Ons kamp in Nkasa Rupara met een wildcamera, Rupara restcamp

De 5 gaafste campsites in Namibië

Table of Contents

De 5 gaafste campsites in Namibië.

Namibië, het land van de prachtige landschappen en geweldige safari mogelijkheden. Voor vele een droombestemming, maar een bezoek aan dit land, kan met de name door de prijs van accommodaties behoorlijk oplopen. Gelukkig is er een geweldig, avontuurlijk en goedkoper alternatief, namelijk kamperen. De meeste huurauto’s in Namibië zijn 4×4 auto’s met een daktent, volledig uitgerust met alle kampeerbenodigdheden. De huur van deze auto ligt natuurlijk iets hoger dan zonder kampeeruitrusting, maar dat heb je al snel terug verdiend.

Er zijn heel veel campsites in Namibië te vinden. Deze variëren van een grasveld naast een luxe lodge, een prachtige campsite met een gezellige bar of een campsite waar je zelfvoorzienend moet zijn. 

Tijdens onze reizen door dit prachtige land hebben wij een groot deel hiervan gezien en zijn wij een aantal echte toppers tegen gekomen. We hebben voor jullie de 5 gaafste campsites in Namibië (naar onze mening) op een rijtje gezet! Mochten jullie nog aanvullingen van campsites hebben, laat dit dan vooral weten via een reactie. 

Rupara Restcamp

De eerste van onze vijf favoriete campsites in Namibië is er één voor de echte avonturiers. Het is namelijk het Rupara Restcamp, een campsite op de rand van het Nkasa Rupara nationaal park. Je vindt de campsite in het oosten van de Caprivistrook op zo’n 1.200 kilometer van de hoofdstad Windhoek. Veel dichterbij is het wereldberoemde Chobe nationaal park in Botswana (perfect als volgende bestemming). Tot aan het dorp Sangwali is de weg verhard, daarna begint het avontuur. Tien kilometer van onverharde zandwegen, waar je makkelijk een uur over doet brengt je naar deze afgelegen plek midden in de Afrikaanse natuur.

De campsite heeft slechts elf kampeerplekken en twee self-catering units. De campsite is een goed voorbeeld van community based conservation. De campsite wordt namelijk beheerd door de lokale gemeenschap, die hierdoor profiteren van het Nkasa Rupara nationaal park. Op de campsite zijn twee basic toiletblokken. Voor je eten moet je zelf zorgen, er is namelijk geen restaurant of winkel in de omgeving te vinden. 

 

Rupara Rest Camp vanuit de lucht. Een van de gaafste campsites in Namibië
Eén van de kampeerplekken van Rupara Rest Camp.

De gaafste activiteit vanaf de campsite is natuurlijk een bezoek aan het Nkasa Rupara nationaal park. Dit nationale park wordt maar door een handjevol toeristen bezocht. Het voelt hier dus echt alsof je het hele nationale park voor jezelf hebt. Het nationale park ligt het stroomgebied van de Linyati en Kwando, waardoor het gebied één groot moeras is. 

Het nationale park heeft lang te lijden gehad van hevige stroperij, maar door goede bescherming van de lokale bevolking groeien de populaties wilde dieren goed. Doordat het nationale park zo waterrijk is, vind je hier diersoorten die je niet in de veel bekendere nationale parken tegen komt zoals nijlpaarden, rode lechwe, rietbok en kafferbuffels. Laat je van te voren goed informeren over welke wegen toegankelijk zijn, afhankelijk van de hoeveelheid water in de rivieren kunnen wegen namelijk onbegaanbaar zijn. In het regenseizoen zijn grote delen van het nationale park ook niet te bereiken. 

Mocht je niet zelf willen rijden, dan is het mogelijk om een gamedrive te boeken bij de nabij gelegen (en prachtige) Nksasa Lupala tented lodge. De prijzen liggen wat hoog, maar je krijgt er wel een geweldige sundowner bij! Verder is het ook mogelijk om boottochten en mokoro-trips te boeken. Laat je informeren over de mogelijkheden bij de “receptie”. 

