kan in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara gevonden worden. Kafferbuffels zijn sterk afhankelijk van water en moeten elke dag drinken. Je vindt ze daardoor alleen in de buurt van permanente waterbronnen. In droge gebieden en woestijnen zal je dus geen kafferbuffel aantreffen. 

De kafferbuffel leeft in 38 verschillende landen in Afrika en is in slechts 3 landen uitgestorven (een goede score in vergelijking met de andere dieren van de Afrikaanse big 5). Ook was het grote dier ooit uitgestorven in eSwatini, maar is daar dankzij een succesvol herintroductie programma weer te bewonderen. 

De kafferbuffel is het enige dier van de Afrikaanse Big 5 in Namibië dat niet in Etosha te vinden is. Sterker nog, het dier is maar in een heel beperkt gedeelte van het land te vinden. Dit heeft alles te maken met het aanbod van water. Een kleine populatie kafferbuffels leeft in het Waterberg Plateau nationaal park, maar een veel grotere kans om ze te spotten heb je in het noordoosten van het land, waar veel water permanent aanwezig is. Als je in onder andere het Bwabwata nationaal park op safari gaat, kan je deze imposante dieren eigenlijk niet missen. 

Een kafferbuffel in het Waterbergplateau national park

Dus ga je op zoek naar de Afrikaanse Big 5 in Namibië dan zul je dus naar meerdere gebieden af moeten reizen. De belangrijkste halte voor jouw zoektocht naar de Big 5 in Namibië is Etosha nationaal park, waar je bij een verblijf van een aantal dagen waarschijnlijk vier van de vijf dieren af kunt strepen. Dan hoef je alleen nog naar het noordoosten of Waterberg Plateau nationaal park af te reizen en heb je de gehele Afrikaanse Big 5 in Namibië gevonden. Mocht je een echte unieke ervaring zoeken, dan kan je het beste afreizen naar het noordwesten van Namibië om olifanten, neushoorns en leeuwen in de woestijn te gaan zoeken. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het