Table of Contents

Namibië: een wildlifeparadijs in de woestijn

Namibië, officieel de republiek Namibië, is een land het in zuiden van Afrika. Het land grenst in het westen aan de Atlantische oceaan. Naast deze oceaan grenst Namibië aan een viertal landen; Zambia, Angola, Botswana en Zuid-Afrika. Het land is vernoemd naar de oudste woestijn ter wereld, de Namibwoestijn. Namib betekent op zijn buurt uitgestrekte vlakte in het Nama. Namibië werd onafhankelijk van Zuid-Afrika op 21 maart 1990. Voor de Zuid-Afrikaanse overheersing was Namibië in handen van Duitsers wat nog steeds terug te zien is in de architectuur. De hoofdstad van Namibië is Windhoek, deze stad ligt centraal in het land en is voor veel mensen het startpunt van een prachtige reis. 

Namibië is ruim 20 keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts 2,6 miljoen inwoners. Namibië heeft dus een extreem lage bevolkingsdichtheid, sterker nog op Mongolië na is het, het land met de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld. De mensen die er wonen, wonen met name in de grotere steden en de Caprivistrook (tegenwoordig Zambezi regio) wonen. Namibië is behoorlijk afhankelijk van toerisme, aangezien dit op landbouw na de grootste inkomstenbron van het land is. De gemiddelde levensverwachting in Namibië ligt op 64, wat een van de laagste ter wereld is.

Namibië vindt het beschermen van haar wildlife zeer belangrijk en heeft hier als één van de weinige landen ter wereld iets over in de grondwet staan: “The State shall actively promote and maintain the welfare of the people by adopting international policies aimed at the following: maintenance of ecosystems, essential ecological processes, and biological diversity of Namibia, and utilisation of living natural resources on a sustainable basis for the benefit of all Namibians, both present and future”.
Wat onder andere terug te zien is in het feit dat Namibië 20 nationale beschermde gebieden heeft, wat een grootte heeft van 17% van het totale landoppervlakte. Daarnaast zijn er veel conservancies in het land te vinden, hierdoor is ruim 40% van het landoppervlakte in meer of mindere mate beschermd. 

Namibië

Waarom Namibië?

Namibië is een geweldig vakantieland en ontvangt elk jaar rond de miljoen toeristen, met name uit Zuid-Afrika en Duitsland. Zij komen vooral om van de prachtige landschappen en vele wilde dieren die in het land leven. Een vakantie naar Namibië wordt oprecht een avontuur waarbij je van elke seconde zal genieten. Het land is een van de veiligere landen van Afrika en is mede daardoor prima zelf te bereizen met een 4×4 auto. Daarnaast is Engels de officiële taal van dit land, wat reizen nog gemakkelijker maakt. Het landschap van Namibië bestaat uit woestijn, halfwoestijn, savanne en moerasland en is zeer veelzijdig maar vooral heel wijds. In tegenstelling tot Nederland rijdt men in Namibië links (als gevolg van de kolonisatie door Zuid-Afrika) en in het hele land is slechts één autosnelweg te vinden, namelijk bij de hoofdstad Windhoek.

Namibië heeft prachtige nationale parken, waar je uren rond kunt rijden op zoek naar wilde dieren. Er zijn landschappen te vinden, die je alleen op andere planeten verwacht. Ook overnachten in de land is geweldig, van campsites met geweldige vergezichten en wilde dieren tot grote lodges met luxe kamers en zwembaden. 

Er in zoveel te doen in Namibië dat we een aantal highlights op een rijtje hebben gezet, neem vooral een kijkje! Deel 1 en Deel 2.

