Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi

Natuur in Malawi

Table of Contents

Natuur in Malawi

Net als op het gehele Afrikaanse continent is de natuur in Malawi om van te smullen. Een prachtige wildlife-bestemming in het zuidoosten van Afrika. Maar welke wilde dieren leven er precies in Malawi en waar moet je zijn om deze dieren te vinden. Lees alles hier in ons uitgebreide overzicht over de natuur in Malawi. 

Nkohotakota wildlife reserve

Wilde dieren in Malawi

Zoogdieren in Malawi

In Malawi zijn iets meer dan 180 zoogdieren geregistreerd. Het overgrote gedeelte hiervan bestaat uit vleermuizen (55) en knaagdieren (52), maar dus ook nog ruim 100 andere zoogdieren. De meeste grote wilde zoogdieren zijn eigenlijk alleen nog in de beschermde natuurgebieden te vinden, in sommige beschermde gebieden doen deze dieren het heel goed, in andere een stuk minder. Dit heeft in het verleden geresulteerd in het uitsterven van een aantal iconische Afrikaanse dieren. Mede door African Parks zijn veel van deze dieren nu weer in Malawi in het wild te vinden. 

Zo is tegenwoordig weer de volledige Big Five in Malawi te vinden (nadat 3/5 in het land uitgestorven of zo goed als uitgestorven waren), dit betekent dat de leeuw, de luipaard, de kafferbuffel, de zwarte neushoorn en de savanneolifant alle vijf in Malawi te vinden zijn. 

Andere iconische dieren die je in Malawi tegen kunt komen zijn het nijlpaard, de giraf, de steppezebra, het wrattenzwijn, het boszwijn, het aardvarken en het Temmincks schubdier. Ook aan roofdieren in Malawi geen gebrek, zo zijn grote roofdieren zoals de gevlekte hyena, de bruine hyena, de Afrikaanse wilde hond, de cheeta, de caracal en de serval allemaal in het land te vinden. 

Kleinere roofdieren, zoals de civetkat, de roestgenet, de Miombogenet, de gestreepte jakhals, 8 soorten mangoesten, de gevlekte otter, de Kaapse otter, de honingdas en de gestreepte bunzing zijn ook buiten de nationale parken te vinden. 

In Malawi zijn maar liefst 12 verschillende soorten apen te vinden, 7 galagosoorten, de gele baviaan, de beerbaviaan, de blauwe meerkat, de diadeemmeerkat en de zuidelijke franjeaap. En natuurlijk mogen ook de antilope niet ontbreken. Het gaat om liefst 20 verschillende soorten waaronder de elandantilope, zwarte paardantilope, blauwe gnoe, de bosbok, de nyala en de rietbok. 

Een gewone duiker op Nankoma Island, Blue Zebra island lodge. Natuur in Malawi

Vogels in Malawi

De pracht aan vogels die in Malawi leven, is eigenlijk niet in een kort overzicht weer te geven. Maar uiteraard gaan we het toch proberen. In het relatief kleine Malawi zijn 683 verschillende soorten vogels geregistreerd, een idioot aantal. 

We zullen starten met de meest indrukwekkende vogels, de roofvogels. In het land leven zo’n 45 verschillende soorten havikachtige, waaronder de bateleur, vechtarend, de Afrikaanse visarend, en zes gieren. Andere roofvogels die in Malawi leven zijn de secretarisvogel, de visarend, 13 verschillende soorten (kerk)uilen en 14 soorten valken. 

Natuurlijk zijn het niet alleen de roofvogels die de moeite waard zijn om te gaan zoeken. Zo leven er in het land twee soorten kraanvogels, de roze pelikaan, de kleine pelikaan, de gewone flamingo, de kleine flamingo, drie verschillende ibissen, de Afrikaanse lepelaar, acht soorten ooievaars, twee soorten trogons, vijf toerako’s, de hop, zeven soorten neushoornvogels, de zuidelijke hoornraaf, negen ijsvogels, acht bijeneters, vijf scharrelaars, negen spechten, vier papegaaien, vier wielewalen, 22 honingzuigers en maar liefst 27 wevers. 