Het is verstandig om een goede verzameling haardhout bij je te hebben als je op de campsite aankomt, het vuur houdt wilde dieren namelijk op afstand. Mocht je zelf geen hout hebben, is het hier soms te koop!Een ideaal idee voor deze campsite is het meenemen van een reishangmat. Hierdoor kun je heerlijk genieten tussen de gamedrives door, daarnaast neem je het vakantiegevoel mee door je reishangmat thuis in een stijlvolle hangmatstandaard te hangen!

Kamperen in Namibië, Rupara rest camp

Sesriem Campsite

Sesriem Campsite is een ander pareltje onder de campsites in Namibië. Deze campsite wordt beheerd door NWR, een organisatie vanuit de overheid. Rond veel andere trekpleisters van Namibië vind je ook campsites van NWR. De Sesriem Campsite ligt, hoe verrassend ook, in het dorp Sesriem op zo’n 4,5 uur rijden van Windhoek. 

De campsite zelf, ziet er prima uit, met een heerlijk zwembad in de woestijn. Nadeel is dat het in het hoogseizoen (wij reisden in het laagseizoen) behoorlijk druk kan worden. De reden waarom het hier zo druk wordt, heeft maar met één ding te maken, namelijk de ligging. Sesriem campsite ligt namelijk aan de grens van het Namib-Naukluft nationaal park. In dit nationale park liggen de bekende Sossusvlei,  Deadvlei en Dune 45. 

Sesriem Campsite. Eén van de gave campsites in Namibië

Sesriem campsite is niet de enige overnachtingsplek en zelfs niet de enige campsite van Sesriem. Waarom is het dan toch zo’n aanrader zou je denken. Dat komt doordat je vanaf Sesriem campsite een uur eerder het nationale park in kunt. Hierdoor kan je de zonsopkomst beleven vanaf de Dune 45 of bij de Sossusvlei. Deze zonsopkomst is iets wat je absoluut niet wilt missen en daardoor is deze campsite een must-visit. Wil je ’s ochtends uitslapen, verblijf hier dan vooral niet. De medekampeerders zijn namelijk allemaal behoorlijk vroeg uit de veren om op tijd bij Dune 45 aan te komen. 

Vergeet ook geen bezoek te brengen aan de minder bekende Sesriem Canyon voordat je weer verder reist. 

Sossusvlei in één van de mooiste nationale parken in Afrika

Waterberg Resort

Het Waterberg Resort is net als Sesriem Campsite onder het beheer van de NWR. De campsite is onderdeel van een groot complex, met chalets, kamers en kampeerplekken. De kampeerplekken zijn niet heel bijzonder (in het jaar van de coronapandemie) zelfs wat vervallen door tekort aan inkomsten, maar hebben vier redenen waarom dit een van de campsites in Namibië is die je toch wilt bezoeken. 

De eerste reden is de ligging, het Waterberg Resort ligt namelijk tegen de Waterberg aan. Een plateauberg die je van grote afstand ziet. Op deze berg ligt het Waterberg Plateau nationaal park, een goed beschermd nationaal park waar veel beschermde dieren leven. Deze dieren zijn bijna allemaal naar het nationale park gebracht, waarmee een fokprogramma in het wild is opgezet. Veel bedreigde dieren zijn op deze manier weer uitgezet op andere plekken in Namibië. 

Diersoorten die je hier kunt spotten zijn onder andere de witte neushoorn, zwarte neushoorn, roanantilope, sabelantilope, giraffes, kafferbuffels, koedoes en elandantilope. Eerlijk is wel om erbij te vermelden dat de antilope vaak schuwer zijn dan in bijvoorbeeld Etosha nationaal park. Je kunt niet zelf rondrijden in dit nationale park, maar vanuit Waterberg Resort worden dagelijks gamedrives aangeboden. 

De tweede reden zijn de wandelmogelijkheden op de campsite zelf. Het is namelijk mogelijk om de Waterberg grotendeels te beklimmen. Eenmaal boven geniet je van een prachtig uitzicht over een groot deel van Namibië. Tijdens deze wandelingen heb je ook nog de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan oude graven van Duitse militairen, waardoor je meer leert over de geschiedenis van Namibië. 