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht

Windhoek, de hoofdstad van Namibië

De hoofdstad van Namibië is dus Windhoek, de grootste stad van het land. In Windhoek heeft zo’n 320.000 inwoners.
Windhoek is de stad waar voor veel mensen hun reis begint. In Windhoek zelf is niet heel veel te beleven, dus een verblijf van meer dan twee dagen zouden wij niet aanraden. In Windhoek vind je een craft centre waar je souvenirs in kunt slaan en er zijn een aantal trekpleisters. Ten eerste is een bezoek aan het oude centrum, met zijn vele Duitse invloeden, een aanrader. Hier vind je onder andere de Christuskirche, Alte Feste Fort, het nationaal museum.

Ten tweede is het mogelijk om alvast wat van de Namibische natuur te zien, met een bezoek aan het Daan Viljoen gamereserve. Dit kleine wildpark ligt ongeveer 18 kilometer ten westen van Windhoek en is een echte aanrader als je een paar uurtjes over hebt. Je krijgt hier alvast een idee hoe je vakantie eruit gaat zien en je zal de eerste wilde dieren tegenkomen. In dit park zijn 3 wandelingen aangegeven, één van 3 kilometer, één van 9 kilometer en eentje van maar liefst 32 kilometer. Qua wild lopen hier vooral een aantal antilopesoorten, zoals koedoes, springbokken en elandantilope. Ook giraffes en bavianen zijn in grote getalen aanwezig. Het park staat vooral bekend om de bedreigde Kaapse bergzebra en de vele verschillende vogels.

De keuze wat accommodatie betreft is enorm en in alle prijsklassen. Een aanrader wat ons betreft is Urbancamp, een relaxte camping/glamping met zwembad en een prachtige bar. Een bijkomend voordeel is dat urbancamp slechts 5 minuten lopen van Joe’s beerhouse is. Dit restaurant is een van de bekendste restaurants van Windhoek, met geweldig eten en een nog veel betere sfeer. Mocht je een avond in Windhoek zijn, mag je Joe’s echt niet missen!

Highlights van Namibië

Wildlife in Namibië

Wildlife en Namibië lijken bijna synoniemen van elkaar, zo bekend en geweldig is de Namibische wildlife. Rond de 200 verschillende landzoogdieren zijn te vinden in de Namibische natuur en daarbij komen nog 40 verschillende zeezoogdieren. In Namibië kan men de volledige big five vinden, daarnaast kent het land een van de grootste cheeta’s populaties in Afrika, leven er woestijnolifanten, rond de 20 verschillende soorten antilope en zijn er gigantische zeeleeuwkoloniën.

Ook voor vogelaars is Namibië met 645 verschillende vogels een waar paradijs te noemen. 14 van deze vogels zijn nergens anders te vinden dan in Namibië. Aan de kust vind je grote groepen van zowel de gewone als de kleine flamingo. In het Zuiden van het land leven koloniën zwartvoetpinguïns. Reptielen zijn natuurlijk ook ruim aanwezig in dit grotendeels dorre land. Meer dan 100 soorten zijn geregistreerd, waaronder verschillende cobra’s, pythons, verschillende soorten gekko’s en kameleons.

Deze dieren zijn onder andere te vinden in de 20 beschermde natuurgebieden die Namibië rijk is. Mocht je zo veel mogelijk wilde dieren willen zien, dan kan een bezoek aan Etosha nationaal park echt niet ontbreken. Zonder twijfel is dit een van mooiste en spectaculairste nationale parken van Afrika.  Over dit nationale park hebben wij een uitgebreide gids geschreven, die vind je hier!

Gnoe tussen heel veel dieren

Beste tijd om Namibië te bezoeken

In de grootste delen van Namibië is sprake van een subtropisch landklimaat. Het land kent een droge- en een regenseizoen. Het regenseizoen duurt van december tot april en de rest van het jaar valt er nauwelijks tot geen regen. Een reis naar Namibië is het hele jaar de moeite waard, echter voor de beste safari’s is het eind van het droge seizoen ideaal (september-oktober). Dit, omdat het struikgewas dan dor is en de dieren naar de waterplekken moeten om hun dorst te lessen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet kunt genieten van Namibië tijdens het regenseizoen. Een aantal voordelen zijn dat het het veel rustiger en goedkoper is en door de bloei en groei van planten en struiken is het landschap veel mooier. Veel dieren krijgen in deze periode hun jongen, dus je zult veel babydieren tegenkomen. Houdt er wel rekening mee dat het een echt regenseizoen is en het dus ook heel veel en heel hard kan regenen.