Deze opsomming laat zien hoe verschillende vogels er in de natuur in Malawi leven, en dan zijn het er dus nog veel en veel meer!

Trompetneushoornvogel bij de Blue Zebra Island Lodge, Lake Malawi nationaal park

Reptielen en amfibieën in Malawi

Exacte getallen over het aantal reptielen en amfibieën die in de natuur in Malawi leven, hebben wij helaas nergens kunnen vinden. We kunnen wel een aantal hele interessante reptielen en amfibieën, die in de natuur in Malawi leven, eruit lichten (en misschien komen wij tijdens ons verblijf in Malawi meer te weten of de exacte aantallen).

Het eerste reptiel wat uiteraard een vermelding verdient is de nijlkrokodil, het grootste en zwaarste reptiel dat in Afrika leeft. Ook de grootste hagedis van Afrika, de Nijlvaraan, is te vinden in de natuur in Malawi. Met de zuidelijke rotspython leeft in Malawi ook de op één na grootste slang van Afrika. We blijven nog even bij de grootste, want in Malawi vind je ook de grootste kameleon van het Afrikaanse vasteland, de Meller kameleon.

Naast de Meller kameleon zijn er nog acht andere soorten kameleons in Malawi te vinden, waarvan er 7 geregeld gespot worden. In de natuur in Malawi leven een aantal indrukwekkende gifslangen, zoals de zwarte mamba, de smalkopmamba, de gewone pofadder en de Mozambikaanse spugende cobra. 

Naast de eerder genoemde reptielen, zijn er nog veel meer slangen, zoetwaterschildpadden en hagedissen te vinden. 

Naast reptielen is er ook een behoorlijk aantal amfibieën in de natuur in Malawi te vinden. Het meest opvallende amfibie is de Afrikaanse stierkikker, het op één na grootste amfibie van Afrika. Het gaat in Malawi alleen om padden en kikkers, want salamanders zijn niet in het Afrikaanse land te vinden. 

Gevlekte bush-slang in de natuur in Malawi. Deze foto is gemaakt tijdens een verblijf bij de Blue Zebra Island Lodge

Vissen in Malawi

Qua vissen is Malawi een heel speciaal land en dit heeft alles te maken met Lake Malawi. In dit meer leven zoveel verschillende vissen, waarschijnlijk meer dan er in heel Europa in zoetwater te vinden zijn. Het aantal verschillende soorten staat inmiddels al over de duizend, maar er zijn wetenschappers die verwachten dat er zelfs meer dan tweeduizend verschillende soorten vissen in het meer te vinden zijn. 

Het gaat om minimaal 700 verschillende cichliden die in de natuur in Malawi te vinden zijn. Deze cichliden zijn werkelijk in alle kleuren van de regenboog te vinden. Op vier soorten na worden deze cichliden nergens anders gevonden dan in het Malawimeer systeem. Je kunt deze vissen zelf bewonderen wanneer je het kraakheldere water van het meer induikt. Let er wel op dat Bilharzia voorkomt in het meer, laat je hier goed over informeren. 

Beschermde natuurgebieden in Malawi

Malawi telt in totaal meer dan 80 verschillende beschermde gebieden waar je de natuur in Malawi kunt bewonderen. Het gaat om vijf nationale parken, vier wildlife reserves, één Ramsar wetland en meer dan 70 forest reserves. Dit klinkt als heel erg veel, maar helaas zijn niet alle beschermde natuurgebieden in een even goede staat. De meeste die in goede staat zijn, worden beheerd door een NGO zoals African Parks en PAW. 

Beschermde gebieden die absoluut het bezoeken waard zijn, zijn de twee Big Five parken van Malawi Liwonde nationaal park en Majete Wildlife Reserve. Maar ook beschermde gebieden zoals Nkhotakota Wildlife Reserve en Lake Malawi nationaal park kan je beter niet overslaan wanneer je Malawi bezoekt. In een aantal van deze gebieden werkt Malawi (al dan niet in samenwerking met NGO’s) om (lokaal) uitgestorven dier te herintroduceren, zodat het ecosysteem weer compleet wordt. 

Vorkstaartscharrelaar in de natuur in Malawi

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het