De derde reden om deze campsite te bezoeken is het heerlijke zwembad dat ze hebben. Een heerlijke oase van rust (als de bavianen niet langskomen). Je kunt hier heerlijk bijkomen van een ochtend gamedrive!

De laatste reden zijn de vele dieren op en rond de campsite. Dieren die je hier zeker tegen gaat komen zijn wrattenzwijnen, zebramangoesten en Damaradikdik. De dieren zijn niet heel schuw, waardoor je ze goed op de gevoelige plaat vast kunt leggen!

Je vindt het Waterberg Resort ongeveer halverwege tussen Etosha en Windhoek, een ideale plek dus om deze rit op te delen. Je hoeft maar 20 kilometer van de snelweg af! Ook vanaf de gravelweg richting de kampeerplek heb je al een grote kans om meerdere wilde dieren te spotten!

Uitzicht vanaf de waterberg in het regenseizoen
Uitzicht vanaf de waterberg in het regenseizoen

Roy's Rest Camp

Ben jij van plan om vanuit Etosha nationaal park door te reizen richting de Caprivistrook? Dan is Roy’s Rest Camp een prima tussenstop. Deze campsite ligt vlak langs de B8, de snelweg tussen Etosha en de Caprivistrook. Roy’s Rest Camp is een kleinschalige accommodatie. Buiten de kampeerplekken zijn er ook nog een paar bungalows en kamers te huren. De campsite beschikt over een hele gezellige bar, waar je verhalen en ervaringen uit kunt wisselen met andere reizigers. Daarnaast is er een heerlijk zwembad, waar je kan relaxen en bij kunt komen van een aantal dagen Etosha.

Op het terrein rond Roy’s Rest Camp kan je een mooie wandeling maken, waar je een heel aantal antilope, struisvogels en giraffes kunt vinden. Ook is er een waterplaats waar je naar wilde dieren kunt speuren. Boven alles is Roy’s Rest Camp vooral een plek om even lekker te genieten en tot rust te komen. 

Roy's Rest Camp van boven

Okaukeujo camp

De laatste van de 5 gaafste campsites in Namibië is Okaukeujo Camp. Eén van de vijf campsites in het Etosha nationaal park. Omdat de Campsite in het nationale park ligt, wordt ook deze plek beheerd door de NWR. Okaukeujo Camp is het grootste en meest centraal gelegen kamp in het nationale park. Het is een vrij groot kamp, met een “winkel”, buffetrestaurant en het hoofdkantoor van het nationale park. Op deze plek moet je jezelf altijd aanmelden bij een bezoek aan het park. Verder vind je hier het grootste zwembad binnen het nationale park en is het mogelijk om je gamedrives te boeken. Het is hier niet alleen mogelijk om te kamperen, er zijn ook volop mogelijkheden wat betreft accommodaties.

Absolute bezoekersmagneet is de Okaukeujo waterplas. Zeker in het drogeseizoen is het hier altijd een drukte van jewelste. Overdag zie je hier vaak grote groepen zebra’s, gnoes en springbokken. Als het donker wordt laten vooral de dikhuiden zich hier zien. ’s Avonds komen hier vaak meerdere zwarte neushoorns samen. 

Het is misschien niet de mooiste campsite van het nationale park, maar door de fenomenale waterplas is dit één van de campsites in Namibië die je absoluut niet wilt missen. Ander voordeel van het verblijven in het nationale park is dat je gelijk als de hekken opgaan in het nationale park bent. Rond de campsite staan hekken, dus op het terrein hoef je je geen zorgen te maken voor gevaarlijke roofdieren, maar ’s nachts geniet je wel van de geluiden van olifanten, leeuwen en hyena’s. Dieren die je wel op het camp vindt zijn zebramangoesten, veel vogels, jakhalzen en kleinere dieren zoals reptielen en amfibieën. 

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht

Dit was ons overzicht van de (naar onze mening) 5 gaafste campsites in Namibië. Mocht je één van deze campsites in Namibië bezocht hebben, of een andere campsite in Namibië bezocht hebben die te gek was. Laat dan een reactie achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het