Een dode boom in de deadvlei, namibwoestijn

Vervoer in Namibië

Veel Afrikaanse landen kennen geen goed ontwikkeld openbaar vervoer stelsel, waardoor ook in Namibië reizen met het OV geen optie is. Hierdoor zijn er eigenlijk maar twee opties, of een groepsreis of zelf rijden. Beide opties hebben natuurlijk hun voordelen, maar onze voorkeur gaat duidelijk uit naar zelf rijden.

In grote delen van Namibië zijn prima wegen te vinden, vooral bij de toeristische attracties. Een groot voordeel van zelf rijden zijn dat je je eigen route kunt uitstippelen, maar ook dat je in veel nationale parken zelf kunt rijden. Dit kan behoorlijk wat geld besparen. Let Op, mocht je naar de minder toeristische gebieden gaan, zoals de zambezi regio, dan is rijden wel wat uitdagender. Op de weg waar je 120km mag lopen veel mensen, koeien en geiten en het bereiken van lodges en campsites van de weg af is vaak wat lastiger en niet te doen zonder 4×4. 

Als je een auto huurt zijn eigenlijk twee opties, een 4×4 zonder tent en een 4×4 met tent op het dak. De keuze hangt helemaal af van wat je wilt en je budget. Lodges kunnen vrij prijzig zijn in Namibië en door te gaan kamperen kan je veel geld besparen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om zelf te koken en maakt wat ons betreft het avontuur compleet. 

Tijdens een rondreis met een huurauto kan je ervoor kiezen om ook Botswana of Zuid-Afrika mee te nemen in de route (als je de tijd hebt, want in Namibië kan je je makkelijk 4 weken vermaken)! 

Kampeer auto, toyota hillux 4x4 reis door Botswana

Een rondreis door Namibië is heel goed zelf te regelen. Mocht je toch via een agent boeken, is rondreisopmaat een hele fijne. Mocht je vragen hebben kan je ons ook altijd benaderen via Instagram of ons contactformulier!

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van

Lees verder »
Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Lees verder »
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Lees verder »
De Afrikaanse savanneolifant, één van de big 5 in Namibië. nationale parken in afrika
De 15 mooiste nationale parken in Afrika

De mooiste nationale parken in Afrika Afrika, het continent waar de moderne mens is ontstaan. Afrika is op Azië na het grootste continent, zowel qua oppervlakte als inwonersaantal. In Afrika kan je jezelf verliezen in prachtige woestijnen, vind je eilanden met parelwitte stranden, kan je tijdens een safari op zoek

Lees verder »
Een python, de grootste maar zeker niet gevaarlijkste slang van Afrika
De 7 gevaarlijkste slangen van Afrika

De gevaarlijkste slangen van Afrika Slangen, dieren die zowel kunnen interesseren als angst inboezemen, zijn in grote getallen aanwezig in Afrika. Op het continent leven meer dan 500 verschillende soorten slangen, waarvan er 137 giftig zijn. Het effect van het gif van deze slangen gaat van pijn te vergelijken met

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een geelsnavelwouw in St. Lucia, Zuid-Afrika. Wat te doen in St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park: Zuid-Afrika op haar best!

iSimangaliso Wetland Park iSimangaliso Wetland Park is een beschermd natuurgebied in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal. Het natuurgebied is een langgerekt gebied dat maar liefst 3.280km² groot is en loopt van net iets ten zuiden van St. Lucia tot aan de Mozambikaanse grens. Het gebied is het op twee na grootste

Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van